Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Eliščina pohádka

27. 09. 2010
0
2
1084
Autor
Dianella

V blízkosti třech rybníků, ještě více lesů a ještě mnohem více skal se nacházel malebný zámeček vystavěný v barokním stylu. V něm si žil, nebo možná lépe říci přežíval, starý pan král. Vedl tam svůj nechutně zastaralý a nudný život a jeho jediná dcera Elissela byla nucena sdílet ho s ním. Bylo jí tenkrát teprve necelých 17 let a nemohla se ještě postavit na vlastní nohy. Dívka to byla neobyčejně krásná. Její ladnou štíhlou vysokou postavu a hluboké modré oči obdivoval nejeden hoch z okolí. V okolních vesnicích a městech a vlastně všude .. už lidé žili mnohem modernějším způsobem, než tato královská rodina, která uvízla ve svém kouzelném antisvětě. Každá rodina vlastnila minimálně jeden počítač, jedno auto a jeden domů a to se neustále stupňovalo. Elissela, přezdívaná též Eliška, Elisa, Alžbětka, Liza a Ella se samozřejmě při svých nepovolených vycházkách za brány zámku ledacos dozvěděla. Sem tam ji nějaký ten milý hoch nebo dívka vyprávěl o světě tam venku. Tam, kam ona nikdy neměla předurčeno vplout. Častokrát prosívala tatínka, aby jí dovolil odejít, že se o sebe sama postará, ale on ne a ne povolit. Byl zaujatý, starý a hlavně bláznivý…

            Elissele tedy nezbývalo nic jiného, než utéct. Jednoho krásného večera, když bylo nebe poseté hvězdami a vdáli vyli vlci na měsíc, si sbalila pár svých švestek do uzlíčku a vydala se do světa. Celou noc plakala a chodila od domu k domu. Neměla ani to nejmenší ponětí, co bude dělat. Byla promrzlá, nešťastná a vyděšená a právě v tomhle stavu ji nezasvěcenou našla osoba, která se životem brodila a stále hledala smysl svých cest, svých myšlenek, svých činů. A tak spolu kráčely dál dvě osoby, dvě duše, které se našly, protože se navzájem potřebovaly.

            Ta osoba Elisselu brzy zasvětila do tajů moderního světa a ukázala jí všechny krásy, které tahle doba nabízela. Elissela byla šťastná a úplně zapomněla na svůj starý život, který nikdy nechtěla, a do kterého ji její otec neustále nutil.

            Elissela a ta osoba si navzájem předali to, co právě každý z nich potřeboval. Lásku/porozumění, naději/jistotu, zázemí/křídla, zájem/odpověď..


2 názory

Dianella
28. 09. 2010
Dát tip
No:)Není to pohádka, která by měla být zrovna určená dětem do pohádkové knížky.Psala jsem jí kamarádce s jistou nadsázkou,ale jinak samozřejmě souhlasím.:)

Parsifal
28. 09. 2010
Dát tip
Vcelku pěkná pohádka, obsahuje jakési poučení. Nelíbí se mi na ní to, že obsahuje jakousi revoltu proti rodině, otci, čímž může případné děti odvádět od tradičního uspořádání rodiny. A to je v dnešní společnosti, která právě tento trend propaguje, škoda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru