Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Internet versus reálný život

12. 09. 2010
0
10
1583
Autor
Dianella

INTERNET versus REÁLNÝ ŽIVOT

 

            Když si položíte otázku kolik věcí z těch, které na internetu děláte, jsou nezbytně nutné pro váš život, tak většina z vás odpoví, že takových moc není. Je těžké si přiznat, jak zbytečné některé činnosti jsou, ale pokud změníte úhel pohledu na věc, uvědomíte si, že takový život nechcete. Jsem si vědoma toho, že dnešní moderní styl života nutně vyžaduje určitou formu komunikace a proč tedy nevyužít internetu, když je to nejrychlejší způsob, jak zkontaktovat kohokoliv na světě? To je samozřejmě zdravý přístup a proti němu nemůžu nic namítat a ani nechci, ale z vlastní zkušenost vím, že někdy je lepší nemít přístup k informacím tak jednoduchý.

            Dnešním trendem, který zná 95% moderně žijícího světa, je pochopitelně facebook. Vzniká na toto téma nespočet debat. Zda je dobré založit si svůj účet a moci komunikovat s dalšími 400 lidmi den co den, dozvídat se o nich mnohdy velmi soukromé informace, které ale ovšem oni dobrovolně vypustí do světa. A to je právě jeden z největších problému, který na celé této záležitosti vidím já. To, že spousta lidí zveřejňuje svoje častokrát nesmyslné, nevhodné a především trapné statusy je jedna věc. Proti tomu nemá vlastně ani cenu nic namítat, protože to pouze a jedině vypovídá o charakteru a stupni dosažené inteligence daného jedince. Na druhou stranu ale neustále se zvyšující počet informací, které je na sebe člověk ochoten prozradit prostřednictvím facebooku, vypovídá o jisté řetězové reakci. Vidíte, že váš přítel zveřejnil několik fotek ze svého romantického výletu se svou drahou polovičkou, změnil si stav ze „nezadaný“ na „zadaný“, připsal pár srdceryvných citátů a dalších deset lidí vše postupně komentuje. V jedné vteřině se všech vašich 600 „přátel“ může dozvědět vaše nejniternější pocity. A vy sami si ani neuvědomujete, že sdělujete světu spoustu informací, které by měly zůstat hlavně vám samotným. Slovo „přátelé“ uvádím schválně v uvozovkách, protože za své skutečné přátele můžete jednak považovat třeba jen ¼ všech, možná méně a za druhé se mezi nimi nachází spousta jedinců, které jste třeba ani v životě neviděli. Mám takový pocit, že člověk tímhle vším někdy ztrácí důležité životní hodnoty, zapomíná na realitu a okrádá sám sebe o spoustu skutečných zážitků, které by mohl prožít kdekoliv venku a ne před obrazovkou svého počítače.

            Nechci samozřejmě všechny tyto veřejné sítě a internet vůbec jenom kritizovat, protože je možné najít na celé záležitosti také nespočet kladů, ale o těch se tu nechci zmiňovat, protože jste jistě schopni je vymyslet sami. Já vycházím z toho, že jsem si sama neužitečnost a někdy až nevhodnost facebooku neuvědomovala a „k rozumu“ mě přivedl až jeden nejmenovaný člověk, který mi jednou větou takzvaně „otevřel oči“. Ještě ten den jsem si účet zrušila, dostala jsem potřebu napsat právě tento článek a začala přemýšlet nad určitými záležitostmi trochu jinak. Můžete si z výše uvedených řádků vzít cokoliv a doufám, že nejsem úplně sama s takovým názorem. Myslím si, že životní růst je o vyšších hodnotách.


10 názorů

Dianella
13. 09. 2010
Dát tip
jojo,souhlasím s tím, že jsem zvolila špatný název..samozřejmě nikomu nic nevnucuju..a třeba si ho i já za pár týdnu znovu založím...a samozřejmě netvrdím, že je to jenom špatné-což jsem tam zmínila..pouze mi začaly lézt na nervy jisté záležitosti a lidé a vzhledem k tomu, že jsem to slyšela i odjinud, dostala jsem chuť něco takového napsat.jinak,díky za názory..beru je,protože většina z nich je pravdivá..a to, že tápu:D-na tom možná něco bude,tápu neustále,ale nadruhou stranu..ukažte mi vyrovnaného člověka, který píše..

Petrusha
13. 09. 2010
Dát tip
myslíš, že tým, že si napísala tento "článok" sem si ho zverejnila menšiemu počtu ľudí, ako si mala kvázipriateľov na ksichtbúku? na margo veci, internet nie sú len sociálne siete, ale i spravodajstvo, užitočné rady, informácie, zábava, relax ... holt ale ani oheň nie je dobrý pán, internet už vôbec, tj. nesmie ti prerásť cez reálny život ... potom ťa ani nebude trápiť niečo z toho, o čom píšeš

Honzyk
13. 09. 2010
Dát tip
...já si podobný úvahy odpouštím: mě počítač sice blbě, ale živí....spíš mi pomáhá "přivydělávat si"...a hlavně vím, kde co najít, když potřebuju kdejakou informaci...)

Norsko 1
13. 09. 2010
Dát tip
těžko. tápe, holka

Movsar
12. 09. 2010
Dát tip
u facebooku se výborně bavím (mám tu přepisy nějakých hovorů, best of).

Metta
12. 09. 2010
Dát tip
prijde mi to jednostranne u fejsbuku se nevysedava jenom z nudy

Winter
12. 09. 2010
Dát tip
Mám takový pocit, jako by se mi úvaha snažila podsunout, že internet je facebook. Internet jsou ale i: -zprávy (a to mnohdy dost nemainstreamové) -univerzitní systémy -tematicky založená fóra, kde člověk pokecá a mnohdy se i informačně a myšlenkově nadře, nemají-li ho mít ostatní přispěvatelé za tlachala -zpirátěné knihy -zpirátěná hudba ... Popravdě řečeno, internet má neskutečnou informační, ale naprosto nulovou sociální hodnotu. Aneb, kdo je blbec na síti, dost možná bude blbec i v reálu - a je asi jedno, jestli své impertinentnosti šeptá facebookem nebo v hospodě přímo do ucha. Největší problém, který s internetovými informacemi mám, je pomíjivost. Nejen, že časem mizí ze sítě, ale člověk si z nich často zapamatuje méně než z třeba novin. A nebezpečí prokrastinace (osobně místo youtube prokrastinuju tady na písmáku .)).

Parsifal
12. 09. 2010
Dát tip
Facebook a jiné sítě mají své opodstatnění a - umí-li s nimi člověk zacházet - mohou být i užitečné. Trochu mě mrzí, žes nenapsala tu větu, která ti otevřela oči. Mohla bys je tak, koneckonců, otevřít i nám ;-) Co se úvahy jako takové týče, tak za moc nestojí, moc uvažování se tam neobjevuje a také si myslím, že je (vzhledem k názvu) škoda, žes zůstala jen u kritiky facebooku a pojem internetu jako takového jsi vlastně nezmínila...

Norsko 1
12. 09. 2010
Dát tip
jistě, není nad osobní kontakt. najdeš mnoho opravdu příjemných lidí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru