Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Závislosti

13. 01. 2011
0
0
634
Autor
Margaretta

Tato úvaha byla vytvořena na základě trestného úkolu do ORV.

 

Někdy, když pozoruji ostatní, chce se mi zvracet, nebo brečet. Z toho, jak vypadají, jejich finanční situace, množství cigaret, které vykouří denně (!) a také z jejich (ne)zdraví. Všechno tohle zavinily závislosti. Ať už na nejobyčejnějším nikotinu, či alkoholu, nebo na ostrých drogách, či na první pohled nevinný workoholismus. Tohle všechno, ale ještě mnohem víc, vás tahá do věčného kolotoče, ze kterého není cesty ven. Ničí opravdové vztahy a zdraví, a někdy to skončí až za mřížemi. To je ale ta nejmenší daň, kterou za závislost dáte. Setkala jsem se s případem, který ukončila smrt, tedy vražda. Pro lepší vysvětlení, ten závislý byl zavražděn. Ikdyž tohle všechno vím, občas jsem šťastná, že jsem závislá byť na maličkosti, jako počítač. Možná chci jen do světa zapadnout. Tak mě napadá, třeba to tak mají i ti ostatní.

Také jsem přišla na jednu důležitou věc. Uškodit, vážně uškodit, může i závislost třeba na nějakém jídle, knize, hračce … A tak vás všechny prosím, vyvarujte se tomu. Jak? Jednoduše! Jestli se teprve zvolna do víru beznaděje vtahujete, bude to lehčí. Jen mít silnou vůli. Také pomůže svěřit se někomu, komu věříte. Jste-li závislí na tvrdých věcech, navštivte léčebnu. Ovšem, pokud vám nejde přestat jích čokoládu, příkladně, postupně se těchto věcí straňtě, až úplně přestanete být závislí. Tělo i duše si zvyknou, že tato věc není hlavním předmětem vašeho života.

Také vám hodně poradí v poradnách.

No, a pokud na ničem závislí nejste, byť na maličkosti, dál si žijte jako doposud, pokud možno ještě lépe. Závislostím se straňte a mějte silnou vůli. To pro jistotu. Přeji spoustu štěstí, a málo námahy při odvykání ...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru