Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocta

15. 11. 2010
1
4
471
Autor
Štětec
Pocta Teď nemluvím k vám, elegáni, Teď zpívám za pivo Těm, co umí do ruky vzít lopatu a kladivo, Dlaždičům chodníků, po kterých chodívám do Ráje, Všem, co nečetli Danteho, Ústavu ani Starořecký báje, Těm bez kravat, Těm co kouří marsky, A všechny kýče zdají se jim hezký, Štamgastům bufetů Co netlačí se u šaten k baletu a opeře, Těm, co dlaně nemaj k potlesku A chodí kouřit za dveře. Všem, Co se pro prémie opalují v prachu, Nectíc Wolkera, Nezvala, Hraběte či Máchu, Neznaje plátna Picassa, Tichýho a moje, Těm, co ve stínu betonových gigantů obědvají vstoje, Těm básníkům ulice bez jambu, daktylu a fráze, Zpěvákům bez tóniny i při největší snaze, Vám televizním kritikům zábavy a sportu, Co pro svůj názor někdy chytli i do rtu, Těm, co si pletou cizí slova a měkký a tvrdý „Y“, A vše, co pouští z popraskaných úst je mládeži nepřístupný, Tomu, co nalíval mě režnou a radou I když jen jednou, A prý i jeho občanka je cítit režnou, Důstojníkům bez frčky, Co každý čtyři roky strádaj žízní, I těm co Janáčka, Dvořáka či Orfa nechtějí mít v přízni… Tak moje pocta patří vám, co nechodí s pukama. Které dnes a denně potkávám. Vám všem, co musí dělat rukama.

4 názory

Štětec
15. 11. 2010
Dát tip
Je to samozřejmě jakási recese. ALE. Potkával jsem tyto lidi denodenně po ulicích a bufetech v Olomouci, a uvědomil jsem si, že bez nich by to nešlo. Že tu musí být, pracovat v prachu, protože někdo tu práci musí udělat. A tak jsem jim nevyčítal, že neznají tvorbu výtvarníků, hudebníků... Proto vzniklo toto.

Štětec
15. 11. 2010
Dát tip
Přetáhl jsem text z Wordu, a on se takto zmršil. Nechal jsem to tak. Kdo chce, tak si cestu najde. Originál z roku 1980 (aby bylo jasno, že to bylo za komunistů), vypadá jinak. Mohl bych to poslat znovu, ale nestojím o názory čtenáře, který nepochytí verše i v takovéto podobě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru