Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zahájení výstavy obrazů

08. 11. 2001
0
0
507
Autor
modrejmracek

M. O. č. 13

Zahájení výstavy obrazů

 Sešli jsme se zde, abychom se podívali na obrazy, které malovali naši zatím neznámí malíři. Jmenují se František Klubíček a Pavel Dolfík. Vedle toho, že malují obrazy s romantickou tématikou, tak skládají básně. Abyste si udělali jasnou představu, v čem vznikaly tyto obrazy, přečtu vám tedy jednu báseň od Františka.
 "Houfy vran nad kanálem,
z kanálu rukou pár,
 prstíky a nad suchopár,
kolem honí se moucha s komárem."
 Toť jedna báseň. A nyní vás provedu galerií, kde vám popíši vnitřní duch obrazu.
 Tento obraz v sobě ukrývá hudbu jednoho ze smrků, který se autorovi líbil. Je to velice zvláštní až velice neobvyklé nanášení barvy a tahy štetcem jsou ostré a jakoby vytvářely melodii. Když se nad tím zamyslíte, uvědomíte si, že to není jen obyčejný smrk. Ale že za tím smrkem cosi stojí.
 A jdeme na další obraz, povšimněte si jasných a teplých barev. Znázorňuje obraz lejna. Ano autor použil vlastního lejna, které potom bezprostředně namaloval. Vidíte i trochu páry, které se od tohoto motivu vzdouvají nahoru. A nad těmi páry vidíte padající papír, který je znečištěný. Je to velice zvláštní, vidíte, jakoby ten papír padal na lejno.
 A nyní vás nechám zakoukat se na tento velice úžasný obraz. Znázorňuje smítko. Obyčejné smítko.
 A toť dnes vše, přeju vám příjemnou zábavu.
 Příště vám ukáži jiné obrazy, které budou opět z jiné tématiky.
 Nashledanou příště.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru