Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Špatný den

04. 12. 2001
4
0
1228

Onoho deštivého pondělního rána jsem se na zastávce autobusu ocitl náhodou. Automobil jsem ke svému zaměstnání potřeboval jako zubař vrtačku, ale nejsem si úplně jistý, jestli se někdy nějakému zubaři stalo, že ráno přišel do své ordinace a vrtačka mu nefungovala. Moje auto prostě nejelo.

Nejprve jsem to zkoušel po dobrém: Domluvy, prosby, sliby. Nepomohlo nic. Nezabraly dokonce ani výhružky, že ho nechám odtáhnout do servisu a dokonce nezabral ani můj trumf, a sice, že se do jeho útrob podívám sám.

Nedalo se nic dělat. Zatelefonoval jsem svému zaměstnavateli, že přijedu o něco později a vydal jsem se na zastávku hromadné dopravy. Jako naschvál právě ten den lilo jako z konve a já cítil, že toho začínám mít dost. Dvě hodiny po tom, co jsem vstával, jsem měl chuť všeho nechat a vydat se na mou chatu, do přírody, prostě na dovolenou. Pro správné vyjádření smyslu předchozí věty jsem musel hodně zapátrat v paměti, protože slovo “dovolená” jsem slyšel naposled před třemi lety v souvislosti s mým rozvodem, kdy mi manželka vyčetla u rozvodové komise, že jsem s ní už několik let nebyl u moře, ani na horách. Jedinou útěchou mi bylo, že mě šéf nebude moci nikam poslat. Snad jedině, že by mi automobil zapůjčil z půjčovny. Tuto myšlenku jsem však ihned pustil z hlavy a to proto, že můj šéf byl hrozná držgrešle a vidina každého zbytečného účtu ho přiváděla k infarktu.

Tak jsem tedy stál skrčený v budce na zastávce a čekal. Nervózně jsem se rozhlížel okolo sebe, a to z toho důvodu, že jsem měl pocit, že už autobusem cestovat neumím. Sám jsem se své myšlence musel zasmát, i když něco na ní určitě bylo.

S nepřítomným úsměvem jsem nastoupil do právě přijetého autobusu. Překvapilo mě, že to šlo tak lehce.

Autobus byl zpola prázdný a tak jsem vyhledal volné místo k sezení vedle příjemně vypadající starší ženy. Ona si nevšímala mě, já si nevšímal jí. Autobus se rozjel a já si konečně oddychl.

Na další zastávce čekalo hodně lidí. Odmítl jsem však opustit své místo a pro jistotu jsem se začal tvářit hrozně unaveně. Nic naplat – jistá důchodkyně si vyhlédla zrovna mě. Místo slušného “Mohl byste mne, prosím, pustit sednout?”, se z jejích úst, která připomínala kulomet ruské výroby, začalo řinout: “Vy hulváte, starou ženu nepustíte sednout a ještě se tváříte jakoby nic! Kam ten svět spěje?!” křičela jako vzteklá a šel z ní docela strach. Aby toho však nebylo málo, na její stranu se přidala má sousedka. Ten tam byl její příjemný vzhled, nevěděl jsem, kde se v ní ty nadávky najednou vzaly.

Tušil jsem, že je dobojováno. Tiše jsem se vzdal: “Promiňte”. Vylétl jsem ze sedadla jako pružina! Stoupl jsem si opodál a smutně koukal na místo, kde jsem před chvílí seděl. Obě důchodkyně se daly do řeči. Z úryvků vět mi došlo, že se baví o mně. Raději jsem zrak znechuceně odvrátil.

“Jízdenky, prosím!”

“Děkuji. Jednu bych si vzal.”

“Já vám jí nenabízím. Já jí od vás chci!”

“Já ale žádnou nemám.”

“V tom případě mi dejte 200 Kč.”

Konečně mi to došlo. Líně jsem sáhl do peněženky a onomu muži podal nažloutlou bankovku. Na výměnu mi revizor dal ošklivý, špinavý papír, s ještě ošklivějším nápisem POKUTA.

Když jsem se konečně dostal do své kanceláře, ihned jsem zase otočil k odchodu a mířil přímo ke dveřím mého šéfa. Sám nevěděl proč, ale týdenní dovolenou mi dal bez mrknutí oka. Patrně ho přesvědčil můj zubožený vzhled.

Vy si asi myslíte, že jsem měl radost. Jste však na omylu. Mě děsila představa, že se budu muset vrátit domů. Autobusem.


Aki
13. 05. 2002
Dát tip
to s tou vstupenkou bylo vážně dobrý, jinak ale žádnej velkej zázrak...

horák
04. 12. 2001
Dát tip
Také se mi nechce pouštět do hlubší kritiky. Nějak té povídce chybí větší dynamika, větší vybízení k touze vědět, jak to dopadne. Konec trochu vystoupá, ale jenom maličko. Jinak je to psáno s přehledem a přečetl jsem to naprosto bez problémů a přeskakování, takže to určitě zase tak hrozné nebylo. Možná k tomu přispěly i mé zážitky z cestování hromadnou dopravou.

Kami
04. 12. 2001
Dát tip
Já bych šla radši pěšky, i kdyby to mělo trvat ten týden dovolené. :o) Připomíná mi to spíš fejeton.

Siri
04. 12. 2001
Dát tip
také četla bez přeskáčky : o ))) a típnu *

Jízdenky, prosím. Děkuji, jednu bych si vzal. :-))))))))))))))))))))) tak to mě dostalo:-)))))))) Máš u mě tip, ale nechápu, proč autor stojí o hlubší kritiku u takového vyloženě oddychového dílka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru