Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princ dvojí krve

25. 05. 2010
0
0
9329
Autor
Martulle

Kdo by si dal přezdívku Princ dvojí krve? Řekněte, vždyť už jen od toho názvu to zní záhadně. Ano, byl by toho schopný pravděpodobně jen ten nejzáhadnější člověk a to Severus Snape. A proč zrovna princ dvojí krve? Pravděpodobně proto, že Severu není z čisté kouzelnické rodiny, ale opravdu jen pro to? Nikdy se přesně nezmínil, proč zrovna tahle přezdívka. Třeba je v tom něco jiného.Možná v sobě má své druhé já, které chce vyjádřit jako svou druhou krev. Chce vyjádřit něco, co nikdy nemohl. Své já, které se bál odkrýt. Stejně jako tajně miloval Lilly, stejně jako nenáviděl Jamese. Vždy byl tak tolerantní, ohleduplný, taktní a ze všeho nejvíce se uměl ovládat. Což mu v životě mnohokrát pomohlo vyhnout se zbytečným sporům. Jeho chladný rozum nedokázal nikdo pochopit, nikdo snad kromě Brumbála, ale to už se nyní taky nikdo nedoví, Brumbál je mrtev.
Věci, rozhodnutí které Severus dělá, jsou vždy výplodem jeho rozumu, i když někdy u něj převládají city. Možná tímto je myšleno spojení dvou krví. Jeho ovládajícího se chladného génia a roztouženého, dobrosrdečného muže. Možná právě takto chtěl Severus vyjádřit jak má těžký život, jak těžký ho musel  mít, dokud ho jistý muž neukončil. A proto se také nikdo nikdy nedoví, co bylo, jak bylo a hlavně proč bylo, na co vlastně myslel když se nazval Princem dvojí krve. Vlastně jsme se ještě nezamysleli, proč právě princ? Podle mě nyní převládla jeho pýcha, pýcha nad tím co uměl a dokázal. Pro jednou být někým velkolepým. A nejspíš proto princ, vznešený, uctívaný a vždy galantní Severus. Jenže takový on nikdy nebyl, ale proč mu brát ten pocit? Každý si zaslouží v něco věřit a když věříte v sami sebe je to ta nejlepší možnost.
Zamýšlet se nad tímto tématem by bylo na hodně dlouho. Jelikož nikdo přesně neví jak to vlastně doopravdy je. Každý to vidí z jiného úhlu, každý má jiný názor na to, proč zrovna Princ dvojí krve. Jak jsem se zmiňovala, většina bude nadále přesvědčena, že je to kvůli Severusově nečisté krvi. Ale mě osobě tohle přijde na Severuse moc... obyčejné, jednoduché a myslím že za tím je určitě něco víc. Samozřejmě, je to nejpravděpodobnější, ale zamyslete se nad tím. Možná byl Severus pyšný na svého otce-mudlu, ale tomu upřímě nevěřím. Na druhou stranu, kdo z nás tady vidí do citů záhadného Severuse? Zamotává se nám to čím dál víc.
Kdyby jsme to teď vzali z biologického hlediska, nikomu "normálnímu" nemůžou v žilách proudit dvě krve najednou. I když zase musíme vzít v potaz, že se pohybujeme v kouzelnickém světě, kde nic není nemožné. Možná, že Severus nebyl až tak úplně člověk. Samozřejmě, na venek ano (i když kdo mu kdy pohlédl pod jeho černý, dlouhý plášť)? Ale to se zase pohybujeme ve frázích úplného polemizování, co by kdyby. A kazíme si iluze toho záhadna. Proto radši uzavřeme biologickou část překladu.
Vím, že si nejspíš většina z vás stejně teď řekne, že jsem se jen nudila a moc přemýšlela, přikloníte se zpátky k verzi nečisté krve a bude vám to šumák.  Jenže musíte uznat, že má úvahá má něco do sebe. Severus nebyl a nikdy nebude jen tak ubyčejný učitel. Něco uvnitř něj je určitě jiné, než zná kdokoliv z nás, i kyž se o tom nikdy nedovíme, stále je neuvěřitelně vzrušijící o tom polemizovat, nebo snad ne?Nechť tedy nadále je Severus Snape jako Princ dvojí krve, ať už tím sám Severus myslel cokoliv.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru