Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přepadla mne menší zoufalost, zoufalost psaní.

18. 08. 2010
2
13
1081

Výjimka potvrzuje pravidlo, ale vyhledávač Google Vám nenabídne "VYBER JEN VÝJIMKY"...

Poslední dobou si při brouzdání internetem, čtení článků a blogů, více než často říkávám jednu věc: „Vždyť tohle bych zvládla napsat o dost líp!“ A snad budu mít i pravdu, když řeknu, že si to říká stále víc a víc lidí podobného s/mýšlení jako já, protože stále víc a víc lidí má touhu někoho informovat o tom, co zrovna smutného, hlavně ale zajímavého a veselého prožívá. Jenže už je jim jedno, jakou formou to napíší, hlavně ale, že to vypustí do světa a mohou tak veřejně ventilovat své pocity. A pointa je, že mají i své čtenáře, z řad obdobných „mstitelů“ a nahlížečů do soukromí (jinak zvaných úchylů). Alespoň tak se mi to jeví, podle toho, co čtu.

Trochu už jsem odpověděla na otázku – proč tedy nepíšu sama, když jsem tak chytrá? Asi proto, že nemám tu touhu sdělovat své nejzajímavější postřehy ze všedního dne typu „tak dnes jsem objevila v parku lavičku, která je poseta snad milionem, ano, milionem ulepených žvýkaček! Ble!“.

Raději než předstírání, že mám co světu říci, jako se o to snaží na internetu mnozí, mlčím. A upřímně – trpím. Ale s pocitem, že vím, že kdyby na to přišlo a já bych měla ten zájem, určitě bych to napsala líp, protože na rozdíl od „blogerů“ s hlavním a často i jediným cílem přitáhnout troubulínky, co si onu předhozenou flákotu syrového a nezpracovaného masa přečtou – já umím používat slovesa a nevytvářím umělou hloubku textu, ve kterém nebude, i kdybychom ho hodili do Macochy! O bonusu (znalosti pravopisu) už raději mlčím, protože to má být přece samozřejmost, když někam veřejně píšete, ne?

Pro opaky mé osoby, tedy ty, co mají potřebu sdílet s ostatními to, co prožívají, nebo úplně něco jiného, ale mírně vzdělanému člověku se minimálně z psané formy oné „kauzy“ zvedá žaludek, bych doporučila třeba angličtinu, malování, nebo nějakou méně násilnou formu, než je ničení krásného, přesto pro některé tak vzdáleného, českého jazyka.


13 názorů

Prolog je jiskra geniality. Toho by ses měla podržet, když už tě něco tak vyjímečného napadlo, a napsat o tom fejeton. Mlácením prázdné slámy o jazyce a blogerech nikoho nezaujmeš. Ale věřím, že na to přijdeš i sama. Přeju ti, ať je to brzy.

S názorem na ledabylé zacházení s českým jazykem spíše souhlasím - nicméně v posledním odstavci mu taky dáváš docela zabrat. Ne zrovna i/y, to ne, jde spíše o formulaci a dodržení větné vazby. V tom šíleně dlouhém a z amotaném souvětí jsem se vážně ztratila, četla jsem ho třikrát a pořád si nejsme jistá, co k čemu patří- Nepiš pozdě v noci :-)

Není to omluva, ale text jsem psala pozdě večer a hned jsem ho sem dala, jinak bych se k tomu ani neodvážila. Máš pravdu, také se mi to nezdá. Odpověď na první otázku je v ostatních komentářích.

*tip =D

Janino, to, že nejsem typ na čtení knih ještě neznamená, že nemám ráda češtinu, nemyslíš? Určitě tvůj typ vyhledám a přečtu, protože, jak měl tenhle text napovědět, ráda se začtu do něčeho kvalitního, jen mám v poslední problém to najít. A možná i proto jsem zde...

V upřesnění jsem psala, že jsem to psala pozdě v noci, jen z momentální nálady... Nenapadlo mě přemýšlet nad Vaší kritikou, chtěla jsme jen zachytit myšlenky a pokud jsou povýšené, možná jsem v tomhle směru taková. "Bolí" mě, když čtu text, ve kterém je každé druhé slovo se špatným y/i a to jediné jsem chtěla vyjádřit. (Spolu s tím, že je toho stále víc a víc.) Je to můj malý výkřik do tmy... Toť vše, proto to neberte až tak vážně. =)

Honzyk
19. 08. 2010
Dát tip
...já jen nevim, promiň, pročs ten text vůbec psala? ))) ...navíc "Pro opaky mé osoby" není zrovna čeština "vyjemnělá", to ani omylem ...)

Alojs
19. 08. 2010
Dát tip
tvůj text na mě působí povýšenecky... netvrdím, že nebudeš schopna toho, co zmiňuješ, jen... člověk by si takhle neměl žehlit košili... ... a aniž by sis to uvědomila, ve své podstatě jsi svým textem sdělila něco podobného jako "lavička se žvejkama"

tuny balastu jsou smutným důsledkem komunikační revoluce. Nesnesitelná lehkost psaní a zveřejňování...

Janina6
19. 08. 2010
Dát tip
Press, když nemáš potřebu psát, a podle toho, co uvádíš na svém profilu, vlastně ani číst, co hodláš dělat tady? Poučovat? Přidat další příspěvek na stokrát omleté téma? Jestli chceš kouknout, jak originálně a promyšleně se s takovým tématem dá naložit, doporučuju ke čtení "10 úvah o psaní" od autora StvN.

Přiznávám, jsem alibistka a tohle asi je tak trochu mé alibi... já ale za nic nemůžu... O=) =D PS: Děkuju za tip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru