Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svině a slunce

03. 10. 2010
0
4
567
Autor
Jonish

Experiment, snažil jsem se přenést DOJEM z podivného, negativního VÝVOJE svého vztahu do jiných kulis, abstrahovat.

 

Po celé krajině se rozprostírala temnota. Nikdo nevěděl, jak je plošina veliká, nikdo neviděl, řídili se pouze hmatem. Přežívali. Vegetovali. Nemysleli, ale stádo přežívalo po generace – a to stačilo.

 

Tehdy se stalo něco nevídaného. Nad rovným obzorem začalo vycházet slunce. Stádo bylo neklidné, překvapené, vyděšené. A zíralo, mhouřilo oči směrem k té nevídané podívané. Pohled do světla byl bolestivý, přece jen, jejich oči nebyly uzpůsobené pro takový pohled, a přesto, všichni zírali a slunce je nějak naplňovalo. Zahřívalo. Jeho duhové paprsky, vlnící se a vytěsňující všechnu temnotu příjemně hřály v obličeji a jejich oči si zvykaly. Nyní s úžasem mohli pozorovat i širokou plošinu, na které žili. Stádo se táhlo od obzoru k obzoru a na jejich hřbetech se třpytila vlhkost, která rychle schla. Vše bylo krásné. Členové stáda si začali všímat ostatních. Komunikovali. Seznamovali se. Brzo se naučili i zpívat jednoduché melodie které se nesly až daleko k horám. Život byl krásný.

 

Jakmile si stádo zvyklo na stálé slunce, přestalo si ho všímat, přestalo mu děkovat. A slunce zesmutnělo. Pohaslo. Jeho záře zčervenala a ono začalo sestupovat zpátky. Ta změna opět přiměla všechny do jednoho zvednout hlavy a zírat. V očích všech sviní se rozžehly malinké plápolající ohýnky. Ta krásná scéna na obloze je všechny zcela uchvátila. Z pootevřených úst všem pomaličku unikala duše. Když slunce dočista zapadlo, sviním se zastavila srdce. Byla černočerná tma a pole bylo poseto nehybnými mršinami.


4 názory

Prosecký
04. 10. 2010
Dát tip
Příliš obecné.

Jonish
03. 10. 2010
Dát tip
ad Mimoň: Jasně. Příště si to plácnů do indispozic. Ono to je asi takové přirozené vyplajznutí emocí do textu, na které se pak dívám a obdivuji, že to je takové hrozitánské emo, nicméně to ostatním nemá co říct.

Max Hutar
03. 10. 2010
Dát tip
Tyhle velké metaforické příběhy už dnes nikoho nenadchávají. Bylo jich tolik, že se lidé vůči nim stali zcela lhostejní:-(. Myslím, že vím, co tím chceš říct, ale pod tím sluncem opravdu nic nového není. Ani formou, ani obsahem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru