Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blondýna (bez pointy)

18. 11. 2001
0
0
1026

Max otevřel oči, ale ani v nejmenším neměl na vstávání pomyšlení. Převalil se na levý bok a pokusil se znova zabrat, ovšem z předchozí zkušenosti věděl, že se mu to sotva podaří. Když už se jednou vzbudí, málokdy znova usne.

Venku bylo ošklivé, pražské únorové počasí: zatažená obloha a sníh s deštěm nezastavitelně padající na chodníky a silnice. Max měl štěstí, že bylo zamlžené okno a on tu hrůzu neviděl.

Po pěti minutách to vzdal. Odkopl ze sebe peřinu a posadil se na posteli. Lehce se protáhl a vstal. Letmo věnoval první ranní pohled Lence, která ležela na posteli vedle něj. Tvrdě spala.

“Včera chlastala jak nezavřená,” pomyslel si Max. Pak odešel do koupelny.

Lenka byla jenom jedna z desítek holek, které byly vděčné za to, že mohou se slavným spisovatelem strávit příjemný večer, ať už někde v restauraci, nebo jen u něj doma. Takové tažení prakticky pokaždé končilo v Maxově posteli, což byl patrně ten největší důvod, proč se Max k takovýmto akcím schyloval. Neznal snad nic úpornějšího, než trávit víkend sám ve svém bytě. Bláhové plány, že se přeci jen donutí a něco napíše, případně si bude číst, se rozplynuly s první sklenkou vína (Max jaksi nedokázal psát o víkendu. Přetrvával v něm jakýsi pocit, že v době volna se nepracuje, ještě z dob, kdy normálně chodil do práce). Soboty pak trávil ve městě, koukajíc do výloh obchodů. Občas si sice něco koupil, ale že by to zrovna musela být každodenní náplň jeho života, to se říct nedalo. Neděle už bývaly pestřejší. Podle ročního období se buď vydal třebas jen na den na hory, nebo se jen tak válel u vody. Jenže pořád u toho byl sám. Moc dobře si uvědomoval, že samota začíná pohlcovat jeho život a těch pár kamarádek mu moc nepomůže.

Když Max vylezl z koupelny, umytý a oholený, mohl jen konstatovat, že Lenka se pouze převalila na druhý bok.

Max se s ní seznámil asi před rokem v jednom baru. Přivedla jí tam jedna kamarádka, která se s Maxem znala už ze školy. Prý se s ním chce hrozně moc setkat. Samozřejmě přečetla všechny jeho knihy a touží poznat ho osobně. Koneckonců proč ne, řekl si Max a od té doby s ní zažil už několik nezapomenutelných večerů. Lenka byla zkrátka něco jako sexuální symbol.

Dlouhé vlasy sahající až kamsi pod lopatky měly barvu jako slunce, ale Max jim zpočátku moc nevěřil. Tenkrát by jejich barvu přirovnal spíše k dobře natřenému plotu, ale když zjistil, že jsou skutečně přírodní, vyvolávalo to v něm jakési zvláštní vzrušení. Podle obličeje jí spousta lidí hádala víc než těch pouhých devatenáct, a i v posteli se Lenka chovala jako zkušená ženská. Ovšem při rozhovorech s ní Max dost často trpěl, protože rozdíl dvanácti let byl přeci jen možná trochu moc. Kdyby byla o něco vyšší, s klidem může dělat modelku, říkával si Max, ale na druhou stranu byl rád. Neměl v oblibě ženy, které ho převyšovaly. Ať už fyzicky, tak morálně.

Max kvůli Lence nechtěl nikterak ztrácet den, ale při psaní by pořád musel myslet na to, jak se pod peřinou vrtí ta její nádherná prdelka a na psaní erotických povídek neměl jaksi daný status. Vyřešil to kompromisem a začal si číst. V době, kdy si chtě nechtě musel všimnout, jak je venku hnusně, protože vítr se takovou silou opíral do okenních tabulek, že měl Max obavu aby nepraskly a koukl ven (později radši zatáhl závěs, stejně si musel číst pod lampou), se Lenka začala probouzet. Max zvedl hlavu od knížky a pozoroval jí.

“Co čumíš?” zpražila ho hned po ránu.

Max její nálady znal a přesně tohle očekával. Bylo jí zle a měla kocovinu, proto to chování. Max tušil, že už s ní asi nebude rozumná řeč.

“Nevšímej si mě, nejsem tu.”

“Na ty tvoje intelektuálský kecy nejsem v žadnym případě zvědavá.” Zbytek slov se ztratil v jejích vlastních zvratkách.

“Doufám, že jsi trefila ten kbelík,” řekl Max suše. Věděl, proč ho tam postavil.

“Seš trapnej,” řekla, když se trochu uklidnila.

Max s pobavením pozoroval, jak se pokouší zvednout a jak jí to nejde. Přišla mu v tu chvíli skutečně rozkošná.

Když se jí konečně podařilo zvednout se a odvrávorat do koupelny, Max se vrátil ke knize. Lenka vylezla asi za dvacet minut, byla celá mokrá a na sobě měla jen osušku. Max si uvědomil, že ani nepostřehl, jak teče voda.

“Tak jak jsme se vyspali?” zeptal se provokativně Max.

“Seš trapnej,” zopakovala mu.

“Doufám, že sis vyčistila zuby.”

“Dej mi pokoj, ty ses nikdy neožral, nebo co?”

“Ožral, ale ne tak, abych zvracel ještě ráno. No vlastně, možná že jednou jo, ale to mi bylo patnáct.” Maxe jaksi přitahovalo její chování. Připadala mu mluvou drsná jako děvka z románů Bukovského, ale přitom byla tak něžná a půvabná. “Víš nad čím se musím smát?”

“Ty se směješ nad každou kravinou.”

“Představ si, že by ses pozvracela zrovna ve chvíli, kdybysme se líbali.”

Ani nehnula brvou. “Možná tak z tebe.”

“Ale! včera jsi říkala něco úplně jinýho. Mám ti to připomenout?”

“Nemusíš,” řekla a znechuceně odešla zpět do koupelny. Po cestě posbírala ze země své oblečení. Za dalších deset minut vylezla konečně jako člověk.

“Snídat asi nebudeš, že ne?” řekl Max, který zrovna pouštěl počítač.

“Už toho vážně nech.”

“Dobře, promiň.”

“Co to píšeš?”

Nanejvýš zajímavé bylo, jak se změnilo její chování poté, co se z obyčejné holky stala namalovaná kočka oblečená podle poslední módy. Maxovi ovšem stále vadil nepříjemný zápach z jejího oblečení, nehledě na to, že se mu dělalo zle, když si představil, jak se s ní líbá. Měl stále zafixovanou tu její polohu, když ráno zvracela a přítomnost zbytků jídla v jejích ústech k ní jaksi už patřila. Nejméně pro tento den.

“Je to jen taková blbost do jednoho časopisu. Na stránku, ne víc. Zdržíš se ještě chvíli?”

“Ne, budu muset jít. A nechci tě rušit.

“Znám jeden príma fór, neříkal jsem ti ho už?”

“Nevím který…”

“Víš co udělá blondýna, když se ráno probudí?”

“Znám,” zvolala.

“Oblékne se a jde domů,” nenechal se Max odbít.

“To má bejt jako vtipný?” zeptala se s povýšeným výrazem.

“Ne, vtipný bude, až se podíváš z okna, v čem domů půjdeš,” řekl Max, vstal a rozhrnul závěs.


Gonsales
05. 01. 2005
Dát tip
ze by neco ze zivota slavneho spisovatele?!;))ale jo... docela se mi to libilo;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru