Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petr a Isabela

02. 12. 2010
1
2
989
Autor
Dianella

nevinný pokus o vlastní malý scénář na téma, o kterém se kdysi hodně mluvilo

OSNOVA:        Isabele umírají rodiče a ona (protože je ještě nezletilá, je jí 17 let) je svěřena

do péče svého strýce, poměrně velkého ignoranta, který navíc pracuje jako herec v kabaretu a tráví tam většinu svého času. Isabele tudíž nezbývá nic jiného, než zahodit svoje plány a přidat se ke kabaretu také.

Isabela se setkává s Petrem, charismatickým starším hudebníkem a

příležitostním    hercem  a také s Brigitou,Petrovou sestrou. Isabela je i přes svou nenávist k „nové rodině“ ohromena Petrovým vystupováním a mladickým kouzlem, které z něj i přes jeho věk vyzařuje. Petr je okouzlen talentem a krásou mladé dívky a sílou, se kterou se postavila vlastnímu osudu.

                        Brigita Isabelu nenechává v klidu a je každou chvíli, kdy je s ní sama ji

                                   terorizuje. Isabela je na jednu stranu stále smutná ze smrti rodičů

                                   a útoky ze strany Brigity v ní probouzejí značnou zlost, ale na stranu

                                   druhou je uchvácena sebevědomím Brigity. Nic však nedává najevo

                                   a i když je o spoustu let mladší, pouští se s ní do ostrých sporů.

                        Do děje vstupuje Petrova přítelkyně Mary, která se vrací z ciziny. Je velice

                                   milá, šarmantní a obětavá. Pomáhá Isabele s tancem.

                        Isabelin strýc umírá. Dívka však není tak smutná, jak by se dalo očekávat,

                                   neměla ho příliš v lásce. Vztah Isabely a Petra se prohlubuje čím dál víc

                                   a on jako její učitel se snaží držet, i když několikrát se nechá kouzlem

                                   mladé dívky pohltit.

                        Láska, která oba spojila silným poutem je naprosto nepřípustná a zakázaná

                                   v jejich době. Isabela i Petr se snaží ovládnout svoje pocity, ale situace

                                   se jim vymyká z rukou.

                        Při jedné takové chvíli je přistihne Brigita, která se následně snaží udělat

                                   všechno pro to, aby Isabelu dostala co nejdál od svého bratra.Závidí

                                   jí mládí, krásu a talent. To, co ona sama nikdy neměla. Nakonec se jí

                                   to povede a Isabela musí opustit město.

 

OSOBY:

                        Isabela

                        Petr

                        Brigita

                        Marek

                        Mary   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Dlouhé léto zakončila nejhorší a nejtragičtější událost, která ji snad v jejím kratičkém životě mohla potkat. A přesto se stala klíčem k její krátké, ale přesto hvězdné budoucnosti. Isabele, krásné drobné dívce, které je pouhých 17 let, umírají oba rodiče. Dva lidé, kteří pro ní byli vším a ona je nucena se s tím vypořádat. Není nikdo jiný, kdo by se mohl nezletilé dívky ujmout, než její strýc Marek, kterého skoro ani nezná. Isabela se utápí sama ve svém smutku, propláče celé noci, chodí jako tělo bez duše v domě, ve kterém prožila celý svůj dosavadní život a neví, co s ní bude dál. Vzdává se všech svých nadějí, všech plánů a snů a je odhodlaná žít dál bez jakékoliv naděje a zájmu. Je skálopevně přesvědčená, že ji už nikdy nic hezkého nepotká.

            Se svým strýcem Markem se potkala po druhé v životě a společně prohodili pouze pár slov týkajících se počasí, která byla nutná ke klasické zdvořilé konverzaci. Isabela nabídla svému strýci něco k pití a společně se usadili na pohovce, kterou její rodiče krátce před svou smrtí pořídili. Trapné ticho přerušilo Markovo nucené odkašlání si a pokus o projevení soustrasti. Isabela ho ale hrubým gestem přerušila. Nechtěla už znovu poslouchat ty nesmyslné řeči o tom, že vědí jak se asi cítí, které slyšela už nejmíň tisíckrát. „Ne! Nikdo neví jak se cítím, nikdo, kdo tohle nezažil! Vám se to kecá, když nemáte žádnou rodinu, žádné děti a nic co by vás zajímalo víc, než vy sám!“ Krátkou pauzu, která následovala, přerušil Isabelin tichý vzlyk a její omluvná slova se nesla prázdným domem, jako tichá ozvěna toho všeho smutku. „Promiňte.“ Marek se ušklíbl a pohrdavě se opřel s rukama roztaženýma za hlavou hlouběji do pohovky. „Děvče, já ti samozřejmě nic nevyčítám, ale asi si budeš muset zvyknout. Máš před sebou celý život a já mám pro tebe připravenou skvělou budoucnost!“ „Já žádnou budoucnost nemám“, špitla Isabela…

            Několik dní po tom se Isabela musela rozloučit a tvrdě zabouchnout dveře za svou minulostí. Marek ji odvedl do kabaretu, ve kterém sám pravidelně vystupoval, údajně jako „výborný bavič“. Nějak se jí nechtělo uvěřit, že ten úzkoprsý ignorantský chlap může bavit publikum. Vysvětloval jí, že má neuvěřitelnou šanci dostat se do společnosti, o které se jí dříve ani nesnilo. Isabela je při tanci jako ryba ve vodě, dokáže dokonale dotáhnout každý pohyb a cítit hudbu každým kouskem svého těla. V kabaretu ji tamější lidé okouzlili a začala věřit, že by snad mohla mít ve svém životě ještě nějakou naději. Většina lidí se k ní při prvním setkání chovala přesně tak, jak se očekávalo, že se budou k dívce, která přišla o rodiče, chovat. Vlastně všichni, až na jednu. Vysoká mohutná zpěvačka Brigita Isabelu nepřijala s přátelským úsměvem, ale s nenávistí v očích. Isabela měla už od začátku naprosto oprávněný pocit, že ji ta žena nenávidí. Ona sama k ní ale ve své podstatě vzhlížela. Byla neuvěřitelně sebevědomá a dokázala si za každé situace udržet důstojnost.

            Isabela byla shledána velice krásnou a zajímavou dívkou, která by mohla být přínosem pro místní kabaret. Okamžitě se jí ujme bohemistický hudebník a skladatel Petr. Isabela se s chutí jí nevlastní pustila do práce a snažila se být nejlepší. Na každý den, který měla se svým „učitelem“ strávit se těší. Měla ráda jeho upřené pohledy, nedůležité otázky a tajemný úsměv. Ve své podstatě k němu vzhlížela a se svou provokativností ho často přiváděla k šílenství. Petr byl od začátku okouzlen a zamiloval si nepřítomné pohledy, hloubavé otázky a upřímný úsměv mladé talentované Isabely. Společně pracovali na projektu, který Isabela měla tančit a Petr měl zhudebnit.

            Isabela se s Petrem a při tanci cítí skvěle a spokojeně, připadá si, že konečně někam patří. Tento pocit ale vždy důkladně zahání Brigita, která při každé příležitosti, kdy může být s Isabelou sama, novou dívku shazuje. Isabela se cítí tak oslabená a zrazená, ale přesto si Brigitiny narážky nikdy nenechává líbit. S velkou pečlivostí volí slova a s ironií v hlase na ni používá ta nejostřejší slova, která ve svém slovníku našla. Zároveň uvnitř bojuje s pocitem velké náklonnosti k Petrovi, který je mnohem starší, který má být jejím učitelem a vzorem a kterého miluje nejupřímnější láskou, kterou v sobě dokáže najít. Šíleně moc s ním chce utéct pryč, protože ji už na ničem jiném nezáleží a zároveň se stává výbornou tanečnicí a slaví úspěchy před publikem v kabaretu.

            Petr v sobě dusí nespoutanou touhu po mladé a krásné dívce. Pere se se svým svědomím a zároveň se často poddává Isabeliným nárazům. Je si dobře vědom, co by se stalo, kdyby podlehl. Ví, jak by ho odsoudili a nemůže si dovolit ohrozit celou kabaretní společnost. Láska mezi nimi je už značně viditelná.

            Při velkém vystoupení, které má být vrcholem měsíce se náhle objevila Petrova přítelkyně Mary, která si velmi oblíbí mladičkou Isabelu. Napětí mezi oběma „milenci“ se stupňuje a Isabela v záchvatu vášně a žárlivosti na dospělou Mary zahrnuje Petra dotyky. Ten se jí snaží pomalu políbit, ale v tom vstupuje do místnosti Brigita, která vše uvidí a situaci zhodnotí jako velice vážnou.

            Brigita se snaží přesvědčit Marka, aby Isabelu poslal do internátní školy daleko odtud. Nakonec se jí to povede a Isabela musí odjet. Příběh končí a obě roztrhaná srdce se už nikdy nenajdou…

 

 

 

Myslím, že by to celé mělo začínat nějakou zoufalou scénou Isabely, která přišla o rodiče a rozhodně končit tak, že na jevišti budou jenom Isabela a Petr, kteří budou vědět, že se vidí naposled.

Musí tam být hodně viditelný věkový rozdíl a zvláštní vztah mezi nimi. Musí být jasné, že takový vztah by se nedal tolerovat, že Petr je určitým způsobem vázán k Mary a že ji nechce ubližovat, protože ona ho má hodně ráda a taky musí být viditelné, že i když to Petrovi způsobuje problémy, nemůže se ovládat a Isabela ho přitahuje.

 

To je moje představa, snad se vám to bude líbitJ.


2 názory

Dianella
03. 12. 2010
Dát tip
a já;):D

jestli je tady někdo pro nešťastnou,zakázanou a úchylnou lásku,pak jsem to já :D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru