Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Předvánoční povídka

13. 11. 2001
4
0
1620
Autor
Viky_tori

já vím, že vánoce jsou až za měsíc a půl, ale to počasí venku.... Věnuji šestému listopadu, kdy začly poletovat sice jen mikroskopické, ale přece jen vločky.

Venku bylo jiskřivě bílo. Od úst se srážela pára a na protějším kopci sáňkovaly děti. Mladá žena, vlastně ještě dívka, se na ně zadívala se smutným úsměvem, protože pro ni už se nehodilo halasit na svahu a nechat si vítr svištět okolo uší. Nadhodila si na rameni brašnu plnou knih a nadzvedla sukni, aby ji moc neumáchala ve sněhu. Pak se vydala na cestu.Pod koženými vysokými botami jí chrupal umrzlý sních. O kus dál, u perfektně vyleštěné klouzačky neodolala. Pokradmo se rozhlédla, jestli někdo nejde, sukni vykasala skoro až ke kolenům, takže odhalila černé punčochy, a odrazila se. Jednou rukou, kterou mávala ve vzduchu jako větrný mlýn, se jí podařilo udržet rovnováhu a klouzačku šťastně přejela až na konec. Ještě se vrátila pro čapku, která jí spadla z hlavy, a pak se už doopravdy vydala k domovu.Prošla přes ztichlé městečko, pozdravila několik známých a v poslední ulici rychle zabočila k domku s veselou vánoční výzdobou. Otevřela si dřevěnou branku a prošla čistě umeteným dvorkem a domovními dveřmi. To už se jí o ramena opíral nejchlupatější člen rodiny vrtěním ocasu a hlasitým štěkotem. Dům byl zaplaven vůní vanilkových rohlíčků a ořechových pusinek. Dívka si svlékla kabátek s kapucí, z měděně zrzavých vlasů stáhla zelenou čapku a vyzula se z bot. Rychle vklouzla do domácích střevíčků a rozběhla se ke kuchyni.

"Mami, jsem doma," vykřikla ještě na chodbě a pak už vpadla do provoněné a útulné kuchyně. Přivítala se s maminkou a ochutnávala přitom z mísy ještě teplé pokroutky.Pak už ji maminka posílala si odpočinou: "Budu teď válet těsto na chléb, a víš, že mám ráda prázdnou kuchyň." Děvče se zasmálo. Vzalo si z proutěného košíku jablko a pak položilo ještě jednu otázku: " Kde je vůbec bráška?" "Kde by byl," usmála se maminka, " určitě zase hraje na počítači."


Toxman
28. 02. 2002
Dát tip
Pekne... takove krasne, domaci, zname... Je to sice jenom muj pocit, ale neni to skoro primo o Tobe ? :-)

Bacil
17. 12. 2001
Dát tip
Hezké :-)

Viky_tori
19. 11. 2001
Dát tip
Materula: joj, díky za upozornění, věnováno bylo listopadu (tomu letošnímu)....

Queenly
14. 11. 2001
Dát tip
vánoce se blíží, vám se to nezdá ale maturita se blíží Q

Shanzie
14. 11. 2001
Dát tip
dekadence :o)

Ostrovidka
13. 11. 2001
Dát tip
A ty Jankuk, na píšťalku.... dudlaj, dudlaj, dudlaj da. Viki:-))) včera jsem měla pocit, že vánočky již klepou na dveře. Byt provoněn vonnými tyčinkami za chvilku malou změní se v doupě kadidla a purpurových oblaků....

clovrdik
13. 11. 2001
Dát tip
:-)) no jo, zase ty vánoce na krku, ach jo

Helča
13. 11. 2001
Dát tip
Krásné vánoční navnadění, zvlášť první půlka :-) mě se dneska v noci zdálo, že sněží, a když jsem se probudila tak pršelo :-(

Lúthien
13. 11. 2001
Dát tip
jéééééé, ja chci taky snih!!!! Ale za tu super atmosferku ti posilam tipek :o)))

Kandelabr
13. 11. 2001
Dát tip
brrrr tohle není nic pro mě, v tomhle stylu povídek nenacházím nic moc zajímavého a spíš mě štvou...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru