Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Systém

02. 01. 2011
8
14
1428
Autor
Slimáček
 
 
         Na znovu zaskleném koberci se lesknou čerstvé čokoládové otisky. Jaroušek dostal k osmadvacátým narozeninám dort ve tvaru pejska. A ovšemže další sadu panáčků – obchodníků s nemovitostmi. „Dobrý den, pane, vyměním svou garáž barvy tropických jahod, co nabízíte?“
 
 
...
 
 
         Probudil jsem se v porodničce pro živorodky na opačné straně akvária, daleko od bahnatčích álejí, daleko od domova, a naprosto nechápal své pozdně včerejší konání.
         Až po chvíli soustředěného přemýšlení to do sebe všechno začalo heslovitě zapadat. Nezvaná návštěva - korýš s vystěhovacím dekretem v podklepetí - obchodní ultimátum výměnného charakteru - pošťuchování se s hordou perlooček - zápach chloroformu - zatmění před očima. Zbytek jsem si mohl pouze domýšlet, všechny okolnosti nicméně nasvědčovaly tomu, že jsem se stal obětí nehorázné majetkové zvůle.
 
 
...
 
 
         „Půdní nástavbu za parkoviště. To je fér. A jestli se vám to zdá málo, přidejte vilku v horách.“ Jaroušek ani nezaregistroval něco jako maminku za svými zády.
„Jaroušku, musíme jít.“
„Ještě chvilku.“ žadoní Jaroušek. „Jenom přinutím nájemníky, aby se pakovali do holostavby a přivlastním si jejich letní byty.“ Naráží však na nekompromisní postoj něčeho jako maminka.
„Panáčky ti zabalím s sebou, akvárko tu ale musíme nechat. Každá rodina si smí vzít jen dvacet tun nejnutnějších věcí. Kosmické lodě toho mnoho neunesou.“ 
 „Maminko.. vrátíme se ještě někdy?“
Něco jako maminka shlíží na Jarouška, oči zalité slzami.
„Jaroušku...měl bys udělat něco s .. nimi“ ukazuje směrem k akváriu. „Aby se netrápili, až....to přijde.“
 
 
...
 
 
         Terén byl už zase rovný, stočil jsem měchýřovku mimo dosah výstražně trčících šutrů, vyhnul se larvám pakomárů a pokračoval do středu akvária. „Nenechám si kálet na hlavonohu“ bručel jsem si pro sebe, „máme přece systém. Ten dokáže takovéto excesy řešit.“ Příliš jistý jsem si tím ale nebyl.
         Ještě v momentě, kdy bůh vyřadil z provozu motorek na přívod vzduchu, jsem zcela vážně pomýšlel na obnovu svých práv. Pak zhaslo osvětlení a mému světu počala krátká vláda chaosu a zmaru.
 

14 názorů

Slimáček
04. 01. 2011
Dát tip
se neomlouvej, jarouš má v akváriu prostě víc druhů než jenom živorodky, kupříkladu ropušnatce:) nic záhadnýho

těša
04. 01. 2011
Dát tip
myslel jsem "Probudil jsem se v porodničce pro živorodky na opačné straně akvária," takže živorodky, ale asi to chápu špatně. promiň.

Slimáček
04. 01. 2011
Dát tip
jako holčičky? předpokládám, že jaroušek měl v akvárku i nějaký zvířence mužskýho rodu

Hrušková
03. 01. 2011
Dát tip
*

těša
03. 01. 2011
Dát tip
jestli správně chápu kontext, mělo by být v přímé řeči aby se netrápilY, ne?

Slimáček
03. 01. 2011
Dát tip
to ne, o PM sem ani neuvažoval, tam bejvaj jiný - vymakaný kousky..tohle je spíš miniatura, do katugirie povídky sem to vmlaskl, protože na autorský stránce to vypadá líp

velky T

Honzyk
02. 01. 2011
Dát tip
"bahnatci aleje"- :D ....vivat Jarousek !)*

Lightdancer
02. 01. 2011
Dát tip
mám rád vztah micro-macro

blbjenka
02. 01. 2011
Dát tip
ANO! Ještě!

Slimáček
02. 01. 2011
Dát tip
d a n k e

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
Zajímavý konec. Líbí, moc.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru