Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tma

05. 06. 2010
1
18
1321
Autor
standa.rd

Tohle dílko vzniklo v rámci soutěže super koule, jenže jsem to rychle napsal a zbrkle publikoval a už se s tím nedalo nic dělat:). Tohle je finální podoba.

Tma
Stanislav Strmiska


I.

Co bych o sobě řek´? Nic. Nic pozitivního. Sem štvanec, vyvrhel a vrah. Mám havraní vlasy, modrý oči a mám sílu jako pár volů. Když zaberu, tak praskaj´ kosti. Ale ne ty moje. Ty sou pevný dost. Ale ty jejich, těch chudáčků, praskaly jak slabounký větvičky. Nebylo mi jich líto. Nikdy. Akorát možná toho posledního chcípáčka. No jo, jenže život je boj a přežijou jen ty nejsilnější. A to já sem. Já sem silnej dost!

Ale věděl to. Určitě věděl, že tam stojím. Viděl sem to na něm, na tý jeho bílý tváři. Snad ani neměl strach. Možná už věděl, že umře. Hrál sem si s ním jak kočka s myší. Ty jeho mrtvý oči, nikam se nedívaly. Působily strašně. Zamrazilo mě. Život je boj. Natuty věděl, že tam sem a sakra věděl, že za chvíli chcípne.

Říkalo se, že sou bohatý, ale prolez´ sem to jejich stavení a nic moc sem nenašel. Určitě ale dá fotřík mladýmu něco do rakve. Vůbec sem je neznal a tímto městečkem sem původně jenom procházel. Zdržel sem se, až když sem slyšel v hospodě, že ve stavení na konci bydlí bohatej sedlák a má jenom slepýho syna.

Pár dnů sem přežil v lese, ale zejtra má mladej pohřeb a tak se do městečka vracím. Dnes v noci už je v márnici v rakvi. Je tma a tak tam zaběhnu. Hřbitov je krásný místo. Bezpečný. Z nějakýho důvodu se mu lidi vyhýbaj. Často sem na hřbitovech nocoval, když po mně šli.

Plazím se ztichlejma ulicema. Měsíc je schovanej za mrakama, pomalu začíná pršet a to je přesně to, co potřebuju. V takovým nečase se nikdo venku courat nebude.

Dveře od márnice se otevřely skoro samy, jenom sem musel rozlomit ten rezavej zámek. Venku lije a fouká velkej vítr. Nebyl sem dost opatrnej a dveře za mnou ten prevít zabouchnul, ale to počká. Vyrazím je, až půjdu ven. Je tu tma jak v pytli. No co, nějak to našmátrám. Myslím, že bude víko sice už přibitý, ale ještě nikdy nikdo nic nepřibil tak, abysem tím nedokázal pohnout. Silnější přežijou.

A tak šmátrám tou strašnou tmou. Nic nevidím. Najednou mám pocit, že tu nejsem sám. Je tu někdo? zeptal sem se, ale nikdo neodpověděl. Zadržel sem i dech, abych líp slyšel, ale nic. Už blbnu. To asi ta tma. A tak dál lovím ve tmě a najednou mi rukou projela šílená bolest. Proboha! On mě kousl do ruky! Je zakousnutej v mý ruce! Já měl pocit, že tu nejsem sám. Pusť mě! Haló! Já chci pryč! Nic už nechci, jenom pryč! Zatracený dveře! Proč to nejde otevřít?!


II.

„Našel sem ho tu takhle ležet, když sem šel ráno pro lopatu, pane strážník. Vůbec nevím, kdo to je. Jaktěživ sem ho neviděl.“
„To já taky ne. Budu se muset poptat, jestli tu náhodou v poslední době neviděl někdo chlapa s úplně bílými vlasy. A co to má na té ruce?“
„No, to jsou železa na krysy. Dávám je tam vždycky, aby mi ty mrchy neohlodávaly nebožtíky.“

 


18 názorů

Marcela.K.
06. 07. 2010
Dát tip
22x sem místo jsem? I když má ukazovat "intelekt" vraha a hrobníka, je to na mě moc, tak moc, že jsem to kvůli tomu přečetla znova, abych všechna sem spočítala. Pointa je dobrá, ale zpracování mě zklamalo. Neomlouvá to ani KOULE.

Sebastiana
06. 07. 2010
Dát tip
líbí se mi to

standa.rd
23. 06. 2010
Dát tip
To už snad ani není možné... alespoň doufám...

standa.rd
23. 06. 2010
Dát tip
Divil by jsi se, kolik lidí říká "divil by jsi se"... :)

Piscis
07. 06. 2010
Dát tip
zaver je super:-)

standa.rd
06. 06. 2010
Dát tip
VT Marvin: v hovorové to snad tolik nevadí, ne?

standa.rd
05. 06. 2010
Dát tip
Co si myslím já v tom asi není. Co si myslím hlavní postava je poměrně důležité. A to počasí hraje taky svoji roli - divil by jsi se, kolik lidí může člověk na hřbitově potkat za teplé měsíčné noci (něhledě na to, že noční hřbitov za deště a větru má úplně jinou atmosféru). Ale prakticky tohle obhajování nemá cenu. Prostě se nelíbí a hotovo.

Norsko 1
05. 06. 2010
Dát tip
myslel sem, že aspoň v tak krátkém povídkovém útvaru by to mohlo jít bez těch zbytečných keců, co si myslí autor, co hlavní postava, a co je nejhorší jaké bylo počasí

standa.rd
05. 06. 2010
Dát tip
Znamená to tedy, že se jedná o děj, který je přesně nalinkován, nepřipouští jakékoliv pochybnosti a nevytváří vůbec žádný prostor pro to, aby čtenář použil svoji vlastní fantazii?

Norsko 1
05. 06. 2010
Dát tip
absolutní děj je děj, o němž nelze diskutovat

standa.rd
05. 06. 2010
Dát tip
Není to báseň, možná proto se to nedá číst jako báseň. Malou slovní zásobu nemám já, ale vypravěč (vrah), který je omezen svým intelektem. Netuším, co je absolutní děj (něco jako absolutní rým? :)).

Norsko 1
05. 06. 2010
Dát tip
Nedá se to číst jako báseň, na povídku máš malou slovní zásobu bez absolutního děje, tak nevím

standa.rd
05. 06. 2010
Dát tip
Poněvadž jsem měl pocit, že jsem je opravil, nicméně mi 2 jsem ještě unikly. Prý se tomu říká autorská slepota...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru