Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věnovaná

28. 08. 2010
8
14
807
Autor
Třináctá

...

na oči do písku štěkaly srny
podhoubím tklivě

stromy co nepadly
objímaly živé
dny
nedůtklivě
čím větru bolí mezi setkáním

sním
než mě ďábel rozfouká
v polospánku modrého pavouka
a jiskří divně

myšlenky divé
odvahu
sílu vinou pavučinou

duhové obelisky skládají stín
misky vah

ještě je mám mezi prsty s trávou
z okna virginský tabák vytleskává noc
do hlíny kreslí zpěv netopýrů

a ránem zas chtějí ptáci táhnout

už je to dávno
okrovým měsícům lišky rezaví


14 názorů

VH64
16. 11. 2011
Dát tip
Mě se to líbí...

Kuchot
31. 08. 2010
Dát tip
vždycky jsem byl pro surrealistické verše, ale u tohoto textu platí rčení mnoho psů - zajícova smrt. počin to není zlý, mám však pocit, že by si zasloužil trochu ubrat chvílemi až na krkolomné obraznosti. můžeš sice namítat, že je to záměr... pokud tedy ano, popravdě by mě zajímalo, jak by vypadal nepřeplácaný text, už kvůli sdělení a atmosféře, kterou svými současnými atributy u mě spíš potlačuje. navíc, ačkoliv jsou strofy přeplněné barvitými slovíčky, obsahují alespoň originální myšlení, zatímco řádek "a ránem zas chtějí ptáci táhnout" je přenotorický... každopádně mě tento text možná i přinutí se vrátit jindy

A.H.
29. 08. 2010
Dát tip
To kolem mě prolítlo, že jsem ani nepostřehl obsah díla.

Třináctá
29. 08. 2010
Dát tip
Toru....:D Arniko, bezesporu.:) moorgaan// a nebyl ani tak hrůznej jako opravdovej// Zvláštní, je jich mnoho, co naopak prst vztyčují...říkají... jdi na brzdy, holka -/- Zkusím raději ty kozelce, by mě svázali. nes,když tak, taky dobře.---. Mimoň, člověče šokuješ.To se nesmí!, přečíst všechno tak z fleku, zcela bezostyšně.:D Jazylka, skvělej nick.Stačí jen kousílínek, když k Tobě může.() Dave, těší mne...ještě jedno pukrle a úsměv.:) Všem díky, že prošli jste až sem, do mého domu a slůvko vtiskli do písmen.:)

přelom srpna a září...jen ta říje je ještě daleko:)*

moorgaan
29. 08. 2010
Dát tip
modri pavouci nahaneji hrůzu, ale neodrazuji múzu

Honzyk
29. 08. 2010
Dát tip
jo, stekavy srny a lisky me dostaly do kolen....)...libi docela...ale cejtim, ze mas na vetsi premety...snad se zkusit trochu odbloknout....ale co ja ti budu radit, zejo:))) sama vis....

Max Hutar
28. 08. 2010
Dát tip
Trochu mi to připomíná Sylvii Plathovou... milé, jak se ve zmatečných verších skládajících zvláštní obrazy houpe fonetická linka. Z té básně to šíleně táhne samotou, ale jakousi správnou samotou, která se obklopila věcmi směřujícími ke středobodu koncentrace. - - - - ...už jsem si vzpomněl, co mi to celé evokuje - tu chatu ve von Trierově Antikristu! Stejně jako tam, i zde se ukazují různé šeré, slizké a ostré motivy přírody - podhoubí, oči srn, písek, nepřímo vyjádřené padlé stromy, pavouci, netopíři, tráva, hlína, virginský tabák (ten se mi obzvlášť líbil - jedna věc člověkem proměněné přírody mezi samou člověkem netknutou), nakonec ta liška, no, ta byla u von Triera taky. Věnování je naznačeno pouze na začátku a na konci... jako by zde byly pouze popisovány činnosti, které člověk činí, aby si na adresáta vzpomněl - v samotě. Dávám tip a těším se na další.

Jazylka
28. 08. 2010
Dát tip
miestami mi to úplne uniká.. ale hlboká poklona za "sním, než mě ďábel rozfouká"

Dave Lister
28. 08. 2010
Dát tip
:-)čágo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru