Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na roští?

10. 09. 2010
2
2
160
Autor
nakálvhrnec

Na roští?

Babička sedí u ústředního topení a mne si ruce. Pokládá několik brambor. Obličej má ozářen mihotem jisker ohně. Pokojem se line teplo a vůně ohně. Má spokojený výraz. Na nohou má papuče vyteplené srnčí vlnou. Kropenatý šátek uvázaný na uzel u krku. Pomalu usíná.
 Když se probudí, oheň už je dávno vyhaslý. Pokoj zahalilo chladné šero. Poutáhne si šátek, chce zachránit alespoň trochu tepla co jí ještě zbývá. Choulí se a mne si ruce. Osahává spálené, ale již vystydlé brambory. V tom zaslechne vrzání postele. V místnosti leží pod duchnami na staré posteli dědeček.
 Babička vstane a odejde, když se vrátí, má v ruce šálek a na sobě tlustou huňatou bundu. Z kapsy vytáhne rum a leje ho do šálku. Netroškaří. Jemně probouzí dědečka a nabízí mu napít. Ten párkrát hltne. Po chvíli, když babičce poděkuje mrknutím a úsměvem, podívá se okolo sebe a pozná, že je v místnosti velká zima. Vstává se slovy :"na roští".
Jde do rohu místnosti, bere si starou, ale pořád dobrou sekyru(ohmatané topůrko)stojící za kříní a pomalu odchází, zavírá dveře. Babička ulehá pod vyhřáté duchny.
 Dědeček vchází do vestibulu metra, jde ze schodů a pozvolna vstupuje do vozu, který právě přijel. Přátelsky se pozdraví s řidičem. Je to pozdrav starých známých. Prochází uličkou mezi ostatními cestujícími, je plno, bezradně se dívá kolem a jeho oči hledají volnou sedačku. Cítí dotyk na rameni, je to dívka s velkýma hlubokýma uhrančivýma očima. Děkuji ti chlapče praví a usedá na pařez. Po chvíli oddychu si začne prohlížet svou sekyrku. Zkouší její ostří, plivne na ni a rukávem leští. Rozhlíží se okolo.Před jeho očima se rozprostírá les. Množství držadel se v jeho očích stává tenkými do sebe propletenými stromky. Nedá se říct, že by les byl přímo hustý, ale na sběr roští a nějakou tu soušku, to stačí. Dědeček nejde daleko, hned u jeho levé nohy stojí pěkná souška.(Děda má radost při pomyšlení, že babičku zahřeje, nechce jí nechávat dlouho samotnou jen s rumem.) S cinkotem se zasekne do soušky. Práce jde snadno. Létami nabytý švih mu dřinu usnadňuje. Chodí po lese, vyhýbá se houštinám plným bodláčí a ostrých větviček, které ho tahá za rukávy a div ho nepustí dál. Kácí dál, až má nasekanou celou otep tenkých soušek.
 V tom vidí plaše pobíhající srnku mezi nízkými stromky. Na tváři se mu zračí úsměv, a přece se babičce zavděčím, povídá si. Topůrkem omráčí srnečku. 
 Mezitím se probudí spící babička. V místnosti je opravdový mráz jak je patrno z babiččina ztuhlého výrazu a třasu prstů. Pomalu vytahuje zpod duchny lahev rumu a zahřeje se několika rychlými loky.
 Dědeček vychází z lesa a zdraví řidiče, na zádech nese svázanou otep právě nasekaných soušek(udivení lidé okolo pozorují dědu s náručí plnou oranžových trubek), přes rameno bezvládné tělíčko naháče.
Vchází do místnosti, pokládá otep na zem zatímco se babička zvedá, aby se podívala jak se mu v lese dařilo. Na obličeji se jí vykouzlí úsměv. Stejný úsměv jako o chvíli později, když oba staroušci sedí u svého topení a obličeje jsou prozářeny mihotem jisker ohně. Každý svírá v ruce klacík s napíchnutým kouskem masa z lesa.


2 názory

týjo...musel jsem se vracet, abych se ujistil, že mě v těch přechodech nešálí zrak... byl by to dobrý film :o)

Parsifal
11. 09. 2010
Dát tip
Pěkné. Možná by stálo za to trochu rozvinout hlavní myšlenku, ty (snad?) duševní chorobu obou seniorů... Stojí to každopádně za přečtení, ty dvě roviny se pěkně prolínají.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru