Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

má to cenu ..

06. 09. 2010
1
26
1709
Autor
Knihovník

Vždycky se dá dělat víc,

proto se nejvíc, 

nedělá nic. 


26 názorů

Knihovník
08. 09. 2010
Dát tip
Prostě, zkus "dělat víc" :)

Knihovník
08. 09. 2010
Dát tip
Právě, ale i tahle "zoufalost/nesmyslnost" stojí za to zpracovat, jen ať lidé vidí. Ale rozumím. Na druhou stranu, mě celkem baví popichovat, leč tohle není mé téma. Inu, nelze než se od toho odprostit a tvořit. V tom smysl vidím.

Max Hutar
08. 09. 2010
Dát tip
Já vím, že je to spíš na samostatnou úvahu, ale bojím se to zveřejnit, protože to není věc, kterou bych chtěl hlásit z tribuny - vždyť je to o tom, že hlásat z tribuny je na piču.

Knihovník
07. 09. 2010
Dát tip
Mimoň - to, co jsi napsal stojí za samostatné dílo "úvaha" , nebo si to dát někam do profilu, aby bylo jasné čtenářům, jak k Tobě mají přistupovat. Tady to spíš zapadne ...

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Popravdě řečeno - píšu to, co píšu, nepíšu pro nikoho, ale budu radši, když to budou komentovat kritici než "normální uživatelé". Číst to pak může každý, kdo si mě najde, pokud si mě najít nedokáže, tak asi hledá intenzivně někde jinde a budiž mu čest. Nepíšu pro lidi, píšu pro člověka. Kritici (a tím nemyslím ty, co mají nálepku kritik, ale ty, kdo jsou ochotní rozebírat si se mnou má díla v různých otázkách a odpovědích) se chovají v tomto ohledu mnohem víc jako lidé než uživatelé, kteří poskytují takzvanou zpětnou vazbu, která spočívá v různých variacích na téma "je to super"/"je to sračka", a dělají, jako kdyby všechna díla šla hodit jen do dvou pytlů. Jestliže tu jsou snad nějací kritici, co uzurpují moc, tak ať si ji uzurpují, když je to baví, já jim v tom stoupání na kupu hnoje bránit nebudu, ani je v tom nějak podporovat. Vlastně mě ani nezajímá, jestli tu nějaká uzurpace moci/pozornosti probíhá. Stejně není reálné, že bych tu vydržel dalších několik let. Neřku-li měsíců. Takže jo, ať mě sakra čtou všichni, ale ať drží tlamu ti, co k tomu nemají co říct, jako to dělám v podobných případech sám.

moorgaan
06. 09. 2010
Dát tip
prosimte tady na Pismaku nemuzes psat -pro nikoho!-minimalne musis psat pro kritiky! ...jinak skoncis spatne, fakt spatne - budou te cist jen normalni uzivatele, kteri nemaji vkus, usudek a jsou v nemilosti " vrchnosti"..to bys chtel???

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
Já v podstatě nepíšu pro nikoho, píšu co mne napadne a co na mne pak působí, že to něco říká. Zpětnou vazbou zjišťuji, jaký je můj úsudek. vím, že jsem několika svými texty dokázal někoho potěšit, nebo zaujmout. Proto i pokračuji. Jestli časem zjistím, že to vlastně nezajímá nikoho, patrně přestanu, jednoduché. Na druhou stranu, jsou autoři, kteří píší naprosté blbosti, ale našli si své publikum, které bude adorovat i ty nejdebilnější sračky. Inu, "umění" a "obecenstvo" . + jsou lidé, kteří si na všem najdou něco a jen tupě nadávají. je to tu takový zvláštní svět.

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
Norsko1 : http://marie.bloguje.cz/img/jiranek.jpg

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Nehledě na to, že sám nikdy nepřijdeš na to, PROČ to je na hovno. Takže budeš psát stejný sračky jako předtím. *pokrčení ramen*

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Zpětná vazba je strašně ošemetná - nespoléhal bych na ni. Když budeš poslouchat zpětnou vazbu místo kritiky, staneš se autorem, který píše pro průměr.

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
jo, tím jsi mi odpověděl. v tomhle případě by tedy bylo úplně nejjednodušší říci, že to prostě stojí zahovno.

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
Mimoň - tomu rozumím, taky mám pocit, že jsou zde autoři, kterým kritika jako taková nic neříká a jejich tvorba je jen náhodná a nemá cenu se o ní dál bavit. Teď ale nevím, jak Ti připadám, resp. do které kategorie patřím, ale věz, že má díla nedělám se špatným úmyslem ošálit čtenáře, jen je mi ta kategorie (a styl tvorby) blízký. (viz výše) Spíš než vyloženě o "kritiku" asi stojím o zpětnou vazbu, čili zda jsou lidé, kterým má tvorba může něco říct/něco říká, abych si pak sám uvědomil, zda má smysl se zde prezentovat. Čili, když už jsme se tak hezky rozhovořili, jak se Ti to teda vlastně líbí ? :)

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Já bych řekl, že je to aforismus, má to skutečně strukturu ironického šlehu, ačkoliv to vůbec není vtipné, z těch důvodů, které naznačil Norsko. Pokud je obsah super a špatné formální náležitosti špatně, bavím se radši o obsahu, ale pokud je obsah na hovno a forma taky, bavím se radši o formě, protože to vyžaduje méně vysvětlování.

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Nojono, to je ten problém - na Písmáku je strašně moc děl a netušíš, která jsou napsána autory, se kterými stojí za to se o těch dílech bavit. Kritika a rozbor díla, což zabere slušnou chvilku času, je na serveru cennější než díla, kterých je tři sedací soupravy. Musí se šetřit časem kritiků, ne autorů. Proto si myslím, že kritik má být ten, kdo jenom nastřeluje, a je následně uháněn autorem o bližší rozbor. Pokud má autor zájem. Ale tady je spousta lidí, co o kritiku ani nemají opravdový zájem, nebo jsou příliš zbabělí si o ni říct - nejlepší způsob, jak je co nejvíc oddělit od poctivých autorů, co se chtějí zlepšovat, je popichovat u děl. Zabere to nejméně času, a pokud je autor co k čemu, ohradí se, na základě čehož vznikne teprve diskuse mezi těmi, co mají co říct. Samozřejmě se mi taky stává jako autorovi, že mě u mých děl popichují lidé, kteří nemají co říct, což se zjistí, až když se proti nim ohradím. Většinou s nimi eskaluju hádku a pak je zabanuju, protože kdo by stál o diváctvo, které neumí vyjadřovat kritické názory.

Norsko 1
06. 09. 2010
Dát tip
Lidi mě za to bijou. Jsi skvělý :-)

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
Norsko1 - skvělé! konečně normální kritika. Souhlasím, že nejde o povrchní či formální neshody. Díky za názor.

Norsko 1
06. 09. 2010
Dát tip
Milý knihovníku, když ono nejde jen o povrchní či formální neshody. Nemá to vtip, nemá to šmrnc, nemá to eleganci, o spodních proudech ani nemluvě :-)

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
Pokud se Ti můj přístup dotknul, omluvám se, ale rozhodně sem nechtěl, aby to vypadalo, že jsi snad debil. Netušil jsem, že se mám blíže zeptat, já předpokládám, že pokud někdo chce něco konkrétně říct, tak to řekne hned, dost to šetří čas. Pro aforismus zde samotná kolonka existuje, ale mě nevyhovuje definice aforismu jako "stručná, vtipná průpověď" (Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost – ACADEMIA Praha 2001). Jelikož to, co jsem napsal nevnímám jako "vtipnou průpověď" . Jelikož mám za to, že je v tomto smyslu slovo "vtipná" myšleno jako legrační. Tedy mi řekni - jak to zde mám prezentovat ? Miniatura ? Jen tak pro radost ? to jsou označení, která jsou podobně nešikovná jako "citát" přičemž citát se mě osobně zdá jako nejvýstižnější možný. Navíc, nevím zda se dá úplně souhlasit s Tvou definicí citátu. Tak to řekl někdo "anonymní" , je to skutečně takový problém ? Myslíš, že si tím dělám ze čtenářů srandu ? Mě se na citátech líbí, že stručnou formou říkají jasnou myšlenku. Proto je mám rád a když mne napadne něco v podobném duchu, nevím, proč bych měl mlčet jen kvůli nějakým povrchním formálním neshodám.

Norsko 1
06. 09. 2010
Dát tip
umprdentální

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Já v tom nechci vidět problém, já bych si přál, abys v tom viděl problém ty (to je taky podle mě cílem kritiky). Ale když se mnou v reakci na moje připomínky jednáš jako debil s debilem, místo aby ses blíž zeptal na to, co ti nadhazuju, tak se ohradím, jednoduchá matika. On existuje i zavedený literární žánr citace, u nás ho používal třeba Kabeš, co nastřádal do jedné sbírky celkem tři "panely" přes dvoustranu, kde těch citátů bylo asi padesát. To, co se snažíš do žánru citace nacpat, je aforismus. Pro ten tu neexistuje samostatná kolonka (a vzhledem k tomu, že na internetu vše velmi rychle ztrácí hodnotu, tak je to jenom dobře). Citát je, že vytrhneš krátký úsek textu s jménem jeho autora, jménem, které něco lidem říká, nebo by mělo říkat, a v tomhle ohledu je výsledek úplně stejný, jestli to řekl Knihovník, nebo Knihovníkův kamarád. Oba dva lidi jsou zcela anonymní. Plus, citát musí být vždycky odněkud vytržen, jeho kouzlo spočívá v tom, že mu autor nevěnoval při tvorbě takovou pozornost, jaké se mu teď v izolovanosti dostává, že je autentický.

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
no a kdo to tu tedy jako schvaluje, nebo neschvaluje? Já myslel, že je to na lidech, co sem píší. Tedy i na mě, na Tobě ... a pokud v tom nevidíš problém .. Já ho v tom nevidím. Ať klidně lidé citují sami sebe, pokud si myslí, že to má nějakou cenu (stejně tak, jako publikují své básně). Ten text je sám o sobě. Pokud někomu vadí, že je dílo mé vlastní, někoho si vymyslím, koho budu citovat, abych předešel "zcestné" kritice. Ale význam se tím nezmění. Proto ta má reakce. Nevidím v té výtce moc smysl.

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Nejde o to, jestli to je nebo není v pořádku, já nejsem nějaký šéf co tady schvaluje tvou práci.

Knihovník
06. 09. 2010
Dát tip
v tom případě je to citát mého kamaráda ... teď je to v pořádku ?

Max Hutar
06. 09. 2010
Dát tip
Eh, prej to maj bejt cizí citáty...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru