Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobro vždy nad zlem nezvítězí...

21. 11. 2010
1
4
384
Autor
Newwi

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt.

A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“

J. R. R. Tolkien

 

Život si pro nás připraví vždy nějaké překvapení – málokdo patří mezi hrstku těch šťastných, kteří se během své „cesty“ jen zřítka setkají s nějakou překážkou. Tentokrát vám budu vyprávět o zatím nejtěžší životní zkoušce, kterou si prožila 23-ti letá slečna.


Od útlého dětství se věnovala jezdectví a později se k této její zálibě přidala ještě starost o děti. Dobrovolně působila jako vedoucí dětského klubu pro volný čas, při studiu se aktivně věnovala programu školení proti drogám na základních a zvláštních školách, ve volném čase dávala dětem hodiny jezdectví a měla osobní zkušenost s pozicí vychovatelky (a zároveň náhradní maminky) v dětském domově.

Je tedy vcelku jasné, jaký měla k dětem vztah – jednoduše je milovala, bez vyjímky a celým svým srdcem. A děti milovaly jí – všechny, bez vyjímky a celým svým dětským srdcem. Uměla s těmi malými tvorečky komunikovat – tato schopnost byla její součástí a velmi jí mrzelo, že se pomalu stává vzácností. Trpěla vědomím, že mateřský pud už není tím, co býval a ze všech sil se snažila pomoct tam, kde jí bylo třeba a kde její pomoc byla zároveň žádoucí – snažila se být přítelem dětí – mnozí dospělí totiž pro svou „důležitost“ dávno zapomněli, jaké to je být dítětem a jen tak si spokojeně hrát (a to je velká chyba).

V té době měla (déle jak rok) stálého přítele a její věk také vlastnímu mateřství jen nahrával. Ona však měla jiné představy o životní situaci, ve které by souhlasila se založením rodiny. Zkušenosti, které dosud získala ji jen ubespečily v jejím rozhodnutí - miminko přivede na svět jen s partnerem, který ji přesvědčí, že bude dobrým otcem a pouze do vybudovaného zázemí. Nikdy by nedopustila, aby její děťátko trpělo nezodpovědností rodičů a velmi dobře věděla, jak lehce může obtížná životní situace dostat to nevinné stvoření do dětského domova. Takový osud jejího dítěte by nepřežila – a stalo by se to jen její vinou.

Troufám si říct, že v tomto směru byla velmi zodpovědná a svou touhu po vlastním děťátku zatím tišila alespoň starostí a péčí o druhé.

Však osud tomu tak chtěl, že jí nelehká finanční situace, strach o vlastní střechu nad hlavou a vnitřní touha pomoci partnerovi donutila nastoupit (alespoň dočasně) do zaměstnání, kde se setkávala převážně jen s opilci a gamblery a kde se jí temná noc stala dnem. Svého rozhodnutí nelitovala – opravdu ji tato okamžitá finanční „jistota“ velmi pomohla. Jakmile si ostarala bydlení a pokryla nejnutnější svoje i partnerovy výdaje (ten stále ještě studoval), začala se poohlížet po jiném zaměstnání – takovém, co nemělo nic společného s barem, ani hernou.

Zodpovědný přístup jí však nedovolil z dosavadní pozice odejít – ne, dokud nebude mít zajištěné jiné místo. Hledala tedy dál a dál vstávala při západu slunce a uléhala za svítání. Byla z té změny životního režimu vyčerpaná, ale byla plná naděje a očekávání budoucích změn k lepšímu. Sílu ji poskytlo vědomí, že pomáhá příteli – že mu dokáže být oporou a že je zároveň východiskem z jeho problémů. Nic za to nežádala – byla šťastná, že on může být šťastný...

Pohybovala se však ve velmi zrádném prostředí. Tam si jí také vyhlédl jistý muž – muž, jenž byl prý dobrým přítelem majitele herny, kde pracovala. Jednoho dne (pozdě večer), kdy měla pracovní směnu, nezdráhal se tento člověk zneužít své síly, vyhrožovat svým vlivem na majitele a využít okamžité příležitosti ve chvíli, kdy byli v podniku jen ona a on - na několik nekonečně dlouhých minut se tehdy, uprostřed noci v opuštěné herně, zmocnil jejího bezbranného těla. Pak ještě chvíli setrval u herního automatu, vybral nemalou částku peněz a spokojeně podnik opustil.

Byla psychicky na dně, ale musela být silná – další hráči tehdy, jako naschvál, navštívili její pracoviště sotva pár minut po onom nechutném zážitku a setrvali až do časných ranních hodin. Za žádnou cenu nechtěla, aby její přítel cokoli poznal (což nebylo příliš obtížné – mnoho opravdové pozornosti a zájmu jí nevěnoval) a tak celý incident zadupala hluboko do svého nitra a jen ve chvílích, kdy byla sama sobě společností, tiše a bolestně plakala.

Tato děsivá vzpomínka však měla ještě jednou hlasitě připomenout svou existenci. Zhostila se této úlohy na výbornou ve chvíli, kdy vyděšená slečna v roztřesených rukou svírala papírek těchotenského testu, na kterém se (k jejímu zděšení) objevily dva jasně modré proužky. Nebylo pochyb o tom, kdo byl otcem tvorečka, co se v jejím podbříšku dožadoval svého místa na Zemi.

Tenkrát si sáhla na nejhlubší dno svých fyzických i psychických sil a přesto měla (navenek) vše stále pevně v rukou a nedala na sobě nic znát.

Okamžitě zařídila vše potřebné, sehnala finanční prostředky a domluvila termín zákroku umělého přerušení těhotenství. Za týden bylo po všem, za necelé dva týdny už znovu plně fungovala v zaměstnání, za necelé dva roky se stále nebyla schopna vyrovnat s tím, že je vrahem – zabila své dítě – zabila nevinné dítě, které si nemohlo vybrat, jakým způsobem se zrodí - mělo tedy stejné právo na život, jako kdokoli jiný.

Zoufale toužila po člověku, který si bude chtít vyslechnout příběh, o její největší životní prohře. Zoufale toužila po někom, komu nebude lhostejná její nezhojená rána na duši a zoufale si přála potkat někoho, kdo jí svou přítomností a laskavým přístupem umožní znovu vzpomenout - zatím jí nikdo nedokázal být tolik potřebnou oporou. 

 

Zatím nikdo nedokázal sundat tu nenáviděnou masku naprosté pohody a naivního přístupu k životu, jenž den co den zakrývá její tvář - zatím totiž nikoho ani nenapadlo, že nějakou masku nosí – a ona se přitom odhalení nebrání.

Dál tedy tiše čeká, až někdo konečně porozumí té hluboké ráně na duši, jenž zrcadlí se v upřímném pohledu -

z těch velkých, zelených očí..


4 názory

Newwi
21. 11. 2010
Dát tip
já vím... ale zapomenout se nikdy nepodaří - každý se tomu musí dřív,nebo později "postavit" a připustit si minulost, nebo se utrápí... jiné řešení bohužel není ... a utéct se nedá =(

renegátka
21. 11. 2010
Dát tip
Konkrétně v tomto případě je to velmi těžké.S takovým zážitkem se žena nerada svěřuje, snaží se ho vytěsnit, zapomenout.Je to ovšem časovaná bomba.Ani nejbližší nemusí nic tušit.

Newwi
21. 11. 2010
Dát tip
A my ostatní (co chceme pomoci) můžeme dát najevo, že nejsme lhostejní - že jsme oporou a chceme být přítelem... Duševní odhodlání a síla je v těchto situacích nepostradatelným pomocníkem - bohužel však pomocníkem velmi vzácným =(

renegátka
21. 11. 2010
Dát tip
Pěkne napsaná povídka.Pohádky jsou psané pro děti.Pro dospělé píše příběhy sám život.A na tuto bolest nemůže žádná žena zůstat sama, jen odborná péče pomůže, něco z těch hodnot pro které ta dívka žila, vrátit zpět.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru