Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kýč & guy

Výběr: Arthur Chyba
15. 08. 2010
23
53
1748
Autor
Krytyk

 

 

guy

 

agneau, muž z Vysočiny s virtuální přezdívkou guy, sídlí na písmáku od 2.11.2002. Již od útlého písmáckého dětství  jej pronásledují zdejší obdivovatelé, takže už první jeho text s názvem -> Chtěl bych je přepaden 68 tipy. Nutno ovšem doplnit, že tipy dostávalo dílko průběžně celá následující léta. Čtenáři si prostě guye postupně nacházeli a čtou i jeho nejstarší díla. Přesto se staré tipy dají přibližně vystopovat dle sumárního datování do změny databázového modelu 26.2.2006, jichž byla tenkrát necelá polovina. Dryáčnický textík hromadí gramatické rýmy tak, až získávají na ironii a odstupu, neboť je jasné, že tohle nemůže být míněno úplně vážně. A přesto, z textu nakonec vystupuje z náruživosti touha po štěstí, i když odebraná jiným básníkům. Možná je to varování…

V tomto medailonku nepůjde o glosování všech básní, to by ani laskavý čtenář nevydržel, proto se soustředím na (podle mého mínění) významné aspekty guyovy tvorby. V následujících textech je zřetelné, že autor si je vědom užití kvality rýmů. Vedle rytmus postrkujících pomocných (gramatických) rýmů dokáže občas zavolat rým kvalitní; (např.: o spáse / stýská se). Rýmy postrkující rytmus jsou podpořeny velmi efektním využitím opakovaného leitmotivu a svádějí básně blíže k písňovým textům nebo vyvolávají i napětí tak skvěle popsané v tetralogii (?) filmů o básnících. Protagonista (herec Kříž) získává opakováním leitmotivu čas na další na místě vymyšlenou poetickou dardu. Na inspiraci odkazují také popisované všelidské stesky a touhy (např.: -> o zimním stýskání, o hořkosti).  Příklady uvádím proto, že získaly přes sto tipů.

Hra s pointou. Chtěl bych štěstí, ale piju hořkej rum; stýská se mi… na druhou, na třetí; míjíme se… (dolévám hořko do sklenky…) tam, kde jsi nejezdí vlak; (od úklidu) z kola ven; bloumám a šlapu kruhy v obilí… bloumám – sním… stále v kruhu.) Pointa je u guye vždy srozumitelná a zřetelná, nenechává nikdy na pochybách, že překvapivý obrat, jenž jsme neočekávali, nastane.

Občas lze najít prvotřídní poetismy, které svědčí o autorových kvalitách -> kominík štěstí mi / už týden nenosí / odhlásím komíny / i plyn a proud. Za takovou básnicky důslednou logiku by se nemusel stydět ani Jiří Suchý, jehož vliv je zde patrný, (což nemá znamenat, že verš není autorsky svébytný, původní a perfektní). Někdy jsou důsledně dovedené k poetické rovině a bez efektu celé básně -> zase nebo poloprázdno (kupodivu nemají ani sto tipů).

Vědomí poetiky & žáčkoviny. Některé, také celkem skvělé básně se nevyhnou příliš efektní pointě, která zastíní celek -> o pádech. U guye, stejně jako u Jiřího Žáčka, je už časem nesnesitelné, jak se schématicky opakují sebeironické šlehy. Častým výskytem přestávají být zábavné a neočekávané. Ztrácejí realitu života, kdy se autor staví do role šaškovitého outsidera, který všechno zvrtá nebo je naivně obrán anebo zcela nihilisticky ničí svou existenci (např. častou likvidací svého nicku). V životě se i vyhrává, nemusí to být často, ale taková ta zjevná skromnost v každé situaci je nevěrohodná a neupřímná. Resp. pohrdající čtenářem v té rovině, kde lze očekávat závist a tak se forčekuje předem, už na území předpokladu, závisti, se pravidelnou ironií vyráží zbraň v zárodku a nevstupuje se nikdy na tenký led, protože se na něm bruslí jakoby neustále. Nicméně takové texty jsou z formálního hlediska skutečně cizelovanými texty, což jsem svého času ocenil i já svým Výběrem.

Bylo by pěkné  kdyby se takový místní aleš-novák pročetl guyovými texty z roku 2005 a zjistil, že má co dohánět a promýšlet, a že bylo napsáno mnohé dříve a lépe. Za některé texty by se nemusel stydět ani textař Michal Horáček a měl by je hlavně vidět místní kritik G_B_Show; ale kdyby je viděla samotná pravidelně a objektivně ovýběrovaná z_osminy_větrová, viděli bychom blednutí hvězd v přímém přenosu -> o pádech II.

Koncem roku 2007 se v guyově tvorbě také  objevuje sevřenější a kratší útvar -> zas už. Vedle dodržení všech výše uvedených poetických jevů přibývá zastřeně tajemný erotizující náznak. Odměnou je mu 146 tipů.

Mnohé o autorově metodě napovídá méně oslavovaná báseň -> co zbylo z loňska a tak. Zbyly barvy, maska, prázdno, smetí, malé předsevzetí, (jen nějak být a dýchat), dálky – pochopitelně nepřibližitelné, stereotyp, noc a kruhy pod očima. Samozřejmě podáno květnatě, barvitě a elegantně; jenomže z minulých básní vyznívá stále cosi podobného, ba dokonce snad i stejného. Schéma promluvy se nemění, autor se nevyvíjí, fundamentálně trvá na neřešitelnosti svých melancholií. Následující texty -> o vesmíru, o životě a o čase potvrzují moje podezření, že autor programově zůstává v zajetí klišé tvořeného běžným myšlením. Vesmír má každý svůj, tedy nepohodlné usilování o nějakou objektivní pravdu nebo vlastní originální postoj tu nemá místo. Život po životě se nazírá dírou v nebeském plotě, což může připadat,  a jistě připadá mnohému čtenáři , jako půvabné a trefné podvracení velkých metafyzických myšlenek. V textu o čase však už dochází na památníčkové moudro, takřka v parafrázi na Nezvalovo Sbohem a šáteček a kdybychom se víckrát nepotkali…

Rezignací na svébytný autorský nález o světě vzniká tzv. „aplikovaná poezie“. Semele se a recykluje všechno co se postaví do cesty, nejlépe při pohledu z okna nebo prostřednictvím melancholických impresí. Kolik autorů takhle píše a publikuje a jsou za to i oslavováni. Doba si to žádá. Nejmocnějším kritikem je pohodlná masa spotřebitelů, kterým je třeba cokoliv nicotného řádně formálně zabalit. Z poezie se fakticky stává jen blyštivý obal bez jakékoli snahy naplnit jej živoucím obsahem. Živoucí obsah nahrazuje pokyvování a pomrkávání o tom, co pravděpodobně dělá většina lidí – všichni někoho hledají a ztrácejí -> nit. Nic tomu nelze vytknout. Je to zdařile napsané a je to pravda o veškerém člověku. Je v tom syntéza všeho výše již řečeného. Já se ovšem nehlásím k téhle jediné pravdě o nás. Je totiž snadné rozmetat neúspěch v neustálém navazování na přetrženou nit. Tvořit například závazné vztahy, zajímat se empaticky o druhé a včas jim dávat najevo milost či odsouzení. Pak se tahle trpká příchuť ze všeobecné nedůvěry snadno rozplyne. Ale o tom se musí každý přesvědčit sám. Trpká konkrétnost a adresnost obohacuje život, ale až po ochutnání skutečnosti. Když nahlížíme život z odstupu zkušenosti, vidíme, že ubíjející melancholie je oslepujícím naladěním duše, která se pak pohodlně vysmekává z chapadel odpovědnosti za vlastní život. Náš život nám nikdo nepřinese na tácku, naopak, musíme přiložit svůj díl nebo věčně ztrácet či přetrhávat nit.

Darmo se divit a rozčilovat, že kýč svádí a neomylně působí -> víceméně o více a méně. Parafrázovat za 137 tipů obecně uznaná rčení recyklovanými prostředky poetiky, jež mají všichni zažity a nevybočit z konformního světa věčného neuspokojení. Jak trefně píše i filosof Žižek: jsme společností stížnosti na vnější svět. Požadujeme! Na tom se více či méně shodneme…

Ale málem se mi zdálo, že kruh aplikované poezie bude protržen. Ocenil jsem tento guyův text -> chodí ke mně džin, protože vybočuje z řady hladkých obecně snášených sladkostí, ale bohužel šlo jen o vtip, nikoli o změnu. Ještě i velmi zdařilé texty -> síťovka a lednové blues dávaly naději, že se autor dokáže vzepřít strojové sebesnadnosti a vydá se novým směrem. V následujících textech se doufání v guyův potenciál nepotvrdilo. Návrat k osvědčeným odrhovačkám různých životních paradoxů se zdařil. Tipy se hromadí a dokonce nabírá na tempu a síle výběrová pozornost zdejší kritiky. Autor povzbuzen zájmem a uznáním neváhá dokonce přiznat, že mu schází vlastní téma a tak už jen popularizuje výtvarné dílo známého malíře -> co zůstalo a co chybí v obrazech Jakuba S. A vychází to. Neználkové jsou nadšeni.

Na tomto místě si nejeden trpělivý čtenář řekne: co ten Krytyk zase prudí, jak může být tak neuznalý apod. Zcela to chápu. Pomlouvat ikony se nevyplácí. Nicméně zdejší ikoně kýče - guyovi - nemohu právě kvůli jeho talentu mazat med kolem úst.

Při troše cviku, zkušenosti a za trochu kurzovného v tvůrčím psaní může každý psát jako guy.

 

 

vykasané sukně kýče     (během pěti minut zkomponovaný textík páně Krytyka Velekrutého)

 

tušil o tom cos pan Nietzsche

nadčlověk --- ne bumbrlíček

člověk nad si všímá vnad

a nikolivěk vlastních smyček

 

utahuje si snad sám pan Krytyk

ze sebe --- či je jen tak lítý

že sám napsat nedokáže

skvělé rýmy skvostné snáře

sežer ho --- náš Minotauře!

smotej klubko Ariadno!

zahrává si --- ten pán divný

se smutkem a s pravou City

my jsme centrum  všeho míra

my můžeme i klín v metru

prohlásit za antivira

obsahové verše hřivny

 

nuže bratři  --- berme rýče

zakopáme hlavu na dno

bez keců a obezliček -----

jak se sluší jak se patří

 

 

 


53 názorů

Zbora
19. 10. 2010
Dát tip
Ano, ano, takhle mi to dělá dobře.

moře
19. 10. 2010
Dát tip
jo - guy píše špatně, kritik je ocas a ty duševní onanista - Vítěz - jsi (si) spokojen :-))

Zbora
19. 10. 2010
Dát tip
Ty sis začalo.

moře
19. 10. 2010
Dát tip
meleš píčoviny a víš to - howgh

Zbora
19. 10. 2010
Dát tip
Mrzí mě, že máš nějaký komplex, ale já za to opravdu nemohu. Ovšem miluji lidi, se kterými se dají hodiny a dny řešit naprosté banality, jako třeba chybějící verzála na začátku věty nebo naopak verzála na místě, kde být nemá.

moře
19. 10. 2010
Dát tip
ano jeden, dá se tolerovat, v poloviční větě tři překlepy nemohu tolerovat - Dítě a to si graješ na chritika....jdi do----

moře
19. 10. 2010
Dát tip
ano jeden, dá se tolerovat, v poloviční větě tři překlepy nemohu tolerovat - Dítě a to si graješ na chritika....jdi do----

Zbora
19. 10. 2010
Dát tip
Překlep má něco společného se schopností používat jazyk? Zajímavé.

moře
19. 10. 2010
Dát tip
nauč se česky kluku :-)

Zbora
15. 10. 2010
Dát tip
Si nemyslim, že by závist byla úplně to správnmé slovo, ale vždycky se na ní dá úspěšně odkazovat, ať už jde o kohokoli, žeano.

Rajmund
14. 10. 2010
Dát tip
Asi jak Honzyk..( mám namysli texty z letošního roka).

moře
14. 10. 2010
Dát tip
:-)))

moře
14. 10. 2010
Dát tip
jenom slepá závist...ty Hovado poesie

Armand
14. 09. 2010
Dát tip
oprava: "Vnímám i ve tvém "kritizování" posun" tam má být...

Armand
14. 09. 2010
Dát tip
oprava: "Vnímám i ve tvém "kritizování" posun" tam má být...

Armand
14. 09. 2010
Dát tip
Nekompromisní, ale současně laskavý a krásný medailonek. Děkuji za přiblížení básníka, se kterým jsem se tu, neznámo proč, za společných skoro osm let, nepotkal. Setkání pro mě velmi příjemné. Vnímám ni ve tvém "kritizivání" posun - směrem k otevřenosti a laskavosti. Oceňuji vybraný jazyk a sloh (což se u tebe sice předpokládá, ale nemělo by být bráno za samozřejmost). Napadá mě otázka: když se o někom píší knihy, nebo i jen literární medailonky - není to jako stavění pomníků? Není tím básník strčen do krabičky a tak trochu založen do kartotéky a pohřben? .-) *****

...pomlouvat ikony se nevyplácí? když si to tady může guy přečíst, není to pomluva. /pokud chápu správně, očekáváš od člověka s jeho talentem více, proto jsi to celé napsal...mám jen otázku, že jestli ti jde skutečně čistě o jeho rozvoj, proč jsi mu to nenapsal soukromě do zpráv... ale to víš jen ty sám./ jinak oceňuji, jakou sis dal práci s průřezem jeho tvorbou.

Markéta
23. 08. 2010
Dát tip

Rajmund
18. 08. 2010
Dát tip
Zasloužiti si typy-jak strašné! Jestli není lepčí ukamenování.

líbí se mi, že ve svých krytykách dokážeš svá tvrzení podpořit hodnověrnými argumenty. nemusím vždycky souhlasit, ale rozhodně musím respektovat. a toho guye si teda aspoň lehce pročtu, když už sis s ním dal tu práci...

Zbora
17. 08. 2010
Dát tip
Kdyby přede mě někdo pohodil ten textík a zařval: "kdo to psal?" asi, ne, určitě by mě jako první napadl Lyryk. Ty se prostě nezapřeš, ani když chceš :). Jinak souhlas s dítětem.

Dolfiness
17. 08. 2010
Dát tip
Dík za jiný pohled na věc. Ale podnítil jsi mě tak akorát přečíst si veškerá guyova díla ještě jednou. :)

Jazylka
16. 08. 2010
Dát tip
ja si rada prečítam, keď niekto dokáže s remeselnou zručnosťou vo viazanom verši vyjadriť hoci aj bežné pocity. guy je v tom výborný, na tunajšie pomery vysoko nad priemer. ale to čo píšeš sa mi páči, dobrý podnet na zamyslenie. vývoj a posun v tvorbe hľadám tiež (ak to môžem tak nazvať na mojej celkom amatérskej úrovni). dík za príspevok, takýchto debát by tu mohlo byť viac, zaujala ma aj väčšina komentárov.

Max Hutar
16. 08. 2010
Dát tip
Krytyk, Václav Klaus Písmáku. Tenhle rozbor se mi velice líbí, jeho ironie nepřesahuje (tolik) do narcistních vod.

Muamarek
16. 08. 2010
Dát tip
Já bych řekl, že tahle Krytykova kritika není psaná ve zlém, spíš naopak, že uznává autorovi kvality, ale snaží se ho ještě o píďu popíchnout, aby vavříny moc neuspávaly... Jinak, osobně, čtu od Guye rád téměř vše, co tu nabídne, píše lehce a má to obsah, zaujme mě tím, takže za svými tipy pro něj si stojím, Marek

...konečně jsem si přečetl tvou báseň nebo co to je, nerad bych tě slovem báseň urazil, já svým říkám pro jistotu výplody. Ta tvá je ovšem hrozná. Nevím, jestli paroduješ kýč, nebo kýčovitě píšeš. Nietzschem ani Minotaurem to nezachráníš. Pro přehled jsem zhlédl tvé sonety ...nemýlil jsem se. Jo a guj je dobrej(spisovně dobrý).

heh, dobrá, jdu číst guye :o)

Josephina
15. 08. 2010
Dát tip
jako by Krytyk gyuovi záviděl počet tipů, jak o nich pořád dokola mluví a snaží se upozornit na sebe, svou neomšelou originalitu (haha) .. guy je moudrý muž, s darem - umí umně tvořit vázaný verš, ale je pravda, že se svými verši možná semtam autopsychoterapeuticky vyvléká ze zodpovědnosti za vlastní život; ale počet tipů za léta posbíraných, je zasloužený, vždy umí svou poetikou pohladit znavenou duši, která hledá v životě balanc, stejně jako guy sám.

blbjenka
15. 08. 2010
Dát tip
lepší Kvido v hrsti než Lyryk na střeše, aneb kdo stojí o nějaký autorův vývoj, hledání nových bůhvíjakých cest, když máme své osvědčené, jisté, standartní, milé a fajn? v dnešním světě je takovýho stressu a chaosu, že je skvělé mít jistotu aspoń v tom, že guy na jaře napíše o tom, že je jaro a na podzim zas o podzimu. lidé na některá místa chodí proto, že vědí předem co tam najdou. kdo se chce eistenciálně rozdrásat nebo vytočit holt chodí jinam.

Honzyk
15. 08. 2010
Dát tip
v Brně.

Dobře zpracované - není to jen tvůj rychlý průlet někde nad poezií jako Ozvěny arény. Každý (se sebe)recyklujeme (nebo to nazvat kontinuitou?), ale souhlasím, že je zbytečné znovu opakovat zrovna to "všední", protože nás to nikam neposouvá...

Janina6
15. 08. 2010
Dát tip
Když si odkliknu kategorii "vázané verše", a chvíli si čtu ty výtvory, musím uznat, že Guy zvládá alespoň řemeslo, což se o většině písmáků říct nedá. Pak jsou možná ty tipy omluvitelné. Ale co píšeš, mě velice zaujalo. Bolí mě mé vlastní psavecké problémy, když to čtu. Kreslíš přesně ten kruh, v kterém se momentálně motám. Díky.

pěkný vhled*

ceder_john
15. 08. 2010
Dát tip
a pro honzyka: nenapadlo tě někdy si ten caps lock vyplnout a nenapsat o tom?

ceder_john
15. 08. 2010
Dát tip
nejlepší sou jeho texty bez rýmů..

ceder_john
15. 08. 2010
Dát tip
nejlepší sou jeho texty bez rýmů..

dadadik
15. 08. 2010
Dát tip
guík je fenomém tady a to mu nikdo nevezme....:)

Norsko 1
15. 08. 2010
Dát tip
už skoro jo. přes řeku

Honzyk
15. 08. 2010
Dát tip
...jak to víš? My spolu bydlíme ?)))

Zuzulinka
15. 08. 2010
Dát tip
Při troše cviku, zkušenosti a za trochu kurzovného v tvůrčím psaní může každý psát jako guy. s tím rozhodně nesouhlasím...bez jisté dávky talentu psát nelze, ten tvůj výtvor v závěru - nemá, promiň rytmus a je krkolomný guyovy texty tady patří k nejlepším věcem, které lze zde číst, co na tom, že opakují stejné...nenadarmo je opakování matkou moudrosti, navíc i s tím výrokem stejnosti zcela nesouhlasím, stále v nich totiž objevuji a nacházím něco nového

Norsko 1
15. 08. 2010
Dát tip
Pořád vidíš něco na pozadí a podstata ti uniká, honzyku. A nečteš

Honzyk
15. 08. 2010
Dát tip
p,s, a propos, mám pocit, že text je psanej spíš kvůli krytykovi, než kvůli g.---D sorry za aviza, nenaserte se...)

Winter
15. 08. 2010
Dát tip
Žižek není filosof, ale bavič. Mám ho rád.

Norsko 1
15. 08. 2010
Dát tip
Nemáš ho jen tak přelítávat. Počti si a nedělej ukvapené závěry

Honzyk
15. 08. 2010
Dát tip
...AUTOR PROMINE, TEXT JSEM JEN PŘELÍTNUL ...MNĚ SE GUIOVY TEXTY (NĚKTERÉ) LÍBÍ MOC... sorry, caps lock...) .......líbí se mi jeho kultivovanost, ale i zmiňovaná "sdělnost"...pro důkazy bych musel sahat g. do kapsy, a to se mi teď nechce:))

Pentalogie:) Ta básnička teda ještě nese stopy krytyčí komplikovanosti. Guy (jak jsem si ho teď četl) je klasický poetický bavič, bez schopností cokoliv sdělit. Ale nevadí, i takoví jsou nám k užitku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru