Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co si myslí?

23. 11. 2001
1
0
1070

I.

Petrovi bylo šestnáct, chodil na průmyslovku a jeho velkým koníčkem byl tenis. Však také nedělal nic jiného, než že se potil do jednoho trička za druhým a proháněl žlutý míček po kurtu. Trénink třikrát týdně mu nestačil. Doplácel si individuální přípravu na zbývající dva dny v týdnu. O víkendech měl většinou turnaje, ne kterých pravidelně zúročoval veškerou tu dřinu, kterou musel přes týden snášet. Rodičům to nevadilo. Ze školy nosil dobré známky a když mu v ní náhodou něco nevyšlo, tak si tolerantně říkali, že je lepší když se ten kluk hýbe, než aby chodil někam do hospody.

Petrův pokoj plný fotek nejlepších tenistů světa měl jednu velkou raritu. Na jedné zdi vysel velký plakát vlastnoručně podepsaný Petem Samprasem, Petrovým velkým vzorem. Právě toho si Petr cenil nejvíc a radostí skákal do vzduchu, když z poštovní schránky vytáhl dopis, ve které onen plakát byl. Stálo ho mnoho úsilí, než se konečně odhodlal k tomu, aby poslal Samprasovi dopis, ve kterém mu přál hodně štěstí a “kdyby náhodou” měl doma podepsaný plakát navíc, jestli by mu ho neposlal. Stalo se tak a Petrova radost neznala mezí.

Petrův talent ohromoval veškeré okolí a jeho trenér mu kolikrát říkal “chlape, ty to někam dotáhneš.” Však také Petr nechtěl být nikým jiným než profesionálním tenistou. Ale kdo by to neznal. Mládí nemá mantinely. Vidina slávy, domu na Floridě a tučného konta zvedá adrenalin v krvi snad každému dospívajícímu človíčkovi.

Možná je to divné, tedy vlastně divné to je, ale ne tak jak si myslíte, ale Petr ještě nikdy neměl žádnou holku. Nedělal si s tím hlavu. Nevěděl, co takový vztah obnáší a bylo mu to celkem jedno. Neznal lásku na první pohled, nezajímaly ho holky, které se celkem v hojném počtu chodili dívat na tenisové turnaje, které se odehrávaly v jeho městě. Tenis bylo to jediné, co mu kvasilo v hlavě čím dál tím intenzivněji a opájelo jeho mozek omamnými látkami, které se vypouštěly při každém dobře odpáleném míčku. Přesně jako každé dobré víno. Zde totiž také platí “čím starší, tím lepší,” ale Petr byl kupodivu slepý i ke svým vrstevníkům. Většina z nich už nějakou tu známost měla a neustále do Petra ryli, ať už si proboha najde nějakou holku, nebo že se z toho tenisu jednou zblázní. To Petrovi ovšem nepřicházelo ani na mysl. Nepamatoval si, že by kdy měl tenisu dost. Jedním slovem to byl fanatik.

Ne že by měl málo milostných nabídek uchechtávajících se puberťaček, které mu vždy zarudlé ostychem posílali přes kamarádky milostná psaníčka. Petr se jen vždy pousmál, trochu zalhal, že už jednu holku má a tím to považoval za vyřízené.

V Petrově životě se však schylovalo k velikému zlomu. Bylo to začátkem června, kdy Petr slavil své sedmnácté narozeniny.

Oslava to byla pěkná. Přijelo veškeré příbuzenstvo, ale Petra spíš těšilo, že dostal novou raketu. To je ale jen tak na okraj. Hlavně se v Petrově městě měl konat okresní tenisový turnaj. Na ten se Petr těšil nejvíce. Chtěl za každou cenu vyhrát.

V prvním kole Petr snadno porazil svého soupeře, nějakého mladíka, dvakrát 6:1. Však také nečekal, že by měl mít nějaké problémy dřív než v semifinále. Po utkání, gratulaci soupeři a děkovačce rozhodčímu a divákům, kterých bylo v hledišti hodně (tedy především kvůli Petrovi), se odebral do své šatny. Když vešel do tmavé chodby, ve které snad nikdy nesvítilo slunce, ale světlo v ní bylo, Petr však stejně neviděl, protože měl rozšířené zornice kvůli horkému sluníčku venku, uviděl dívčí postavu zády opřenou právě o dveře jeho šatny.

II.

Radka čekala na autobus. Dlouhé vlasy po ramena ji povlávaly v lehkém letním větříku. Hnědé oči tajemně hleděli kamsi do dálky. Jela akorát ze školy a těšila se na víkend. Konečně se dostane na tenis. Přes rok měla ve škole tolik práce, že to prostě nešlo. Teď, když už je prakticky o všem rozhodnuto, už není co ztratit. A zrovna na ten velký turnaj! Sama tenis nikdy nehrála, protože měla v dětství nějaké problémy se zády a v pozdějším věku se dala na plavání. Teď, v sedmnácti, ovšem přemýšlela o tom, že zanechá i plavání, protože by musela přestoupit do vyšší kategorie mezi ženy a tam by moc šancí na úspěchy neměla.

A to gymnázium je taky pěkná dřina. I když jí poměrně bavilo, tak někdy měla všeho plné zuby. Nedokázala ovšem místo učení třeba koukat na televizi. Nedalo jí to.

Nyní však jen doufala, že přemluví rodiče, aby jí nechali doma. Každý týden totiž všichni jezdili za babičkou.

Autobus s hlasitým skřípěním brzd zastavil – Pár lidí vystoupilo. Radka ukázala řidiči legitimaci a rychle přejela očima po celém autobuse, aby si našla místo k sezení. Sundala si batoh, sedla si a položila si ho na kolena. Dveře zasyčely a autobus se rozjel.

Radka byla velice pohledná dívka. Hodně kluků od ní ze školy po ní šílelo, jako by to byla nějaká popová hvězda. S několika zkusila chodit, ale vždy se jejich vztah rozpadl. Brzy jí došlo, že jí všichni chtějí proto jak vypadá, nikoliv pro její ego. A mrzelo jí to. Ona sama však věděla o jednom klukovi, který byl zkrátka její idol. Jmenoval se Petr a Radka ho poznala před rokem, když jí jedna kamarádka vytáhla právě na tenis. Byl to jeho zápas. Vyřadil tam jednoho z velkých favoritů. Radce se navždy zapsal do srdce jeho vystupováním, hrou a hlavně jí byl velice sympatický. Teď, po roce, ho konečně uvidí znovu. Modlila se ale, aby tam nechtěl jít nějaký její známý. Chtěla být sama, jen ona a on v její mysli. Takové tajné imaginární jednostranné rande.

Doma proběhlo vše v pohodě. Je prý už dost velká, takže rodiče nemají důvod nenechat jí doma. Večer si šla Radka lehnout s podivným lechtáním v břiše. Byla nervózní jako před písemkou. Nemohla dlouho usnout.

Ráno vstala velice brzy a nervozita byla ještě silnější. “Kdy hraje první zápas? Až v deset? To nevydržím.”

V devět vypadla z domova, autobus jí dovezl až k tenisovým kurtům. Koupila si lístek a usadila se uprostřed tribuny. Když oba hráči a rozhodčí přišli na kurt, srdce se jí rozbušilo. Petr! Za ten rok se moc nezměnil. Ona sama nechápala, co se s ní děje. Po celou dobu však doslova hltala každý jeho pohyb.

Hlavou jí jako blesk z čistého nebe projela zajímavá myšlenka. Co kdyby za ním po zápase zašla a poprosila ho o podpis? Tak nějak si v tu chvíli ani neuvědomovala, co dělá. Byla jako smyslů zbavená. Starý správce kurtů jí ochotně ukázal kde jsou šatny a řekl jí, která je ta Petrova. Opřela se o dveře a jen hořela. Srdce jí pracovalo jak pumpa na Titaniku. Trochu se jí zamotala hlava a tak na chvíli zavřela oči.

III.

Petr přišel blíž. Překvapilo ho, co kdo dělá u jeho šatny. Všiml si, že ona dívka má zavřené oči a že si jeho příchodu ani nepovšimla. Jemně jí zaklepal na rameno. Trhla s sebou a vyvalila na něj oči.

“Dovolíš, chtěl bych projít.” Poprosil jí.

Dívka se rozkoktala “J-jo, p-promiň. Ty jsi Petr, viď?”

“No, jsem. Můžu pro tebe něco udělat?” Petr si jí prohlížel a napadlo ho, že je docela hezká. Taková zvláštní…

“Napadlo mě, jestli by ses mi nepodepsal.” a cpala mu do zpocených rukou kus papíru. Petr na ní koukal jak na blázna. Dívka znejistěla.

“Řekla jsem něco špatně?”

“Ale ne. Jen mě to trochu udivuje. Ještě mě o podpis nikdo nepožádal.”

“Aha, ale podepíšeš se mi, viď?”

“Ale jo, proč ne? Máš tužku?”

vka mu jí podala třesoucíma rukama. Petr si toho všiml, ale zatím byl zticha. Mlčky vysekl svůj podpis na kus papíru a obojí jí podával. Najednou z něj vypadlo něco, co ho samotného překvapilo.

“Máš teď čas? Nechceš si jít někam sednout. Já hraju až večer.

“To myslíš vážně?”

“No, ale jestli nechceš…”

“Ne, ne. Samozřejmě že bych šla. Promiň, ještě jsem se nepředstavila. Já jsem Radka.” a podala Petrovi ruku. Petr jí pozdrav opětoval.

“Kluk se snad představuje první, ne? Budeš muset ale chvíli počkat. Osprchuji se a převléknu. Sejdeme se za půl hodiny před hlavní branou. Platí?”

“Dobře. Budu tam.”

IV.

Radka vyšla z budovy šaten a vydala se k hlavní bráně. Tam si sedla do stínu pod strom a čekala. Všechno co řekla v minulých okamžicích jí najednou připadalo hrozně trapné. Nevěděla, co jí přinutilo k tomu, aby tak učinila. I když nakonec byla ráda, že jí to vyšlo. Nehodlala přemýšlet dopředu. Znala to přísloví “člověk plánuje, bůh se směje” velice dobře. Vše nechá svému osudu.

V.

Petr vešel do šatny a zabouchl za sebou dveře. Posadil se na lavici a začal se pomalu svlékat. V jeho hlavě se nahromadilo tolik citů najednou, až se mu točila hlava. Pocit z vítězství střídal takový zvláštní pocit, který nedovedl popsat. Když se vysprchoval a oblékl, rozvěsil mokré věci po šatně, aby mu do večera uschly. Pak vyšel ven a zamkl za sebou.

Radka seděla pod stromem a čekala na něj. Přišel k ní.

“Tak můžeme jít?”

“Samozřejmě.”

“A víš kam? Já vůbec netuším. Nikdy takhle nikam nechodím.”

Radku to trochu udivilo. Myslela si, že Petr nedělá nic jiného, než že chodí s holkama na diskotéky nebo do barů. “Mohli bysme zajít do Ukopnutý nohy. Je to odsud kousek.”

“Jo, slyšel jsem o tom. Proč ne.”

Oba se tedy vydali na cestu. Zpočátku byla jejich konverzace jaksi konzervativní, ale později se oba osmělili. Oba cítili, že se sbližují čím dál tím více. V baru pak poseděli asi hodinku.

Radka slíbila, že se přijde určitě podívat na Petrův večerní zápas. Ten to s radostí přijal. Nakonec se oba rozešli. Petr jel zpět na kurt, Radka jela domů.

VI.

Petr neměl přes den čas moc přemýšlet o tom, co se to dopoledne stalo. Sledoval všechna utkání, co se ještě hrála, dal si v restauraci u hřiště oběd a večer se připravoval na svůj další zápas.

Ten nedopadl jinak než výborně a k Petrovi se seběhlo pár novinářů, kteří s ním chtěli udělat rozhovor do pondělního vydání okresních novin. Petr se dostal domů až někdy před půlnocí. Teprve v posteli měl čas trochu přemýšlet, než usnul. Cosi mu napovídalo, že konečně poznal lásku…

VII.

Radce se točila hlava. Tohle se jí ještě nikdy nestalo. Tušila, že poznala lásku na první pohled. Doma koukala na televizi, ale nic si z celého programu nepamatovala. Ve vzpomínkách se stále vracela tam do tmavé chodby, na kurt, do baru. Nemohla se dočkat večera.

Petr zase odehrál skvělý duel.

Radka po zápase rychle běžela k šatnám. Petr za chvíli přišel v obklopení nějakých pánu, kteří se ho vyptávali na různé věci. Zavolala na něj, ale on se ani neotočil.

Doma pak přemýšlela, co asi bude následovat. Dělá si z ní Petr jen srandu, nebo se do ní také zamiloval? A co když ho už nikdy nepotká?

Druhý den odpoledne jela znovu na kurt. Petra potkala ještě před jeho utkáním.

“Ahoj.”

“Nazdar!” Petr se k ní rozběhl “promiň, včera jsem už neměl čas, abych si s tebou popovídal. A ani jsme si nevyměnili telefon.”

“Taky mě to napadlo. Už jsem si to ale připravila” podávala Petrovi lístek s jménem a telefonním číslem.

“Tak si někam napiš moje.”

“Nemám teď u sebe tužku ani papír.”

“Tak počkej chvilku.” Petr někam zaběhl a za chvíli vyšel s lístkem z hospody, na kterém bylo jeho číslo.

“Víš, já teď nebudu mít moc času. Ale jakmile skončí turnaj, tak ti určitě zavolám. Už ale musím běžet. Možná se dnes ještě potkáme, ale nic neslibuji. Tak ahoj.” Petr rychle odběhl.

Radku zarazil ten rychlí útěk, ale chápala jeho nervositu.

Za celý turnaj nevynechala jediné Petrovo utkání a palce mu držela nejvíce ve finále. Petr se stal vítězem celého turnaje!

Pro Radku to byla nepředstavitelně dlouhá doba. Párkrát se jen pozdravili, ale čím dále Petr v turnaji postupoval, tím méně času na ní měl. Zájem médií byl veliký.

IIX.

Radka seděla na pohovce a četla jsi. V tom jí vytrhl nepříjemný zvuk telefonu. Nic netušíc ho zvedla.

“Halo!”

“Halo? Tady Petr Hertl. To je Radka?” V Radce hrklo. Nezapomněl!

“Ano, ano. To jsem já. Ahoj Petře. Už jsem myslela, že nezavoláš.”

“Promiň, to víš. Oslavy byly veliké.”

“No vidíš. A já ti ani nepogratulovala. Tak dodatečně…”

“Díky. Víš, napadlo mě, jestli bys nechtěla někam večer zajít.”

“No, hrozně ráda bych šla.”

“Tak si dáme sraz v šest před Ukopnutou nohou?”

“Dobře, budu tam.”

“Těším se na tebe. Ahoj.”

“Ahoj.”

Zase takový rychlý telefonát. Ale to bylo Radce v tuto chvíli zcela jedno. Srdce jí bušilo rozčílením.

IX.

V Autobuse se Petrovi honily hlavou různé myšlenky. Hlavně přemýšlel, zda se má k Radce chovat jako její kluk, nebo jen kamarád. Má jí dát pusu? Nebo jí jen tak pozdravit? Nechtěl nic přehánět, ale i jemu došlo, že Radka o něj asi stojí. Proč by jinak šla až k jeho šatně a celá roztřesená ho žádala o podpis? Teď mu to přišlo komické. Musel se v duchu smát. Strašně moc jí chtěl vidět, strašně moc jí chtěl políbit. To, co mu přišlo dříve nemyslitelné, to co jedním okem pozoroval u svých kamarádů, mu přicházelo najednou naprosto přirozené, krásné.

Lásky okolo něj bylo najedou plno. Za okny autobusu viděl všude zamilované páry. Tolik chtěl být na jejich místě. Doufal, že to nebude dlouho trvat, a stane se tak.

Když si v hlavě srovnal vše, co se v poslední době stalo, byl v sedmém nebi. Vyhrál důležitý turnaj, ve škole bude mít vyznamenání, ale hlavně má holku. Teď to říci mohl. Věděl to.

U baru byl první. Sedl si venku na lavičku a čekal. Těch pár minut mu přišlo nekonečně dlouhých.

X.

Radka čekala na autobus. Neustále se všemožně kontrolovala, zda je na ní všechno perfektní. Použila správnou vůni? Je decentně nalíčená? Nervozita byla veliká. Už se viděla v Petrově obětí.

Nebo snad Petr bude stále brát jejich schůzku pouze jako kamarád? To temno, ten poslední neosvětlený kousek stále ležel v její hlavě jako těžký balvan.

Cítila, že má zpocené ruce. Neustále si je otírala o sukni. Nervozita ovládala její tělo.

Konečně snad narazila na kluka, kterého by měla opravdu ráda. A doufala, že bude mít rád i on jí. Zase si na druhou stranu musela uvědomit, že se prakticky neznají.

Lásky okolo ní bylo najedou plno. Za okny autobusu viděla všude zamilované páry. Tolik chtěla být na jejich místě. Doufala, že to nebude dlouho trvat, a stane se tak.

Pocit štěstí se vymykal veškeré kontrole.

Když autobus dorazil na zastávku, kde měla Radka vystupovat, stupeň nervozity dosáhl horní hranice. Třásla se jako by měla zimnici. Petr už čekal.

XI.

Když si Petr všiml, že Radka jde po úzké cestičce k němu, vstal a vydal se jí naproti. Přišel až k ní, ale neřekl ani slovo. Na pozdrav se oba objali a dali si dlouhý polibek.

Stáli tam asi deset minut. Teprve pak se vydali do baru. Samozřejmě se drželi za ruku.

 

 

 

 

 

Poznámka autora na závěr:

Pokud se podobný příběh stane někomu jinému, je možné že až mu láska otevře oči, uvidí vedle silnice mladý pár, ze kterého bude láska sršet na kilometry. Nebude to nikdo jiný, než Petr a Radka. Jejich láska byla na první pohled a bude věčná (snad).

Možná vše vyznělo jako pohádka, ale věřím, že taková pohádka se může stát komukoliv. Komukoliv…


O tvem vzhledu tu nepadlo ani slovo...

Bloncka
26. 11. 2001
Dát tip
kde beres jistotu o mem blondatem vzhledu, Hladovce :))?

Nevidím důvod, když existuje "Písmák domů". Všechno se už dá číst bez připojení...

Kami
25. 11. 2001
Dát tip
Písmák domů bez počítač domů je nanic :o) A ta délka prostě odrazuje, věř mi. Podívej se na čtenost tvojí povídky (povídek obecně) a na čtenost třeba blbůstek, ostatního a básní.

No třeba já nečtu nic jinýho než povídky, protože i když je povídka stostránková, řekne mi víc, než dvourýmová básnička...Ale to je můj názor.

Bloncka
25. 11. 2001
Dát tip
"napadlo ho, že je docela hezká... taková zvláštní..." tos opsal ze Stanislava Rudolfa, Lenky Lanczové, Harleqiuna nebo z něčeho jiného? Víš, my holky jsme si tím všechny prošly, ale Ty se tváříš, že máš rozhled trochu jinam, nebo ne? Tvému intelektuálskému image taky moc nesedí nezvládnutý pravopis... prosím Tě, zkus dát do pořádky třeba "hnědé oči tajemně hleděli" ... já totiž nevím, třeba Ti to ještě nikdo neřekl, ale oko je podstatné jméno rodu středního a ve shodě přísudku s podmětem rodu středního a ženského (pozor, i v množných číslech!) se píše VŽDY tvrdé y, ok? četla jsem jen úryvky, takže nemůžu poudit celkovou kompozici, ale myslím, že jsi na nejlepší cestě stát se dalším tuctovým povídkářem, jehož knížky si bereme na dovolenou, kde bude na sto procent šílená nuda... máš ode mě TIP... za ten pot... :) není to ode mě nic osobního, fakt ne... jen jsi mě po tech kritikách, co píšeš jiným lidem docela rozesmál...

Ono se totiž děsně dobře kritizuje cizí práce, ale to bys mohla vědět. Řeknu Ti to asi takhle: 1) Nevím, kde bereš jistotu o mém intelektuálském vzhledu. Někde jsem tu četl povídku o prvním dojmu... 2) Možnáže je to nějaká moje vada, ale i když po sobě povídku přečtu tisíckrát, nikdy všechny chyby neopravím. Podle mne je to tím, že čím více sám autor své dílo čte, tím více se mu zarývá do paměti. Učí se ho jako básničku a proto ztrácí pozornost. 3) Každej někdy začíná a musí získat zkušenosti. Já se nebál zveřejnit tu úplně všechno, tahle povídka se chronologicky řadí do prvních pěti. 4) Kéž bych se někdy stal kýmkoliv, kdo vydá knížku, ať už jí čtou lidé jacíkoliv. 5) Zásadně nic neopisuju a literaturu kterou jmenuješ vůbec nečtu. Zdá se Ti to tak proto, že před dvěma lety jsem byl velký romantik a podle toho jsem i psal. 6) Odpusť si ty arogantní řeči a povyšování, to do literatury nepatří. 7) Přečti si povídku "Blondýna (bez pointy)" 8) Nazdar!

Kami
24. 11. 2001
Dát tip
Já se tím prokoušu (to je právě to - mně délka textu nevadí, ale ostatní to asi odrazuje). S tím pravopisem máš pravdu :o)

Kami
23. 11. 2001
Dát tip
Sladká první láska... a navíc na první pohled. :o) ... pro její ego???... Povídek je tady jako šafránu a já jsem zvědavá, kolik lidí to vzhledem k délce dočte do konce. (To ale nepatří k Tvojí povídce). Je to hezky odvyprávěné. (Pozor na pravopis.)

Můj názor je, že i když umíš pravopis jak chceš, nikdy po sobě povídku nedokážeš opravit. V cizím textu chyby vidím okamžitě, ale když ten svůj znáš už nazpaměť, jsou korekční možnosti značně omezené. A učitelce to dávat nebudu:-) Jinak jestli Ti vadí délka, tak počkej, až mi tu vyjde Pes v Mikrovlnce (28 stránek) a Pády do hlubin, vzlety vzhůru (17 stránek) :-D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru