Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ach, Starbucks!

24. 11. 2010
1
6
919

Soutěžní dramatický =) monolog. Účastnila jsem se s ním soutěže Pardubické střípky 2010.

Ach, Starbucks!

Srdce se rozbuší, ruce se chvějí - vždy, když jen uvidím ten známý, tmavě zelený nápis nade dveřmi! Ty! Ty, milá kavárno, jsi mi chyběla v mém dosud ponurém životě, abys znovu na chvíli zažehla jiskru v mých očích, která na sebe nikdy nenechá dlouho čekat, když poválím na jazyku první doušek tak lahodného nápoje, jakým je Caffe Latte Vanilla se skořicí a třtinovým cukrem!

Ty, snový podniku, mi každý den chybíš, když jdu cestou do práce i z ní, znechucen z činnosti tak nudné a podřadné, jakou mé povolání, co stojí svět, vskutku je. Vždy, když doma ulehnu k televizi a tlačí mne každý centimetr obstarožního gauče za tři průměrné výplaty, vzpomenu si na tvá měkká křesílka, hebké polstrování, na sebe, spokojeně v nich sedícího… Ne!! Nedokážu si představit život bez usměvavého obličeje ve tvém logu!

Kelímek s mým jménem, jež mi tam napíše ochotná servírka, plynně mluvící třemi jazyky, svírám v ruce do poslední kapky kávy, kterou v sobě ukrývá a brání ji, aby rychle vystydla. A i poté, co dopiji, držím se kelímku klidně i hodiny. Držím ho tak dlouho, dokud k práci nepotřebuji obě ruce. Je tak příjemné mít kus tebe stále u sebe! Usmívat se na své jméno a hladit plastové víčko, tak hladké a přesně lisované, až se samy konečky prstů smějí.

Nevidět tvé smetanové zdi, zešílel bych! Nevidět tvé pulty z kvalitní náhražky mahagonu, zešílel bych! Nevidět okrový kávovar, musel bych se smířit s jinou barvou, ale chci, aby všichni věděli, že jen stěží by k tomu došlo! Denně, než usnu, se modlím, aby se zítra nerozbila ta zázračná mašinka, z jejíchž útrob pramínkem vytéká lahodný mok jménem Světle melírované karamelové frappuccino, nebo Caffe Místo s mléčnou pěnou.

Mé noční můry jsou o inventurních dnech – o víkendovém ránu, kdy v tobě, v mé milované kavárně, neproudí davy lidí, jen pár zaměstnanců počítá zrnka drahé kávy, a já, přitisknut na nevšedně chladné sklo, se jen snažím zpozorovat jakýkoliv pohyb u kávovaru. Nic…

Děsím se dne, kdy půjdu kolem tvých velkých oken, zahalených v recyklovaném papíře s malým nápisem na dveřích „rekonstrukce“. Chápu, že se chceš líbit, ale mně přijdeš neodolatelná již nyní; nedovedu si představit, že bys mohla být ještě krásnější. Zešílel bych krásou!

Ach, Starbucks, děkuji! Děkuji, že jsi!

 

 


6 názorů

stenos
18. 01. 2011
Dát tip
Koukl jsem na pláč...ale proč? Toto je tak slabé, jako číšnice hovořící plynně třemi jazyky.

Ach jo. Tož vyzván, přečetl jsem. Vcelku chápu. V zadání soutěže stálo "dramatický monolog", tak se vzal Cyrano, a aby se neřeklo, učinila se z toho recese. Jenže ono to nefunguje. Ukročit ad absurdum lze, dokonce to bývá i invenční a vtipné, ale musí se to dotáhnout do konce. Tenhle text zůstal na půli cesty. Rádobyparodie, bohužel však bez vlastního přínosu.

pozorovatel
12. 01. 2011
Dát tip
to neni drama ani scénář

Děkuji za avíza, Růže - rozhodně se na to podívám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru