Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Bbarkku

22. 07. 2010
1
5
487
Autor
slovoma

soutěžní dílo, které se neumístilo na prvních třech místech

Dneska v tramavaji jsem pozorovala děti. Kupa žáků na výletě povlávala kolem tyčí dopravního prostředku. Nadávali si do BIO.
"Seš BIO!" "Pocházíš z BIO mámy!"
To je pro mou generaci úsměvná novinka.
Děti neví, co mluví? Připadalo mi to tragické vzhledem k tomu, že jen hrstka společnosti chce žít BIO. Tu zdravou formu této módní vlny neodsuzuji, spíš naopak ji chápu a beru jako návrat k přírodě, touhu po přirozenosti...co nejméně robotického jídla, oblečení, bydlení...
V dětech je vždy něco nepředvídatelného. Jakobych si zrovna uvědomila, že jsou budoucnost. Začíná mě tedy čím dál víc zajímat, jakým způsobem je vedená většina dětí. Je to důležité! Svět bilancuje a balancuje. Propasti, kam se podíváš. A uprostřed toho všeho si sice "děti mají kde hrát", ale kdo a jak jim říká a učí je, co je správné?
Dospělé věty: "Teď jsem si vzpomněl, že ti dlužím ránu pěstí." "A já ti dlužím pěknou facku. Tak to jsme vyrovnaní." "Ne ne ne!" -odkud jinud než z filmů pro dospělé. Nejsem proti koukání na televizi, ale jsem pro regulaci a diskuzi. Už vidím, jak si rodinka po shlédnutí akčňáku povídá o míru. A ty děti to neví. Ještě pořád je nikdo neučí, že ŽÍT V MÍRU je cíl a základ.
Vím, že je v nás zakořeněná potřeba boje, ale existuje spousta způsobů- převést chuť do práce, do zájmů, touhy po sebezdokonalení!
A nejspíš za svou nezodpovědnost skutečně začínáme být trestáni v podobě neplodnosti. Když si nevážíme života, žádný nebude. Nechtěné děti hážeme do popelnic a ty chtěné si chodíme vydupat do laboratoří.
Hystericky se snažíme předělat svět, místo abychom se naučili žít v harmonii s ním. Žít aspoň trochu BIO.


5 názorů

moorgaan
22. 07. 2010
Dát tip
dneska uz mamy moc do BIA nechodi...spis do multikina...takze takova BIO mama je pro smich, jelikoz je staromodni ! ...neplodnost je dnes stejna jako driv, jen se tim vsim moc mimrame - zit v miru je dobra vec , ale zit v miru s vlastnim JA je daleko lepsi!

slovoma
22. 07. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian - Začátek je velice hezký. Těšil jsem se na pointu, ale místo toho přišla směs nářků a výčitek. Vaud - misty az demagogicky moralizujici prispevek. Pišta_Hufnágl - To je zas den, tohleto… Z tohohle kola mám dojem, že do některých textů minimálně kafral a některé snad i psal akademik Nejedlý. Výchozí situace (děti si nadávají do BIO) se záhy zvrtla v ne zcela souvislé řetězení asociací a volně poletujících myšlenek. Chvályhodný námět, zpracování bohužel otisknutí neumožňuje. (P.S. To by mě ale zajímalo, co ty haranty k výše uvedené formě nadávek vede…) Pomerančová - BIO použité jako nadávku jsem tedy ještě neslyšela, ale pokusila jsme se autorovi uvěřit. Ten text se ale celý nějak sype do snůšky moralit (děti házené do popelnic, nutnost míru...) a není mi z něj jasné, proč máme žít bio, když je to na začátku použito jako nadávka a co a jak nám to přinese. Jiří Staněk - Nechtěné děti hážeme do popelnic a ty chtěné si chodíme vydupat do laboratoří. Tohle je tedy věta s velkým vé. Ostrá, novinářská, mohla by mít nakročeno k bulváru, stejně jako k esejistickému intelektuálnímu maloperiodiku. Nic na ní není, žádné aliterace, rafinovanosti, vymyšlenosti, žádná literátština, slovo od plic. Tady, aniž návodně a se zvednutým ukazovákem a rákoskou soudružky úči nějaké ty návody jsou. Hystericky se snažíme předělat svět, místo abychom se naučili žít v harmonii s ním. Kdyby dva nebo aspoň jeden se po přečtení zkoušeli učit nepředělávat, pak návod měl smysl a byl víc než jenom literárním úvodníkem, na což asi většina textů apeluje, mít i jiný než estetický přesah, zůstat tak trochu šamanismem a ponechat si rituální pra-základ všeho umění, zbavit se úzkosti, zahnat démony, přivolat obživu táhnoucích sobů... Úvodník je úvodník, úvodník není ani esej ani román ani báseň. Když se odmyslí šamanismus, je ta magie nadána nějakými atributy k oblouzení, okouzlení, zaříkavá?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru