Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lucince

21. 08. 2010
4
15
777
Autor
Neza-jímá

Složeno na motiv Purpury. Složím ti básničku, má milá Lucinko. Nemám moc talentu, jsem trochu polýnk... Nevadí, zkusím to, kdyžtak to roztrhám - já, strach nemám.

V noci se radují všichni mužové zlí. Rozmilé slečinky z cestiček scházejí; někam je zatáhnou bídáci blázniví - já, strach mám.

Červánky zmizely, zůstal jen měsíček, říčka tě volala, stejně tak lesíček. Vyšla jsi nesměle do tmavé houštiny. Ty, strách máš.

Úchylák úchylný chytl tě za ruku, křičelas plakalas už není uniku. Neplakej, neřvi už, ač máš proč bědovat. Strach, právem máš.

Krvavá Lucinka spadla a omdlela, perverzák zatím byl rozžhaven do běla. Chytil jí za hrdlo, stiskl a podržel. Sám, strach měl.

 Byla to sobota ráno a holota křičela na dvoře, že nejsi v oboře. Nikdo se nevyptal - kam jsi šla v podvečer? Já, strach mám.

Našli tě, Lucinko, druhý den u řeky; leželas nehnutě, na krku dva fleky.  Proč jsi jen chodila daleko od domu?  Jsi teď už ledová - mrtvola.

Vzali tě za ruce, za nohy, za doly, donesli tělo tvé až tam kde nebolí ztráta tvá příšerná, všechny nás zraňuje dál - jsi mdlá.

Díru ti kopají hlubokou, studenou. Jako tvá kůže co stala se vražděnou. Řekni mi proč to je, proč střílet do lidí? Já, nerozumím.

Lucinko, loučím se! Spatřím tě zase však. Za chvíli poletím za tebou jak ten pták; neboj se, neříkej, že nechceš být se mnou. Já, neposlouchám.

Hlínou tě zakryju, nohama udusám, s pláčem se obrátím - už zase budu sám. Nemůžu, nechci už, musím jít za tebou! Já, tu nechci být sám.

Soutěska vysoká tyčí se nad vodou. Skočím, já skočím a hned půjdu za tebou. Z úst se mi rozline slaboučké vzdechnutí. Dál, nedýchám.

Lucinko, rozmilá, zase se spatříme. Jak jistě sama víš - my k sobě patříme. V nemoci, ve zdraví, v nebi i na zemi já, a ty…


15 názorů

Stařec_007
16. 02. 2011
Dát tip
Zajímavé :-)*

Neza-jímá
11. 09. 2010
Dát tip
blbounovi děkuji *

...zajímavé pojetí tématu ze života osudů na hraně*

Neza-jímá
01. 09. 2010
Dát tip
Děkuji, pštrosovi

Ostrich
23. 08. 2010
Dát tip
Tohle se mi líbilo: Našli tě, Lucinko, druhý den u řeky; leželas nehnutě, na krku dva fleky.

Honzyk
23. 08. 2010
Dát tip
...horší, že já ne.:D

Neza-jímá
22. 08. 2010
Dát tip
Nero-zumím

Neza-jímá
22. 08. 2010
Dát tip
Kefír?

snad má ta štětka krapet poetické citlivost a neodbude tvé krví prolité dílo nicneříkajícím fňo

Honzyk
22. 08. 2010
Dát tip
....mně text připomíná zpomalenou psí štvanici....vězni utíkaj zpomaleně, doháněni texty vybavenými cvičenými psy, a ti je ženou až do kouta, někam do opuštěný továrny, odkud už útěký není. ...Při čtení se dusím, nekecám....tro chce kefír!)))

Elleanor
21. 08. 2010
Dát tip
t*

Neza-jímá
21. 08. 2010
Dát tip
děkuji za návštěvu a kritiku =)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru