Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odměna za trest

30. 11. 2001
2
0
1206

Na kemp zvolna padala noc. U stanů plápolaly táboráky a u některých z nich předváděli své umění mistři hry na ozvučná dřeva, mezi lidmi obecně nazývané kytary. I u našeho skromného ohníčku se Viky snažil, co mohl, a ostatní ho v tom nechtěli nechat. Náš radostný zpěv se rozléhal kempem a dokonce se u nás občas zastavil někdo úplně cizí, aby se zaposlouchal do melodie a textů romantických písniček. Zpívali jsme o tom, co jsme měli nejraději. To znamená, že se předmětem našich hudebních toulek stalo vše, co spojovalo nás a přírodu, nás a naší rodnou vlast.

Viky byl skutečně král hry. Když dostal kolemsedící do patřičného varu známými odrhovačkami, přešel ke své vlastní tvorbě. Nám to bylo jedno. Jeho písničky jsme už znali nazpaměť a s radostí jsme se vždy přidali. Hudba jemně hladila uši a texty pronikaly bezbolestně až do srdce.

Byl to náš předposlední večer. Druhý den nás čekala poslední etapa do Píkovic, pak už jen přespat a pomalu se ponořit do džungle našeho hlavního města. Všichni jsme se výborně bavili, povídali si mezi sebou a popíjeli čaj.

Seděl jsem na kusu dřeva dál od ohně, protože poslední noci byly velmi teplé, a zpíval jsem s ostatními. Měl jsem však stále pocit, že mi něco chybí. Ten pocit mě vytrhl z mého nekonečného snění, kvůli kterému jsem si vysloužil přezdívku Mimoň. Že prý jsem pořád mimo. Ani mi to moc nevadilo, spíš naopak. Když na mě někdo mluvil, nemusel jsem alespoň hned odpovídat, a mohl si odpověď důkladně promyslet.

Nechápavě jsem se podíval do svého prázdného ešusu, jako bych v něm hledal odpověď na mou otázku, co by mi asi tak mohlo chybět. Vždyť uprostřed českých lesů, na břehu české řeky, u přátelského ohně a mezi kamarády mi nikdy nic nechybělo. Odpověď jsem však na dně hliníkového společníka našel, až ve mně hrklo! Kde je Alice?! Vždyť jsem ji dnes viděl naposled odpoledne, když jsme vytahovali lodě na břeh! Nervózně jsem se rozhlížel kolem sebe. Po chvíli jsem ji spatřil dole u řeky. Lesk jejích zlatých vlasů se neztratil ani za svitu měsíce v nejhlubší noci. Byla prostě úžasná kdykoliv jsem se na ní podíval. Však jsem také každé ráno děkoval osudu, že naše nitky překřížil.

Vstal jsem a tiše došel až k ní. Seděla na písku a hlavu měla přitisknutou ke kolenům. Tiché vzlyky napovídaly, že pláče. Sedl jsem si vedle ní a objal ji kolem ramen. Zašeptal jsem ji do ouška, jak jsem jen nejjemněji uměl: “Copak je, lásko?”

Pomalu zvedla hlavu a podívala se na mě svýma krásnýma, pomněnkovýma, i když uplakanýma očima.

“Nic. Jenom mi je líto, že to zase končí.”

“Musí to skončit, aby to mohlo zase někdy začít!”

Byl jsem udivený. Těch posledních večerů už bylo snad tisíce, ale nikdy ji to takhle nevzalo.

Políbil jsem ji na tvář a přitiskl více k sobě. Ucítil jsem slanou příchuť ze slz, které se ji valily z očí po tváři, jako perly z náhrdelníku.

“Já vím, ale něco se stalo a ty nevíš co. Zatím jen sbírám sílu, abych vám to mohla říct. Je to pro mě hrozně těžké a jestli mě máš opravdu rád, tak to bude těžké i pro tebe.”

“Neexistuje nic, co bysme společně nepřekonali. Musíš mi věřit.”

Jako odpověď se dostavil jen další příval slz.

Na tom břehu jsme pak seděli dobrou hodinku, tiše jako pěny. Nevím, co měla v hlavě ona, ale já jsem v té své měl zmatek. Tušil jsem blížící se pohromu.

Černá vydra, která se na chvíli mihla u břehu, patrně odvedla službu pověstné černé kočky, ale to jsem v tu chvíli ještě nemohl tušit. Za dvacet čtyři hodin jsem se měl dozvědět něco, co ze mě udělalo hromádku deprese na několik měsíců.

Obě ručičky na mých hodinkách současně přeskočily a pomyslně odbily půlnoc.

“Měli bysme jít spát, stejně jsme poslední vzhůru.” Jen kývla a pomalu se zvedla. Už neplakala, ale ve tváři měla smutek. Odvedl jsem ji k našemu stanu, tiše jsme vlezli do spacích pytlů a zakrátko jsme spali. Cítil jsem, že Alice nemá klidný spánek.

Druhý den ráno jsme o včerejším večeru nemluvili. Alice se chovala, jako by se nic nestalo a nikdo se na nic neptal. Jen Kody si neodpustil své poznámky na náš večerní pobyt u řeky. Tenhle věčný srandista a vtipálek ze mě setřásl veškerou depresi. Jeho narážky jsem mu opětoval, až se vše strhlo v přátelskou rvačku a za smíchu všech – i Alice – jsme oba spadli z přístavního mola do vody.

Všichni pak nedočkavě naskákali do lodí a chopili se pádel. Čekal nás nejkrásnější úsek řeky: Jízda v peřejích kaňonem okolo skal porostlých borovicemi. Tohle byl pro mě ráj. Na svém místě kotrčníka jsem se oháněl, jak jsem mohl a Alici na háčku jsem se snažil napomínat co nejméně. Nebylo to naštěstí ani moc zapotřebí. Odváděla svou práci více než dokonale. Projížděli jsme peřejemi jako vydry a jezy jsme sjížděli jako po obláčcích.

Byla to zase ta Alice, kterou jsem znal. Usměvavá a spokojená. Nic pro ní nebyl problém.

K večeru jsme přistáli v Píkovicích za mostem. To byl konec našeho letošního vodáckého putování. Rozbili jsme tábor a vydali se pro dříví na náš poslední, rozlučkový táborák.

Tentokrát jsem si Alici ohlídal. Večer u ohně jsem ji nepustil ani na krok a pevně držel za ruku. Tvářila se spokojeně a klidně.

Všichni si vehementně sdělovali dojmy z poslední etapy a dobře se bavili. Když na kemp začala padat tma, Viky opět sáhl po ozvučném dřevě a ujal se hudebního programu. Samozřejmě se ihned každý připojil svým hlasem.

Uragán se dostavil po několika písničkách. Alice se ode mě odtrhla, vstala a ukazováčkem přitisknutým na rty si zjednala klid. S hrůzou jsem očekával, co se bude dít. Ale to ostatně asi všichni.

 V očích se ji znovu objevily slzy. S knedlíkem v krku se dala do řeči: “Říká se mi to hrozně těžce, ale příští rok s vámi jet nemohu.” Okolo ohně to zabublalo zděšením. Nejvíc to vzalo pochopitelně asi mě.

“Proboha proč?” Vyštěkla Monika.

“Táta mi zařídil dvouletý pobyt v Americe. Nedá se už nic dělat. Odlétám za čtrnáct dní,” řekla z posledních sil a s těžkým pláčem dosedla vedle mě. Byl jsem jako opařený.

“Znamená to, že tě dva roky neuvidíme?” Osmělil se Standa. Alice jen tiše kývla a plakala dál.

Co by za to jiný dal, jet na dva roky do ciziny, ale pro kohokoliv z naší party to bylo spíše za trest. Možná to zní divně, ale Alice trpěla tím, že měla bohaté rodiče, kteří neměli rádi její toulky do přírody. Srdce se mi sevřelo nad pomyšlením, že bych měl opustit vodu, stromy, louky, ale i mé rodné město na dobu delší než jeden týden.

Ten večer se už nic veselého nestalo. Viky zakončil, možná trochu symbolicky, naše vodácké setkání Valčíkem na rozloučenou. Všichni byli v náladě, jako já předchozího večera a vydrželo to až do Prahy.

Alice nám za čtrnáct dní odletěla, loučení bylo hodně těžké. Nám zbyly jen vzpomínky, ona to však měla horší. V ní vřela touha. Touha po vlasti!

Ale jak se to říká v té pohádce? Každá voda nakonec steče dolů a Alice se dostane zpět – tam kam patří a tam, kde chce být. Třeba zrovna na břeh Sázavy.

O tom však až jindy.


Zizu
02. 12. 2001
Dát tip
Povídka se mi líbila, i když občas nějaká spojení mi tam neseděla, ale stejně myslím, že to chce tip

UF!!!! To jsem si oddychl - čekal jsem, že Alice oznámí, že má rakovinu či tak něco. Moc hezounký, milý a prosluněný:-))))*****

Kandelabr
30. 11. 2001
Dát tip
no moc se mi to nelíbilo...fakt to vypadalo jako by měla umřít nebo něco...trošku zbytečného dramatizování. moc taky nemám rád takové ty formulace typu ozvučné dřevo, mezi lidmi nazývané kytara. zní to hrozně upachtěně, jak ze slohovky. a ta touha po vlasti zní taky dost děsně. nešlo by to říct (napsat) nějak líp???

zirafka
30. 11. 2001
Dát tip
tak tohle me zklamalo... skoda

Viktor
30. 11. 2001
Dát tip
Musím se bohužel příznat, že mě to moc nezaujalo. Asi to bylo příliš dlouhé na nepříliš silnou pointu. Navíc to nepůsobí moc důvěryhodně, protože takhle dramaticky se lidé většinou nechovají (v normálním světě by to kamarádům řekla co nejdříve, aby si tu poslední vodu mohli o to více užít). Co to takhle zasadit do nějakého fantaskního světa, kde je sjíždění vody cenným privilegiem a dvouleté odloučení od party příšným trestem, který si Alice za něco velice nepěkného zaslouží? Pak z toho může být čtivá povídka a hrdinové se budou moci chovat zcela uhozeně - ovšem v souladu s logikou svého světa. Ta zmínka o touze po vlasti mi přišla příliš patetická. Asi mi pojem "vlast" přijde moc zprofanovaný dřívější propagandou - ale to už je můj osobní problém. NENECH SE ODRADIT A PIŠ! PIŠ! PIŠ! Člověk se prostě musí vypsat. Nikdo nezačal hned psát jako Hemigway.

Na svou obhajobu: Ač se tady ta povídka objevila v poměrně pokročilém pořadí, patří mezi mé prvotiny. Proto s Viktorem souhlasím, že není vypsaná a doufám, že teď už jsem vypsaný daleko více. Za druhé: Nelíbí se vám "vlast". Neberu vám to, ale tahle povídka byla psaná "na zakázku" do jedné soutěže a podmínkou bylo, že se musí nějak týkat domova. Tuším, že to téma znělo: Mám rád svůj domov, nebo tak nějak. Proto je to celé tak nějak umělé a uznávám, že "vlast" tam skutečně nepatří. No a na závěr bych snad jen dodal, že málokdo píše jako Hemingway, ať se vypíše sebevíc:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru