Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Květoň Zahájský

22. 07. 2010
14
57
1856
Autor
slovoma

3. místo 11. kola soutěže "Slovo má"

Jednoho krásného dne mě na ulici nečekaně oslovila nápadně veselá slečna v přiléhavém tričku. Usmívala se, až to vypadalo, že má náušnice v koutcích úst, a ptala se, jaký mám tarif. Přišlo mi to zvláštní, neboť jsem se právě chystal položit jí stejnou otázku.
Mé rozpaky si zřejmě vyložila po svém, pročež se začala domáhat informací o mém telefonu. Tentokrát jsem se zaskočit nenechal a vychrlil jsem pohotově své telefonní číslo. A aby její zájem neochladl, přidal jsem pro jistotu i jméno a adresu.

„Vy jste mě špatně pochopil,“ pravila vlídně, „chci jen vědět, jaký máte mobilní tarif, a u jakého jste operátora?“

„Dosud jsem se domníval, že chápu správně,“podivil jsem se, „až na ta poslední slova - jakou že vlastním pohyblivou sazbu a u jakého početního symbolu se nalézám. To je nějaký rébus, viďte slečno? Škoda, že tu není kolega Šťuřil. On je fyzikář, a podobné hlavolamy řeší s neochvějnou bezchybností. Já vyučuji pouze češtině a dějepisu, a mým koníčkem je psaní veršů, víte?“

V tu chvíli se její veselý úsměv změnil na soucitný, a vrhla na mě ten druh pohledu, jímž se díváme na ropuchu, která nám právě olízla lízátko:

„Já vám chci jenom vysvětlit, že máte špatný tarif u nevhodné společnosti, která vás okrádá o peníze, a poradit vám, jak z toho ven. Znamená to pro vás sice jistou investici, ale mám pro vás speciální cenu.“

Načež počala závodní rychlostí hovořit jakýmsi neznámým jazykem, ve kterém se zhusta vyskytovaly výrazy SIM, SMS, MMS, EDGE/GPRS, WAP a podobně.

Po nějakém čase brebentilka nabyla dojmu, že se stydím, protože jsem nehnutě stál s pokorně skloněnou hlavou. Ve skutečnosti jsem nemohl odtrhnout oči od klůcku látky, kterým byly těsně ovinuty její boky. Tento oděv neposkytoval fantazii téměř žádný prostor. Když se dostavila fáze mimovolního poklesu čelistí, provázená kanutím slin, šťouchlo do mě děvče perem a pravilo:

„Jaký typ telefonu máte?“

„Co to?“ ožil jsem. „Ach tak, Tesla.“

„Tesla?“ vyděsila se slečna, „to neznám. A jste s ním spokojen?“

„Jsem si vědom, že pokrok nezastavím,“ odvětil jsem, „ale aparát vyhovoval mému otci, proč by nestačil mě? Ale nebuďte smutná. Neměla byste zájem o moji sbírku básní? Vydal jsem ji vlastním nákladem a stojí jen padesát korun. Dobrá, tak pro vás - za třicet. Počkejte! Že jste to vy, tak za dvacet! Haló, slečno! Neutíkejte! Co říkáte? Kam že si mám strčit ty svoje básně?“


57 názorů

Pravda. Měli by se na mě lidé víc cenit. Líp na tom jsou zubaři. Na ty se cení každý.

jejdavilda
28. 08. 2010
Dát tip
je to marné, jsi nedoceněný***

F.L.Vděk
23. 08. 2010
Dát tip
* Květoni, bezvadný. Už při hříčce s tarifem jsem se rozkuckal smíchy. Skvělý námět pro harašení :-)

Carver - to víš, humor je jako historie. Opakuje se.

Toscana
01. 08. 2010
Dát tip
Podle mého by bylo ideální, kdyby ten úvodník měl jeho autor i u sebe v dílech, pak by nebyl problém to najít - i bez odkazů.

slovoma
31. 07. 2010
Dát tip
dobře dobře, zkusím tedy ještě vždycky k vyhlášení připsat, kde se dílo nachází, je to ale stále stejné - vždy ve sbírce pod tím kterým kolem, a to se píše jak ve Vyhlášení tak přímo v úvodníku na úvodní straně. Tak snad to tak bude potom schůdnější se k dílu dostat a ohodnotit ho. Bože.. zase píšu dlouhá souvětí a nevím kam do nich namrskat čárky, tak omluvka :-)

Toscana
30. 07. 2010
Dát tip
Kiwagamo, udělat to jako ty, tak už nejsem schopná jít ani na ten písmácký chat... :o)))

Nedělej si legraci...skutečně se dobrat toho, jak ohodnotit nebyla prča. Nešel jsem jako Toscana na chat, ale do lednice. Po pár panácích se to povedlo.

Toscana
29. 07. 2010
Dát tip
No, myslím, že kdybys Temno nebo Psohlavce napsal ty, Květoni, tak bych si je přečetla s nadšením a nemalým potěšením, i kdyby to byly 2x tak tlusté bichle, než jsou od Jiráska... :o)))

Šmarjá, tady mi bují diskuse a já toho nedbám! Taky mám potíže se tady najít. Ale na druhou stranu si říkám, že je to dobře. Když mi někdo bude chtít vynadat, než se sem prokliká, tak vyměkne. No, mám si to ještě věšet k sobě, když už to dostatečně zohavuje hlavní stranu? Možná, až se na to trošku zapomene, tak úvodník vzkřísím v jeho neproškrtané podobě. A to jsou litanie! To je román! Kam se hrabou Psohlavci! Mimochodem, velmi mne těší, že mé stránky navštěvují lidé, kteří hravě ovládají složitou problematiku tarifů v příhraničních oblastech. Jen aby něco nechytili.

Toscana
28. 07. 2010
Dát tip
Kiwagamo - jsem normálně vlítla na místní chat, abych se poptala, jak se dostat k tomu úvodníku jako přihlášená, protože jinak mi to šlo jen dokud jsem se nepřihlásila... Květoň to prostě nějak zapomněl dát mezi svá dílka či co, a pak teda "babo raď!".... :o))

Toscana
28. 07. 2010
Dát tip
Skvělý úvodník, Květoni, usmívala jsem se tak, že jsem si taky koutkama pusy ohmatávala náušnice... :o))))) *t

No jo.... Květák, hezky jsem se pobavil...ale sakra jsem si zaserfoval, abych mohl k tomu něco dodat. Jsem i po roce slušnej ubožák v orientaci na tomto serveru.A přidám svůj... T.

jezdil jsem teď na kole Znojemskem, kolem Hatí je tarif 29 Euro za čtvrt hodiny. Ale nevím, jestli jde jen o místní hovory...

To mi připomíná, jak přišel domů od lékaře pan Procházka a hned se sápal po manželce s tím, že mu lékař přikázal dělat denně malé procházky.

A přihoď k nim taky láhev rumu a věkolik hrstí sedativ a analgetik. Bude jich věru zapotřebí!

Po tom prahnu ze všeho nejvíc. A můžeš se těšit na mé šťavnaté komentáře. ((-:

Ano, tak to má správně vypadat. A ještě máš dodat: "Saláte!"

Přece ti nemůžu jen tak pogratulovat, šes mě porazil. Ještě bych upadl v podezření, že jsem nezištný, čestný a spravedlivý. Fujtajxl!

Lakrov
23. 07. 2010
Dát tip
> ... Já se vracím ke psaní poezie... Nevracej se, bůůů :-)

Ach! Zase jsem svou neomaleností zadupal další talent!

Očekával jsem pochopitelně slavné vítězství. Opájel jsem se představou, že o mém fenomenálním úspěchu bude informovat obecní rozhlas, místní lidová knihovnice se mnou uspořádá besedu a mí čtenáři, kteří mi rozumějí, založí fanclub, ve kterém mě budou dnem i nocí opěvovat, jaký jsem velikán, kolos a gigant . Už jsem se viděl, jak ukrutně věhlasný, v nedostižně krásném značkovém tričku z limitované písmácké edice, korzuji po naší návsi kolem pumpy; zástupy děvčat se po mě sápou, v divém amoku ze mě rvou všechno co přečnívá a vnucují mi zdarma služby o kterých se lze dočíst pouze ve speciálních pánských časopisech. A tu to máme! Upachtěné třetí místo! A ještě se od kritiků hrnou laviny nadávek, že je člověk ani nezná! Nechte si svoje adjektiva, copyrighty, hidalgy a DonQuijoty, mě tím neurazíte. Já se vracím ke psaní poezie, která mi jde ze všeho nejlíp. Navíc jsem poražen VT Marvinem, který píše výhradně holými větami, protože mu holé připadají víc sexy! Jiráska na něho! Žádné oslavy! Strašlivě vzteklý budu a možná se i rozpláču. Víckrát se té chyby nedopustím, abych se vám sepisoval s nějakým úvodníkem, když jste na mě takoví! Tak, a máte to! Jůůůva, to se mi ulevilo. Že bych šel něco napsat?

Norsko 1
23. 07. 2010
Dát tip
Kam si je máš strčit ? Žádné nepíšeš

Ve Wordu se to dycky jeví zarovnaný, a pak se člověk nestačí divit :)

slovoma
23. 07. 2010
Dát tip
ajo.. tak to bylo i z opravené verze, jenže se to ve wordu jevilo jako zarovnaný, se budu tedy muset podívat i na ty zbylý dokumenty... divný.

slovoma
23. 07. 2010
Dát tip
Armin Tamzarrian - Vcelku veselé pojednání s místy velmi lacinými a ohranými vtipy, ale napsáno je to lehce, až na tu část, kdy autor slintal při pohledu na ženu, a na konec. Autora sice neznám, ale doporučuji mu, aby se věnoval dále poezii a humor nechal jiným. Vaud - Prvni misto, svezi, ctivy, letni a vitezne tricko je uz obsazeno v textu :-). Pišta_Hufnágl - Začne to vcelku zajímavě, u Šťuřila jsem se vcelku bavil, u ropuchy jsem se zadrhl, anžto bych přísahal, že jsem tento příměr již někde četl, u klůcku látky začal být text myšlenkově rozvolněný a ke konci už jsem dočítal s pocitem čtenáře v podstatě podvedeného. Vypadalo to jako sranda, ale nějak se nevydařila koncovka. Hlavní osou textu mělo být patrně mile absurdní umístění „básníka“ do role podomního prodejce, se všemi slevovými kouzly a speciálními akcemi. Což mohlo být velice čtivé. Škoda, autor si s textem nijak moc nepohrál a výsledek podle toho vypadá. Druhé místo, se zatnutými zuby. Pomerančová – Proti pětce trošku odlehčené. Ale napsáno podle mě taky slušně a pobavilo. Také doporučuji ke zveřejnění. Jiří Staněk - Tak, tvrdě. Tepat! Mnoho adjektiv: krásného, nápadně veselá, přiléhavém. Do toho velevtipný postřeh: náušnice v koutcích úst. Neslyšel jsem, nevím, jestli je to brat anebo by si na to mohl dát auror copyright. Na copyright to totiž je, to se mi děsně líbí! Poslední, pohyblivou, početního, podobné, neochvějnou, veselý, soucitný. Tohle je příběh, ze života, mohl se opravdu stát, jak je vyprávěn, je to realita. Jo, oni ti nutiči/nabízeči... a nezaškatulkovaný, oproti nim... Don Quijote, ona je to opravdu Donkichotovština, jen si říkám, že ten hidalgo byl astenickej, suchej, knot, jen zapálit. Tak bych se neradoval ze slovíčkaření, vzal pero nebo deleťáka a vydeletoval všechny ty mezery, úplně nejdřív ze všeho a pak bych deletoval a deletoval: jistě ne zcela. Romantik užije zkratek SIM, SMS, MMS ale pak několika dalších, které: o čem mluví, romantik? No on bude modernější a zběhlejší romantik. Nešulí nás, poněkud, s telefonem Teslou? Určitě to musí jít, zkomprimovat! A pak to, co je vtipné, protikladné, soubojovité, svárovité, nebude zavinuto do plínek.

slovoma
23. 07. 2010
Dát tip
sem to kopírovala z neopravený verze, omluvka a napravím.

Šéfová, já tě prosil, ať mi to zmrvený řádkování z Wordu opravíš....:(

jH
22. 07. 2010
Dát tip
zachrochtal sem si *

Parsifal
22. 07. 2010
Dát tip
Ze začátku to na mě působilo mile a vtipně, ale pak se to zvrhlo jen v skoro až trapné hledání vtipu někde, kde není...

FAE BOMB
22. 07. 2010
Dát tip
Pěkně napsané. Pouze mi vadí, že jsem se nedozvěděl, kde nakonec skončily ty básně...

Lakrov
22. 07. 2010
Dát tip
Myslím, že takhle nějak se dělá sranda :-) Opravdu humorných textů je na Písmáku málo; tenhle je jedním z nich. Tip.

Vaud
22. 07. 2010
Dát tip
Tohle je bezVaudny :-)

těžce pro-vaudovský...ale zas lepší než psát pro-pomerančovsky, to uznávám

slovoma
22. 07. 2010
Dát tip
říkám to pořád.. kdo se moc ptá.. moc se doví.. ;-)

slovoma
22. 07. 2010
Dát tip
kdepak.. pisou hodnoceni v poradi od prvniho do posledniho.. takze to neni videt.. ale neboj nic, na vyhodnoceni si davam pozor.. aby nebyl nikdo osizenej. Cili pokud Te to zajima.. prvni misto melo od Tebe naskok tusim 11 bodu.. a tretimu chybely body 2... :-)

slovoma
22. 07. 2010
Dát tip
no, když to tam někdo nenapsal přímo do textu, tak to tam není, já tam nikdy nic nepřipisuju, jen překopírovávám. Samozřejmě pokud to kteréhokoliv ze soutěžících bude zajímat, napíšu jim to do zpráv, žádný problém.

slovoma
22. 07. 2010
Dát tip
číslování?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru