Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pes v mikrovlnce

25. 11. 2001
0
0
1216

Kapitola První

 

I.

Co se týče firmy Clauchard et fils na elektrické spotřebiče, známe po celé Francii, až na pár výjimek nemohl nikdy nikdo vyslovit slůvko nespokojenosti. Tato společnost založená před šedesáti pěti lety Paulem Clauchardem od samého začátku jen prosperovala. Tehdy mladý a velmi ctižádostivý Paul opustil svou rodinu a rodnou vesničku proto, že už déle nemohl snášet neustálé hladovění celé své rodiny. Se slibem, že jim do roka začne posílat pravidelné přilepšení na jejich velmi malý výdělek opustil domov. Od otce dostal požehnání, od maminky něco buchet a směle se vydal na dvě stě padesát kilometrů dlouhou pouť do krásného a rozkvétajícího hlavního města Francie. V kapse mu chrastilo pár mincí do začátku.

Z počátku našel svůj přechodný domov v jedné hospodě, ve které dostal malý pokojíček v podkroví, třikrát denně stravu a pět franků na týden. To vše za veškerou výpomoc počínaje mytím nádobí, přes sekání dříví až k mytí podlahy. Nestěžoval si ani on, ani hospodský. Paul uměl pracovat a pracoval rád. V těžkých chvílích myslel na své rodiče a to ho dokázalo vždy motivovat.

Asi za tři měsíce, kdy měl Paul v kapse něco okolo padesáti franků (což pro něj znamenalo celkem dost velké jmění), se vydal zase o dům dál. Možná to bylo trochu odvážné, protože neměl pořádně kam jít, ale doufal, že se nad ním snad Bůh konečně smiluje. Pohádal se totiž s hospodským. Sice kvůli nějaké prkotině, ale i to mu stačilo k tomu, aby se do hodiny sbalil a odešel.

Toulal se potemnělými uličkami Paříže a hledal nové zaměstnání.

Dlouho se mu nedařilo, všude ho odmítali, někde se mu dokonce i vysmáli. A když už se takhle potuloval třetí den, konečně se mu poštěstilo.

Vešel do jedné hospody na oběd a posadil se k nejbližšímu stolu. Když se po chvíli pustil do jídla, přisedla si k němu jedna dívka, které si Paul před tím vůbec nevšiml.

“Člověče, tys už nejedl asi hodně dlouho, viď?” usmívala se trošku ironicky.

Paul se na ní unaveně podíval. “A to jako proč?” nechápal .

“No že se takhle láduješ,” uchechtla se dívka.

“Taky toho hodně naběhám. Copak je to zakázaný, pořádně se najíst?”

“Ale jasně že ne. Asi ti moje přítomnost vadí, co? Tak já zase jdu. Sbohem…” Dívka se zvedla k odchodu.

“Počkej, takhle jsem to nemyslel,” zadržel ji Paul. Znovu si sedla. “Promiň, jsem trošku unavený. Hledám práci a to bys nevěřila, jak je to složitý.”

“Ale věřila. Ty ale nejsi Pařížan, že ne?”

“Ne, to opravdu ne.”

Pak ti dva pokračovali v rozhovoru, při němž Paul dívce pověděl proč přišel do Paříže. Ta ho s velkým zájmem pečlivě naslouchala a doslova hltala každý pohyb jeho rtů.

Když Paul domluvil, čekal, co na to dívka řekne.

“Nevím, jestli to, co jsi mi pověděl, byla, nebo je pravda, ale každopádně máš můj obdiv.”

Jejich společná konverzace se pak ubírala všemi různými směry a až po docela dlouhé době si Paul uvědomil, že ani neví, jak se ta dívka jmenuje.

“Promiň, asi jsem se ti zapomněl představit. Já jsem Paul.”

“No jo, máš pravdu. Úplně jsem na naše jména zapomněla. Tak tedy já jsem Alexandra,” a podala Paulovi ruku.

Paul si pak našel nové zaměstnání, ale vesměs to bylo to samé, co dělal před tím. S Alexandrou se dál stýkali jako přátelé, až jednou…

“Paule, mám pro tebe lukrativní nabídku,” řekla jednou Alexandra Paulovi.

“No tak povídej. Beru všechno.”

“Víš, můj otec je továrníkem. Vyrábí domácí elektrospotřebiče.”

“No a?” nechápal Paul.

“Hledá schopné lidi na post distributorů svého zboží. Myslím, že ty bys byl pro tuto práci ten pravý.”

“Děláš si legraci? V životě jsem se ničím takovým nezabýval.” Paul měl pocit, že si z něj Alexandra začala dělat legraci.

“O to se nestarej. Samozřejmě bys nejprve dostal adekvátní školení,” a po chvilce dodala “Nekoukej se na mě tak. Myslím to vážně.”

“Já, já nevím co na to mám říct,” koktal Paul. “Jestli je pravda, co říkáš, pak bych se o to určitě pokusil.”

“Tak to jsem ráda. Zavedu tě k otci ještě dnes, co ty na to?”

“Probůh, nevím jak se mám chovat. Nevím nic…A koukni se na moje oblečení!”

“Takových věcí si nevšímej. Můj otec moc dobře ví, že důležité je to, co se skrývá uvnitř, v tobě.”

Netrvalo to dlouho a Paul vedle Alexandry klopýtal k domu továrníka Chevaliera.

To je víceméně konec začátku, trošku jakoby vystřiženého z pohádky. Paul skutečně u pohovoru uspěl a za pár dnů vznikla dceřiná společnost, pod záštitou Chevalierovi tovární společnosti, jménem Clauchard - elektro.

S plynoucím časem si Paul našel manželku, měl s ní jednoho syna a byl velmi spokojený. Samozřejmě začal posílat svým rodičům peníze, jak slíbil, a vydobyl si úspěšné postavení ve společnosti. Stal se z něj pan podnikatel.

S Alexandrou a jejím otcem se pravidelně stýkal a stali se z nich dobří přátelé. Firmu později přejmenoval na nynější název Clauchard et fils.

Kapitola Druhá

 

I.

Max, jediný syn váženého pana Claucharda, se potatil a životem kráčel po vyšlapané cestičce od jeho otce. Hleděl si své práce, jak nejlépe uměl, a otec s ním byl spokojený. Vedl oddělení reklamací a měl pod sebou ještě oddělení servisu a informací. Tomu ale šéfoval jistý pan Dupond, starý muž těsně před důchodem, na který se také už pomalu připravoval. Proto se taky na Maxovu hlavu snesl problém, kým pana Duponda nahradí. Myslel si, že inzerát v novinách by mohl vše napravit.

Max se domluvil s otcem, že nového zaměstnance vyberou společně.

Když oba pročítali životopisy zájemců o nové povolání, radili se navzájem, zda ten, či onen je vhodný, nebo naopak nevhodný. Z došlých žádostí pak vyčlenili deset, které se jim zdály být nejlepší. Žadatele pak pozvali na ústní pohovor a ostatním odeslali omluvné dopisy.

Jednou se ale Max dozvěděl docela ohromující novinu, a sice, že pan Clauchard už nového pracovníka vybral a Maxovi nic neřekl. Ihned za ním tedy zašel, aby si o tom spolu popovídali.

“Jo, Maxi. Je to pravda. Přijal jsem jistého pana Luciena Fabienna,” řekl pan Clauchard zcela bez zábran.

“A proč jsi mi o tom nic neřekl a necháváš mě plácat se v tom jak malé dítě? Myslíš, že nemám dost své práce?”

“Potřeboval sis to vyzkoušet.”

“To je docela zajímavý důvod, to se musí uznat,” řekl Max ironicky a naštvaně.

“Víš, já se mezi lidmi pohybuji už nějaký ten pátek a ze své zkušenosti ti můžu říct, že praxe a znalosti nejsou všechno. Musíš mít instinkt a cit pro věc!”

“Ale otče…”

“Nehledě na to, že si již jistě slyšel příběh o tom, jak jsem se já dostal k tomuto povolání.”

“Tisíckrát…”

“No tak vidíš,” na chvíli se pan Clauchard odmlčel, ale hned pokračoval. “Nechci tě do ničeho nutit. Jednou povedeš celou firmu sám, ale nezapomínej na svého stařičkého otce, který do tebe vkládá všechny své naděje a chce, abys měl co nejvíce zkušeností, až na tebe život udeří těžkým balvanem.” S poslední větou spustil pan Clauchard srdceryvný pláč, objal svého syna a plakal mu na rameno. Max pochopil, že prohrál. Otec si vždy prosladil svojí, ať k tomu měl použít jakýchkoliv prostředků, a útok formou pláče byl velmi častým a účinným způsobem, jak svého syna přemluvit. Maxovi bylo jasné, že otec vše jen hraje, ale nikdy se neodvážil mu to říct.

“Dobrá, ať je tedy po tvém. Příště mi ale řekni, až budeš zase chtít něco udělat, žes to udělal dřív než já. Můžu se alespoň podívat na jeho životopis?”

“Ale jistě! Tady ho máš…” ožil pan Clauchard.

Max si pozorně přečet celý dlouhý dopis a pravil: “Sice bych věděl o lepším kandidátovi, ale ať je tedy po tvém.”

“Nenech se ovlivnit vetchým starcem a jdi svou cestou…,” řekl pan Clauchard už zase plačky.

“Ne, už jsem se rozhodl. Sice mi pan Lucien Fabienne připadá ze všech kandidátů jako největší blbec, ale co bych neudělal pro svého otce.”

“Ach díky, synu, díky.”

Max si znovu musel přiznat, že má ze svého otce strach. Nelíbilo se mu to, protože to ovlivňovalo jeho názory, které byl díky tomu schopný během několika vteřin změnit, jen aby byl otec spokojený.

Zhruba takhle nějak tedy proběhlo přijetí nového vedoucího servisního a informačního oddělení a panu Clauchardovi se ihned jaksi ulevilo. Sám si potom před spaním šeptal, že se musí jeho syn ještě hodně učit a takové břídily, jaké Max chtěl přijmout, by si on do svého podniku nikdy nevpustil. Předpokládal, že Pan Fabienne bude v kolektivu oblíben a nějaké ty zkušenosti jistě za nějaký ten čas pochytí. Není přece žádný hlupák, nýbrž muž v nejlepších letech s vysokým IQ.

II.

Čas plynul jako voda a zdálo se, že pan Fabienne skutečně do kolektivu zapadl. Stížnosti na něj – zatím – nepřicházely a ačkoliv nepadl Maxovi do oka, nebyl jediný důvod k nespokojenosti. Pan Clauchard si v něm stále liboval, jak mohl, a dokonce ho již několikrát dával svému synovi za příklad! To Max ovšem přecházel s jistou důstojností, protože znal svého otce a doufal, že si dělá jen legraci. Ale pohroma na sebe nenechala dlouho čekat.

To Max takhle jednou ráno vešel do své kanceláře a místo obvyklého “Dobré ráno, Maxi. Káva bude za pět minut,” se ozvalo: “Maxi, asi je nějaký průšvih. Ráno sem několikrát telefonovala paní Corbierová a chtěla s tebou mluvit. Nemohla pořád pochopit, že chodíš do práce až na desátou a myslela si, že tě asi zakrývám, nebo co?!” Tohle všechno řekla jedním dechem slečna LeBlancová, Maxova sekretářka. Pohledná dívka, která byla Maxovi kolikrát víc, než jen sekretářka, se dnes tvářila skutečně ustaraně.

“Do háje, proč by chtěla mluvit se mnou?” nechápal Max.

“Tak to opravdu nevím, ale něco mi říká, že se dnes něco stane.”

“No tak to ti teda pěkně děkuji. Bude aspoň káva?” řekl Max trochu rozházeně.

“Á, promiň. Bude za pět minut,” a odešla do vedlejší místnosti.

Maxovi se udělalo trochu nevolno. Paní Corbierová byla stará semetrika, která často i úmyslně vyhledávala konflikty a vyžívala se v hádkách. Max neměl rád takové šoky hned po ránu, ale to ještě netušil, co všechno ho v následujících dnech a týdnech čeká a ještě s napětím očekával, co bude paní Corbierová chtít. Bylo mu jasné, že ta se jen tak nevzdá a určitě si svou schůzku s ním vybojuje. Nakonec ale na vše zapomněl a pustil se do běžné denní práce.

V půl jedenácté někdo zaklepal na dveře.

“Dále,” vyzval neznámého Max. Celkem ho udivilo, že za dveřmi stála slečna LeBlancová, která vypadala hrozně ustaraně. Normálně totiž nikdy neklepala, snad jen, když měl Max návštěvu.

“Ehm, Maxi, je tu paní Corbierová a chce s vámi mluvit osobně.”

Maxe zarazilo , že mu slečna LeBlancová vyká, ale nedal to na sobě znát.

“No tak ať vstoupí.”

Tato slova zněla jak magická formule spouštějící ničivé tornádo. Paní Corbierová prudce odstrčila slečnu LeBlancovou a vřítila se přímo do kanceláře. Max zatím zachoval chladnou hlavu, i když ho to trošku zneklidnilo. Mlčky mávnul na slečnu LeBlancovou, aby zavřela dveře a nechala je o samotě.

Paní Corbierová se bez zeptání usadila na volnou židli, ani nepozdravila a hned spustila…

III.

Pan Fabienne nervózně přešlapoval po celé kanceláři, pořád dokola jako hodinová ručička. Usilovně se škrábal tu na hlavě, tu na bradě a chvílemi i na zadku. Každý sebemenší zvuk ozývající se z chodby ho rozrušil ještě více. Vypadal jak dítě školního věku netrpělivě očekávajíc svou matku vracející se ze třídní schůzky, které nedopadly podle jejích představ. Prostě pochodující uzlíček nervů…

Slečna Clara, asistentka pana Fabienna, si musela všimnout, že není něco v pořádku. Seděla ve vedlejší kanceláři a nic jí neušlo. Jeho nekonečný pochod po místnosti se rozhodla ukončit po moudrém uvážení, hlavně z toho důvodu, že jí to rušilo od vlastní práce. Přes zavřené prosklené dveře jen občas zahlédla Fabiennovu siluetu a nezaměnitelný zvuk nových, ještě vrzajících kožených bot také podal své hlasité svědectví.

Ten chlápek jí sice z počátku připadal sympatický, ale později své mínění změnila. Byl to trochu podivín s takovou trošku divnou hlavou a malými brejličkami a vypadal tak trošku jako blázen.

Nevěděla, kdo má na svědomí jeho přijetí do podniku. Ve skutečnosti jí to bylo stejně jedno, ale od samého počátku tušila, patrně podle svého neomylného instinktu, že s ním bude těžká práce a průšvih na sebe nedá dlouho čekat.

Ovšem tentokrát jí poprvé ujely nervy tak, že se rozhodla zasáhnout. Ne že by byla nějak psychicky labilní, ale čeho je moc, tak toho je příliš.

Rázně vstala od stolu s naštvaným výrazem ve tváři a se slovy “co to tam ten blbec zase dělá?” zabušila pěstí na dveře, které oddělovaly její kancelář od Fabiennovy, ale nečekala na odpověď. Vtrhla dovnitř a…zůstala strnule stát. Pan Fabienne totiž v tom okamžiku padl na kolena, sepjal ruce a mumlal něco nesrozumitelného.

Nevydržela to, nemohla. Všechen hněv byl najednou ten tam a slečna Clara se chtě nechtě musela chytit dveří, aby se nesložila na zem v záchvatu smíchu.

Pan Fabienne se zarazil, nechápavě na ní pohlédl a vstal. Slečna Clara se neustále smála na celé kolo, až jí tekly z očí slzy a vůbec si nevšimla, co pan Fabienne dělá. Ten na sebe však ihned upozornil “Jste v pořádku?”

Slečna Clara se na něj podívala. “Ovšem, ale vy se chováte nějak divně…”

“Divně?” nechápal pan Fabienne.

“Nezlobte se na mě, ale to lezení po zemi,” uchechtla se, “mi připadalo trošku komické.”

“Ach tak, tohle vás rozesmálo. Víte, není od vás hezké dělat si srandu z cizího neštěstí.”

“A co se vám tedy přihodilo tak strašného, že kvůli tomu musíte takhle vyvádět?” změnila slečna Clara tón svého hlasu na vážnější.

“Nevím, jestli vám to mohu říct,” řekl pan Fabienne šeptem, “ale jsem v hrozně velkém průšvihu… Nechci, aby se něco provalilo, i když to na sebe asi nenechá dlouho čekat. Mám pocit, že jsou mé minuty v této firmě sečteny.” Poslední větu řekl už tak polohlasně, ale zato velmi smutně. To zapůsobilo i na slečnu Claru. Nevěděla proč, ale najednou k němu pocítila lítost.

“Mně to říct můžete. Jsem přece vaše asistentka, ne?”

“To máte pravdu, ale přeci jen se toho trošku bojím…”

Na chodbě se ozvala rána, jako když vystřelí z děla. To s panem Fabiennem trhlo a znovu začal šílet. Nejednou se však rozrazily dveře a v nich stál Max. Oči měl podlité krví a těžce dýchal. Celkově působil hodně naštvaně.

“Luciene!” zařval.

“A-ano M-Maxi?” koktal Lucien Fabienne.

“Mám jednu otázku, nebo snad připomínku k činnosti tvého oddělení!” stále nesnižoval hlas.

“V-vážně? Já myslím, že tady je všechno v naprostém pořádku.” Vykrucoval se Fabienne.

“Tak pak mi určitě vysvětlíš, kdo poradil paní Corbierové, aby usušila svého psa v mikrovlnce!” vyvalil Max vše natvrdo.

“Psa v mikrovlnce? Taková hloupost…”

“Nezapírej! Paní Corbierová mi řekla, že jsi to prý byl ty!” A bylo to venku. Jenže takovou reakci Max neočekával. Sice měl původně v plánu dát Lucienovi okamžitou výpověď, protože tahle jeho “legrácka” přijde firmu na docela slušnou sumu peněz vzhledem k tomu, že se paní Corbierová chtěla soudit, ale najednou byl zlomený. Pan Fabienne dokonale sehrál celou srdceryvnou scénu, kterou předvedl před slečnou Clarou, ještě jednou s naprosto stejným scénářem, což Maxovi později slečna Clara osobně důvěrně sdělila, jelikož celému rozhovoru tiše přihlížela v koutě.

“Maxi, já ti přísahám, že už se to nikdy nestane. Prosím tě, dej mi ještě šanci. Víš jaký je problém dnes najít zaměstnání?” K tomu samozřejmě potupné klečení na kolenou a sepjaté ruce.

Max nikdy neměl důvod z firmy někoho vyhodit a nakonec se tedy rozhodl tu šanci Fabiennovi dát. Stále tu totiž přetrvával strach z otce, který by patrně odchod Fabienna nesnesl. Alespoň to Maxovi tak přišlo. Nakonec řekl: “Dobře, chceš šanci a sám sis ji označil jako poslední. Tak tady ji tedy máš a dám ti k ní jednu radu: Ty už radši sám nic nedělej…” a s velkým třísknutím dveří opustil kancelář.

Když se vrátil k sobě, okamžitě se ho slečna LeBlancová na všechno vyptávala.

“K tomuhle se nedá říct skoro nic,” řekl Max. “Paní Corbierová prostě chtěla něco, čím by mohla usušit svého miláčka – pejska Charlieho. Prý nechce žádné fény, protože ty prý nedělají Charliemu dobře. No a náš ‚Pan Génius Fabienne‘ ji vnutil nejnovější typ mikrovlnné trouby. Prostě nevěděl, že ten pes chcípne.

Jenže to nevěděla ani paní Corbierová a tak si mikrovlnku okamžitě běžela koupit. Vyzkoušela, jak bude sušit, a je jasné, že Charlie zaklepal psíma bačkorama. Když tedy paní Corbierová překonala smutek nad ztrátou svého miláčka, rozhodla se, že to tak rozhodně nenechá a já se ji ani nedivím. Podala na nás žalobu a ještě si to se mnou přišla vyřídit jakožto ke zodpovědné osobě.”

Když Max odešel, musela se i slečna LeBlancová hodně ovládat, aby nevybouchla smíchy.

Kapitola Třetí

 

I.

Od Maxova rozhovoru s Lucienem Fabiennem uplynulo už několik týdnů. Max doufal, že se teď všechno vrátí do starých kolejí a že se podobný průšvih už nebude opakovat. Spoléhal tak trochu na to, že neslyšel žádné stížnosti – sám však neměl čas zajít k Fabiennovi na inspekci, protože měl své práce dost. Sice si to vyčítal, konec konců odpovědnost z toho oddělení šla na jeho hlavu, ale nezbývalo mu než doufat, protože to sám opravdu všechno nestíhal. I když na druhou stranu tušil, že tak trochu omlouvá sám sebe. Každý den se vracel domů z práce pozdě večer, pustil televizi a většinou usnul. Manželka nadávala, že tohle není žádný život, že chce jet na dovolenou a že z něj chce taky trošku něco mít. Občas se na toto téma pohádali, díky čemuž pak Max sekal pár dnů dobrotu, chodil z práce včas, o víkendech spolu a s dětmi jezdili na výlety a nosil ji domů květiny. Jenže nic netrvá věčně a tak i Max pokaždé podlehl práci. Jeho život tak nabýval podoby kolotoče, který se točí čím dál tím rychleji a občas se posune o městečko dál.

Nekonečně dlouhé pracovní směny a pracovní vypětí uvádělo Maxe v naději, že se snad co nevidět stane vlastníkem celé firmy. Doufal, že jeho otec všeho brzy zanechá a přenechá mu místo generálního ředitele. Zdálo se mu to trošku hyenické, ale nemohl se toho pocitu zbavit. Tak o tom alespoň nemluvil nahlas a veřejně.

Jednou odpoledne, když se Max vrátil z jednání s jedním zákazníkem, měl na svém stole v kanceláři vzkaz od svého otce, že by s ním rád mluvil o prosperitě a budoucnosti firmy a že ho očekává následujícího dne ve své pracovně.

Max se zaradoval, protože doufal, že se možná konečně dočká povýšení. Proto druhého dne k večeru celý nervózní a dobře oblečený stanul před otcovou kanceláří.

Nesměle zaklepal…Zevnitř se ozval příjemný ženský hlásek, který ho vyzval ke vstupu. Max tak učinil a ocitl se uprostřed čekárny, kde měla zároveň kancelář slečna LeBoefová – osobní asistentka a sekretářka pana Claucharda v jedné osobě.

“Dobrý den Maxi. Můžete se na chvíli posadit? Váš otec vás sice již očekává, ale ještě má naléhavý telefonát.” slušně ho požádala dobře nacvičenou frází.

“Samozřejmě.” Řekl tiše a nervózně Max. Usadil se do křesla a sáhl na stůl po hromádce časopisů. Začal sice číst, ale absolutně netušil co.

V tom zapípal interkom. Slečna LeBoefová zmáčkla tlačítko a pravila “Ano pane Claucharde?”

Max z jeho reproduktoru bezpečně poznal svého otce, který říkal, že už dohovořil.

“Jistě, pane Claucharde. Čeká tu na vás váš syn.”

“Ať jde dál a doneste nám dvě kávy,” řekl pan Clauchard.

“Jistě pane.” Slečna LeBoefová znovu zmáčkla tlačítko interkomu a vyzvala Maxe, aby šel dál. Ten pochopitelně celý rozhovor slyšel a tak stál v pozoru připravený u dveří. Jakmile byl vyzván, ihned bral za kliku a vstoupil dovnitř.

II.

“Ahoj synu,” uvítal Pan Clauchard Maxe.

“Ahoj otče,” odpověděl Max. “Chtěl jsi, abych přišel, tak jsem tady.” Maxův projev působil značně nepřirozeně. Není se čemu divit, byl hodně nervózní.

“No když sám od sebe nepřijdeš, tak si tě čas od času musím pozvat.”

“Máš pravdu, nemám moc času.”

“Ta dnešní generace…Nemá na nic čas. Ani na vlastního otce nemá čas…”

“Ale tati…”

“Já vím, já vím. Ale nepozval jsem si tě proto, abych tě tu nějak káral. Se svým svědomím se vyrovnáš sám, ale já se chci zeptat, jak se vede tvému oddělení, potažmo oddělení pana Fabienna.”

“No, vlastně… vede se dobře. Proč se ptáš?”

“Musím něco vědět, ne? Sedět tady a doufat, že se firmě daří, to není to pravé, nemyslíš?”

“Jasně, máš pravdu. V mém oddělení všechno funguje výborně, akorát mi práce trošku přerůstá přes hlavu a pokud vím, u pana Fabienna je vše také v pořádku.”

“Jestli ti přerůstá přes hlavu, tak si vem dovolenou a odpočiň si. Pomůže ti to, uvidíš. Také jsem slyšel, že jsi se s Lucienem nějak nepohodl. Je to pravda?”

“Nevím od koho jsi to slyšel, ale je pravda, že když k nám pan Fabienne nastoupil, pociťoval jsem k němu jakousi antipatii. To je však pryč a nyní s ním vycházím celkem dobře.”

“Jak se projevuje jako pracovník?”

“Nechápu…”

“No jestli je pilný, samostatný a tak.”

“Je u nás teprve krátkou dobu, takže o nějaké samostatnosti zatím nemůže být řeč. Hodně mu pomáhá slečna Clara. Nevím, že by s ním byly nějaké problémy.”

“Tedy proč se tě na to ptám…Abys rozuměl, nechal jsem si na něj vypracovat posudek od psychologa a ještě chci tedy znát tvůj názor na něj. Chci mu zvýšit plat.”

Maxovi zrznul úsměv. “Já čekám na to, že mi oznámí že jsem se stal majitelem firmy a on si klidně řekne, že Fabiennovi zvýši plat. Za co? Za to, že přivedl firmu do maléru? Sakra ale vždyť za to vlastně můžu já. Kdybych to býval otci řekl…Tak tedy teď nebo nikdy!”

“No, teda, víš, měl bys něco vědět. Je to…” Zazvonil telefon.

Pan Clauchard se natáhl a zvedl sluchátko. “Haló!”

Chvilku poslouchal, kýval hlavou a nakonec Maxovi řekl: “Promiň, mám teď důležitý hovor.”

“Chápu,” řekl Max. “Tak ahoj…” a odešel.

III.

Slečně LeBlancové se Max toho rána nějak nelíbil. Byl trošku nervózní a chvílemi se jí zdálo, že mluví z cesty. Věděla, že byl předchozího večera u svého otce, ale o čem si povídali neměla ani tušení.

Když přišel Max ráno do práce, požádal slečnu LeBlancovou, aby mu nepřepojovala do kanceláře žádné telefony a nikoho nepouštěla dovnitř. Ta jen mlčky přikývla.

Max za sebou zabouchl dveře a posadil se za svůj stůl. Sepjal ruce a hlavou se mu spustil proud myšlenek jako ze samopalu. Vedl si takový malý, existenční monolog…

“Tak to už je docela vrchol. Ten parchant si asi myslí, že se bude rozvalovat po skoro mé firmě a bude tu dělat co se mu zlíbí? Asi je načase, abych zakročil. Jenže jak? Otec nenechá na Luciena sáhnout, natožpak aby připustil jeho výpověď! A přidání platu? No on se snad zbláznil. Ten člověk je veřejné nebezpečí všech pracovníků a jestli tady zůstane, tak nás všechny přivede do záhuby.”

Když se Max vrátil domů ze schůzky se svým otcem, byl tak unavený, že ihned padl na postel a usnul. A na druhou stranu nikdy nebyl schopen přemýšlet hned po ránu. Proto se k tomuto malému problému jménem “Lucien Fabienne” dostal až v práci.

“Neschopný, k ničemu, blázen, blbec, parchant, já bych ho nejradši zabil! Ničí mojí kariéru, ničí celou firmu a vsadím se že nakonec zničí i mého otce, který mu tak hloupě věří.

Chce to nějaký plán. Něco, jak se ho zbavit. Nejde ho prostě jen tak vyhodit. Otec by to jistě nepochopil. Tak ale co mám dělat? Kdo mi pomůže? Nikdo! Všichni jsou proti mně. Spikli se a já mám teď trpět? Tak toho nikdy nebude…Na druhou stranu, jak to řekl Gray? Tam, kde hloupost je blažeností, je bláznovstvím být moudrý. Dobrá, přistoupím na jejich hru. Když ze sebe udělám také blbce, třeba mezi ně zapadnu a nakonec se mi podaří otce přesvědčit, aby se Fabienna zbavil.

Ale ne! To je přeci hloupost. Když budu blbec já, tak přece nemůžu udělat z otce moudrého jen tak přes noc.

Bože co to tady plácám? Můj otec přece není žádný blbec…Je to můj otec! Je jen zaslepený tím Fabiennem, kterého já nepochopitelně zakrývám…

Ano, to je ono! Musím najít něco, co Fabienna úplně znemožní. Půjdu k němu na inspekci a něco se už najde…”

S vítězným výrazem ve tváři vyšel Max ze své kanceláře, letmo pohlédl na slečnu LeBlancovou a dokonce se lehounce usmál. Ta mu úsměv opětovala, ale jeho proměna ji zarazila.

IV.

“Zdravíčko Luciene…” pozdravil s úsměvem Max, když vstoupil do kanceláře Luciena Fabienna.

“Nazdar Maxi! Jak se vede, příteli?” neméně radostně pozdravil Lucien.

“Ale to víš, no, mám moc práce.”

“A co tě ke mně přivádí, povídej?” začal Fabienne vyzvídat.

“Práce, co jiného…” změnil Max tón. Fabienne si toho ale ani nevšiml a pokračoval.

“Práce? Neměl bys to přehánět. Nedávno jsem četl o jednom chlápkovi, co se dostal kvůli přepracovanosti až na psychiatrii.”

“A co mám podle tebe asi tak dělat?” naštval se Max.

“Nerozčiluj se. Měl by sis vyjet na dovolenou,” Pravil Fabienne, stále se usmívajíc jako letní sluníčko.

“Tak dost. Ukaž mi všechno, co jsi vyřídil za poslední měsíc,” vyjel Max prudce.

“Jak ,vyřídil‘?” nechápal Fabienne. Tedy, na oko nechápal, jenže Max samo sebou už předem tušil, že se bude Fabienne vykrucovat.

“Ty zvíře, pracuješ jako šéf informačního a servisního oddělení péče pro zákazníky, tak se tak blbě neptej! Kde jsou vyplněné formuláře o provedených opravách, radách a tak dále?”

“Ehm Maxi, ty jsi patrně trošku sklerotický, ne?” znejistěl trošku Lucien.

“Proč bych měl být sklerotik?” nechápal Max.

“No, formuláře mám v támhleté skříni, ale než se tam koukneš, měl bych ti něco připomenout…”

“Já si pamatuji všechno a to až moc dobře. Počkat, co je tohle?” vrhl se Max ke stolu a mával kusem papíru.

“To…jsou…ehm…” vykrucoval se Lucien.

“Piškvorky?”

“Jóóó, jo. Piškvorky,” nemístně se Fabienne usmál.

“To stačí! Tu skříň.” Maxe ani nepřekvapilo, že Piškvorky může hrát jeden člověk sám se sebou. Neměl obavy z toho, že by za Fabiennem někdo chodil na piškvorkové. “U blbců je možné snad všechno…” pomyslel si.

“Nechtěj po mě, abych jí otevřel…” ustoupli Fabienne o krok dozadu.

“Klidně si jí otevřu sám!” řekl Max a rázně ke skříni přistoupil. Trhl za kliku a v tu chvíli si začal vyčítat, proč se v mládí nenaučil plavat v lavině. Byl zavalen haldou papírů, zpola popsaných, které navíc znal moc dobře. Půlka z nich byly formuláře k vyřízení a ta druhá půlka formuláře pro stížnosti.

“Co to má bejt?!” zařval Max.

“Kdybys mě nechal vyslovit mojí připomínku, mohlo být vše v pořádku,” pravil Lucien flegmaticky.

“Ty seš ten poslední, co by měl něco připomínat!” neznal se Max a pokračoval, “Je tu práce za měsíc, tvoje já si hraje piškvorky s tvým nadjá a stovky nespokojených zákazníků nechtěj mít s naší firmou už nikdy nic společného!”

“Těch zákazníků je přesně dvě stě šestnáct,” řekl Fabienne zcela seriozně.

“Tak ty si z toho budeš ještě dělat srandu?” otázal se Max s vražedným pohledem.

“Víš, Maxi, kdybys mě vyslechl, tak bych ti připomněl jednu závažnou věc.”

“Tak mluv. A mluv pořádně, protože to budou tvoje poslední slova. Dávám ti deset vteřin života,” řekl Max a opřel se o stůl s očekáváním ve tváři.

“Když jsem udělal ten, ehm, průšvih. Víš co, ne? No s tím psem v mikrovlnce. Tak jsi mi řekl jednu větu: ‚Ty už radši nic nedělej‘. No a já se tím řídím. Jsi přeci jen můj nadřízený.”

Maxe to opařilo. Složil se jak šraňky a pravil: “Bože, jsem ještě větší blbec než tohle stvoření.” Pak vstal a odešel.

V.

Max byl upřímně řečeno šokován výpovědí Luciena, ale teď nabyl čas přemýšlet o tom. Stále se tu vyskytovala otázka, kdo dá do pořádku škodu způsobenou Fabiennem a, pravda, také trochu Maxem.

Něco se ještě vyřešit dalo, na něco už bylo pozdě. Max se nakonec s Fabiennem domluvil na spolupráci a společně se jim během jednoho dne podařilo napáchané škody odstranit. Reklamace vyřídili, na žádosti o radu odpověděli a tam, kde už bylo pozdě, alespoň napsali omluvný dopis.

Když založili poslední formulář a vše bylo zase v pořádku, Max stále cítil k Fabiennovi trochu vztek, ale musel si přiznat, že je jejich spolupráce trošku sblížila.

“Tak jsme to zvládli, ale mám k tobě jednu prosbu,” řekl Max, když skončili s prací.

“Jistě, povídej. Pokud to bude v mých silách, mile rád ti vyhovím.”

“Ruším zákaz práce. Odteďka si budeš za své činy zodpovídat sám a doufám, že zase nebudeme dělat tvojí práci společně.

“Tak to ti můžu splnit bez nejmenších problémů. Ale službu za službu…” přešel Lucien z obrany do útoku.

“Dobře, musím na to přistoupit,” neochotně přiznal Max.

“Příště si dej pozor na to, co říkáš,” řekl Lucien a oba se tomu začali smát. Max se trošku zastyděl.

Pak tam spolu jen tak seděli, popíjeli kávu a dobře se bavili jako nejlepší přátelé.

Z klidu je vyrušil až nečekaný příchod pana Claucharda.

“Přeji dobrý večer pánové, koukám, že se dobře bavíte,” pozdravil ne moc vlídně.

“Dobrý večer, pane Claucharde,” slušně pozdravil Lucien.

“Ehm, dobrý večer, táto,” pozdravil také Max.

“Hledám tě, synku, po celém podniku, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že tě najdu tady.”

“Jsem tu pracovně,” vymlouval se Max.

“Inu to chválím synku, to chválím, ale teď bych ti chtěl něco sdělit.”

“Ano, rozumím. Nepůjdeme tedy raději ke mně do kanceláře?” zeptal se Max a nepřítomně se usmál.

“Ne, ne, v žádném případě. Jen ať tu pan Fabienne zůstane. Jeho se to možná také trochu týká.”

Max opět začal usilovně přemýšlet. Co by tak, sakra, mohl jeho otec chtít po něm a zároveň po Fabiennovi? Je samozřejmé, že otce znal víc než dobře a z jeho řeči také vytušil, že se stane něco, co bude pro jeho osobu velmi nepříjemné. Až mu z toho začal běhat mráz po zádech, když pan Clauchard spustil po příchodu do kanceláře Luciena.

“No tak tedy mluv…” vyzval Max svého otce.

“Chtěl jsem ti jen říct, že zítra musíš být ráno, v deset hodin, na hranicích. Přijede nějaký kamion a někdo by u toho měl být.”

“Ale proč tam nejede někdo z importního oddělení?” nechápal Max.

“To není tvoje starost. Prostě tam pojedeš ty a hotovo!” rozčílil se pan Clauchard.

Max věděl, že není odporu proti takovýmto otcovým náladám, tak jen přitakal, že tedy ano, hned ráno se vydá na hranice.

Pak tam ti tři seděli a povídali si o všem možném. Rozebírali politiku, mluvili o ženách (ostatně jako vždy), dohadovali se o nových vozech a bylo až trošku komické, jak pan Clauchard, velmi starý muž, svými znalostmi lehce překonával oba “mladíky”.

Max se však cítil velice unavený a tak o něco později řekl, že by raději jel domů, vyspat se před zítřejší náročnou cestou. Jenže večer zdaleka nekončil.

“Ale jistě Maxi, chápu tě. Ale je tu ještě jedna věc, která mi leží na srdci,” řekl před Maxovým odchodem pan Clauchard.

“Poslouchám…” řekl stroze Max a provokativně zívl.

“Víš, když jsem tě dnes odpoledne hledal, samozřejmě jsem zašel do tvé kanceláře. Jenže docela mě překvapilo, kolik práce ti leželo na stole.”

“Ehm, to musela být jen práce za dnešek. Měl jsem tu nějaké vyřizování s Lucienem. Že jo?” otočil se Max na Fabienna.

“Ano, pane Claucharde. Je to pravda. Max strávil většinu dne u mě,” přitakal Lucien.

“Ale Maxi, za nos si voď někoho jiného. Dobře jsem si všiml, že máš na stole ještě spoustu formulářů ze včerejška. Nechci slyšet nějaké výmluvy a také vím, že mi asi pravdu neřekneš. Na to tě znám až moc dobře, ale jestli si vzpomínáš, před časem jsem ti řekl, že bys měl jet na dovolenou. Tak na to teď apeluji! Do konce roku si vezmeš čtrnáct dní volna, nebo bude zle! Vezmi si příklad zde z pana Fabienna. Všechnu práci má hotovou a je v naprosté pohodě. Ještě si dokáže hrát piškvorky,” a ukázal na papír na stole. “Ber moje slova vážně. Nežertuji,” a bez pozdravu opustil kancelář.

Maxovi se zatmělo před očima. Měl chuť Fabienna v jednom okamžiku zabít, uškrtit, zapálit a bůhví co ještě. Půlku jeho práce udělal za něj a on si pak slízne smetanu! Říká se to ale tak, ne? Pro dobrotu na žebrotu. Raději v sobě všechny emoce rázně potlačil a položil Lucienovi otázku “Nevíš,co to do něj najednou vjelo?”

“No, vím i nevím,” řekl Lucien tajemně.

“Tak povídej,co víš!”

“Je to asi tak čtrnáct dní. Chtěl jsem tvému otci zavolat, už ani nevím kvůli čemu, a tak se mi nějak povedlo (vůbec netuším jak), že jsem najednou odposlouchával jeho telefonát. Divné, viď?”

“Ale jak to souvisí s mojí nucenou dovolenou?” stále nic netušil Max.

“No, ten telefonát byl s tvojí manželkou…A dřív než se mě zeptáš, odkud jí znám, tak ti rovnou říkám, že jsem s ní nic neměl!” Fabienne postupně zvyšoval hlas tak, že konec věty skoro zařval.

Max tam tak seděl, koukal na něj a nevěděl, co má dělat. To přece není možné, aby jeho manželka měla jakýkoliv vztah s tím hovadem! Jenže pak Max zrudnul, přistoupil k Fabiennovi a objal ho kolem ramen. Ale i přes jeho barvu se tvářil mile a přátelsky.

“Luciene, příteli…” kamarádsky se Fabiennovi koukal do očí. Pak ale jakoby mávnutím kouzelného proutku ožil a palce, které se zatím jen lehce dotýkaly Fabiennových ramen, sjely až na jeho hrdlo. “Tak hele, ty parchante. Teď mi fofrem vyklopíš všechno co víš o mojí dovolený a ještě rychleji mi řekneš, co máš s mojí manželkou!”

Fabienne se zcela evidentně lekl, ale zatím zůstával klidný. Je ale pravda, že najednou začal trošku koktat. “Jak se tvoje žena bavila s tvým otcem, stěžovala si na tebe. Prý se vracíš domů čím dál tím později, ani se pořádně nenajíš a v posteli hned usneš,…” Fabienne chtěl pokračovat, ale Max mu skočil do řeči.

“Tak sis řekl, že to mojí manželce vynahradíš, viď, ty prasáku? Já bych tě…” a pravou rukou se napřáhl.

“Ne, zadrž,” vykřikl Fabienne. “Nech mě domluvit. Tvůj otec jí slíbil, že tě prostě donutí, aby sis vzal dovolenou a někam jste mohl spolu jet, všechno si v klidu vyříkat a hlavně, aby sis ty mohl odpočinout…”

Max uvolnil ruku a od Fabienna se odtáhl. Došel až k jeho baru, vytáhl láhev skotské a mocně si z ní přihnul. Pak se posadil a pravil “Tak mi ale teď ještě řekni, co jsi měl s mojí ženou…Pravdu a rychle!”

“I kdybys mě tady měl zabít, tak ti nic nepovím. Jen ti můžu s klidným svědomým říct, že to nebylo nic, co by tebe mohlo mrzet, případně štvát,” řekl hrdě Lucien.

“To stačí. Když mi to neřekneš ty, tak si to zjistím jinde,” vykřikl Max naštvaně a odešel.

Večer se o ničem pak s Manželkou nebavil, hned šel spát a řekl si, že plán, jak zjistí co má společného ten blbec Fabienne s jeho ženou, vymyslí během dalšího dne. Až bude na cestě…

Kapitola Čtyři

 

I.

Pan Clauchard přišel do práce v daleko lepší náladě než obvykle. Nikdo si toho nevšímal, ale vzhledem k tomu, že den předtím měl rozhovor s Maxem, se bylo vcelku čemu divit. Nebyl to totiž moc přátelský rozhovor, alespoň Maxovi se takový nezdál.

Max toho dne v práci nebyl, protože ho právě pan Clauchard poslal na služební cestu, a možná právě proto mohlo někomu přijít podezřelé, když si pozval na pohovor Luciena Fabienna, Maxova přímého podřízeného.

Fabienne absolutně netušil o co jde, ale měl pocit, že bude mít asi nějakou dohru ten včerejší rozhovor, u kterého se také naskytl, takže byl trošku nervózní, když ho sekretářka uváděla k panu Clauchardovi. Jeho obavy však byly naprosto zbytečné, protože ho pan Clauchard přijal s úsměvem a neskrývanou radostí.

“Posaď se u mě, synku. Napijeme se něčeho? Co si dáš?” rozpovídal se pan Clauchard.

Fabienne byl trošku v rozpacích, ale řekl, že si dá Whisky. Pan Clauchard mu nalil, sobě nalil také, i když pil jen příležitostně, a dal se do řeči…

“Víš Luciene, pozval jsem si tě sem proto, abych ti oznámil jistou novinu. Ta novina je pro tebe dobrá, řekl bych až hodně dobrá.”

“Poslouchám…”

“Dobrá tedy, mám na srdci toto: Víš, Max je můj vlastní syn a já ho mám rád, ale poslední dobou mám pocit, že on prostě nestíhá svou práci. No a včera – to už jsi vlastně slyšel – mě to jen v mé domněnce utvrdilo. Luciene, já nechci dlouho chodit okolo horké kaše, proto ti vše řeknu bez zbytečných oklik. Jsi povýšen…”

Ve Fabiennovi to hrklo. Sice byl možná trošku natvrdlý, ale na druhou stranu si uvědomoval to, že ho Max už několikrát zachránil před jistým vyhazovem. Nevěděl proč to udělal, ale bylo mu jasné, že tentokrát ho Max asi už skutečně zabije.

“…na Maxovo místo,” pokračoval pan Clauchard, “a Max bude od zítřka dělat tvou práci.”

“No, víš otče…” snažil se Fabienne ještě zachránit situaci. “Nejsem si jistý, zda…”

“Nenamáhej se synu, vím co chceš říct. Neděkuj mi, protože já vím co dělám. Jen mám jeden požadavek: přestěhuj se ještě dnes. Jo a ještě něco! Nechtěj si s sebou brát svojí asistentku. Ta Maxova je dobrá a už je zaškolená…”

“Víš otče, já…” zkusil to Lucien znova, ale ani tentokrát to nevyšlo.

“Tak zlom vaz, synu,” řekl pan Clauchard a vyprovodil Luciena ze dveří. Ten stačil zahučet něco jako pozdrav a šel si zabalit věci.

Celou cestu však musel přemýšlet, co teď Maxovi řekne. Samozřejmě by bylo nejlepší všechno svést na pana Claucharda, ale to by bylo jednak trošku neférové a jednak by to stejně asi nakonec nevyšlo. Jenže Lucien si moc dobře uvědomoval, že se stane nějaká katastrofa…

II.

Když se Max nazítří vrátil do práce po služební cestě, čekalo ho “malé” překvapení. Vešel do své pracovny, ale když za stolem uviděl Luciena, tak se zarazil. Potom se podíval na cedulku na dveřích a když na ní uviděl jméno Fabienne, shledal, že se patrně spletl ve dveřích. Když se tedy odebral k odchodu, ve dveřích se srazil se slečnou LeBlancovou, jeho bývalou sekretářkou. To, že je bývalá, v té chvíli ještě netušil.

“Promiň, stala se mi taková nepříjemnost,” řekl. “Patrně jsem si spletl dveře. Není to směšné, když si po takové době nepamatuji, kde mám vlastně kancelář?” řekl a sám se svému vtipu zasmál. “Ty Lucienovi něco neseš?” ještě se stihl zeptat.

“No, víš Maxi, ty sis kancelář nespletl.”

“Co mi to povídáš? Vždyť vevnitř sedí Lucien.”

“No to je právě to… Mám dojem, že ti to měl říct někdo jiný, ale asi to teda bude na mně, no,” znejistěla slečna LeBlancová.

“Stalo se něco?” zeptal se Max trošku nervózně.

“Jo, stalo. Zkrátka jste si s Fabiennem tak trošku prohodili místa, no!” a bylo to venku.

Jenže Maxovi to pořád nedocházelo. “Jak prohodili?”

“No prostě tvůj otec včera Fabienna povýšil na tvé místo a ty ode dneška zastáváš funkci, kterou ještě včera ráno dělal právě Fabienne.”

To Maxe totálně spařilo. Nejdřív seděl na židli, pak stál a nakonec zase seděl a kopal do sebe jednu whisky za druhou. Když sebral sílu, vstal a vešel do své ex-kanceláře.

Fabienne si ho okamžitě všiml a pochopitelně trošku znejistěl. “A-ahoj M-Maxi,” pozdravil a nepřítomně se zazubil.

“Ahoj Luciene, můžeš mi prosím tě říct, kde mám věci?” Max se choval jako náměsíčný.

“Ehm, dovolil jsem si je už přenést do tvé nové kanceláře,” řekl Lucien jak nejpřirozeněji dovedl.

“Tak dík…” řekl Max a smutně odešel.

Teprve v nové kanceláři si uvědomil, co se vlastně stalo. Probral se z transu a rozhodl se, že okamžitě vyzpovídá svou novou sekretářku. Což o to, holka to byla pěkná – na to si rozhodně stěžovat nemohl, ale rozhodně to nemohlo vykompenzovat skutečnost, že ho vlastní otec nahradil tím blbounem Fabiennem. To už bylo na Maxe skutečně trošku moc.

“Slečno Claro!” zavolal jí Max k sobě.

Ta okamžitě přiběhla. “Ano, pane?”

“Nechte si toho pána. Odjakživa jsem pro všechny byl Max a byl bych rád, kdybych se tykání dočkal i od vás,” seřval ji hned z kraje.

“Dobře. Tedy Maxi, co si přeješ?” opravila se.

“Mám pocit, že bys – promiň, nevadí, že ti tykám, že ne? – mohla vědět něco o tom, proč jsem já ze dne na den tady a Fabienne ze dne na den na mém místě, ze kterého jsem se měl v nejbližší době stát ředitelem téhle celé firmy!”

Pak se Max zarazil a zařval: “Do prdele! Ještě aby se ten kretén nakonec stal ředitelem celé firmy. Teď mi to došlo…” ale rychle se zase uklidnil. “Čekám na odpověď.”

Slečna Clara na něj chápavě koukla.

“No, víš Maxi, bylo to asi takhle, ale bez záruky. Tys byl včera údajně vyslán tvým otcem na služební cestu, že ano?”

“Jo, souhlas.”

“To byl naprostý záměr, jak tě dostat odsud pryč.”

“A jak to souvisí s tím stěhováním?” nechápal Max.

“V zásadě tak, že pan Clauchard tě chtěl za každou cenu odstranit, aby měl klid. Proč to ale udělal, ti nepovím. Jen tak mimochodem – mezi zaměstnanci se tu povídá, že si o Fabiennovi myslí, že je velmi schopný muž a že tobě jde celá práce nad hlavu, nic nestíháš, jsi na pokraji manželské krize a jsi moc mladý na to, abys mohl vést celý podnik sám. Víc ti opravdu neřeknu,” skončila svůj monolog slečna Clara.

“No tak to mám teda pěkně zkurvený vyhlídky,” rozčílil se Max, ačkoliv obvykle sprostě nemluvil.

III.

Když se Max vrátil po práci domů, čekala ho další nepříjemnost. Musel totiž manželce nějak vysvětlit co se mu stalo, ačkoliv to sám pořádně nechápal. Z práce tedy šel o něco dříve než obvykle a cestou domů koupil kytku.

Jeho ženě to samozřejmě přišlo podezřelé a tak z něj začala dolovat co mohla, hned jak se pozdravili a ta malá pozornost ji byla předána.

“Tak co je? A pravdu…” udeřila jako první.

“Ech, no, neříká se mi to dvakrát nejlépe. Hernajs co ti budu povídat, prostě mě můj vlastní otec sesadil z mé pozice a tak nějak, stručně řečeno, jsem se prohodil s Fabiennem,” řekl Max natvrdo.

“Jak prohodil?” zeptala se jeho manželka tónem naštvané tchýně.

“No prostě on šel na moje místo a já na jeho. Co na tom, prosím tě, nechápeš?” trpělivě vysvětloval Max.

“Jo tak prohodil…Tvůj vlastní otec vás prohodil…LEPŠÍ POHÁDKU SIS VYMYSLET NEMOHL?!” rozkřičela se na něj.

“Tak si mu zavolej když jsi tak chytrá a nevěříš mi!” hájil se Max.

“To taky udělám,” odpověděla mu jeho manželka a okamžitě odešla k telefonu do vedlejší místnosti. Práskla za sebou dveřmi, což si Max přeložil tak, že by za ní asi chodit neměl.

Když po chvilce vylezla, Max na ní upřel svůj zrak jako hladový pes, který místo misky s žrádlem očekává pár ran holí.

“Měl jsi pravdu…To je pro tebe polehčující okolnost, ovšem…”

“Ovšem co?” skočil ji Max do řeči.

“Ovšem to co mi řekl tvůj otec, je na pováženou,” dopověděla myšlenku.

“No a já předpokládám, že ti řekl, že mám moc práce, nestíhám jí všechnu dělat, flákám se a že Fabienne je můj rovný opak.”

“Přesně tak. Můžeš mi k tomu něco říct?”

“To teda můžu, jenže nevím, zda mi uvěříš. Každopádně ti to řeknu, ať chceš, nebo ne…”

“Poslouchám!”

A tak se Max pustil do složitého vyprávění, co všechno Fabienne provedl a jak Max musel dělat práci za něj, jak potom nestíhal svou vlastní a jak si jeho otec myslí to, co si právě myslí. Jeho manželka nad tím nevěřícně kroutila hlavou, ale Maxovi se zdálo, že tomu věří. Když domluvil, zeptal se, co na to ona.

“Jestli mluvíš pravdu, tak je to docela špatné. Fabienne by se klidně mohl stát ředitelem firmy,” konstatovala suše.

“No právě. Toho se také dost bojím, ale co mám asi teď dělat?” nešťastně se zeptal Max.

“Myslím, že ti nezbývá nic jiného než čekat. Víš, neuraž se, ale poslední dobou mám pocit, že se tvůj otec plete do věcí, do kterých mu nic není.”

“Taky ten pocit mám, a o tom bych si s tebou taky chtěl popovídat. Kde jsou vůbec naše děti?”

“V klidu, už dávno spí. Tak povídej,” pobídla manželka Maxe.

“Údajně jsi mluvila s mým otcem a bavili jste se o mně. Prý bych si měl vzít dovolenou, nebo tak něco.”

“No, přesně to mám na mysli také. Volal mi, že prý působíš přepracovaně a že bych tě měla někam odtáhnout, aby sis odpočinul.”

“Jo, jenže mě to bylo řečeno trošku jinak. Já totiž slyšel, že jsi mu volala první ty a že sis to vyžádala…”

“Tak to je hloupost. Nic takového bych já nikdy neudělala, tím spíš, když vím, že teď potřebuješ v práci udělat dojem, když se staneš majitelem firmy co nevidět.”

“No, podle tohohle vysvětlení máš možná pravdu. A zapadá to dokonce i do otcova chování, ale nemyslím, že by bylo dobré dělat z toho závěry v tuhle dobu.”

“Ale věříš mi, ne?”

“Abych řekl pravdu, tak ne. Uvědom si, že teď jsem uprostřed dvou potenciálních pravd a jen jedna je skutečnou pravdou. Jak si mám asi vybrat? Radši nebudu věřit nikomu. K pravdě si musí každý dojít sám… Ale je tu ještě jeden problém. Řekni mi, odkud znáš Fabienna.”

Fabienne sem jednou přišel. To jsem ti neříkala?”

“Ne, to jsi mi skutečně neříkala.”

“Chtěl půjčit kilo cukru…”

“Proč sem jel přes půl města pro kilo cukru, když si ho mohl kdekoliv koupit?”

“No, vzápětí mě požádal, abych tě nějak uklidnila a řekla ti, aby ses na něj už nezlobil.”

“Tak takhle je to tedy…To je ale blbec! Docela mě vylekal…”

Kapitola Pátá

 

I.

Toho černého, nejčernějšího rána Max do práce nešel. Dokonce do práce nešel žádný zaměstnanec firmy Clauchard et fils. Okolo domu pana Claucharda se jen slétali havrani. O něco později dorazil pohřební vůz.

Když Maxovi den před tím volala služebná jeho otce a oznámila mu, že se panu Clauchardovi udělalo nevolno, nepřikládal tomu moc veliký význam. Jenže když mu za tři hodiny volal soukromý lékař rodiny Clauchardových a oznámil, že je panu otci hodně zle a že je možné, že se ani nedožije rána, neváhal Max ani minutu a ihned se i s manželkou vydal k jeho vile. Přijeli na poslední chvíli.

Pan Clauchard ležel v posteli, byl celý bledý a sotva mluvil. Když se k němu Max sklonil, aby mu lépe rozuměl, otec ho objal a z očí mu vyhrkly slzy.

“Maxi, synu…Můj čas se naplnil. Nebude to dlouho trvat a já tu už nebudu,” řekl plačky.

“Ale otče, trošku si odpočineš a ráno ti bude dobře, uvidíš…” Maxovi se nemluvilo lehce a věděl, že lže.

“Kdepak, je mi jasné, že je konec. Ale to teď nechme být, chci ti říct něco jiného. Vidíš ten šuplík?” řekl pan Clauchard a ukázal směrem k polootevřenému šuplíku ve stole z mahagonového dřeva. Max tiše přitakal.

“Je v něm má závěť, ve které je i vše, co se týká firmy. Můžeš si jí přečíst, ale slib mi, že to bude skutečně až v okamžik, kdy už nebudu dýchat. No a když už jsem naťukl jméno naší firmy, její osud ti sdělím okamžitě.”

Max neříkal nic, ale srdce mu bušilo velmi prudce. Očekával nejhorší…

“Víš, sice jsi můj syn, ale poslední dobou jsem měl pocit, že skutečně na nic nestačíš a říkal jsem si, že by si v tvých rukou firma moc dobře nevedla. A právě to mě přivedlo k rozhodnutí, že se dědicem mé firmy stane někdo úplně jiný. Počkej než cokoliv řekneš. Své firmě jsem zasvětil celý svůj život a teď už můžu říct, že pro mne vždy byla vším. Dokonce byla víc, než mé vlastní děti. Dědicem firmy bude člověk, kterému věřím a doufám, že oprávněně. Bude to tvůj nevlastní bratr…Lucien Fabienne ”

Max stál jako opařený. Nezmohl se na jediné slovo. Bratr Lucien Fabienne? To snad ne?

“Otče, řekl jsi…”

Maxův proslov zastavil doktor, který všemu přihlížel, stejně jako Maxova manželka a služebná pana Claucharda.

“Je pozdě…”

Pan Clauchard byl mrtev a Max proklínal sebe, proklínal Fabienna a dokonce proklínal i svého zesnulého otce.

II.

“Proč? Proč se to všechno stalo?” vyléval si Max vztek ve svém pokoji, tři dny po smrti svého otce, když se mu hlava trošku provětrala a byl schopen jakéhosi uvažování.

“Nejprve přijal Fabienna – proti mé vůli. Pak si ho vychvaloval, aniž by věděl, že jsem všechnu práci dělal za něj. Nakonec z něj udělá dědice, aniž by věděl, že je to ten největší blbec pod sluncem a ve finále si klidně umře, aniž by si nechal cokoliv vysvětlit. Copak je tohle normální? Firmu měl rád víc než vlastní děti…To znamená, že mě vlastně celý život jen okrádal, aby mě nakonec okradl i o dědictví. Já vím, že to zní sobecky, ale je to tak. Nad tím se prostě zastavovat nebudu.”

Pak jeho zrak sjel na obálku, která ležela na stole. Byla to právě ta závěť a Max si uvědomil, že se do ní vlastně ještě nepodíval. Vzal tedy nůž na dopisy a otevřel ji s vírou, že třeba otec na smrtelné posteli mlel blbosti a že vše může být docela jinak. Stává se to přece často, že umírající člověk trpí bludy, nebo ne?

Prvních pár odstavců závěti se týkalo osobních věcí pana Claucharda. Ty samozřejmě všechny zdědil Max, stejně jako peníze, ale to nebylo až zas tak podstatné.

Nakonec se Max konečně dostal až k firmě. Tam měl napsáno vše černé na bílém. Fabienne byl skutečně jeho nevlastním bratrem. Za zmínku stál snad jen odstavec, že Max bude ve firmě zastávat druhou nejvyšší funkci, a to doživotně. Fabienne ho tedy nemůže vyhodit. No alespoň něco.

Na druhou stranu by se to ovšem dalo vyložit tak, že by Max nemohl ani odejít sám, takže se rozhodl, že se později poradí s právníkem.

“No a co mám teď asi dělat?” pokračoval Max ve svém monologu. “Jít za Fabiennem a prosit ho, aby se dědictví zřekl? To by bylo hodně pod mou úroveň. Zničit ho? Pokusit se něco na něj nahrát, aby sám odešel? To by bylo hodně sprosté. Otec mě sice, řekněme, podrazil, ale to neznamená, že se budu chovat jako dítě předškolního věku. Jsem muž! Alespoň jsem si to o sobě vždycky myslel. A muž musí být schopný přijímat rány osudu. Dobře, tak tedy otče!” vykřikl Max a pohlédl směrem ke stropu. “Jestli jsi se dostal do nebe a ne do pekla, tak poslouchej: Tvé rozhodnutí přijmu jako muž a přijmu ho spravedlivě a tvrdě. Přijmu ho jako rozkaz a doufám, že si teď, in memoriam, uvědomuješ, že jsem nebyl takový, jaký sis myslel, že jsem. A jestli existuje spravedlnost, tak ses musel i dozvědět, ať už od kohokoliv, že jsi mi křivdil a že pravda byla někde úplně jinde. Snaž se nyní odčinit svou chybu, ať už za přispění boha,” Max stále koukal vzhůru, “nebo za přispění Satana,” a Max pohledem sjel k podlaze, na které ležel krásný perský koberec s červeným vzorem. Max ho dostal od svého otce jako jeden ze svatebních darů.

III.

Když se po nějaké době Max definitivně smířil s osudem a smířil se i s tím, že ho otec v nebi či pekle nevyslyšel, dostal se jeho život do starých kolejí. Dostal zpět své staré místo a jediné, co se změnilo bylo, že jeho nadřízený byl Lucien Fabienne.

Ačkoliv se Max několikrát musel pevně ovládnout, aby po Fabiennovi nevyjel, či ho dokonce nenapadl, práce zatím klapala. Max si hleděl své a do Fabiennovi práce rozhodně nechtěl mluvit. Co by to také bylo za pořádek, kdyby podřízený kecal do práce svého šéfa?

Dokonce se ti dva spolu už moc nestýkali. Max z nenávisti a trucovitosti, Fabienne potom ze strachu.

Fabienna zpráva o dědictví velice překvapila a rozhodně ji nečekal. Stále měl totiž pocit, že je s Maxem dobrý přítel, ale zase ne tak dobrý, aby se mu dostalo nějaké zvláštní odměny. Byl si dobře vědom svých chyb, které udělal ve své práci a věděl, že Maxovi něco dluží. Zato s panem Clauchardem se prakticky nikdy moc nestýkal a tak vůbec nemohl tušit, že je u něj naprostou jedničkou ve svém oboru. Byl to takový trojúhelník, ve kterém každý věděl něco o těch dvou ostatních, ale nikdo nevěděl všechno. Kde byla chyba? V komunikaci?

Max možná oprávněně očekával, že se Fabienne svého dědictví zřekne, ale rozhodně na to nespoléhal, jelikož se nikdy nezbavil pocitu, že Fabienne je blbec, který se neumí chovat. Jenže když se na to Max kouknul z jiné stránky, musel neochotně přiznat, že on by jednal stejně. Domníval se ovšem, že v jeho případě by to bylo z jiného důvodu, než v případě Fabienna.

Ve své kanceláři Max dělal svou práci, kterou uměl a pevně v sobě skrýval všechnu tu zlobu, která se v něm hromadila čím dál tím více. Jen se trošku obával toho, že se ta zloba jednou přetlakuje, Max ji v sobě neudrží a ona se vyřítí ven jako torpédo z ponorky a udělá přinejmenším tolik škody. “Třeba mě to přivede i do kriminálu,” kolikrát si Max říkal, ale ihned myšlenku jakékoliv trestné činnosti, včetně vraždy, zahnal a musel se jí i zasmát.

Jednou čekal Fabienne na Maxe v kanceláři a Max už tušil, že se něco stane. Několikrát v minulosti ho ráno popadl takový divný pocit a vždy, když Max dorazil do své kanceláře, čekala na něj ohromující zpráva. Tentokrát to tedy nebyla zpráva, ale Max tušil, že se z Fabienna něco vysype co nejdříve.

“Maxi, mám průšvih!” vyjel na Maxe ihned Fabienne, aniž by pozdravil.

“A proč s tím jdeš hned za mnou? Máš snad tým poradců, ne?” nevrle odpověděl Max.

“Nemám odvahu za nimi jít! Je to totální krach!”

“Krach čeho? Do tvých osobních problémů mi nic není. Já mám své práce dost a už nikdy, rozumíš, nikdy tě nebudu tahat z bryndy.”

“To jsem si o tobě nemyslel…” zesmutněl Lucien. “Já si vždycky říkal, že jsme přátelé a je mi jasné, že ti hodně dlužím. Jestli si myslíš, že jsem se k téhle firmě dostal svojí vinou, tak se pleteš. Já si moc dobře uvědomuji, jak se asi musíš cítit, ale nevím, co pro to mám udělat. Jenže když mi nepomůžeš ty, tak mi nepomůže už nikdo a to, co tvůj otec budoval celý život, se nenávratně ztratí.”

“Tak ty nevíš, co bys pro to měl udělat? Ty nevíš, že by ses třeba mohl zříct svého dědictví? Ty nemůžeš mít ani tušení, jak se já cítím! Nemůžeš! Nechápeš to…”

“Maxi, uklidni se. Víš moc dobře, že jsem blbec, a že moje místo je někde na ulici se smetákem v ruce. Víš to lépe než já! Jak mám, do háje, vědět, že se můžu něčeho zříct? Nikdo mi nic neřekl… Položili přede mne list papíru a řekli, že ho mám podepsat. Až když jsem ho podepsal, tak jsem zjistil, že jsem se stal majitelem a zároveň ředitelem firmy. Lekl jsem se toho, ale opravdu jsem nevěděl, co dál dělat. Oni teď řídí můj život. Říkají co mám dělat, aby si na tom namastili kapsu. Ale já nejsem tak hloupý, aby mi to nedošlo…”

“Kdo řídí tvůj život? Neříkej mi, že nejsi schopný sám poznat, co je správné a co zlé!”

“Oni! Právníci, manažeři a jiní chlápci v košilích a kravatách. Vědí, že jsem neschopný a chtějí zničit firmu, aby to vypadalo, že jsem to byl já, kdo všechno zvoral. Jen ty mi můžeš pomoct.”

“Jak ti já můžu pomoci? A nezdá se ti, že to trošku přeháníš? Proč by někdo chtěl ničit firmu? Co by z toho měl?”

“Chtějí ji rozkrást, chápeš? Každý si utrhne něco a já jim na to díky své inteligenci ještě vystavím papír, takže to po právní stránce bude legální! To je to…”

“Luciene, jestli mluvíš pravdu, znamenalo by to, že se blíží krach firmy a vše spadne na tvou hlavu, je to tak?”

“To se ti tady snažím celou dobu vysvětlit!”

“Sakra chlape, co teď ale budeme dělat?”

“Já doufal, že na to přijdeš ty…”

“No to ti pěkně děkuji. To je ale naposledy, co tě tahám z průšvihu, rozumíš?”

“Maxi, já nic nechci. Zachraň firmu a vezmi si ji. Patří tobě, ne mě a já budu maximálně spokojený na svém starém místě, s platem, z kterého uživím rodinu. Nic víc nechci…”

“Máš to mít! Jdi do své kanceláře a nechej mě přemýšlet. Já už snad něco vymyslím…”

“Maxi, díky…” řekl Fabienne a přátelsky Maxe objal. Pak odešel.

Veškerý následující čas Max strávil tím, že se vrtal ve firemním účetnictví, zkoumal některé klíčové pracovníky a hledal cokoliv, co by mu napovědělo nějakou špatnost. Našel to až druhý den ráno.

“No jasně! Ten parchant Desjardins si ulil peníze na svůj účet!”

Pak Max neváhal ani chvilku a běžel za Fabiennem.

“Luciene, ukaž mi kopie všech listin, které jsi podepsal minulé pondělí!”

Fabienne mlčky sáhl do šuplíku a podal Maxovi desky s papíry. Max se v nich chvilku přehraboval a pak vykřikl “Tady je to!”

“Našel jsi něco?” zeptal se Lucien.

“Ano, mám to! Je to vyřešené, teď už se nemáš čeho bát. Stačí, když těmto zaměstnancům dáš okamžitou výpověď,” řekl Max a ukázal Fabiennovi tři jména.

“Maxi, vůbec nevím, co se tady dělo,” řekl Maxovi Fabienne, když už bylo po všem.

“Ale Luciene, vždyť je to přece jasné. V tomto případě jsi nehrál roli blbce ty, ale ti chlápci, které jsi propustil. Všimli si, že ty podepíšeš cokoliv, aniž by sis to přečetl, tak ti občas podstrčili list na falešnou zakázku, kde oni dostali peníze za zboží, které ti neprodali. Udávali do ní prodejce, které si vymýšleli, už chápeš?”

“Ano, myslím, že je mi to jasné. Takže jsem měl vlastně pravdu, když jsem říkal, že mnou někdo manipuluje a vysává takhle firmu.”

“To jsi tedy měl, akorát mi není jasné, jak jsi na to přišel.”

“No, vlastně, nepřišel jsem na to já!”

“A kdo tedy?”

“Byly to naše milé sekretářky, slečny Clara a LeBlancová.”

“Nechápu…”

“Slyšel jsem je, jak si povídají na chodbě. Slečna Clara říkala, že má tušení, že prý někdo využívá mé blbosti k tomu, aby se obohatil. No a víš dobře, jak já si všechno vezmu k srdci a okamžitě udělám z komára velblouda. Ta scéna u tebe byla trošku nahraná a já ani netušil, že by mohla být pravdivá. Jen jsem měl trošku depresi a náhodou to byla pravda.”

“Ty jsi stejně ale…” začal Max, ale nedopověděl.

“Já vím, blbec!” dořekl za něj větu Lucien.

“No, to možná taky, ale…” zvážněl náhle Max. “Jsi také můj bratr, víš to?”

“Kdo ti to řekl?”

“Otec když umíral a je to napsáno v závěti. Tak jak to je?”

“Já jsem to věděl už dávno. Nikdy jsem svého otce nepoznal a matka mi tvrdila, že zemřel dřív než jsem se narodil. Jenže pak přišla zlá doba a mne vyhodili z práce. Pak mi teprve řekla pravdu a poslala mě za ním s dopisem. Hned na to jsem byl přijatý.”

IV.

Max si samozřejmě nebyl jistý, zda se podařilo zlikvidovat všechny podvodníky, kteří se pokoušeli nelegálně obohatit, ale doufal, že pokud by tomu tak nebylo, Fabienne splní svůj slib, přenechá Maxovi místo ředitele a v zásadě mu věnuje firmu Clauchard et fils. Na něj si potom už nikdo netroufne.

Fabienne tak skutečně učinil. Zašel za právníky a vše zařídil dokonce sám. Max se tedy stal majitelem firmy, Fabienne se vrátil na své staré místo a všichni byli spokojeni.

Max se v pozdější době ještě častokrát omlouval svému otci a doufal, že jednal v právu a v jeho vůli.

A jak to nakonec dopadlo se vztahem Maxe a Fabienna? Jak jinak než dobře. Stali se z nich nejlepší přátelé a Max musel uznat, že Lucien není takový blbec, jak se původně domníval.

I Maxova manželka byla pochopitelně šťastná, že se vše vyřešilo v Maxův prospěch a že letitá tradice firmy bude ještě nejméně jednu generaci pokračovat. Když bůh dá a nepřijde jiný “Fabienne”.


Ty změny ale nedělám já. Problém je v vkládání...

Krel
26. 11. 2001
Dát tip
:-))) Ten název dílka společně s Tvým nickem mne toé donutil přečíst...ale doopravdy na písmák je to moc dlouhé...jinak je to vcelku fajn..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru