Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlatokopka

01. 10. 2010
1
5
1052

Pravda je taková, že momentálně už asi přes měsíc "píšu" jednu povídku. Dávám si na ní záležet a tím pádem to jde hrozně pomalu. Tohle, co Vám tu předkládám, je napsané jedním dechem. Zajímavé je, že v jednom momentě se to kříží s tím rozepsaným příběhem. Celkově cítím, že by to mělo být delší. Struktura textu je taková dost mrzácká. Ale jak jsem psal, je to ventilační záležitost. V budoucnu ten příběh hodlám trochu pozměnit a zapracovat do něčeho většího.

„Tak za půl hodiny na Andělu.“ tak končil náš rozhovor a já přemýšlel, proč se opět s touhle krávou setkávám. Zase trapný rande u spořitelny s jediným cílem – vymámit ze mne další peníze. Oproti tomu, kolik mi dohromady dluží, je to směšná částka, vůči snížené měsíční výplatě už tolik ne. Ale hlavně, jde o princip. Jak někdo může mít tu drzost  se celý rok vymlouvat, proč nemůže splácet, a pak si zavolat o další finanční pomoc?

 

Denisu jsem poznal jako Terezu. Pod tímhle jménem provozovala svoje řemeslo. Ačkoliv se o něm říká, že je to řemeslo nejstarší, seriozní historické prameny tuto výjimečnost prostituci nepřiznávají. Osobně se myslím, že se tento terminus technicus ujal, aby člověk nemusel používat výrazy jako kurva, šlapka, štětka nebo ťápota. Denisa sice nebyla moje první holka, ale její ložnice byla školou, která mi konečně dodala sebevědomí, jež muž potřebuje, aby byl dobrým milencem. A takhle to mohlo skončit a na do smrti bych na ni vzpomínal v dobrém.

 

Život šel dál, já prožíval různá milostná dobrodružství, ale nic se bohužel nevyrovnalo tomu, co jsem zažil s Denisou, a tak jsem se po určité době vrátil a fungovalo to bezvadně. Jenže teď už to nemělo žádný směr a cíl. Začalo mne intenzívně zajímat, co je vlastně zač. Měl jsem sto chutí jí prohledat kabelku, pokaždé, když byla ve sprše, ale vždy jsem nakonec zachoval diskrétnost, která je základní podmínkou provozování těchto služeb. Protože jsem viděl, že to nikam nevede, tak jsem byl rozhodnut, přestat jí navštěvovat. Navíc se mne rodiče začali usilovně vyptávat po vnoučatech, tak jsem se rozhodl najít si normální holku. Doufám, že už z předešlého vyprávění je jasné, že to nebyl vůbec lehký úkol.

 

A pak jednou mi zavolala dopoledne do práce, úplně přesně jako dnes, a žádala ode mne nějakejch 40 tisíc na půjčení, prý na pohřeb svého otce. V tu chvíli porušila ty nejzákladnější pravidla vztahu mezi klientem a placenou společnicí a já jsem cítil, že pokud jí pošlu do háje, budu naprosto v právu. Uskutečnění této transakce ale znamenalo její plné odhalení a to mne velice lákalo. „Navíc ty peníze jako šlapka vydělá raz, dva“ řekl jsem si, proto jsem nakonec souhlasil.

 

Sešli jsem se v malé restauraci, kousek od Anděla. Z její občanky jsem se dozvěděl, že se ve skutečnosti jmenuje Denisa, že je vdaná a má malou dceru Martinu, se kterou bydlí v nevelké vesnici někde až za Nymburkem. Byl jsem trochu v šoku. „Se svým manželem nežiju, když dceři nebyl ani rok, tak se sbalil a jel dělat kuchaře na zaoceánskou loď a mne tu nechal samotnou se spoustou dluhů na baráku. Až se vrátí zpátky do Čech, tak se rozvedeme, na tom jsme se už shodli“ vysvětlila mi svůj vztah s jejím manželem a vlastně i důvod, proč se začala živit prostitucí. Z tohoto setkání si ještě pamatuju, že mi řekla, že od normálního klienta by si nepůjčila, ale se mnou to bere jinak. Když se nad tím zpětně zamyslím, tak to bylo vlastně její největší milostné vyznání, které vůči mne vyslovila.

 

Od té doby už jsme se přestali scházet na komerční bázi, ale jestli si myslíte, že jsem ušetřil, tak se pletete. Nákladné tragedie v jejím okolí se začaly množit a neustále se zvyšoval objem peněz, které jsem Denise půjčil. Pak nastoupily výmluvy jak ohledně vracení peněz, tak i našich společných schůzek. Tehdy i mne začalo docházet, že vše nebylo tak, jak mi vyprávěla. Dost mne tenkrát překvapilo, jak někdo může být taková svině. Tu ženskou jsem prostě začal nenávidět.

 

Na druhou stranu musím říct, že mne dost pomohla. Říkám si, že jsem byl takovej trouba, kterej si o něco takového koledoval. Přišlo by to dříve nebo později od nějaký jiný ženský mrchy a mohlo to dopadnout daleko hůře. Můj vztah k ženám byl opět plný nedůvěry,  i když úplně jiné než v období než jsem poznal Denisu. Hledal jsem cestu z toho ven a došel k pozoruhodnému závěru.

 

Ty důvody, proč jsem chtěl mít vedle sebe ženu, jsem nakonec shledal povrchní. Byl to diktát výchovy a vedle toho snaha nebýt za sráče, kterej si nedokáže najít holku. Výsledkem byla neskutečná křeč, která potenciální protějšky vždy spíše odradila. Takže mne vlastně vyhovovalo být sám a tu svojí pravou jsem stejně paradoxně našel. Ideální ženou jsem byl já sám, objevil jsem v sobě lásku k transvestismu a být nachvíli ženou mi vždy perfektně zvedlo sebevědomí.

 

Můj život se tedy hodně změnil. Dokonce jsem se málem zamiloval. Byla to holka s nádherným poprsím a penisem v rozkroku. Bohužel to byla opět prostitutka. Měl jsem sice pocit, že když většinu svého života musela žít v mužské roli a byla vychována jako kluk, tak mi od ní žádná sviňárna nehrozí, ale rozhodl jsem se neriskovat.

 

Takže dnes se po 9 měsících uvidíme s Denisou a už mi stihla ještě jednou zavolat, že se spletla, že potřebuje vlastně ještě o trochu víc. Až přijede určitě řekne, že vlastně musí zase běžet. To mi ale už nevadí, stejně si s ní nemám, co říct. Jednou se jí stejně zeptám, jak to vlastně všechno bylo doopravdy. Na facebooku jsem narazil na profil jejího manžela. Na žádném parníku kuchaře nedělá, má drahého koníčka – reenacting. Podle stránek Klubu vojenské historie v Nymburku se dost zadlužil, když nakoupil vojenskou techniku z 2. světové války. Prohlédl jsem na internetu fotky těch strojů. Možná to částečně sponzoruji.

 

 


5 názorů

Dobře rozpracovaný text, na který hodíš překotný podivně rozmazaný závěr, do kterého najednou nasázíš tisíce motivů, které by tam vůbec nemusely být a vlastně by se (z hlediska klíčového sdělení textu) nic nestalo. Podle mého stačí ještě uvážit, jestli tam skutečně potřebuješ předposlední a předpředposlední odstavec - většina povídky je úplně o něčem jiném a ty genderové přeskoky mi tam přijdou navíc, jako bys je tam nutně potřeboval dostat, a přitom tam imho nejsou potřeba. Být to můj text, tak ty dva odstavce vyškrtnu a na témata, která jsi v nich načal, napíšu separátní povídku. :)

...téma je výborný, současný, se až teda divíme, co všechno se díky virtuálnímu světu semele. Celek je ale nesourodej, což naznačuješ, podle nás zbytečně, už v prologu - text by měl mluvit přeci sám za sebe - podobný obhajoby jsou nanic. Ale zapracovat by se na slibným námětu určitě dalo, víc šťávy by to chtělo - nejspíš vyhodit celou tuhle verzi (zažito máš dost) a namastit všechno slovo od slova tak, jak ti zobák narost. Promiň, ale netipujeme. Zbynďa, Franta, Jirka, Vašek a Jára.

Ten prolog vyhazovat rozhodně nebudu, jelikož by se to, na co upozorňuji, objevilo tady dole v kritikách a já bych musel trapně odpovídat, že to vím. Já píšu, že ta povídka je v něčem mrzák, ale má určitou zdravou část. Nemám pocit, že bych to utnul v půli. Tohle jsem už chtěl napsat před třemi měsíci, ale trochu jinak. V původní verzi jsem zamýšlel, že bude vypravěč usmrcen a tím pro zlatokopku dluhy vyřešeny. Současná verze mi přijde lepší a modernější.

reka
01. 10. 2010
Dát tip
Je to dost schematický. Povídka nemá vlastní tah, jenom čtenáři servíruješ fakta. Závěr ani není závěrem, jako by tě to přestalo bavit a utnul jsi to v půli. Ten prolog bych vyhodil. A už je povídka jakákoliv, nikdy nezačínej shazováním vlastní povídky a omluvami. Když povídce nevěří samotný autor, kdo jí má pak věřit?

Parsifal
01. 10. 2010
Dát tip
Zajímavé téma, povídka není špatně napsaná. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru