Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O přátelích - Norsko 2 - feministické čtení

11. 11. 2010
2
50
1033
Autor
Krytyk

o přátelích na dně nejsi tehdy, když nemáš co jíst, kde bydlet nemáš-li práci, nebo jsi ztratil lásku na dně jsi tehdy když se ho dotýkáš nohama

 

 

Od včerejška, kdy jsem rozeslal překlady Norského 1 básně v překladech do světa se mi zaplňje mail odezvami. Budu vás s nimi postupně seznamovat, jak mi je Google přeloží.

Feministické čtení je jednou z technik literárního bádání, která vychází z diskurzu třetí vlny feminismu. Ta se v postmoderním a poststrukturálním duchu nezaměřuje již jen na hledání binární opozice mužské – ženské a nevyhledává jen stopy neetické a nekulturní hierarchizace těchto vzájemně konstituovaných pojmů. Snaží se kritizovat svoje vlastní někdejší přístupy. Přesto právě poukazem na ženské a mužské prvky její čtení vždy začíná.

V předmětné básni se promlouvá k subjektu “ty”, jenž může být považován za muže i ženu. Nic nepoukazuje na to, že by žena či muž nemohla/nemohl být v situaci hladového bezdomovce, bez práce a lásky. Místo určení takového outsidera je dno, které není vyhrazeno žádné určité skupině obyvatelstva.

Napsala mi řada feministek ze světa, že je tato báseň svojí genderovou neutralitou nijak nepobuřuje. Jde o obecné tvrzení, že dno nemá žádnou abstraktní podstatu. Je tělesné. Bez ohledu na subjektivní skutečnosti, kdy by si člověk mohl myslet, že už je na dně, může najednou zjistit smyslovým dotykem nohou opravdové fyzické dno. Takové dno nemusí vůbec být dnem negativním a neproduktivním. Dejme tomu, že si člověk chce na vlastní kůži zkusit jestli studna, kterou mu firma na zahradě vykopala má dno. Co udělá? Skočí do studny a zjistí nohama, že dno má. V tu chvíli si vzpomene na přátele. Nic jiného mu nezbývá. Přijdou a vytáhnou ho z té hluboké studny? Přátelé?!

Jedna bystrá feministka si všimla, že báseň svým spoléháním na nějaké vnější přátele v množném čísle vlastně vyslovuje skutečnost, že v blízkosti není žádný stálý partner. Kdyby byl, nedumal by lyrický subjekt nad tím, kdo jej ze dna vytáhne. Přeje autorovi všechno nejlepší, aby ho brzy našli a ze studny vytáhli a pro příště mu doporučuje si stálého partnera raději najít, aby to nedopadlo mnohem hůře. Pak bychom se totiž žádné skvělé básně od Norského 1 nedočkali. To, že báseň existuje přičítá bystrá feministka faktu, že by nám těžko autor báseň napsal, kdyby ho přecejenom někdo z přátel nezachránil.

 


50 názorů

blbjenka
14. 11. 2010
Dát tip
že by měl Lyryk smysl pro humor? zajímavé, překvapující, potěšivé. fajn :)

cem
13. 11. 2010
Dát tip
jH: dobře ti tak

jH
13. 11. 2010
Dát tip
né, fakt nejsem

cem
12. 11. 2010
Dát tip
Krytyk mě zase přjemně překvapil a pobavil, snad mu nakonec přijdu na chuť

cem
12. 11. 2010
Dát tip
jH je alternickem Norska, nebo není? prosím o pravdivou odpověď

..nezůčastnila jsem se diskuse..jen jsem si ji četla..ne všechny příspěvky..ty debilní jsem pominula.. ..krytyku..souhlasím s moorganem.. ..jsem sice na písmáku krátce a některým tvým kritikám moc nerozumím..nakonec i dílům když na to příjde..myslím tím dílům kritizovaným..ne že bych všem ostatním rozuměla:) ..no a to je to..proč jsem se nezůčastnila..ať to hned nevyplave na povrch..že jsem pako..)) ..nechtěla jsem se tě výběrem díla dotknout..ovšem je pravda..že mi diskuse o tomtéž přišla přitažená za vlasy..byla a jsem na straně Nora.. a ráda jsem si v prologu rýpla...) ..toť ke mně..:) ..zbytek je tak jako tak mlácení prázdné slámy.. ..asi tak..no...)

moorgaan
12. 11. 2010
Dát tip
Krytyk ..v zadnem pripade to nebla snad ani rada, spis konstatovani stavu... ...vzdycky jsme te uznaval a uznavam jako to nejlepsi koreni Pismaku co tady umi jasne definovat a popsat tvorbu jednotlivych autoru a tve Ozveny jsou tim nejlepsim co muze Pismak na poli fakt fundovaneho rozebirani del mit... ...nicmene tohle chozeni kolem studene Norske kase se vymyka - o zadne basni tady nemuze byt rec, je to jasne definovane jeho zarazenim do kategorie, jasne popsane vyberovymi kritiky proc sahli do teto kategorie a pozlatili jeden z Norskych fjordu - dilo ma moudrost, vtip, nadsazku,s nadpisem vytvari nekolikasmyslnost k premysleni o nesmrtelnosti chrousta a tak dale a tak dale... ...nechci se s tebou poustet do polemik a vysvetlovani, nemel bych na to - chtel jsem jen naznacit, ze se tesim na dalsi tve dostihy , kde byvas favoritem a ja s radosti sazim na tvou vytrvalost a srdce dobre trenovaneho plnokrevnika ze staje Pismaka...

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
vtmarvin: a dojem je nejdůležitější? takhle se dá eliminovat většina života...

Fouraix
11. 11. 2010
Dát tip
Napsala mi řada feministek ze světa, že je tato báseň svojí genderovou neutralitou nijak nepobuřuje. Jde o obecné tvrzení, že dno nemá žádnou abstraktní podstatu. Je tělesné. Bez ohledu na subjektivní skutečnosti, kdy by si člověk mohl myslet, že už je na dně, může najednou zjistit smyslovým dotykem nohou opravdové fyzické dno. když už by člověk i připustil, že krytykovi skutečně napsala "řada feministek" a ještě ke všemu čirou náhodou zhruba to samé, tak jen ten samotný fakt, že někdo dokáže trávit čas psaním si s feministkami za účelem celonoční syntézy jejich + svých názorů na básničku, která ani nenese známky sexuálního přemítání.. no zkrátka bych doporučil xanax. asi tři tablety. aby chudák aspoň někdy nějaký nesmysl neřešil a trochu se prospal.

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
moorgaan: vůbec nechápu tvojí radu; nebojuju ani nesoupeřím s nějakým Norskem; zajímá mne interpretace; všechny ostatní bláboly a ataky jsou jen paranoidní představou lidí, kteří za vším vidí jen svoje vlastní bebíčka; VTMarvin: třeba jenom tu hlavu a patu nevidíš, nebo námvysvětli, kde a z čeho tu jistotu bereš;

moorgaan
11. 11. 2010
Dát tip
Slimacek...nemel jsi spis na mysli vemenistky?.-)) ...Krytyku - celkem rychle ztracis body, zacal jsi dobre, byl jsi Norsku celkem dobrym protihracem, jinak by se s tebou asi ani nebavil... ale pravdepodobne tva jesitnost mit posledni slovo te dostava o deset delek dozadu a navic zacinas kulhat - povol uzdu a schovej bicik...tenhle dostih je prohranej!

Slimáček
11. 11. 2010
Dát tip
děláš si legraci z veministek?

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
berba: nevím, kde vidíš nějakou legraci z feministek;

alkáč
11. 11. 2010
Dát tip
Prologu tak nějak rozumím, zbytku moc ne. Budu si muset dohledat vocogo.

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
kluci - taky někdy dost čtu ;-) jsem ráda, že se bavíte

nám je 13, takže ji mít (ještě) nemůžeme, ale dost čteme....a ty ? Ptáme se kvůli tý tvý úžasný otázce...)

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
kluci - vy máte už víc než maturitu?

..jo, takle se bavěj nezaměstnaný, který maj maturitu.... (nebo spíš výuční list) : bravo ! netipujeme !:D

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
1) nevztekám se 2) ohrožuje možná sebe 3) víš kulový o historii předešlých dnů

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
1) nevím, že by tu někdo někomu ohrožoval život 2) nemáš důkazy o organických změnách v mozku 3) nejsi vystudovaný psycholog nebo psychiatr s příslušní atestací - který by mohl stanovit diagnózu - psychóza nebo neuróza a vůbec nechápu, co se ti nelíbí a proč se vlastně tolik vztekáš (a ničís si tím nejen vlastní zdraví ale jak se zdá i svou soudnost), když ti tady vlastně zadarmo dělá reklamu k tvému jinak docela povedenému dílu (a vlastně spíše pokud vím, vadilo jen, že nebylo správně zařazeno do kategorie)

sveřep
11. 11. 2010
Dát tip
Hundin : avtalen

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
Psychóza je závažný duševní stav, který lze definovat jako neschopnost chovat se a jednat v souladu s okolnostmi. Je to vlastně disociace mezi vnímáním, chováním a prožíváním. Mění se stav nemocného k realitě. Rozdíl mezi psychózou a neurózou je, že psychóza je závažné onemocnění s organickými poruchami mozku, viditelná i na neurologickém vyšetření (CT mozku, EEG…), kdežto neuróza je pouze stav neohrožující náš život, pouze ho ztěžuje, bez organických poruch mozku. Psychózy jsou často provázeny abnormálními biochemickými pochody v mozku a zdá se, že u části postižených se na vzniku onemocnění podílejí genetické předpoklady. Psychotické projevy však mohou být způsobeny také jinými chorobami, např. poruchami látkové výměny nebo nádorem na mozku a účinkem některých léků, drog nebo alkoholu. co se ti nezdá?

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
avtalen, er det morsomt hvordan knirker

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
nějaká choroba to je, na názvu nesejde, bezejmenná

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
samozvaným doktorům bych ráda do palice doštěkala aby si prvně alespoň vygooglili pojem psychóza

sveřep
11. 11. 2010
Dát tip
meningsløst kontrovers noensinne bringe morsomt å se på folk spretter og angiveri hans spillere.

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
víš, že psychóza se už dá léčit?

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
no ano, roztřídím a synteticky o nich informuji a to bude pokračovat, dokud tvoje světově nosné dílko nevyčerpá zájem čtenářů

jH
11. 11. 2010
Dát tip
víš, že psychóza se už dá léčit?

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
Cituji: Od včerejška, kdy jsem rozeslal překlady Norského 1 básně v překladech do světa se mi zaplňje mail odezvami. Budu vás s nimi postupně seznamovat, jak mi je Google přeloží.

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
.)) chtít můžeš, ale povolení svých feministických přítelkyň k tomu nemá, takže se musíš spokojit se syntézou

Hundin
11. 11. 2010
Dát tip
nuž, při tomhle úhlu pohledu mě napadá, kterou části noh se to vlastně těch přátel (nebo dna) Norsko 1 dotýkal(a) a jestli tam nehrála svou roli taky i ta třetí noha

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
Chci maily, tlučhubo

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
Norsko1: moje celonoční práce vypadá vniveč, tady zřejmě každý feministické čtení zná nebo odmítá? výběr z mailů by nebyl seriózní, zato syntéza názorů v typu čtení smysl má, prostě poměřuje dílo z daného úhlu

Norsko 1
11. 11. 2010
Dát tip
Překlady mailů, šupšup. Krytyky umíš lepší, moc nudy na tebe. Účel?

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
Rasputin: tys to četl? a kde to nestojí za nic, pomoz příteli;

Rajmund
11. 11. 2010
Dát tip
Z revoluční praxe. Člověku neuškodí, když se jednou začas ožere pod obraz boží. Červíci vrtající v mysli pomrou. A i tělesně se ten člověk cítí lépe. Tytam jsou veškeré chmury. Svět se zlepší, jakoby zázrakem, sám od sebe.

Rasputin
11. 11. 2010
Dát tip
Prolog je dobrý, ale samotné dílo nestojí za nic...

Krytyk
11. 11. 2010
Dát tip
takového klasického díla, kterého se nám od Norska dostalo, nemůžeš mít jen tak dost, kdy si vzpomeneš; pokud jej zařadilo vedení do kánonu, jsme povinni jej akceptovat .)

poněkud nastavovaná kaše, myslím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru