Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věda, technika a zamyšlení

12. 02. 2011
3
12
1128

V této fenomenologické eseji se věnuji tomu, jak technika ulehčuje člověku život, a zároveň klade vyšší nároky na jeho vzdělání a odpovědnost. Na akademické půdě jsem za toto pojednání sklidil velmi příznivý ohlas, a tak se o něj chci podělit i s Vámi.



Člověk odjakživa uvažoval o tom, jak si co nejvíce ulehčit svůj život, a proto začal vyvíjet techniku se kterou i on sám patřičně vyvíjel. Již od začátku vývoje techniky bylo známo, že budou kladeny vyšší nároky na vzdělání a odpovědnost člověka. S postupným vývojem techniky se musel i postupně vyvíjet člověk, tak aby byl vůbec schopen jí ovládat. Bylo a vždy bude zapotřebí zdatných znalostí, které by měl člověk ovládat k jejímu užívání. Každý svůj technický obor má svého vlastního vzdělání. Pro člověka technicky málo zdatného je technika spíše utrpením, nežli ulehčením jeho života, a proto je zapotřebí jistého vzdělání a odpovědnosti. Když technika již dosáhla svého jistého stupně vývoje, tak jsou kladeny vyšší nároky na vzdělání jejího uživatele. Bez patřičného vzdělání a odpovědnosti je technika spíše utrpením a neznámou věcí. Je známo čím více si chceme ulehčit svůj život, tím více máme být také vzdělání k užívání techniky, se kterou pracujeme.

Sám moc dobře vím, že je opravdu zapotřebí jistého vzdělání a odpovědnosti k technice. Již od mala jsem se pohyboval v jistém technickém zázemí a poznával jsem tak i její patřičný vývoj a potřeby vzdělání pro ulehčení práce s technikou. Znám technické potřeby člověka v dnešním světě co se týče zemědělství i počítačů. Mohu tedy tak potvrdit, že bez patřičného vzdělání a odpovědnosti k technice, která nám je k dispozici v dnešním světě mohou nastat jisté potíže.

Zamyslím-li se nad tím, zda nám opravdu ulehčuje technika život, tak si mohu dovolit říci: „Ano, technika nám opravdu ulehčuje náš život.“ Opět ale musím klást vyšší nároky na vzdělání a odpovědnost. Bez patřičného vzdělání se pak nedá říci, že mi technika ulehčuje život, ale spíše naopak mi ho dělá těžším. Pro budoucí povolání v technickém oboru, o který mám zájem bych měl dosáhnout jistého vzdělání a odpovědnosti. Sám tedy pociťuji, že je zapotřebí vyššího technického vzdělání. Pro mé budoucí povolání ve světě techniky se tedy snažím dostatečně vzdělávat, abych si později za její pomoci mohl ulehčovat svůj život. V technickém oboru mého zaměření je pak kladen i velký důraz na odpovědnost, bez patřičné odpovědnosti by mé vzdělání ani nebylo dostatečně využíváno.

Budoucí povolání v technickém oboru je, ale velmi složité vzhledem k tomu, jak se technika čím dál tím více vyvíjí a je tak i zapotřebí se více vzdělávat. Technika, která na nás klade velké požadavky, nám později ulehčuje život. Je také pravdou, že bez patřičné odpovědnosti k technice, kterou máme také dodržovat, aby nám ani tak neulehčovala život, ale spíše naopak ztrpčovala. I když budoucnost a vývoj techniky je stéle pro nás nejasný, tak na člověka budou i nadále kladeny vyšší nároky na jeho vzdělání. Práce v technickém odvětví bude jistě vždy dost, ale mohl by nastat případ, kdy bude nedostatek značně vzdělaných lidí. Proto technika klade vyšší nároky na vzdělání a nutí tak lidi i k jisté odpovědnosti se vzdělávat. Je nutno pro mé budoucí povolání být technicky znalý mého oboru a na svou práci v technickém oboru abych kladl velký důraz a odpovědnost.

Závěrem mohu napsat, že v dnešní době je mnoho technických oborů, ale je zato méně technicky znalých a vzdělaných lidí. Proto by měla technika více klást důraz na vzdělání lidí, kteří by jí měli ovládat a být tak schopní i nějaké té práce s technikou. Dále je nutno, aby s technikou pracovali dostatečně odpovědní lidi, kteří vědí, jak by se měli správně chovat k technice, která jim je poskytnuta pro ulehčení jejich práce a života. Nutnost technicky se vzdělávat pro budoucí povolání je vždy vysoká, ale zato lidí, kteří by se chtěli technicky vzdělávat je méně. Technické zaměření co se týče povolání, je vždy dostatečně obsáhlé a vždy bude vyžadovat patřičného vzdělání. Zaměření na budoucí povolání co se týče techniky, je vždy dostatek a vždy bude vyžadovat dostatečné nároky pro vzdělávání a zodpovědnost.


12 názorů

trochu mi to připomíná sociologický průzkum ve filmu Vrať se do hrobu: valná část mládeže už má jasno při volbě povolání, existuje však minimálně 50% mladých, kteří ještě jasno nemají.

papouch
13. 02. 2011
Dát tip
Omlouvám se, nechal jsem se unést. Přímo blábol to není. Záchvěvy myšlenek tam jsou. Ale je to napsáno neumětelsky (viz kritiky výše), je to poněkud dětinsky naivní a vůbec mimo mísu. Hlavně mě rozčílil ten nick. Svědčí o nekritickém přístupu k sobě samému a poněkud nabubřelém egu. Za tou větou o profackování si stojím.

papouch
13. 02. 2011
Dát tip
blábol kdyby tohle Heidegger četl a zjistil, že si přivlastňuješ jeho jméno, tak by tě profackoval

ano ,úvaha by měla být stlačená do jedné,či pár vět....že se nám tady s filozofováním roztrhl pytel

jH
13. 02. 2011
Dát tip
viz Stvnova kritika myšlenkovýho opakování se...dobrý středoškolský zamyšlení, leč s fenomenologií to má společnýho asi tolik, jako Ferlinghettiho poesie se špagetama Lorenzo Ferlinghetti...

orbital
13. 02. 2011
Dát tip
promiň, ale tenhle výplod nemá s fenomenologií snad nic společného... odpovědnost, technika, vzdělání... tři slova, která opakuješ v mnoha obměnách, ale pořád mluvíš to samé dokola. kolem toho prázdné žvatlání, promiň. neříkáš nic nového ani objevného, jen nějaké obecné plácání. konkrétně je přeci jasné, že třeba pracovník v jaderné elektrárně, musí být dostatečně vzdělaný a maximálně odpovědný, o tom není potřeba psát eseje. nechápu, na jaké akademické půdě Ti tohle prošlo... třeba tahle věta je nesmyslná, protože na první větu nenavazuje druhá a vkládáš tam nějaké vedlejší věty, které nedoplňují to, co jsi nakousl...: "Budoucí povolání v technickém oboru je, ale velmi složité vzhledem k tomu, jak se technika čím dál tím více vyvíjí a je tak i zapotřebí se více vzdělávat." a psaní čárek Ti asi taky moc neříká? chybí Ti snad v každé větě několik...

StvN
13. 02. 2011
Dát tip
Opakuješ se, například v prvních třech větách opakuješ něco o vývoji člověka. Pak zase o vzdělání. To jde napsat jednou větou.

renegátka
13. 02. 2011
Dát tip
Dobrá úvaha*

Nedávno jsem nad tím uvažoval, protože sám studuji vědu a umění, ve kterém je potřeba skutečně maximálně jen počítač a vyhledávací program... Za úvahu tip dávám s tím, že mi slíbíš, že si opravíš chyby, jo? :-) *

Děkuji, snažím se navázat na mého velkého jmenovce a dělám všechno proto, abych byl aspoň tak slavný, jako on.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru