Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někdy méně znamená více

15. 06. 2010
5
5
1675
Autor
naira

...původně do ,superkoule‘...na téma: svět bez barev-nebo-li bez jednoho ze smyslů...

Někdy méně znamená více

 

    Chabé světlo dopadající na příkré schody vzhůru pomalu sláblo. Tlustý stočený provaz podél stěny nabízel jediný záchytný bod. A taky napovídal, že ještě nejsou zdaleka nahoře. Zvědavost byla silnější.

…..

 

    Byl to jeden z mála povedených večerů. Věrni lesnímu penzionu, sešli se s přáteli, některými i po dlouhé době. Sotva stačili hodit věci na pokoj a po dobré večeři, povídání a pár sklenkách byla najednou pokročilá noc.

,,Nechce se mi, ale měli bychom jít. Přece jen ráno vstáváme.“

A vůbec. Přijeli sem na víc jak týden. Sice napůl pracovně, ale vypadá to, že ani večery nebudou k zahození, takže není kam spěchat.

,,Jaký to bylo patro?“

,,Až nahoře, takže druhý, víc jich tu nemají…“

    Spoře osvětlený, jinak docela útulný pokoj na první pohled nepřinášel nic překvapivého. Postele, nějaké to křesílko, stolek, skříňky, pootevřené dveře do koupelny, zajímavé na první pohled, podle kachliček, netradičních baterií, a ručníků sladěných v barvě. Rekonstrukce tu byla patrná, i když horkou jehlou jak se říká. Prosklený sprchový kout lákal, nebo spíš postel? Když je člověk tak akorát společensky unaven, ale… Co ty schody uprostřed jedné strany? Kam vedou?

    Kromě koupelny byl pokoj celý obložený dřevem a zprvu snad nenápadná krychle, u jedné ze stěn sloužící jako botník, měla z druhé strany schůdky. A pak jakoby ve stěně se objevily schody nahoru, chráněny kousek od ní sítí z provazů. Podobně jako uzel, místo zábradlí, který se zároveň s nimi ztrácel do tmy.

,,Jo, vlastně říkali něco o věži a přistýlkách…“

,,A, že si jich nemáme všímat…“

,,Kde může být vypínač?“

 

    Lákala je snad vůně dřeva? Spíš pocit neznáma. Po pár schůdcích opravdu nebylo vidět na krok. Jen se ozývalo vrzání dřeva pod jejich kroky. Dlaně co hmatali po nalakovaných trámcích a občas klepnutí rozkmitaného provazu o ně. A zvuky, jak si pomáhali dotýkajíc se sebe navzájem.

,,Vypadá to, že jsme nahoře,“ zašeptal, snad z pocitu viny, že dělají něco zakázaného.

,,No, asi jo. Vidíš něco? Já ne. Jen, snad tady je okno,“ odpověděla taky polohlasně a jala se zkoumat slabounce osvětlené studené sklo šikmo nad ní. ,,Je to možný, že je tady taková tma?“ Spíš konstatovala, než že by čekala odpověď.

,,Proč ne. Vždyť jsme uprostřed lesů. Obloha samá mračna, zataženo, má pršet a asi jsme v té věži,“odpovídal jí.

,,Tak se tu porozhlídneme hmatem.“ Začínalo ji to bavit.

    Netrvalo dlouho a celkem se orientovali. Konec schodiště. Malá zídka s vrátky. Kolem matrace na zemi s peřinami. Šikmé stěny s okny na všechny čtyři strany. A za nimi jen šustění stromů a občas trošičku měsíčního svitu za ještě temnějšími mračny.

…..

 

    Byl to zvláštní pocit stát tam u okna za světla a koukat se do kraje. Poslouchat jak šumí vrcholky jinak mlčících stromů, jediných svědků oné noci. Byla ráda, když ji tiše zezadu objal. Těkala očima kolem. V duchu se usmála a vzpomínala.

 

    Vzpomínala na tu noc. Černočernou temnou noc, první ve věži. Kdy zvědavost byla silnější. Kdy prožívali zkoumání té místnůstky nahoře nad schody a měli k dispozici jen hmat a sluch…

,,Vlastně, je to úžasný. Počkej, co děláš…?“ Začala i rychleji dýchat. Cítila vůni dřeva a čerstvého povlečení a jeho dech na svém krku.

,,Co by, nelíbí se ti to snad?“ šeptal jí do ucha taky ne zrovna klidným hlasem.

,,Ano, ale…“

,,Co ale…?“

Začala naprosto podléhat jiným smyslům. Vnímala jen dotyky. Oči dokořán, ale bezvýsledně. Bylo to vzrušující. Tak nějak krásně, jinak vzrušující. V neznámém prostředí. V skoro naprosté tmě. Za pomoci jen zbývajících smyslů. Ovládlo je to oba, jak už dlouho ne. Chtěli to teď a tady a hned. Se vším tím nečekaným, a že ani neví co je kolem. Že by tu neměli být. Natož se tu tak spontánně a tak úžasně pomilovat… Vnímat jen dotyky. Rty, prsty, dlaněmi, dechem. Orientovat se v neznámu. Splynout a plout tmou ve známé závrati. Ale tentokrát natolik jiné a svým způsobem neopakovatelné…

 

    Teď měla zavřené oči. Stála u okna ve věži a užívala si objetí. Myšlenky co jí běžely hlavou, jí s až děsivou jistotou napovídaly, že něco takového, se nedá zopakovat. Jen tak, opravdu nedá…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

  


5 názorů

naira
17. 06. 2010
Dát tip
...to určitě.....ale něco je neopakovatelné...LadyLobo... ...to se ti zdá...Garay díky moc všem.... opravdu díky moc.... ..........;))

moorgaan
16. 06. 2010
Dát tip
*

Bíša
15. 06. 2010
Dát tip
:+)

Garay
15. 06. 2010
Dát tip
Tobě to v poslední době píše "samo" :) Tak jen tak dál.

LadyLoba
15. 06. 2010
Dát tip
jo, některé věci nelze opakovat, ale můžou příjít jiné jinak krásné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru