Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmrzlinový den

27. 11. 2001
2
0
1164
Autor
Iblow

Ulice byla rozpálená a slunce slibovalo, že se jen tak neochladí. Obloha nad městem vyla remně moddý, že člověk nevěděl, jestli nezahřmí a nezačne letní bouřka. Pro vedro byly ulice plné lidí, hydrant v parku byl otevřený a všichni toužící po chladu a po vodě běhali pod kapky umělého deště. Kavárny byly plné žen s dětmi a zmrzlina všech barev a chutí mizela po tunách. Každý se snažil nebýt v kanceláři ani doma a jakýmkoliv způsobem zahnat dusno a žízeň.

Vzduch se potil, byl zmrzlinový den...

Já jsem hned po obědě vyběhl také do ulic. Doma se nedalo dýchat i přes to, že všechna okna byla otevřená a klimatizace běžela na plno.

Utíkal jsem přes ulici a chodník, vařící jak plotna, rovnou skrz kovanou branku do parku, aby ze sebe smyl tu celodenní malátnost. Proběhl jsem zatáčkou a byl jsem na plácku u hydrantu. Kolem bylo rozseto spoustu lidí. Hlavně dětí, ale i pánové v saku a bohaté dámy z centra, seděli kolem hydrantové fontány a nevšímali si toho, že jim voda padá na košile a kalhoty, nezajímalo je, že drahé účesy ztrácejí tvar a všechna líčidla stékají po tvářích, takže vypadají krásně legračně a spousta nás dětí se jim smála. Některé dámy si dokonce opláchly obličeje, rozpustily vlasy a kroužily s námi dětmi pod padající vodou, jakoby se vrátily do těch let, kdy je žádné kostýmy, účesy a práce netížily. Kolem hydrantu vládl klid a pohoda, lidé zapomněli kým jsou a toužili jen po chladu a vodě.

V průběhu odpoledne se slunce ještě více roztáhlo po letní obloze a brzy ji celou zaplnilo, netrvalo dlouho a zdálose, že nikde nezbylo ani trochu modra. Vedro bylo větší a větší a brzy nebyl hydrant v parku jediný otevřený. Po ulicích jezdily kropící vozy a tvořily z nich řeku, která ale pod žárem slunce ubývala a stačilo několik desítek metrů až z řeky nezbylo nic. V parku už byly davy a na chodnících bylo mrtvo, vzduch se totiž už ani netetelil, vlastně se v něm dalo plavat a jak se paprsky odrážely od skel domů, od betonu a asfaltu, bylo ještě větší vedro. Na teploměr se radši nikdo nedíval.

Ležel jsem na trávě a skrz zavřený víčka jsem se prodíral červeným vařicím světem, nechal jsem svoje tělo někde za sebou. Nechal jsem ho laskat studenými kapkami vody a sám jsem bloudil, v nějakém rudém polospánku. Vnímal jsem jenom vzdálené bručení kropícího auta a ten šelest tisíců kapek letících nehybným vzduchem. Někde na vesnici teď muselo být krásně. Tak krásné léto určitě nikdo dlouho nezažil. Snad se trhalo ovoce, děti se koupali u rybníka a mámy jim dělali skvělé jahodové koktejly. Každý měl co dělat, aby si zmrzlinový den pořádně užil. Tady se nedalo dělat nic, jen ležet a doufat, že to slunce už vzdá a bude večer. Město ožije a krev se mu zase rozproudí, ta krev která teď stála a sotva bylo znát, že v celém městě je někdo jiný, než kropicí vůz. Lidé se dokonce ani nebáli rabování, protože i na to bylo moc horko a možná, že nějaký zloděj teď živě diskutoval s obchodníkem, kterému včera vykradl celý krám, teď tu totiž všichni seděli pod sprchou kapek a byli na tom stejně. Chtěli jen ležet, mluvit a tvářit se “zmrzlinově”.

Otevřel jsem oči a viděl jsem svět okolo. Stromy strnule stály a tráva byla zválená od lidských těl. Klouzal jsem pohledem a všiml jsem si, že přeci jen ještě někdo stojí. Byla to nějaká stařenka na druhé straně kruhu, než jsem ležel já. Stála a dívala se přímo na hydrant. Dívala se s pootevřenými ústy, jako by to bylo boží zjevení. Stála tam a pak zmizela. Spadla tak tiše a měkce, že to vypadalo, jako když se skládá košile po vyžehlení. Její hůl dutě dopadla na betonový chodníček a ten zvuk mluvil za všechno. Lidé otáčeli hlavy, otevírali oči a zvedali se na rukou, aby viděli co je ruší v siestě. Nějaký pán s červenou u krku rozepnutou košilí vstal a přešel k ležícímu tělu. Dav začal obklopovat to místo a vzrušeně hučel. Netrvalo dlouho a pán s červenou košilí se posmutnělý prodral davem.Proběhl kolem nás, kolem hydrantu a vyběhl do ulice.

Sanitka tu byla za chvilku, naložila stařenku a odjela pryč.

Lidé se začali rozcházet, protože už byl stejně pomalu večer a žár léta už se dal vydržet s klimatizací, zmrzlinou a bazény na střechách domů. Zmrzlinový den končil a do ulic se vracel život. Proběhl jsem kovanou brankou, přeběhl ulici a úprkem vzal schody a už jsem byl doma. Dám si pořádný jahodový koktejl.


Semeno
13. 07. 2003
Dát tip
To je bezva To je strašně bezva. Tímhle stylem bys mohl psát knížky. Akorát ňáký ty překlepy a blbý věty, klasický chyby, ale styl je bezva (no, tak třeba skvělej) :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru