Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Země mých snů

11. 11. 2001
3
0
610
Autor
kristi

báseň

 

S vůni jitra slunce vstává,

Sen mi zmizel s tmou,

Prahu rána sbohem dává,

S noční oblohou

Oči chtěly by už vstávat,

Slunce letmo obejmout,

A plátků růží pohled němý,

Co nejde přehlédnout

Vlahé trávě rosu vzít

A tiše o ní hrát,

O téhle zemi každým ránem

                Nechávám si zdát…
Krel
29. 03. 2002
Dát tip
ech sladké...ale dobře..tak to já rád...!*

wqw
18. 11. 2001
Dát tip
nezbývá mi než souhlasit s Alberiem, lépe bych to určitě nevyjádřil. Líbí se mi moc pocit z básně, který mám, ale forma mi ho trošku kazí. ale ten objímající pocit převažuje a tak se těším na další básně a tipnu ti TTTT

altán
13. 11. 2001
Dát tip
tip Albiero radí dobře. Jen tak dál! :)

Albireo
12. 11. 2001
Dát tip
kristi, říkáš si o kritiku, tak se o ni pokusím. Obsah se mi dost líbí, taková citová pohodovka je malé pohlazení duše. K formě budu ale mít výhrady: Rýmy: To, že některé verše se rýmují a jiné ne, by nemuselo vadit. Horší je, že jde o rýmy tzv. gramatické - rýmují se ohýbací koncovky u slov téhož gramatického druhu (vst-ává/d-ává, tm-ou/obloh-ou, obejm-out/přehlédn-out). Takový rým se sice sem tam snese, ale rozhodně by neměl převažovat. Metrum (rytmus): Zpočátku vzorný: první 4 verše jsou pravidelný trochej (8 slabik), sudé verše zkrácené na 5 slabik - paráda. 7. verš už ze schématu vybočuje - 7 slabik. A dál je to už hodně neuspořádané. Kdyby sis s tím víc pohrála a kromě citu zapřáhla výrazněji rozum (včetně matematických buněk), básnička by tím určitě získala. Grafická prezentace: Začínat každý verš velkým písmenem je zvykem v anglické poezii. V české obykle ne - a svádí chápat slovo Prahu jako název města, u když myslím, že mělo jít o práh rána. Písmo mi připadá příliš velké, je už na újmu čitelnosti, pokud čtenář nesedí metr od monitoru. Celkový dojem: příslib. Rád si přečtu ostatní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru