Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mikeš

28. 11. 2001
5
0
982

Tržnice byla plná lidí. Prodejci vystavovali své zboží, mezi které patřila elektronika, oblečení, potraviny, ale i veteš, která byla vyhrabaná někde u popelnic.

Petr Procházka nebyl rozhodně alkoholik. Byl prostě mladý a občas se rád napil. Potácel se ulicí, jako by snad ani nevěděl, kam jde. Občas zakopl a pak vstával, jakoby se hrabal z rakve. Jeho alkoholem ochromené tělo nevnímalo bolest, nevnímalo silné sluneční záření, které mu svítilo přímo do očí, nevnímalo nic. V poblázněných mozkových buňkách se odehrávalo něco, co dodnes nemohou lékaři vysvětlit. Petr si myslel, že jde domů, ale přitom vůbec netušil, co se děje.

Ignoroval narážky chodců na jeho stav. Bylo mu jedno, že důchodci hrozí holemi a říkají: “Takhle se zmrskat hned po ránu!”

Michal Jiříček byl odmala zvědavý. Proto mu přišlo divné, že si toho nápisu všiml až teď. Jen ztěží četl podivná slova, na kterých se vyřádil zub času: IRT ITUNPELK IJALOVIRP ALLORT.

“To je hrozně podivné. Moc by mne zajímalo, co to asi znamená,” mumlal si pro sebe. Nic ho však nenapadalo. Ta slova mu však v hlavě zůstala a pěkně ho tam tlačila. Odpoledne měl trochu více práce než obvykle a tak na všechno zapomněl.

Ráno se probudil a sešel po schodech do obývacího pokoje. Na zemi ležel ten podivný džbán, který normálně stál na krbu a který mu předchozího dne tolik zamotal hlavu těmi podivnými slovy. V noci však bezdůvodně spadl. Čtyři podivná slova však stále byla na svých místech. Nejdivnější na všem bylo, že džbán dopadl přesně na hrdlo a nepřeklopil se.

“To se dějí pěkné věci hned po ránu,” pomyslel si. Neměl však moc náladu přemýšlet nad tím, co se stalo. Prostě se shýbl a džbán chtěl vrátit na své místo. Když ho však zvedal, utkvěli mu oči zrovna na divných slovech, jakoby z jiné dimenze. Teď mu nápis přišel srozumitelnější, jenže byl vzhůru nohama.

“No jistě,” zvolal. “Je to pozpátku.”

Teď bylo vše jasné: TŘI KLEPNUTÍ PŘIVOLAJÍ TROLLA.

“Co se mi může stát? Je to stejně jen legrace. Nějaký pradědův žert.”

Bez ostychu třikrát zaklepal na stěnu džbánu. Události byly následující: V místnosti se setmělo, ačkoliv venku byl slunečný den. Pak začaly létat pokojem blesky a hřmělo. Nakonec se zakouřilo a z toho oblaku vystoupil malý človíček. Bílý plnovous mu sahal až po pás, bříško vypadalo jako dobře trénované z pivnice, ale paže napovídaly něco v tom smyslu, že s nimi není radno pouštět se do křížku. Však také držely obrovský kyj jako pírko.

Michal si nejprve pomyslel, že se mu zdá, že je na koncertě ZZ-Top, ale po chvíli se vzpamatoval a vykřikl: “Kdo jste a co po mně chcete?”

Mužíček odpovídal klidně a mírumilovně: “Jsem Mikeš – Troll z povolání. Přivolal jste mě, tak jsem zde.”

“Já nikoho nevolal,” stále nervózně křičel Michal.

“Ale ano. Třikrát jste na mě zaklepal.”

Teď Jiříčkovi svitlo.

“Aha, už vím. A co vlastně umíš?”

“Vidí mně jen ten, kdo mě vyvolal. Stačí, když na někoho ukážete prstem a řeknete ,Jdi‘. Pak jen vidíte, jak se kácí k zemi mrtev.”

“S tím nechci mít nic společného. Nechci nikoho zabíjet. Táhni, odkud jsi přišel,” znovu hystericky zakřičel Michal.

Jak je ctěná libost.”

Troll se uklonil a najednou prostě zmizel.

Michal byl jako v transu. Nevěřil tomu, co se stalo.

“Možná dělám blbost, ale nic mi asi nezbývá.”

Vstal, popadl džbán a donesl ho k popelnici.

Procházka se zastavil u jednoho stánku.

“Co, dědku! Co prodáváš?” Řekl tónem opilce.

“Račte se podívat. Jistě si vyberete.” Stařec jeho stav ignoroval.

“Co stojí tady ta flaška?”

Ukázal na džbán.

“Jen 150, pane.”

“Tak mi jí dej, ať mají doma radost.”

Prodavač mu džbán zabalil a podal. Procházka zaplatil a odpotácel se pryč. Ušel sotva pár kroků, když do někoho vrazil.

“Co se tady motáš?”

“Já se nikde nemotám, ale ty bys měl být raději doma.” Standa, Petrův přítel, který neomylně poznal zápach alkoholu a cigaretového kouře nerad viděl svého kamaráda v tomhle stavu. Měl dojem, že cítí i trávu, ale nebyl si jistý.

“Pojď, odvezu tě tam,” nabídl velkoryse.

“Nevotravuj!”

Standa se však nedal odbít a skoro násilím nacpal Petra do vozu. Za pár minut dorazili k jeho domu.

“Dík, mami,” naštvaně odsekl Procházka

“Nemáš za co. Příště se ale kroť.”

Dveře klaply a modrý favorit se rozjel. Petr vytáhl z kapsy klíče, ale chvíli mu trvalo, než odemknul. Posadil se za stůl a vytáhl z igelitové tašky džbán. Začal křičet: “Hej, dejte mi napít.” Zuřivě mlátil nádobou o stůl. Vůbec si neuvědomoval, že je doma sám.

A najednou se to spustilo: Hromy, blesky tma. Zjevil se před ním mužík malé postavy s kyjem v ruce. Vous mu sahal až k pasu.

“To to trvalo! Tak nalejvej. Jsem na suchu.”

“Je mi líto. V tom vám nepomohu. Snad jen, kdyby jste chtěl někoho zabít.”

“Zabít?” Otázal se Petr nevěřícně “Kohokoliv?”

“Ano, kohokoliv.”

“A zabil bys třeba i mě?”

“Klidně.”

Troll měl v tváři klid

“Tak to zkus, ty páprdo,” rozchechtal se Procházka.

“Poslouchám pouze na příkaz ,jdi‘.

“Tak tady jdi, srábku!”

Mohutná paž trolla Mikeše se zvedla i s kyjem. Trochu to křuplo a Petr se skácel k zemi. Troll se otočil a líně zmizel ve svém džbánu. Dočkal se svého. Má několik století dovolenou, než zase někdo objeví tajemný nápis na starém džbánu.


*

a ještě jednou s tipem

horák
29. 11. 2001
Dát tip
Já myslím, že je to dobrý. Samozřejmě úplně originální nápad to není, ale provedení určitě. s klidným svědomím dám tip.

Kami
28. 11. 2001
Dát tip
Dobrá myšlenka. Lidi dokážou v ožralosti dělat takový hovadiny!

zirafka
28. 11. 2001
Dát tip
Ach jo... velmi velmi mi to pripomina jednu povidku z knizky Strasidla pro vsedni den. Jedine co ocenuji je zakonceni, jinak je to fakt priserny

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru