Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příliš mnoho otázek

05. 08. 2010
1
19
927

Kolik máš v srdci nožů

a kolik milenců


co ztráceli se

ve Tvém

Bermudském trojúhelníku

?

A kolik jizev

od střepů

z rozbité

lásky

?

Kolik máš v očích tůní

co topili

se v nich

odvážní

?

Kolik máš tepla

v konečcích prstů

a kolik jsi dala doteků

?

Kolikrát jsi zabila

ten cit

po kterém lidé touží

?


Nechci to vědět


19 názorů

a2a2a
08. 08. 2010
Dát tip
Mimochodem, abych jen nekritizoval, ten verš o túních s utopenými odvážnými svým obsahem je perfektní a tento námět sám o sobě by stál za zpracování.

a2a2a: díky za konstruktivní kritiku.. polepším se :-)

a2a2a
07. 08. 2010
Dát tip
Bojím se, že toto obvyklé téma je zpracováno jen hodně po povrchu, v podstatě neříká nic a ve zvolených prostředcích, obrazech je použito výrazů, které by se daly pro svou četnost využívání bez nového střihu označit za klišovité. Jinak, nevadí, že téma je obvyklé, protože některá témata, i toto, jsou věčná, ale jde vždy o to říct něco malinko nového, nebo být niternější, mimochodem je zde také příliš exprese, což v důsledku působí jakousi jednostrannou ukřičeností.

A.H.
07. 08. 2010
Dát tip
Tolik otázek pohromadě.

Max Hutar
06. 08. 2010
Dát tip
Rajmund: Suché drny budou brzy protknuty vláhou. Dobrou chuť, dobrodruhu!

Max Hutar
06. 08. 2010
Dát tip
Nojo, psát krypticky a enigmaticky taky není úplně košer, ale existuje přece i jiná cesta, jak nepsát zcela předvídatelně... třeba používat originální kombinace slov a podobně (panebože to zní blbě).

Monalis
06. 08. 2010
Dát tip
:) Ale já psala: Ztáceli se ve tvém Bermůdském trojúhelníku dohromady a pokud měl být důraz na BT tak by úplně stačilo i ztráceli se...ve tvém bermůdském...bla bla... Je to jen můj názor, nenutím ti ho, ale asi nikdy nebudu souhlasit s jak ty říkáš "rozbitými" díly. Přijde mi to prostě spíš zbytečně sekané a spíš mi trvá, než pochopím význam...:)

Monalis: Mno, tak třeba v první sloce je nesmysl dát ztráceli se ve Tvém - protože tak přece nebude končit verš.. a na Bermudském trojúhelníku má být důraz, proto je sám, ve druhé, by to pravda mohlo být na dvou řádcích, nicméně to je schválně takto, protože bez toho působí (můj dojem) báseň dost ploše - co je rozbitého? Z čeho jsou ty střepy? Proč se to má čtenář dozvědět všechno najednou? To, že slovo je až na dalším řádku, dává několik málo chvilek, ve kterých mozek stihne zauvažovat co se vlastně rozbíjelo a co by se mohlo rozbíjet... "Co topili se v nich" mělo být asi dohromady, to je pravda. Děkuji za kritiku. Mimoň: Vím, nad tím jsem také uvažoval, nabízely se jiné, tajuplnější varianty, nicméně to by každý nemusel pochopit a já nechci psát poezii kterou chápu jen já sám (tím neříkám že tohle je nějaká závratná poezie). Dílo má být podle mě otevřeno čtenáři, aby chápal základní význam a smysl a jemné nuance a možnosti plynoucí z napsaného si mohl domýšlet sám...

Rajmund
06. 08. 2010
Dát tip
Tvůj suchý britský humor ladí s dnešním deštivým obědem

Max Hutar
06. 08. 2010
Dát tip
Možná, záleží na konotacích.

Rajmund
06. 08. 2010
Dát tip
Mimoň--a ..v bermudském drnovníku" by jsi bral?

Max Hutar
06. 08. 2010
Dát tip
"co ztráceli se ve Tvém Bermudském trojúhelníku" Tohle mi třeba přišlo strašně prvoplánovité. Není tam žádné tajemství, působí to ploše:-(.

Monalis
06. 08. 2010
Dát tip
Nejsem příznivec takovýchto básní. Nemám ráda, když se věty moc kouskují do řádků. Někdy je zapotřebí oddělit nějaká slova, protože pak znějí "hlasitěji". Jsou důraznější, ale dávat důraz na každé druhé slovo, i na ta nepodstatná, mi přijde naprosto zbytečné. Možná by to znělo mnohem lépe, kdyby to bylo více pohromadě. Kolik máš v srdci nožů a kolik milenců, co ztráceli se ve Tvém Bermudském trojúhelníku ? A kolik jizev od střepů z rozbité lásky ? Podle mě to takto zní mnohem poetičtěji. Ono to, jak text postavíš taky udělá hodně;)

doporučuju :-D ale nedovolím :-D

moorgaan
05. 08. 2010
Dát tip
ze bych se v tom jejim trojuhelniku taky ztratil?

Whitesnake
05. 08. 2010
Dát tip
tak to někdy s komentáři bývá. To nebyla kritika, ale reflexe. Měj se hezky a více inspirace.

stejně dík za kritiky - i když tu první nechápu a druhá se mi nelíbí :-D

Whitesnake
05. 08. 2010
Dát tip
mrtvé. Navzdory vzletným slovům mám pocit nudného bezvětří

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru