Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak trochu alibi nesnášejícího k nesnášenému

19. 08. 2010
1
5
785

Každý máme nějaké to to, které nemůžeme vystát. Něčí vlastnost, zvyk, věc, cokoliv. A to se pak odráží na našem vnímaní lidí. Jsou lidé tací i tací. Kromě kuřáků, alkoholiků a arogantních idiotů nesnáším ještě umělost, umělé lidi. No a tím je i ten, se kterým se musím už pět let vídat tři čvrtiny v roce. Ten, od kterého není úniku, protože jeho ego je všudypřítomně hlasité a viditelné. Ten, nad kterým tu teď přemýšlím. Tenhle text neberte jako mé alibi, nebo vyjádření zloby, silných antibiotik, či něčeho podobného. Berte to jako úryvek zápisu mých úvah na téma „ten...!“.

Trochu mne děsí, že máme spoustu věcí společných, alespoň co se týče uvažování. Trochu víc mě děsí, že si to ne/uvědomuje. Ani nevím, co z toho by bylo horší. A nejvíc mne děsí, že to jsou věci, které s jinými, byť blízkými osobami společné nemám a napadá mě otázka proč…?

Útěcha.

Patrně ta druhá hemisféra našich mozků se rapidně liší. A doufám, že to ze mě dělá úplně jiného člověka, než je on. Protože ačkoliv může občas mít stejné myšlenky, ve své podstatě je praktikuje tak, jak já bych nikdy nedokázala. Třeba chůze doplněná o malé zhoupnutí se mezi kroky. Hnus.

Ve chvíli, kdy o někom špatně mluvíte, po vás druzí chtějí, abyste se nejdříve zamysleli nad sebou. Tady tedy můžu říci, že si stojím za předcházejícím odstavcem. Já ano, jestli i ti, co nás znají, už nevím a netvrdím. Každopádně vás ale ujišťuji, že touto otázkou jsem se již mnohokrát zabývala.

Ale ne, ve svém smyslu ho mám přeci i ráda. Určitě. Někde hluboko ve mně. Jen mi teď dochází, že prohledávat tu hloubku je tak náročné, že to prakticky nedělám. Ale našla jsem si k tomu pomůcku, abych si připomněla, že nejsem špatný člověk a nesžírala mě jen ona nenávist k němu. Stačí si vzpomenout na to nejhorší, co by se mu mohlo stát. Každý má něco jiného, co by nikomu nepřál. A pak si stačí říct nahlas to své alibi: „Vidíš, nejsi tak špatná. Nepřeješ mu nikdy nic takového.“ „Jen“ ho prostě nesnášíš…


5 názorů

Ještě jedno díky! =) Všem!

Není to špatné. Opět pozor na pečlivost vyjadřování, například tři čtvrtiny v roce je dost divně formuláno... tři čtvrtiny čeho? Vůbec ten rplog mi nesedí tolik jako vlastní text, přijde mi příliš upovídaný, snad i obhajující vlastní text a dovysvětlující - ale domnívám se, že nic z toho není třeba, stačilo jen uvést, že je to o někom, s kým se musíš vídat...

Neza-jímá
21. 08. 2010
Dát tip
zaujímavé *

Mocrát díky =)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru