Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - Kamil Sikora

06. 10. 2010
5
11
1139
Autor
slovoma

soutěžní dílo, které se umístilo na 5. místě 12. kola - září 2010

Být spisovatelem je skvělé!

Na světě není nic lepšího, než být spisovatelem. Jejich životní styl je prostě skvělý. Jsou neskutečně bohatí, to ví každý, kdo sleduje americké seriály. Většinou mají luxusní vilu s bazénem, někde za městem, aby je nerušil hluk civilizace. Před vilou stojí drahé auto, za domem pak trůní uprostřed upraveného paloučku soukromé letadlo. Oni sami pak sedí v obýváku před historickým psacím strojem, vedle mají nastohovaný hotový román (ve stroji je poslední list), přičemž popíjejí drahou whisky.
A proto jsem se rozhodl stát se taky spisovatelem, abych zbohatl. Navíc jsem si všiml, že spisovatelé bývají nehorázní hezouni, většinou kolem třiceti, kteří mají spousty atraktivních milenek, které je pronásledují na každém kroku. To musí být způsobeno jejich oduševnělým životním stylem. Zatím jsem sice ještě neprorazil (1+1, zcela bez auta), ale to je jistě jen otázkou času. Nebo se snad nedíváte na televizi?


11 názorů

Norsko 1
07. 10. 2010
Dát tip
Proč na Hawkinga? Máš pocit, že vymyslel málo?

sveřep
07. 10. 2010
Dát tip
jak je to v té písničce? rychlejší koně, mladší ženský a starší whisky :D

dobrá vize...

Lakrov
07. 10. 2010
Dát tip
Tohle je dobrý úvodník; konečně něco aktuálního, k věci :-) Trocha nadhledu, trocha sebeironie a hned je na světě jemný humor.

nemluvná
06. 10. 2010
Dát tip
Ježíš, nejsem kritik...tak teď nevím jestli jsem to mohla napsat, zda jsem byla ve správné rubrice...

nemluvná
06. 10. 2010
Dát tip
Proč sadomaso? A co autorka Harry Pottera? Tým agentů, storry autora, kdy jedno oko nezůstane suché..atd, nedělejme si iluze i autoři , a to mohou být dobří - jsou byznys, pak i ty bazény a vily. No a co? Takový je dnes svět, Starý dobrý písmák by se divil..Komenský ještě víc...A tací starořečtí filosové? A nejvíc Gutenberg..cha..cha, je to legrace

Norsko 1
06. 10. 2010
Dát tip
sadomaso

slovoma
06. 10. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – Vtipné, krátké, výstižné =) Lehce naivní pohled do života spisovatele, konzistentní úvaha, nikde nic nepřebývá, nechybí. Vaud – sice ne moc objevne, ale pobavilo (jen bych trochu zredukoval vyskyt slova "skvely") Alimra - Myšlenka vcelku dobrá. Zpracování mě ovšem nepřesvědčilo, zda jde o satiru, sebeironii nebo naivní návod k naplnění prasátka. Pišta_Hufnágl – Sice nikterak objevné, ale sepsané vzdušným a poutavým stylem. Navíc pro autory reflektující filmová klišé mám slabost :) Pomerančová – Vtipný text na téma proč být slavným spisovatelem,, pobavil, zručně sepsaný. Tento typ humoru mě navíc baví, přiznám se. Jiří Staněk - Úvodník je míněn parodicky. Odpovídám jeho autorovi: ne, nedívám se na televizi a to naprosto striktně, neopatřil jsem si setobox a nemohu se dívat na televizi, možná, že nyní na ní běží jiné americké seriály než před digitalizací, ale ani tehdy nepamatuji, že by se v nich vyskytoval spisovatel tak bohatý, úspěšný a provozující onen life style, navrhovaný za úměrný spisovateli. Nehodlám být jmenovitý, ale ruku na srdce: i na ČT 2 běžel svého času nějaký pořad, o úsporách a životní ekologii, spočívající v dojíždění do školy kolem a nikoliv automobilem, večerním čtení pohádek romanticky při svíčkách, kdybych napsal: vypnutí přívodu energie k zahradní fontánce, byli by mnozí doma. A tak najednou se přede mnou jako před čtenářem úvodníku ocitá holá pravda, parodie se mění na skutečnost a já přikyvuji, s vážnou tváří: na světě není nic lepšího než být spisovatelem. Autor má pravdu. Možná jsou ještě lepší /zaměstnání/, třeba rentiér a spisovatelství si když už, tak zvolit jako třetí hobby po hraní golfu a dovolených na Seychellách. Pro mne parodie parodií není, čtu ji jako závažný text a plně s autorem souhlasím. Hned bych se k němu přidal a to myslím taky zcela vážně, není nic nelegitimního psát tak, /abych --/ kdybych to uměl. Je možné, že Písmáci nejsou až natolik in v literárním provozu v malém českém rybníčku a že pro ně parodie zůstane jenom parodií... Přečtou, nebudou mít před očima ty samé konkrétnosti, neuvodí jim textík jiné konotace...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru