Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Síla kouzla

18. 11. 2001
1
0
1287

Hospoda v Elronu byla toho večera nacpaná k prasknutí. Nebylo se čemu divit – na další den totiž připadal den boha Lepíka, který se tradičně oslavoval flákáním a nicneděláním. Proto si mohli muži dovolit pořádně se ztřískat v hospodě, když měli na druhý den zákaz jakékoliv práce…

Erlon bylo malé městečko na úpatí Turdillského pohoří a bylo již tradiční základnou lesních dělníků. Dřevěné výrobky, od párátek počínaje a dřevěnými meči konče, neměli ve své třídě konkurenci po celé zemi. Však zde také pracovali jen ti nejlepší řemeslníci a odborníci.

Ovšem tradičně den před oslavou boha Lepíka šla veškerá odbornost stranou a každý se napájel pivem a kořalou, co hrdlo ráčilo. Chlapi u stolů probírali všechno možné, od práce k zábavě. S pokročilým časem došlo i na pěstě, to když byl někdo nařknut ze lži, ale za svým názorem si stál. Alkohol zde vždy jednou za rok způsobil více škody, než pravidelné skřetí nájezdy a rabování, především proto, že družina okolo ochránce města Modema neměla pravomoci od krále, aby zasahovala do vnitřních sporů, ale se skřety si vždy hravě poradila bez větších ztrát. Občas se skřeti naštvali a přijeli s o něco silnější armádou, ale i tak byli potlačení a to, co zničili, bylo do pár hodiny opraveno pracovitými řemeslníky.

“Chlapi, už jste to slyšeli?” vykřikl Boris Udatný – kulturní referent, když se vřítil do hospody.

“Nazdar Borisi, posaď se. Povídej, co je nového?” pobídli ho jeho kamarádi a uvolnili mu místo u stolu městské rady a správy.

Boris bez mrknutí oka vypil najednou čísi půllitr piva a dal se do vyprávění.

“V Esyjsské úžině se prý usídlil drak. Nikoho nechce pustit k nám. Nikdo neví co bude, až na jaře vyjedou královské vozy pro zboží do našeho města.”

“Říkáš drak? Toho jsme tu ještě neměli,” řekl Goldflame, statný goblin a starosta města. “Ale nemyslím, že by si s ním královská armáda neporadila,” pokračoval.

“Prosím tě nebuď blázen! Takovej drak udělá fíííííííí, plivne trošku ohně a z armády zůstane jen hromádka roztaveného plechu. Všichni víme, že drak se utká jen tváří v tvář jedné osobě. Myslím, že je to asi opravdový problém, protože se v našem městě nenajde nikdo, kdo by to udělal a král se na nás radši vykašle, než aby zaplatil nějakého hrdinu schopného zabít draka.” pravil moudře Adrius – zástupce starosty.

“Adrius má pravdu. Sice jsem slyšel, že kdesi žije nějaký Rogivív, nebo jakže se ten chlap jmenuje, a ten jednou zabil draka holýma rukama!” konstatoval Boris.

“Taky jsem to zaslechl,” pravil Goldflame. “Ale řekl bych že jsou to jen dětský povídačky.”

“Pánové, mohu narušit váš rozhovor?”

Všichni zvedli hlavu. U stolu stál stařec, kterého nikdo neznal a nechápali, jak se mohl do města dostat. V zimě je to prakticky nemožné, snad jedině se psím spřežením, a navíc ten drak…

“Ale jo, posaďte se, pokud přicházíte v míru,” ujal se slova Adrius.

“Nejen v míru. Mám pro vás řešení, jak se zbavit toho draka, o kterém si povídáte.”

“No tak sem s ním,” zvolal Goldflame.

“Víte, jmenuji se Ordor. Jsem kouzelník první třídy a odchoval jsem několik žáků. Jedním z nich je i Hlařev.”

“Hlařev? Bože co je to za jméno?” uchechtl se Boris. Byl však zpražen pohledy ostatních.

“Ano, Hlařev. Nikdy nijak nevynikal nad ostatními, ale…”

“Ale co?” vyjekl Goldflame.

“Existuje jedno kouzlo. Jeden moudrý mudrc mi řekl, že jen jediný člověk z miliardy je schopen se ho naučit. A právě Hlařev to dokázal. Nikdy jsem to kouzlo ale ještě neviděl, ale bezpečně vím, že ho Hlařev ovládá.”

“To je teda kanón…” obdivně pokýval hlavou Adrius.

“No a vy si myslíte, že by to pro nás udělal? Teda jako, myslím, že by ho to…zabil? Toho draka?” pravil Boris se zřejmou nadějí v hlase.

“To je pro něj to nejmenší, ale zadarmo to nebude…” řekl Ordor.

“Kolik?” vykřikl Boris.

“Počkej, počkej,” zastavil ho Goldflame. “Kdo nám zaručí, že nám tenhle prďola říká pravdu? My mu zaplatíme a on zdrhne s prachama, že jo? Nehledě na to, že nemáme jediný důkaz o existenci toho draka. Co když je to všechno jenom past? Třeba je to tady nějakej gang zlodějů, jeden si vymyslí, že je tu někde drak, druhej nás vobere o prachy a pak všichni vemou roha!”

“Goldy říká pravdu!” zvolal Adrius.

“To je fakt, člověče jak nám dokážete, že mluvíte pravdu?” spustil i Boris.

“Borisi, ty buď zticha. Ty jsi sem přitáhl zprávu o nějakém drakovi,” ozval se znovu Goldflame.

“Sakra Goldy, ty bys měl bejt z fleku králem,” řekl Adrius.

“Hm…” zabručel Goldflame.

“Ale pánové,” pustil se po delší odmlce znovu do řeči Ordor. “Jestli mi nevěříte, není nic nejsnazšího, než kouzlo videoprojekce….”

“A to má bejt jako co?” netušil Adrius.

“Doneste mi sem pánev, nebo hrnec, nebo něco takového, kulatého,” požádal Ordor.

“Může to být ocelový štít?” zeptal se Boris.

“Ale jo…”

Boris vyběhl u hospody, ale v zápětí byl zpět. Ordor dal nejprve sklidit ze stolu, pak na něj položil štít a začal vyslovovat zaklínadlo. Po několika nesrozumitelných slovech mu z dlaní vyšlehly paprsky světla, které namířil na štít. Všichni muži okolo stolu, i ti ostatní, co se rozhovoru nezúčastnili, ho se zatajeným dechem pozorovali. Zcela zřetelně se jim na něm objevil obraz Esyjsské úžiny, který tak důvěrně všichni znali. A stejně tak všichni uviděli strašlivě obrovského černého draka, který stál uprostřed cesty a lízal si velikou tlapu, ze které sršela smrt, ostatně jako z ostatních částí těla. Až se všichni lekl…

“U všech bohů!” vykřikl Goldflame.

“Panenko skákavá…” vzdech Adrius.

“To jsem ještě neviděl!” přidal se i Boris.

“Tak co, už mi věříte?” usmál se Ordor.

“Kolik chcete za odstranění tý potvory?” začal Goldflame jednat.

“Goldy zadrž! Nebylo by možná přeci jen lepší počkat na rozhodnutí krále?” namítl Adrius.

“Možná že jo, ale král drakovu existenci nezjistí dřív jak na jaře a jestli se tu něco stane, tak se nikdo nedostane pro pomoc.”

“To máš pravdu…” přiznal Adrius.

“Chci pět set zlatých, ani o jeden míň,” suverénně pronesl Ordor.

“Městská rado, odhlasujme nyní výdej pěti set zlatých na zničení draka. Kdo je pro?” Všechny tři ruce se zvedly. “Pak je tedy rozhodnuto, ale peníze dostanete výměnou za dračí hlavu, je to jasné?”

“Naprosto. Hlařev tu bude zítra ráno, odpoledne bude po drakovi.” Ordor domluvil, rozloučil se a odešel. Goldflame pak vstal a všem mužům v nálevně řekl, na čem se před chvílí městská rada domluvila.

V den oslavy velkého boha Lepíka, v kterého stejně nikdo ve městě nevěřil, ale s radostí jeho svátek všichni oslavili, byli obyvatelé na nohou od časného rána a s napjetím očekávali příjezd Hlařeva.

Najednou se uprostřed náměstí zajiskřilo, začoudilo a když se dým rozplynul, stál tam chlap jak hora a vedle něj bezmála o dvě hlavy menší Ordor. “Tak vám ho vedu,” suverénně pronesl.

“Vítej statečný bojovníku,” vrhl se k Hlařevovi Goldflame s nataženou pravicí.

“Hlavev,” řekl Hlařev a Goldflamovi rukou potřásl.

“Ehm, ano. Já jsem Goldflame, starosta…”

“Chci koně a odpoledne tady tu dračí hlavu máte.”

“Kůň je samozřejmě připravený. Borisi!” Na povel přivedl Boris koně.

“Díky,” řekl Hlařev, naskočil na něj a odjel. Všichni za ním hleděli, dokud nezmizel za zatáčkou.

“Poslyš, Ordore, jak jste se sem dostali?” zeptal se Goldflame.

“Teleportace do neznáma…Kouzlo druhé třídy.”

“Aha, ale proč se tedy Hlařev neteleportoval až k drakovi?”

“Chápejte že ten drak nesmí vědět, že je Hlařev kouzelník!”

“Jo tak…”

Když odbilo poledne, objevil se Hlařev na obzoru.

“Už jede!” zvolal kdosi.

Bojovník seděl na koni, a v pravé ruce držel obrovskou dračí hlavu. Město propuklo v jásot. Když Hlařev dorazil až k procesí, křik se ještě zvětšil.

Válečník slezl z koně a podal hlavu Goldflamovi. Ten mu na oplátku podal měšec s penězi.

“Moc děkujem,” řekl dojatě.

Oba kouzelníci se okamžitě vydali na cestu domů. Při loučení podal Ordor Goldflamovi malý sáček.

“Až bude tma, rozdělejte uprostřed náměstí oheň a tohle do něj vhoďte.”

S těmito slovy se spolu s Hlařevem vypařili a to doslova…

Večer se tedy celé město sešlo na náměstí u ohně. Když už byla tma, vhodil do něj Goldflame onen sáček. Následovalo velké překvapení. Z ohně vystoupil obraz Hlařeva, bojujícího s drakem v Esyjsské úžině.

Hlařev měl v ruce jen malý meč a drak nad ním měl velikou převahu. Ohnal se po něm ocasem, trefil ho a Hlařev padl ochromený na zem. Už, už se drak napřahoval k poslednímu úderu, když tu proti němu Hlařev vztáhl ruce, zalomil je v zápěstí. Vyšlehl z nich obrovský blesk, který zasáhl draka přímo do srdce. Drak zařval, ale zcela evidentně mu to neuškodilo. Znovu se na Hlařeva napřáhl.

Všichni obyvatelé města tuto scénu pozorovalo se zatajeným dechem.

Pak se drak najednou zarazil a tvářil se, jako když mu něco chybí. Otočil hlavu a kouknul se na ocas. Místo obrovského, silného dračího ocasu se mu u zadnice houpal malý veverčí ohon. V ten okamžik sáhl Hlařev kamsi do křoví, odkud vytáhl obouručák a jedinou ranou uťal drakovi hlavu.

Diváci propukli v jásot a odkudsi se ozval pláč dítěte “Ploč zabil dláčka?”

“Adriusi, mám to!” náhle vykřikl Goldflame.

“A co?”

“Slyšel jsi někdy jméno Hladová Veverka?”

“Samozřejmě, každé dítě si o něm vypráví. Statečný rytíř Hladová Veverka…zostudil krále a je na něj vydán zatykač.”

“Tak to byl on!”

“Kdo?”

“No Hlařev!”

“Jak jsi na tohle prosím tě přišel?”

“Když se mi představoval, řekl: Hlavev – což je podle mne HLAdová VEVerka! A ještě k tomu ten veverčí ohon na drakovi! ”

“No jo, člověče, asi máš pravdu!”

“Veverka se bál, abychom ho nepředali národní gardě, proto nám řekl jiné jméno. Akorát se s Ordorem špatně domluvili a každý řekl něco trošku jiného. Ze začátku jsem tomu nepřikládal zvláštní význam. Myslel jsem si, že jen neumí vyslovovat ‚ř‘, ale teď mi to došlo. Jen si představ krále s veverčím ohonem!”

“Jsi fakt bedna…”

“No, hlavně že jsme se toho draka zbavili. Stálo nás to pět stovek, ale snad nám je král proplatí.”

“Jo, to asi jo. Když mu ukážem tu hlavu, tak to bude v pohodě. Člověče, nikdy bych si nepomyslel, že by se tu Veverka někdy mohl objevit.”

“Víš že já taky ne? Ale můžu ti říct, že jsem si ho představoval úplně jinak.”

“No, to já taky. Ale teď to nech být, jdem slavit s ostatníma. Zítra jdeme do práce.”

Na město padala hluboká noc, ale zpěv utichl až ráno, když se řemeslníci poslušně odebrali do práce. Dračí hlava byla vystavena na náměstí a díky mrazu tam vydržela poměrně dlouho. Když se král po několika měsících podíval na její lebku, bez mrknutí vyplatil částku tisíc zlatých. Prý za odvahu.

“Jen mi chlapi ještě řekněte, kdo toho draka zabil.”

“To opravdu nemůžeme,” řekl Goldflame, spiklenecky na Adriuse mrkl a když se král otočil, ukázal na jeho pozadí. Co skrývala ta podivná boule u jeho zadku, věděli jen oni dva a Hladová Veverka.


Lampář
18. 11. 2001
Dát tip
Hele, ty věci jsou fakt dobrý .... btw ... kdyže je ten svátek ??? :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru