Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Každá generace je horší než ta před ní.

22. 01. 2011
9
20
2491
Autor
sharik

„Víš, každá generace je horší  než ta před ní, proto každej slyší starý lidi nadávat, jak jsou ty mladý nevychovaný parchanti,“ rozpovídal se Milan.

„To je jasný,“ odpověděl Petr. „Je to za trest. Když jsi mladej, jsi bezohlednej šmejd, i když myslíš, že ne. A jako starej dědek musíš vidět, že jsou lidi ještě horší. Co bylo dřív je nenávratně v řiti a ty můžeš jen nadávat na ty blbý smrady.“ Odpojil ladičku od kytary a zahrál pár akordů. Pak ji položil do stojanu. Byl to zvláštní kytarista. Technicky hrál výborně, ale podle sluchu nedokázal ani naladit. A přitom psal skvělou muziku.

„Vím přesně, jak to myslíš,“ přikývl Milan. „Včera na mě nějaká bába řvala, když jsem ležel nachcanej na lavičce. Poslal jsem ji do prdele, krávu...“

„No a?“

„Pro nás je to jen zasraná stará bába. Ale ty vole pochop, ta ženská za sebou může mít skvělej život, plnej tak zasraně zajímavejch věcí, o kterejch se nám ani nesnilo.“ Dokončil myšlenku a prohrábl si krátké, na modro obarvené vlasy.

„Mám noční můry z toho, že až budu v důchodu, pro každýho budu jen nezajímavá, dožívající skořápka. Zbytek člověka. Všechny ty skvělý dny budou tak hluboká minulost, že už ani nebude existovat,“ přiznal Petr a trochu se mu při tom zachvěl hlas.

„Přesně tak, vole. Už teď mě ta mladší generace sere. Třináctiletý smradi chlastaj, hulej a šukaj jak o život. Jsou drzí, tvářej se chytře a maj v hlavě víc nasráno, než jsme měli v jejich věku my. Dneska jsi starej hned, jak přestaneš bejt dítě.“

„Život končí v pětadvaceti, za chvíli budem na odpis.“

Petr si vzal kytaru a zase k ní připojil ladičku.

„Zkusim to podladit,“ změnil téma. „Ten song tak podle mě vyzní líp.“

„Ti to pořád řikám...“


20 názorů

Bealtaine
07. 07. 2012
Dát tip
Už jen to, že si od rána do večera stěžují z nich nedělá moc dobrý lidi. A zrovna včera jsem si v klídku meditovala na lavičce a louskala ořechy a naproti se usadilo spoustu důchodců, házeli odpadky na zem a byli hluční a celí dvě hodiny jen pomlouvali jiný lidi. A vůbec.. Jeden pytel :)

Čte se to opravdu dobře. Jen škoda, že se text ubírá jaksi odnikud nikam.

Bosora
29. 01. 2011
Dát tip
Jo, dobrý T*

Makoves
29. 01. 2011
Dát tip
Víš hele , docela dobrý. Asi tě začnu číst. Ty máš rád sci-fi? Tak y má dvě sci-fi

MarK.
26. 01. 2011
Dát tip
..plne suhlasim s nadpisom!

Dobré na zamyšlení...a je v tom kus pravdy.

Dobré na zamyšlení...a je v tom kus pravdy.

sharik
23. 01. 2011
Dát tip
tak to díky :)

Tak já bych ani nechtěla, abys psal nějak výrazně jinak, protože tě ráda čtu. ;)

StvN
23. 01. 2011
Dát tip
Fajn.

sharik
22. 01. 2011
Dát tip
díky všem za kritiky, popř. za tipy. Lady de Winter: vím jak to myslíš, ale můj problém je ten, že jinak psát neumím. i kdybych to zkoušel, pořád budu psát stejně. i tak si zkusím vzít tvoje rady k srdci, cením si jich... Tangens_Omega36: díky za upozornění, v tom jí/ji dělám chybu odjakživa a nemůžu se toho zbavit :-))

..mi tam děj nechybí..jsou to takové střípky..mudrlanství tam sice je..ovšem to k určitému věku prostě patří.:)

Skvěle jsi to vystihl :)

Doony-Don
22. 01. 2011
Dát tip
A proč jen to musí být pravda?! Je fakt smutný pozorovat rozný věkový kategorie a uvědomovat si ty drobné rozdíly *

Několikaminutová meditace nad tvým textem. :)) Na jednu stranu mě baví tyhle tvoje krátké miniaturky ze života, na druhou stranu zvláště v tomhle balancuješ na hranici mudrlantství až příliš. Na jednu stranu jsou v tom textu hezké a zábavně podané myšlenky, na druhou tam vlastně kromě nich není nic jiného. Asi by to vyznělo lépe, kdyby ty myšlenky byly zasazené do jiného kontextu, aby vystoupily samy z nějakého děje nebo alespoň kontaktu dvou postav. Nebo aby si je čtenář byl donucen vyvodit sám na základě nějakého extrémního monologu jednoho z členů kapely. Nebo té babky. ;) Takhle je to přeci jen příliš prvoplánově podané.

:)..hm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru