Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Veselé Vánoce!

03. 12. 2010
10
23
1812
Autor
beruška

Po neuvěřitelně dlouhé době jsem se zase dostala k psaní. Měla jsem tak trochu vánoční náladu a tak se to na mé povídce projevilo :)

Milý Ježíšku!

Jmenuji se Marie Vopičková a pocházím z malé vesničky na severu Čech. Vesnička je to tak malá, že snad ani na mapě bys jí nenašel. Máme tady přesně padesát domů (ovšem po mé dnešní malé nehodě s autem už jen 49). Pracuji jako pokladní, uklízečka, prodavačka a částečně kuchařka v místí samoobsluze a restauraci. Nabídka zboží? To je velká bída. Nabídka jídla v restauraci? Raději zůstaň hladový, protože poslední zákazník skončil se střevní chřipkou v nemocnici.

Žiji se svým psem, křečkem, zlatou rybičkou, dvěma usychajícími kaktusy a mou matkou v domku. Je sice dvougenerační, nicméně jedna generace tady má zcela jasně nadvládu. Bohužel ne ta moje. Původně jsem měla dostat celé druhé patro, ale skončila jsem s jedním pokojíčkem a toaletou. Alespoň, že tu mám vlastní. Má matka si z celého zbylého prostoru dokázala vybudovat přepychové bydlení včetně posilovny, pracovny, šatny, sauny a místnosti (nerada to říkám, ale právě tahle místnost je větší než můj pokoj) pro své vánoční ozdoby. Matinka je v důchodu, ale vůbec na to nevypadá. Ve svém volném čase založila klub seniorů, klub milovníků Vánoc a klub sportovců. Na to, že je nás ve vesnici necelých 150 lidí, docela slušný počet. V pondělí je v klubu seniorů a nacvičuje s nimi zpěv. Ve středu je v klubu milovníků Vánoc, který již od června plánuje, jak si vyzdobíme vesnici. A v pátek předcvičuje aerobik ženám nejméně o dvacet let mladším než je ona. Ovšem přesto tyto ženy nezvládají držet její (ďábelské) tempo.

Má matka miluje Vánoce. Každý rok jim věnuje tolik času, že se nestačím divit. Její nejnovější vánoční vynález? Záchodové prkénko pomalované jehličím a ozdobami. A právě z tohoto důvodu jsem ráda za vlastní toaletu. Jakoby nestačila společná koupelna s malým vánočním stromečkem na vaně a vločkami pomalovaným sprchovým koutem.

Cukroví se u nás peče již od začátku listopadu a dojídá až do dubna. Právě z tohoto důvodu dodržuji již několik let krásnou vánoční tradici: předvánoční dietu, vánoční dietu a povánoční dietu.

Jen jednou jedinkrát jsem matce dovolila, aby vyzdobila samoobsluhu. Výsledkem byl několikadenní chaos, než jsem vše dala do pořádku. Od té doby má přísný zákaz něco provádět s mým pracovištěm.

Myslím, že stejně jako já trpí i můj pes Hugo. Jeho bouda se vždy mění v perníkovou zasněženou chaloupku. Co je zvláštní? Je zasněžená, i když nesněží. Můj křeček Max se vždy radši schová do domečku, aby nemusel koukat na svou klec omotanou vánočním řetězem. Zlatá rybička Líza II. je u mě v pokoji, tudíž jí nebezpečí nehrozí. Její předchůdkyně Líza I. na to ošklivě doplatila. Když viděla, že jí do akvária má matka nacpala umělou miniaturu vánočního stromku, raději zemřela, než aby se na to musela dívat.  

Celý rok jsem hodná, ignoruji maminčiny připomínky ohledně mé postavy, toleruji matčino vánoční šílenství a nevadí mi, když jednou do týdne musím poslouchat strašně falešný nácvik pěveckého sboru důchodců. Jsem šlechetná, tudíž bráním slabší (můj pes Hugo) před silnějšími (má matka) a jejími nápady, že Hugísek bude nosit mikulášskou čepici. A tohle dělám celých třicet pět let. Myslím, že letos si zasloužím pořádnou odměnu. A co že to vlastně chci? Drahý Ježíšku, prosím, zruš Vánoce, protože už mi vážně lezou krkem!

Děkuji, s láskou Marie.


23 názorů

8hanka
09. 01. 2012
Dát tip
nuz, ked Marie este v 35 rokoch veri na Jeziska, nedivim sa, kto ma u nich nadvladu:)*

beruška
13. 04. 2011
Dát tip
Děkuji :)

akakipi
05. 04. 2011
Dát tip
Pěkné :-) A vtipné :-D

beruška
08. 01. 2011
Dát tip
Díky ;)

beruška
08. 01. 2011
Dát tip
Děkuji :) Ano, cukroví bych ti klidně poslala, kdyby ho naše rodina nesnědla hned po vánocích :D

a2a2a
03. 01. 2011
Dát tip
Milá Beruško, přemýšlím, jak bych ti pomohl a napadlo mne, že bys mi polovinu cukroví mohla posílat, ať ho nemusíš jíst až do dubna, jinak jsem s úsměvem četl a přečetl. Máš pravdu, s tím WC prkýnkem bych měl také potíže, i když taková akupunktura má něco do sebe.

beruška
12. 12. 2010
Dát tip
Díky, snažila jsem se :D

beruška
07. 12. 2010
Dát tip
Díky :) Ano, bylo to myšleno jako oddechovka jen tak pro radost :)

beruška
05. 12. 2010
Dát tip
Děkuju za kritiku :) Máš pravdu, nazývat to povídkou není zrovna nejvýstižnější. Tohle jsem psala jen tak pro radost a pro pobavení :)

Zdravím, nejsem sice žádný cvičený kritik, ale snad nebude tak zle, když si dovolím pár subjektivních postřehů. Nevím, jestli je to opravdu povídka, každopádně i přes svou poměrnou krátkost a nadsázku mi dílo přišlo nezáživné kvůli své upovídanosti - plno popisů, které vlastně nemají příliš společného s pointou (první dva odstavce by bylo možno nahradit třemi, čtyřmi větami, které dovedou poměrně věrně uvést do „problematiky“ Od třetího odstavce jsem měl konečně pocit, že „děj“ nabral směr, i tak jsou dobré okamžiky střídány jalovým povídáním. Předposlední věta napovídá, že ta výřečnost je možná záměr. Nemám pocit, že bych dočetl výtvor přesahující rámec školního slohového cvičení. Snad b udou tvé příští literární příspěvky šťavnatější. Hezké dny přeji.

beruška
04. 12. 2010
Dát tip
Díky :D Jo, chudák Líza I. :D

Tak rybička raději umřela... :-DDDDD To nemá chybu. +tip

Piscis
04. 12. 2010
Dát tip
super:-)

beruška
03. 12. 2010
Dát tip
děkuju :)

beruška
03. 12. 2010
Dát tip
Díky :)

renegátka
03. 12. 2010
Dát tip
Beruško, četlo se mi dobře.Oceňuji vtip.*

beruška
03. 12. 2010
Dát tip
Děkuju :)

Sebastiana
03. 12. 2010
Dát tip
Má to vtip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru