Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - VT Marvin

23. 01. 2011
4
48
2435
Autor
slovoma

4. místo 13. kola soutěže "Slovo má"

Stal jsi se spisovatelem, alespoň si to myslíš, píšeš básně a povídky.

Tvá první báseň byla o lásce, i druhá a třetí. Znáš je zpaměti a nikomu jsi je neukázal, smáli by se ti. Nakonec přišlo zklamání a s ním další texty. Začínáš číst prokleté básníky a stáváš se jedním z nich.

Tvá první povídka byl fantastický příběh o kouzelnickém učedníkovi, který porazí armádu skřetů, a ukázal jsi ho kamarádům. Poplácali tě po zádech, máš prý talent; kdy vydáš knihu? Tvé sebevědomí je katapultováno pryč z pozemského světa.

Kupíš další a další povídky, další a další básně.
Jsi socha, na niž kálí holubi.

A nyní musím vstoupit na scénu já a říct ti, abys své texty umístil na literární server. Skvělý nápad, pomyslíš si. A tak dál píšeš básně a povídky, ale teď jsi skoro profesionál, jak věříš.

Nejsi.

Sedíš ve svém pokoji a píšeš básně a povídky, dopisuješ první román. Sedíš a čekáš a obrůstáš mechem. Kde je tvá sláva?

Kde je tvá sláva?

Slova dopadají na papír a nejsou slyšet. Je čas, abych ti to řekl.


48 názorů

Martys.cz
09. 02. 2011
Dát tip
Zííív. Nejde ti to.

Horavin
28. 01. 2011
Dát tip
Neber si to osobně, Marvine, ale tvůj úvodník se mi s prominutím nelíbí stejně jako většina podobných úvodníků, které předstírají zájem o vážné téma, ale místo něho předhodí čtenářovi nějakou píčovinu, jakou je tato přímo ukázkově. Vždyť jsi vůbec nedodržel stěžejní podmínku soutěže, která jasně stanoví, že má jít o aktuální závažné téma, ale naopak ji ostentativně ignoruješ. Abys nasadil korunu absurditě, právě jsi přiznal, že jde o Tvůj rok starý canc, který ani sám nemzslíš vážně: "blbjenko, už to tak bude, že je to téměr rok staré..." Pokud tohle má být výkladní skříní, pak Písmáka rozhodně nereprezentuje, ale naopak poškozuje a pohrdá intelektuální výbavou čtenáře.

Janina6
24. 01. 2011
Dát tip
Pobavilo mě souvětí "...o učedníkovi, který porazí armádu skřetů a ukázal jsi ho kamarádům". Toho učedníka? Čárka za skřetama je prostě životně důležitá. Je čas, aby ses to dozvěděl :-))) Jinak fajn.

blbjenka
24. 01. 2011
Dát tip
tak jako né že bysme tohle nečetli už ikskrát v různých variacích, snad i v úvodníku už něco podobnýho bylo, jen si teď nevzpomínám kdo ... to je fuk, prostě klasika, ale proč ne nicméně velmi zábavná diskuze - obzvlášťní dík arminovi za první větu a brack za zmínku o "sociálním cítění" - chlámu nahlas :))

lekce jedna: na lidi bud hodnej (hlavne na zensky). muzes jim rict svuj nazor, ale jses dost inteligentni na to, abys je pritom neurazil a nerozplakal. ;-DDDDDDDDD

ucim te, marvine socialnimu citeni.

ja te miluju Marvine a snazim se te konstruktivni kritikou autorsky posunout vpred. vsimni si, ze kdyz se mi tva dila libi, nebojim se to rict (viz tva povidka o kapitanovi).

poslední věta naopak přesně pasuje k marvinovu působení na písmáku. I kdybych to četl jako anonynmí text, první, kdo by mě napadl, by byl marvin...

Márvine, musíš si uvědomit, že my hodnotíme texty ANONYMNĚ, čili i kdybys to do soutěže zaslal jako "Hurvínek", na věci by to nic nezměnilo.

ten zaver neni dobry marve, takovy kazatelsky, vis, jako je na case, abys mu to ty rekl? Proc zrovna ty? Sezral jsi snad moudrost sveta? vlastne cela povidka je v duchy nabubrelem. chudak blbec radoby spisovatel, ktery hovno umi, a ty, jeho spasitel, ktery mu to natre! chybi mi socialni citeni a prebyva cernobilost hrdinu. jeden je debil (ten pisalek), druhy sezral salamounovo hovno (ty).

..marve..myslím..že stačilo..fičím do práce..pa..:)

..marvine..prostě jen pocit..nic víc.::)

Lakrov
24. 01. 2011
Dát tip
Pro Pišta_Hufnágl > ... "žvanilové a tlučhuby", nemám problém s vynachválením textu... Zdá se, že máme na věc podobný pohled.

Oni ti "nechválící" mají začasté problém oddělovat text a autora. A to ať jde o dílo nebo o komentář v diskusi. Ač mám Márvina zařazeného ve škatulce "žvanilové a tlučhuby", nemám problém s vynachválením textu, který je prostě a jednoduše dobrý.

..marvine..opět jsem pozorně přečetla a myšlenka je dobrá.. ..jen mi ten text příjde tak trochu odfláknutý..mám pocit..že jsi do toho mohl dát víc a pak u takových textů já osobně dávám přednost humornému pohledu na věc.. ..u tebe mi z toho krapet čiší zahořklost.. ..možná se pletu..nejsem žádný myslitel.. ..je to prostě jen můj názor.. ..každý se prostě na svět díváme jinýma očima a to je dobře.::)

Lakrov
24. 01. 2011
Dát tip
> ... kdekdo si spojí poslední větu s autorem... Je jedno, se kterým autorem je poslední věta spojována; nějakého autora ten text má. A tím jak onen autor formuluje poslední větu se buď staví po bok ostatním 'osloveným', čímž posouvá text do oblasti satiry s náznakem sebeironie, nebo se autor staví do role mentora, čímž ostatní (čtenáře) nakrkne :-)

..počkej na chvíli..teď něco píšu..

Lakrov
24. 01. 2011
Dát tip
Skvělý úvodník. Myslím, že vystihuje jak počáteční pohnutky k publikování na Písmáku, tak pocity většiny autorů po určité době setrvávání v tomto 'latentním postavení'. Poslední věta by možná zněla lépe jinak, než v první osobě; takhle působí, jako by ses z té oslovované množiny autorů sám vyčleňoval :-) A až teď vidím, že tě ostatní moc nechválejí -- takže ten tvůj 'blemc' asi splnil svůj účel. Ode mě tip.

..mno..marvine..hlavně..žes to myslel vážně..:) ..a teď vážně..tento text bych tipovala na patnáctiletého kluka..ano..je to blemc..

tak je to blemc, ale ja tady marvina ucim zpusobum, vis???? ;-DDDD

Honzyk
24. 01. 2011
Dát tip
....takovej blemc uz jsem necet hodne dlouzho...to myslite vazne:(((

Marvine, dobry. Sice vim, ze si ten svuj T muzu strcit do prdele, ale i tak se mi to libilo. A nepicuj.

slovoma
23. 01. 2011
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian -. Na jednu stranu nehorázná hovadina, na druhou stranu zajímavé. Globálně vzato dobře myšleno, špatně provedeno. Nicméně příslib do budoucna. Vaud - dobry napad, fajne se cetlo, chvilama jsem si rikal, co bych o tom napsal ja a bavilo me to. Pišta_Hufnágl – Výtečné! Nejen suverénním zpracováním, ale zejména odvahou ukročit z obvyklé úvodníkové „odlehčenosti“. Pomerančová – trochu patetické, ale nakonec, proč ne? Dobré zamyšlení na téma pomíjivost, polní tráva a podobně. Jiří Staněk – SD 03 a SD 01 ex aeqo, nicméně přednost dávám těm kritikům... to se mi líbí, jak do nich šije.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru