Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - Muamarek

07. 11. 2010
1
5
779
Autor
slovoma

3. místo 12. kola soutěže "Slovo má"

Přivedruje

Rozhodně jsem se nerozhodl přispět do ohnivých debat o změnách globálního klimatu. Jednak na to nejsem fundovanej a jednak mi přijde, že krom odborných vědeckých příspěvků vzniklo i dost jiných, upřesňujících skutečnou barvu planety Země – a netřeba tuto sbírku rozšiřovat.
Nechám tedy stranou, kolikrát už v minulosti tály ledovce, kolik už pamatujeme lét, kdy hořela Sibiř (o roztékání iglů v Grónsku nic nevím) a jaké že to jsou normální průměrné denní teploty za červenec.
Spíš jsem se zamyslel, jestli tohle léto je pro mě něčím jiný. Zvlášť, když jeden můj známej zahalekal:
„Konečně správný léto, co? Pohodička, všichni rozesmátý, užívaj si to. Nejdřív pořádná zima. Dlouhá. A teď na těch lidech vidíš, jak si to vychutnávaj. Ty jo, můj otec. Sedmdesátiletej. Sem ho neviděl takhle veselýho. Tak jasně, nebude asi úroda. Ale tak to se někde koupí, že jo. Všechno má něco. Ale z těch lidí to úplně vyzařuje.“
Neodporoval jsem. Nevím, co v tu chvíli vyzařovalo ze mě, předně bych však měl předeslat, že vedra nesnáším. Zimu mám rád na horách, miluju jaro (takový to mírný, kolem dvaceti stupňů, občas deštíček – a to už nebylo, ani nepamatuju), babí léto na podzim, kdy už to není na koupání, ale stále jsou krásný slunný dny (ani to už moc nepamatuju, spíš hned příjdou plískanice a zima).
Dokud jsem neslyšel tu optimistickou ódu na léto, žil jsem v přesvědčení, že lidem (zvláště těm dříve narozeným) musí být docela krušno. Nejdřív mrazy – a pak rovnou přechod do parnejch dnů. Nic mezi. To asi lidskýmu organismu dvakrát neprospívá.
Mýmu teda ne. Na vyprahlou betonovou Prahu, kde už od šesti od rána ze mě lije pot, se fakt netěším. Snažím se přežit pracovní proces, doufám, že mozek se mi úplně nerozteče a upínám se k víkendům, že vyrazím někam do přírody. O víkendech většinou dorazí bouřkové fronty, kdy se dají čekat lijáky, kroupy, vichry, div ne tornáda, prostě lahůdky. Poláčkův Michelup už by si rozhodně neliboval, že Čechy jsou zemí, jíž se přírodní katastrofy vyhýbají. Pravda, tsunami tu zatím opravdu nehrozí, nic nesoptí a země se chvěje – leda tak při technoparty…
Ale stejně. Pamatuju léta (a nebylo to tak dávno, do důchodu mám daleko a vzhledem k reformám, ještě dál, než jsem čekal), kdy byly horka, přišly bouřky, nic ničivýho, vzduch se vyčistil a bylo i svěže. Teď po bouřkách přijdou zas ty samý parna a člověk jen čeká, chcípne-li dnes, nebo až zítra.
Nepomáhají větráky, otevírání oken ani dveří. Nejraději bych se asi vypařil – ale ono není kam – všude je odpornej hic.
Nemůžu si pomoct, těším se, až bude chladněji (možná ve chvíli uveřejnění této statě budu klepat v kanceláři kosu, ale spíš mám obavu, že tomu tak nebude). A to ne jen proto, že z chladnou hlavy řidičů na silnicích, politiků a spoluobčanů vůbec včetně té mé. Osobně si myslím, že si vydýchnou i flóra a fauna, které jsou zvyklé na mírné klima – pokud už se tedy neadaptují jinak. A budou se moci připravovat na dlouhou krutou zimu, jakou má asi pravá zima být…


5 názorů

reka
09. 11. 2010
Dát tip
Tohle je fajn úvodník. To, co chce říct, poví, na nic dalšího si nehraje. Jen mě trochu zarazila délka a i mírná rozvleklost textu, vůbec by mi nevadilo, kdyby autor krátil.

moorgaan
08. 11. 2010
Dát tip
...ze sedmeho schodu! ...na sestem je teple na osmem moc studene - jenze jak pro koho, horko pro nekoho muze byt pekna zima.-))...

Norsko 1
08. 11. 2010
Dát tip
o počasí. o jeho vlivu na soustředěnost muamarka

slovoma
07. 11. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – Nešpatně napsané, když nepočítám hovorové tvary. Začátek sice trochu drhnul, ale ze zbytku mám dobrý pocit. Avšak – takovýto úvodník by se hodil spíše do nějakého časopisu pro pány (RedHot, třeba), než na literární server. To ovšem nebrání uveřejnění. Vaud – dobre napsane, ale nejak me to zas az tak moc nebavilo cist mocna kvuli mnozstvi epitet a malo nosneho deje Alimra - Přivedruje … perfektní slovo. Text mě i bavil, i když upřednostňuji kultivovanou spisovnou češtinu. Je to dlouhé na okno úvodníku. Pišta_Hufnágl – Je osvěžující dostat jednou za čas k recenzi úvodník, jehož autor evidentně ví, co chce říci – a daří se mu to. Že téma není „zásadní“? A proč by muselo? Takovýhle úvodník je jako příjemné požvanění v hospodě. Nic moc se nevyřeší, ovšem posezení zanechá pocity nadmíru milé. Pomerančová - Tady mám trochu rozporuplné pocity – jednak mě místy poněkud rušila hovorová čeština, jednak mi text přijde na úvodník skoro příliš dlouhý, skoro jsem se v něm při prvním čtení ztratila. Na druhou stranu autor zjevně ví, co chce říct a drží se tématu. Jiří Staněk - Dotaz do poroty: oživuje už tak dost živý a švižný text nedůsledné užívání spisovného a nespisovného jazyka a jeho naprosto nahodilé míchání a je záměrně funkční anebo autor jel jako Stachanov a touto drobností se nezatěžoval? Možná, že má smysl a funkci, která už uniká přes věkové rozhraní, že tam, kde je užíváno: ohnivých debat, odborných vědeckých přístupů, normální průměrné denní teploty, je to "oficiální" jazyk, zpráv, sdělení, tisku, jakýsi vnější jazyk, možná i jazyk moci a autorský vklad je právě (možná i v zintimnění a přivlastnění si, vzdoru moci?...) nejsem fundovanej, léto něčím jiný, vychutnávaj, Ty jo. Ale nakonec: i kdyby o záměr nešlo a je to automatika, pak už pouhé to, že stojí za to klást si onu otázku má svou funkčnost. I když téma je obecné, vlatně neoriginální, "globální", hýbe jedním každým, dvakrát vyplaveným na Liberecku i žlučí a nervama: proč ne?! Autor je "v pohodě." Lze tento text modelově využít co zástupný typický a modelový příklad uvažování a postojů: "neodporoval jsem." "Bouřkové fronty ..... prostě lahůdky." Jo, mně se to líbí, zamlouvá, fakt i zamlouvá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru