Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Važ si svobody, smrade!

09. 10. 2010
10
15
2337
Autor
sharik

Jedna stará vzpomínka. Žádné umění, ale za každou kritiku budu rád.

 

Seděli v baru. Já pobíhal s dalšími opilými puberťáky kolem. Do baru, do kuchyně, do restaurace, ven do sněhu a zase zpátky. Bylo mi nějakých čtrnáct.

V. seděl na baru. P. stál za barem a naléval. Oběma bylo kolem padesáti. Zrovna jsem se opíral o bar, snažil se stát na nohou, zatímco mi P. naléval další koktejl, který jsem ho o pár hodin dříve, toho času střízlivý, naučil míchat.

„Ty dnešní mladý holky, Péťo, to jsou všechno takový kurvy!“ stěžoval si zrovna V. „To za nás nebejvalo.“

Pak se obrátil ke mně.

„Co ty si vo tom myslíš?“

„No...“ zamyslel jsem se, nebo aspoň jak si to pamatuji. „Žijem ve špatný době,“ myšleno k tématu, jako odpověď na otázku.

„Ve špatný době?“ zařval na mě V.

„Tyvoletyvíšhovno“ utrhl se na mě P. a pohrdavě se zasmál.

 

Následovala řada nadávek a výklad na téma „Važ si svobody, smrade“ a „Buď rád, žes nežil před revolucí“ a nevím čeho všeho ještě, kterou mně zasypal V.

 

Dodneška jsem to nepochopil.

Každý kdo ho zná ví, a sám V. se tím nikdy netajil, že V. je a vždycky byl komunista.

 

 

 

Tohle nemám rád, na těch vesnických hospodách.


15 názorů

Manuamanua
18. 10. 2010
Dát tip
Pěkná miniatura. Ze života.

sharik
11. 10. 2010
Dát tip
jj...popravde si nejsem uplne jistej, jestli jsem to v ty dobe vubec vedel. Nevim ani urcite jakej rok se tohle stalo (vek jsem odhadoval), ale byl to bud Silvestr, nebo sefovi narozeniny...

Kouzelník
11. 10. 2010
Dát tip
Fakt? Já to o něm třeba nevěděl :D

sharik
11. 10. 2010
Dát tip
:)

Oldjerry
10. 10. 2010
Dát tip
No jo toje právě typ - houbes čemu rozumí, ale za komančů mohl rozhodovat - jako funkcionář strany, odborů a právě pro tu politickou "vyspělost" i jako mistr, vedoucí či dokonce i ředitel. Znal jsem ředitele velké chemické fabriky, který byl vyučený krejčí. A tak dále - čili OK - je to v souladu....

sharik
10. 10. 2010
Dát tip
ja vim ze byly velky rozdily, ale jak jsem psal, tenhle clovek (i kdyz jinak v jadru asi docela dobrej, rozumnej chlap...no, jak kdy a jak vcem) je komunista do dneska. Nenapsal jsem, ze kdyz mluvi o dnestni dobe, vzdycky to bylo pred revoluci lepsi, protoze jsem to nechtel protahovat. Krom toho, nesnazim se v tom nic resit a uz vubec ne moralizovat. Jen jsem si vzpomnel na neco, co me i dnes porad zarazi. To by bylo na mou obhajobu :). Kazdopadne diky za precteni a hlavne za komentar!

Oldjerry
10. 10. 2010
Dát tip
Celkem ti fandím. Nic na tom nemění že tvůj příspěvek to ukazuje velice zjednodušeně. To jako by podporovalo názor jednoho zdejšího kritika-spasitele, pro něhož je každý starší člověk automaticky bývalý komunista. I mezi těmi komunisty byly velké rozdíly - ale to už tu nebudu rozvádět...

sharik
10. 10. 2010
Dát tip
vsem diky za komentar popr. tip! :)

...která doba nebyla ´špatná´ ? Která byla ´dobrá´, pro koho a proč ? Otázky do pranice, na který nejde odpovědět šmahem... ...text dobře zachycenej moment, autor se do něj , i když to tak na první pohled možná nevypadá, dost silně (a dobře) položil. tipujeme.

bezřečí
09. 10. 2010
Dát tip
Doba s tím nemá nic společnýho, žijeme ve světě, mezi lidma. Můj nejmladší mi závidí, že nezažil totalitu,že to muselo být vzrůšo... nechtěně vyjadřuje rovnováhu života, bez jednoho není druhé, bezděky cítí, že je o něco ochuzen, že už to nepozná. Já měla velmi tajný a směšný sen o emigraci, že jsem nepoznala to,jak začít od mytí nádobí až po toho milionáře.Jenže setra byla pár let venku (až teď) a poznala, co je to být "imigrejšn", jak říká a má dojem, že přišla o 10 let života. Tak já nevím.Já teda na jejím místě bych z toho vytěžila, třeba, že jsem se naučila jazyk...To jen do diskuse, možná, že to mělo být o něčem jiném.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru