Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neodsuzujte anime

06. 09. 2010
0
3
420
Autor
Gimic

Myslím, že po přečtení názvu nemáte sebemenší chuť číst tento článek. Pokud jste se přece jen rozhodli si jej přečíst, doufám, že setrváte až do jeho konce. Nevím, jestli se tento článek hodí zrovna do kategorie úvah, ale nenapadlo mne, kam jinam bych jej umístil... Prosím o kritiky, kladné i záporné, moc se na ně těším

     Myslím, že po přečtení názvu nemáte sebemenší chuť číst tento článek. Pokud jste se přece jen rozhodli si jej přečíst, doufám, že setrváte až do jeho konce.

     Opravte mne pokud se mýlím, ale většina z Vás jistě zná japonské animované seriály a filmy, všeobecně ve světě známé jako anime. A většina z vás si také myslí, že tyto seriály, podobné Pokémonům, nejsou nic jiného než fraška pro dospívající japonské děti. Mohu Vás přesvědčit, že anime skutečně nejsou jen Pokémoni, ale mohou to být skvělé seriály či filmy, které mnohdy mohou konkurovat Hollywoodským trhákům.

     I já jsem kdysi patřil ke skupině lidí, která anime vnímala jako japonský pokus o napodobení takových gigantů animovaného filmu jako Disney, Dreamworks nebo Pixar. Ovšem můj pohled na tato díla se změnil, když jsem se, relativně nedávno, na popud spolužáka, podíval na seriál Neon Genesis Evangelion. To bylo první anime, které jsem shlédl od začátku do konce. Tady jsem si poprvé uvědomil, že film, který je animovaný, nemusí být nutně pro děti. NGE totiž nabízí mimo scén, ve kterých se vyžívají hlavně fanoušci obřích robotů, také scény doslova nabité emocemi, pocity a rozbory osobností, kterým nemůže třináctiletý divák porozumět.

     Další anime, které mě utvrdilo v tom, že animace neznamená pohádku, nese název Death Note. Ano, zpočátku se zdá příběh o studentovi, který má schopnost zabíjet lidi pouhým zapsáním jejich jména do zvláštního zápisníku, poněkud kýčovitý, ale postupem času zjistíme, že seriál je detektivní senzací, soubojem mezi vrahem a detektivem, soubojem dvou velice inteligentních lidí. Toto anime je považováno za jedno z nejlepších na světě.

    Do třetice, anime na které nemá žaludek ani většina dospělých - Elfen Lied. Příběh dívky, která není tak úplně člověk, je velice nebezpečná, nenávidí lidi, ztratí paměť a octne se po 8 letech věznění opět na svobodě, i když díky ztrátě paměti se chová spíš jako malé dítě... Toto anime se vyznačuje spoustou krve, dalo by se označit jako horror . Ano, ona dívka skutečně pár desítek lidí zabije, zvláště ve chvílích, kdy se jí pamět dočasně vrací. To ovšem nemění nic na tom, že je stále lidská bytost a má své city.

     Tyto anime a mnohé další jsou ukázkou toho, že anime opravdu není jen pro děti. Dospělí mohou v animovaných filmech najít zalíbení stejně jako jejich ratolesti, akorát se místo hereckých výkonů rozplývají spíše nad dokonalostí animace. Kromě zmíněných seriálů stojí za to filmy jako Princezna Mononoke, Hrob světlušek, který obdržel cenu pro nejlepší protiválečný film nebo Cesta do fantazie, která dokonce v roce 2002 vyhrála Cenu Akademie, známou též jako Oscar za nejlepší animovaný film roku. Ano, anime může být i tak dobré, že porazí film jako je Lilo & Stitch...

   Tento článek Vás neměl přesvědčit o tom, jak je anime skvělé a že kdo se na něj nedívá, ten skončí v plamenech pekelných, měl jen poukázat na to, že člověk by neměl odsuzovat věci dříve, než odhalí jejich skutečnou podstatu. Anime je velkým procentem západní populace odsuzováno, proto je skvělým příkladem. Nebudeme se přece dívat na kreslené seriály pro děti...


3 názory

Kreslené seriály pro děti jsou fajn. I když riskuju označení za kulturního omezence, tak mám raději ty, z kterých děti nechytají epileptické záchvaty a nechtějí skákat z oken ;-) ... Hrob světlušek má (pro mě) jednu velkou vadu, protože neukazuje viníka, ale "pouze" hrůzu války. Závěr je skutečně silný. Elfen Lied je s prominutím spíš na úrovni béčkového hororu... Když řeknu, že je to prostě jiná mentalita a tak vidí svět jinak, který logicky i jinak zobrazují. Odlišné je vyjádření i chápání hodnot a emocí, atd. ...Ale když to někomu sedí, tak proč ne ;-) Mimochodem jsem viděl jeden hodně dobrý, který zpracovával legendu o souboji dobra a zla a to bych doporučil, kdybych věděl název :-D

moorgaan
06. 09. 2010
Dát tip
po precteni nazvu nemam sebemensi chut cist ten clanek..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru