Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora LaMouette

22. 10. 2010
2
43
1599
Autor
slovoma

soutěžní dílo, které se umístilo na 4. místě 12. kola soutěže "Slovo má"

Ráno jako každé jiné. Nenáviděný zvuk budíku.. hysterie při zjištění, že přesto, že jsem ho stoprocentně zamáčkla před minutou, je už o další čtvrthodinku později.. zubní pasta zase i na límci.. osiřelý nakousnutý rohlík na stole.. a už sedím v autě. To se dneska všichni zbláznili, že blikaj jak šílený?.. aha.. nesvítím.. sakra. Červená.. červená.. červená.. mají ty semafory vůbec jinou barvu? Ááááá moje oblíbené parkovací místo volné.. tůůůůdle frajere, jsem rychlejší.. je moje. Eh.. pane řediteli, jasně.. už přeparkovávám. Konečně v práci.
            A jako každý den ke snídani jeden sladký koláček. Jdu k automatu, peníze zacinkají a já se zálibou a slinou v koutku úst pozoruji, jak otočné zařízení pomalu vysouvá vytouženou pochoutku. Ale co to? Kristova noho, nespadla dolů, zasekla se!!! Ještě chvíli nevěřícně zírám přes sklo, než mi to dojde. Budu bez snídaně! Tak to ani náhodou! Naval, zmetku.. peníze si spolknul.. tak naval. Zkouším s automatem pohnout. Hm.. bicáky se smrskly na bicáčíčky. Tak ještě jednou. Ani ťuk. Opatrně se rozhlížím, nikde nikdo.. prásk.. vrazím do něj bokem. Koláček se nepatrně zachvěje. Ty potvoro automatická zatvrzelá, počkej.. já ti dám. Dobře mířeným kopem si přivozuji dvouminutové poskakování na levé noze. Svěsím ramena a pomalu se s dobrotou loučím. Vrznou dveře, vyměňuji si pozdrav s příchozím. Hm.. je to zagroškudla.. toho asi nemá cenu prosit. Zakručení v břiše mě ale přiměje k zoufalému pohledu a vyřčené prosbě. Pán se zamyslí a jemným šťouchnutím nechá automat zlehka poskočit. Chuťové buňky plesají a já s nimi. Díky díky díky.
            Po každodenním kolotoči a běžných povinnostech se konečně svalím do křesla a zapnu počítač. Wéwéwétečka a šup moje oblíbené stránky jsou načteny. Neuvěřitelné! Zase žádná nová kritika.. skandál. Prohlídnu si došlá avíza a vrhám se na hlavní stránku. Zachechtám se nad kritikami u volných diskusí, odpovím na zprávu jinému autorovi, tajně se pokochám čtením několika mých, samozřejmě úžasných, děl a pokračuji novinkami. Bóóóže zase kýsi autor, co se chce zviditelnit. No výborně a ještě ten, co se tak rád dohaduje. Není to sice špatný nápad, co navrhuje, ale tahle kategorie to prostě není. Zkusím to napřed slušně. Vida, neutrální odpověď formou otázky, však ono to půjde. Znovu slušně odpovím a doporučím změnit kategorii. A mám to.. startuje na mě a ještě mi říká blbko. Tak to, kamaráde, prrr, tudy cesta nepovede… a just už teď neuhnu ani o píď. Co na tom, že už pak plácám možná i blbosti, a že už možná tak ani nejde o kategorii.. ale o mojí „pravdu“. Co na tom, že jeho nápad je docela prima, a že stojí za to ho nabídnout ostatním. Mám prostě v tu chvíli pocit, že se ke mně chová ošklivě a bez jakýkoliv snahy se nějak domluvit, tak coby. Dál si budu stát zatvrzele na svým stejně jako ten automat..hotovo dvacet.
            Když se nad tím teď zamyslím, možná stačilo jen trošku vstřícnosti a ochoty slušně oponovat z jeho strany.. možná stačilo, kdybych se snažila energii vloženou do dohadování věnovat třeba pro nalezení jiného řešení, které by bylo vyhovující pro všechny. Tak, jako to udělali jiní. Třeba by pak pocit ukřivdění, který v nás obou zůstal, vůbec nemusel přijít. A nebo taky ne… čert ví.
            Jedno vím jistě.. až zas příště budu mít chuť být zase automatem, prosím nekopat. Stačí přeci.. jen jemně pošťouchnout.

 

P.S. Poděkování Derovi, omluvka Kostce a mrknutí na Marvina..:-)


43 názorů

Blbice
27. 03. 2011
Dát tip
zkus tzo napravit ........ třeba ......uvidíme .

Blbice
27. 03. 2011
Dát tip
Ale no tááák holka :-.))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Blbice
27. 03. 2011
Dát tip
Boží Přikázání mejspíš :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Blbice
27. 03. 2011
Dát tip
Trošku???

LaMouette
23. 11. 2010
Dát tip
Spratku.. a tak.. jako.. ze by mi Tvoje nesympatyje.. nejak vadily.. to asik rict nemuzu. Jim proste nerozumim mno.. esliva se Ti nelipilo dilo.. no to jo no.. to chapu.. to asi nejde by se libilo kazdymu.. le ze jako se zawobiras i moji wosobou.. co ma co s tim uvodnikem delat? Natoz to wostatni?

Spratek
23. 11. 2010
Dát tip
brána je brána .... to zase jo :-))))))))

Spratek
23. 11. 2010
Dát tip
mám dočista dojem že nejsme tam kde jsme co??

Spratek
23. 11. 2010
Dát tip
Panebože Vy jste slečno naprostá sračka až dočista sráč :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) bože můůůůůj :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Spratek
21. 11. 2010
Dát tip
Vůbec si nikdo nedělá iluze že by Jste si mohla vážená slečno vůbec uvědomit dělat nějaké uvědomění..........leda tak sedět a zůstat tam kde jste :-))))))))))))))) a dost těch chyter :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

Blbice
09. 11. 2010
Dát tip
Jen jsem si všimla okrajově že jste nakopla automat první...nebo on vás?...nebo ten neznámý Vás nakopl? nebo Vy jeho?? V tom zmatku kopání a nakopávání nemohu posoudit kdo kde udělal chybu :-) Takhle se strojem nezachází

LaMouette
06. 11. 2010
Dát tip
Spratku.. tak to me desne tesi.. ze Te to takhlenc aspon pobavilo.. dyzus tedy nits jinyho. Akurat vubets netusim... co si tim myslel..le neva..nemusim chapat secko.. zeano..:-)

Spratek
06. 11. 2010
Dát tip
Lomcuje se mnou smích nad neskutečnou až krásnou dementností :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) jo... je to život ... pln krásných našeptávačů a dementních rádoby dobrých přes písmenka dodávajících chyter :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))............a dost těch chyter :-))))))))))))))))))

Blbice
05. 11. 2010
Dát tip
Moc chaotické a nic neříkající, potažmo uplně prázdné.To nepotěší, a ani nepřinese nic navíc.Ale napsané moooooc krásně a opět nic víc.

LaMouette
04. 11. 2010
Dát tip
jasnacka.. tekuji pjekne za varovani. Ja sem si tudle sfoji gramatycku vymyslela us hm hm.. osm let to bude.. a ma sfoje pevny pravidla..:-) a sem s ni uz tak nejak szita.. takze to umim us tak nak woddelovat.. pac pisu bez dyjakrytyky.. a dyz pisu s... tak je to ofiko..:-) ale ze zacatku se to trosku pletlo.. to mas pravdu.. A pan reditel by se akurat smal.. pac mu delam wopravy jeho korespondence.. nes ji nekam wodesle..:-) A na zavist kasli.. pises pjekne.. a navits urco este umis spoustu jinych vjetsi.. na kery bysem ja cucela jak suva z nudli..:-)

Edvin1
04. 11. 2010
Dát tip
Nelíbilo se mi jen jediné - zabolel mě špendlík závisti, že takhle sám psát nedovedu, a že se to už nestačím naučit. P.S. Co to máš za tik s tím prapodivným psaním? Dávej si moc bacha - když si na takovéto psaní zvykneš, dostane se Ti to i tam, kde by to být nemělo. Co by pan ředitel řekl, kdyby od Tebe dostal takhle udělaný email? :-) Vím co mluvím - sepisuji něco delšího v nářečí, a když jsem tento týden sesmolil povídku ve spisovné češtině, zjistil jsem - po opětovnám přečtení - že se mi ten dialekt dostává i tam. Může pak být zapeklitě těžké se toho zbavit. Jako lingvista vím i proč - ale to by bylo dlouhé povídání. Takže ještě jednou: Bacha!

LaMouette
04. 11. 2010
Dát tip
Edvine.. si me tedkonc mots potesil.. a nejen za to Ti patri muj dik.. Tesi me.. ze se libilo.. a ze i myslenka pro Tebe byla jasna a pochopitelna. Ofsem uz davno vim.. ze by byl zazrak dyby se to libilo vsem.. takze to, ze nekomu ne.. mi muze byt maximalne lito.. le nits vits s tim nenadelam.

LaMouette
04. 11. 2010
Dát tip
Blbice.. mno.. nefim.. esliva sem se skrabala na nakej olympskej vrsek.. kazdopadne to tak mam.. dyz mam pocit.. ze netso z moji strany nebylo ouplne koser.. taaak to proste reknu. A to je cely..:-) Tobje tekuji pjekne za cteni.

Edvin1
04. 11. 2010
Dát tip
LaMouette: Je mi jedno, co o Tvém úvodníku napsali ostatní - čistý jazyk, lehce plynoucí styl, konkrétní myšlenka od začátku až do konce. Pro mne na hranici profesionalismu. Jak to mohlo někoho nudit, je mi záhadou.

Blbice
03. 11. 2010
Dát tip
No to je povedené .... no to je povedenééééé Copa autora asi pohnulo na Olymp svého já?

No a pak že to nejde...jde jak vidím.

Quaken
26. 10. 2010
Dát tip
Ne, že by mě neoslovovala, ale prostě si myslím, že její ztvárnění nepatří na úvodní stránku písmáku. Proč? Viz. předchozí příspěvek.

LaMouette
25. 10. 2010
Dát tip
mno.. si myslim, ze todle se nedeje jen na Pismaku.. le na kerymkolif jinym servru.. kam se lidem libi chodit.. a chodi tam pravidelne a casto, proto sem ani nechtela servr nejak nazyvat. Ani mi tak neva, ze moje myslenka, o kery sem chtela psat, Te nejak neoslovuje.. protoze to tak proste je.. nekomu neco rekne.. a nekomu vubets nits. I tak me tesi, ze si to precetl.. a napsal k tomu svuj nazor.. a za to tekuji pjekne..:-)

Quaken
25. 10. 2010
Dát tip
jó, dovolím si to avi, aby měla autorka nějakou reflexi (nikoho nechci nasrat)

Quaken
25. 10. 2010
Dát tip
Vždy jsem si myslel, že úvodník, který se dostane na hlavní stranu, má potenciál oslovit kolemjdoucí nějakým pro ně potencionálně zajímavým obsahem. Žabomyší války písmáckých poměrů jsou základem dosti ubohým a dovolují vyvozovat uzavřenost/zahrabanost zdejší komunity (neříkám, že to tak je). A to i za situace, kdy z nich vyleze zevšeobecňující gnóma. Tolik k mé četbě.

LaMouette
24. 10. 2010
Dát tip
Marve.. nejni zac.. rado se stalo.. a napodobne.

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
kostko, tys dutý válec (trubka)

LaMouette
22. 10. 2010
Dát tip
depak.. netso musim nechat este do urnicki.. by mi kam meli wo Dusickach nosit pugety.. :-)

LaMouette
22. 10. 2010
Dát tip
jak myslis.. ja uz sem si svuj popel f kyblicku vypotrebovala.. )

LaMouette
22. 10. 2010
Dát tip
ne.. je to normalni womluva.. ze sem se chovala tak nejak unahlene nebo dejme tomu.. tak trosku jako blbka.. Le jen trosku.. ;-)

Norsko 1
22. 10. 2010
Dát tip
tobě se to pošťuchování líbí. tůdle

slovoma
22. 10. 2010
Dát tip
depak.. normalni womluva..:-)

Norsko 1
22. 10. 2010
Dát tip
opět jemně pošťuchuji

LaMouette
22. 10. 2010
Dát tip
ja jemne tekuji pjekne..:-)

LaMouette
22. 10. 2010
Dát tip
avi zucastnenym.. mno..:-)

Norsko 1
22. 10. 2010
Dát tip
jemně pošťuchuji *

slovoma
22. 10. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – bla bla bla… nehorázná nuda, navíc dost mizerně sepsaná. Vaud – zacina to jako neprovarenejsi skolni fejeton, ale pak se to zlepsuje Alimra - Můj vítěz. Ten styl mi někoho připomíná, nevím koho. Čte se to jak po másle, člověk se pobaví a délky si tu člověk ani nevšimne. Jsem ráda, že to neskončilo „peskováním“, ale jemnou sebeironií. Pišta_Hufnágl – Tenhle měsíc se úvodníky vyvedly až neuvěřitelně:) Text mi zpočátku evokoval Schumacherův Falling Down a očekával jsem, kdy se to zvrtne – a ono ne. Sympatické. Překrok stranou a vyvození logických, byť neočekávaných závěrů hodnotím velice pozitivně. Pomerančová – Tenhle text mě docela nudil, navíc mi přišlo, jako by byl kupředu postrkován násilím, místo aby plynul. Stejně násilně na mě působí použitá analogie mezi automatem a nějakým sporem s kýmsi na sítí. Mimochodem, také bych chtěla zaměstnání, kde se budu věnovat hlavně svým koníčkům... berou tam ještě? Jiří Staněk - V porovnání s ostatními dlouhé, úvaha: není to na úvodník málo oslovující, zapínající zostření pozornosti na to, co nového dalšího v čísle Písmáka bude následovat? Není to spíše jakási úvaha-minipovídečka? Je zde řešen asi hlavní problém Písmáka: demokratická otevřenost, která umožňuje tzv. /vše/, od zviditelnění po nalezení jiného řešení, které by bylo vyhovující pro všechny. Problém? Ne, problém to není, jde pouze o vždypřítomný jev, univerzální pravda neexistuje, jde o /jev./ Polemika, diskuze a její nejrůznější formy existovaly, existují a existovat budou, od duelů na kordy přes několik pádných ran býkovcem, přes slovní argumentace, které sahají od diskuzí psaných, promýšlených až k diskuzím "live" a bezprostředním, nihil novum sub sole. Tento úvodník nastoluje /snad/ chuť o nastavení úrovně a levelu diskozuce. Autorka prosí: nekopat. Co pro ni může být kopáním, může být pro jiného šťouchancem. Co se škádlívá, to se rádo má. U tvůrců je nutné mít na zřeteli zvýšenou hladinu sebestřednosti... Kdyby třeba úvodník pojmenoval "problematiku Písmáka" takto... Ale s podobnými stesky jsme se setkávali od začátku soutěže. I tento je tedy jen signálem o průběžnosti a trvalosti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru