Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strach z Vánoc

15. 11. 2010
8
12
1790
Autor
ffrruukkoo

jeden z mých melancholických žvástů

 

Asi začínám bláznit. Uprostřed září si pouštím CD Sliby. Vysloveně provokace! Janek si může hlasivky vyzpívat, ale já ho vnímám jen velmi okrajově. V mysli se mi vynořila má noční můra – Vánoce!!!! Nevím co mě to popadlo, takhle provokovat, ale myšlenky už se nedají zastavit...
 
Nejdelší noc se chystá o Vánocích...
 
            Vánoce … dny plné rozporu. Shon a klid, stres a pokoj, naděje a beznaděj, světlo a tma, láska a nenávist, veselí a žal … Na jednoho je toho prostě moc. Od dob, kdy jsem vyrostla z dětských střevíčků, se Vánoc děsím. Čas jako by se zastavil. Poté co nachystám stromek, přichystám salát  a rybu ponechám jejímu osudu v udírně, nezbývá nic jiného, než se smířit s faktem, že musím tento den přežít. Horečně přemýšlím, co by se ještě dalo udělat, na jakou drobnost jsem ještě zapomněla … hlavně nezůstat sedět … být stále v pohybu … nedat šanci … Sakriš, mamce je divné, co pořád tvořím. Musím do obýváku a poslušně koukat na pohádky. Už nemají to kouzlo, které k nim neodmyslitelně patřilo. Je mi zle ze sladkých princezen a chabrých princů. Je mi líto Barunky a závidím babičce, že se dočkala svého klidu. Ten já tedy nepociťuji. Troubím k ústupu. Tudy cesta nepovede. Tak tedy znovu. Co je třeba udělat? Ano, správně, oloupu pomelo. V kuchyni zapnu rádio a jsem moc ráda, že službu má moje dávná spolužačka. Konečně spřízněná duše. Člověk, který alespoň tuší, jakým peklem si procházím. Pomelo je dávno oloupané, přesto dál sedím v chladné místnosti. Už ani nevím, jestli chlad do mého nitra přišel zvenku nebo zevnitř. Bože, tohle se nedá vydržet!!!
 
Nejdelší noc někdy jezdí na saních...
 
            Sníh. Už dobrých 10 let nepamatuju Vánoce na sněhu. Je to škoda! Sníh – symbol nevinnosti. Bílé kopce a radost v dětských tvářích. To bývaly časy. Celé dny venku, k radosti stačil igelitový pytel. A už se to svištělo dolů. Domů se chodilo jen na jídlo. Prostě normální dny, žádné Vánoce. Den jako každý jiný, jen se nesmělo tolik zlobit a do tmy jsme museli být doma.
            Letos Vánoce na sněhu rozhodně nehrozí. Pustím si aspoň koledy. Tam je sněhu všude dost.
 
nejdelší noc a není to jen tak …
 
            To tedy není. Je to k nepřečkání. Vědomí, že zítra už zase bude všechno v pořádku, moje utrpení jen prodlužuje. Den mého narození a narození Páně patří vyškrtnout z kalendáře. Jen zbytečný stres, litr slz a nepřekonatelná touha, aby už bylo po všem.
 
už jsem to zažil tolikkrát...
 
            2x!!!! Letos jsou to třetí Vánoce bez táty. Vlastně by se dal ještě jeden rok přidat. Rok, kdy taťka bojoval, ale nebylo mu přáno vyhrát. Rok, kdy jsme dělali, že se nic neděje. Rok, kdy nad námi visela gilotina a my se báli pohnout, aby nedopadla. Rok, kdy jsme se mohli připravit. Rok, kdy mi taťka odcházel před očima. Rok, kdy jsem konečně objevila jeho cenu pro můj život. Rok, kdy už bylo na všechno pozdě. Rok, kdy umřela naděje, že vše bude jako dřív.
            Tak tedy potřetí vysuším přesolenou rybu v udírně. Potřetí prostřu pět talířů a pak nenápadně jeden odklidím, aby mamka neviděla. Potřetí se zamotám do elektrických svíček na stromeček. Potřetí ...
 
vždycky čekám na zázrak...
 
            Zázrak v podobě pokoje v duši. Ten se však nedostavuje. Proto prosím Boha, aby bylo po všem, já mohla jít spát a probudila se s vědomím, že to nejhorší je za mnou. Do dalších Vánoc je rok čas...

12 názorů

srozumeni
09. 07. 2012
Dát tip
nádherně smutné...***

Overkill
28. 11. 2010
Dát tip
Chanuka je lepší *T

Alegna
22. 11. 2010
Dát tip
T*

ffrruukkoo
18. 11. 2010
Dát tip
ano snote, mám všechny důvody milovat Vánoce :-D a přesto každý rok věřím, že tentokrát to bude jiné

ffrruukkoo
18. 11. 2010
Dát tip
Kolik utrpení je člověk schopen snést? Během Vánoc je samota nejbolavější. Někdy ji vítáme, ale o Vánocích? Když má být rodina pohromadě? Je mi to tak líto! Kolik smutných příběhů se všude skrývá? Jeden čas jsem nenáviděla své bratry! Každý Štědrý den chodili "krmit zvířátka". Což znamenalo, že se s partou vzali pytel žaludů, nebo tak a šli do lesa ke krmelci, kde se ztřískali jak hovada. Není nad to, když u štědrovečerního stolu sedí dvě spitky, co by šly nejraději spát, nebo pokračovat se své odpolední zábavě. Už z toho naštěstí vyrostli.

koloušek
16. 11. 2010
Dát tip
Vánoce jsou pro mě také noční můra. Ten klid už mám, ale s ním také samotu. A bude to dva roky, co mi umřela matka. Hezky napsáno.T*

ffrruukkoo
15. 11. 2010
Dát tip
Vánoce by se měli zakázat. Je to rizikový období! Všude jen samý stres! Kouzlo Vánoc zmizelo v nenávratnu. Agnesko, snote, je mi to moc líto. Budu na vás ty letošní Vánoce myslet ;-) Děkuji za návštěvu!

gabi
15. 11. 2010
Dát tip
...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru