Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někteří (inženýři)

22. 02. 2011
12
55
2610
Autor
Tisovyluk
Je jim třicet, narodili se s vysokým IQ a nízkým EQ, proto vždy byli schopni žít podle návodů. Není to tak dávno, co dostudovali vysokou školu. Stali se z nich inženýři. Dál už studovat nemuseli, titul inženýra stačil k tomu, aby získali dobře placenou práci. Kdyby studovali dál, víc peněz by stejně nedostali a nemohli by si tak brzo se svou mentálně totožnou, pečlivě vybranou, partnerkou nechat postavit dům. Ke stavbě domu si najdou pozemek co nejblíže města, kde pracují nebo přímo na kraji města s výhledem na louku či kousek lesa, za nimiž se rozprostírá dálnice, která je spolehlivou spojkou mezi důležitými městy. Inženýři mají nejen praktické, ale především rychlé automobily. Po dálnici s nimi jezdí, co to dá, aby si alespoň na chvilku vyzkoušeli darebácký život mafiána, jimž se nikdy neodváží stát.
(Co na tom, že člověk výjímečně zažije zácpu v zácpě? Většinou v zácpě ani zácpu nezažije a může zácpy naopak využít k řešení pracovních záležitostí díky své handsfree sadě, která mu umožňuje mluvit do prostoru v autě k člověku, který v tom autě vůbec nesedí. Díky vyspělé technice dokáže civilizovaný člověk to, co australští domorodci v dřívějších dobách dokázali ne zcela spolehlivou metodou telepatie.)
Ve svém novém nízkoenergetickém domě, který jim postavila firma, a poopravil zedník melouchář, si užívají všech komfortů moderního žití. Topí v něm elektrickým ekologickým kotlem a v obývací místnosti mají krb, aby byl spojen duch starých časů s duchem dnešního světa rychlosti získané díky dálnicím a rychlým vozům a díky počítačům, které umí divy. Jinak se inženýři sami moc nehýbají. Rostou jim břicha, protože dobré jídlo je dalším z požitků, které si rádi dopřávají. Sex samozřejmě v seznamu požitků nechybí. Synonymum pro jejich sex je „bezduchá soulož“. Dopřávají si ji s manželkou či s přítelkyní, s kolegyněmi inženýrkami během služebních cest či s praktikantkami bakalářkami na pracovních večírcích. Mají všechno – partnerství, lásku i sex. Co na tom, že ne vždy vše v jednom. Hlavně, že urvou, co se dá.
Hypotéku platí ze dvou inženýrských platů celkem snadno, stále jim zbývá dost peněz na masáže, posilovnu, návštěvy 3D kin, snídani v hotelu Mövenpick ve stylu, co sníš, to sníš, stačí, když zaplatíš pouhých 1000 korun…, a na jiné vnější radosti.
Dokonce uvažují i o koupi malé chaty uprostřed přírody, kam nedoléhá hluk velkoměsta, kde by se převážně v létě, mohli rekreovat. Teda… Když zrovna nepoletí na Sardinii k moři.
Inženýři jsou jako krysy, které když vpustíte do bludiště, kde je kus sýra, okamžitě ho sežerou, ale už se neptají, co se skrývá za tím bludištěm. Žijí přítomností, ale nejsou šťastní. Jsou jen spokojení.
Po umělém oplození se jim narodí dvojčata, trojčata, výjimečně i vícerčata.
Když jejich potomci vyrostou, vzbouří se proti návodům. Začnou kouřit, chlastat, fetovat, lžou a kradou, protože rodiče jim nedají ani vindru, dokud se nezačnou chovat slušně. A oni nezačnou. Jsou nezodpovědní a z jejich nezodpovědnosti se jim spontánní přirozenou cestou podaří rozšířit své geny.
Potomci potomků vyrůstají v punkáčském světě a nakonec se z nich stanou více či méně slavní, avšak uvědomělí umělci. Po prarodičích zdědí majetek, který jejich předčasně opotřebovaní rodiče zdědit nestihli, tak nemají zapotřebí docházet či dojíždět každý den do zaměstnání. Co vydělají, to vydělají. Vše rozfofrují společně se zděděným. Také žijí přítomností.
Potomkům potomků potomků se vlastním úsilím podaří vystudovat a stát se inženýry. Žijí pak slušným  životem dle návodů.

55 názorů

Tisovyluk
25. 02. 2011
Dát tip
no to je jasný, mohla bych jim oživovat sluch. Tak konečně jsme společnými silami přišli na to, v čem jsem bych mohla být dobrá. a dojit mlíko do kafe by sis zrovna Ty měl, abys přišel na jiné myšlenky.

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
No jo, jsem prostě výhybka. Ale jako když mi někdo začne tvrdit, že si mám dojit mlíko do kafe, tak mi to stačí. Já už se s tebou dál hádat nebudu. Nemá to cenu. Ty bys ukřičela i hluchýho.

Tisovyluk
25. 02. 2011
Dát tip
Když se člověk vyhýbá odpovědím, tak začne narážet na narážení překlepů. Príma, Hádavče.

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
Když dojdou argumenty, tak se začne narážet na překlepy. Super.

Tisovyluk
24. 02. 2011
Dát tip
StvN, dosud jsem se Tě nezeptala, co Tvoje inženýrská zkratka vlastně znamená. Tričko se píše měkké i. Proč by sis nemohl ráno dojit mléko? Kafe pěstovat asi ne, to by Ti u nás nešlo... Nechápu, proč bys nemohl... No, ale bezdomovci si nic moc nekupují, nejezdí autama a nestaví baráky, na druhou stranu. Co je to samotáž práce? Jako že je člověk při práci sám? Janino6, narážela jsem na to, co jsi napsala. Děkuji za chválení mého stylu, až bude nějaká inspirace, zkusím zas něco jiného.

Janina6
23. 02. 2011
Dát tip
Tisovyluku, ne, nejsem muž, působím tak na tebe? Jenom prostě nějaké muže znám a srovnávám. (Možná narážíš na to vyjádření "Ani bych neřekl..." - to byl citát.) A nebreč, žes nedostala žádnou nekritiku, to si nesmíš všímat jen výtek, víš? Zrovna já hned na začátku chválím tvůj styl psaní. Když to bude obsahově víc "uvěřitelné", nejspíš si u tebe docela dobře počteme.

StvN
23. 02. 2011
Dát tip
Aha, takže jde o city:) Hysterko. Každý má city, jen je musíš umět probudit. Ženský jsou v tomhle děsně naivní. Myslí si, že cit se projeví tím, když se člověk roztřese nad nějakým zlevněným tryčkem. Firmu si platím proto, že sám mám práce dost, tak nebudu ještě po práci kopat základy, to je fakt kravina. To už bych si i mohl pořídit krávu a dojit si ráno mlíko do kafe. ostatně to kafe bych si měl taky nejspíš pěstovat sám? Jinak bezdomovci, to je konzum největší, vždyť nedělají nic, než že žerou a pijou, leží nebo chodí na procházky. Ne, aby měl člověk "o čem psát", ale aby psal s čistou hlavou. Nejspíš to myslel z legrace, jako že je nešika, tak jeho práce připomíná samotáž práce. Nesmíš Kafku chápat doslovně. Tak to já jsem si dřív taky myslel, že by bylo dobře, kdyby mi platili za to, že pařim na počítači. Ale já mluvím o schopnostech. Neměl jsem na mysli konkrétní činnost, kterou člověk ovládá, ale schopnost, kterou k tomu potřebuje. To je dost velký rozdíl.

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
Tak to jsi popsal úplně přesně - necitelnej robot. Ale pořád lepší necitelnej robot, než-li necitelnej lenoch, to se zas musí nechat. A vůbec nejlepší by byl inženýr citelnej robot. :-) Věřím tomu, že i tací existují. A co teprve lenoši inženýři... Je samozřejmě jednodušší a mnohem rychlejší si zaplatit firmu, která pro Tebe něco udělá, jednak nemáš stress navíc a druhak dáváš práci druhým. Na konzum a ekologii nehledě. Většinou jen bezdomovci v dnešní době se do konzumního života zapojují opravdu minimálně a ekologii ničí jen pohozenými obaly od ironů a zvratkami. Živobytí nebo místo, kde pracuješ, nesmí mít nic společného s literaturou - něco na tom je. Aby měl člověk o čem psát - že? No, ale co myslel tím úřadem - coby sabotáží práce. Myslím, že spousta lidí se nemůže věnovat tomu, co umí nejlépe právě kvůli tomu, že si tím nevydělají a když pak celé dny tráví někde, kde se vydělat dá, tak pak často nemají ani sílu tvořit. Ale na druhou stranu. Měli by ji, kdyby ten čas netrávili něčím jiným než tvořením? Z tvoření by se mohla stát bezinspirace.

StvN
23. 02. 2011
Dát tip
Vidíš to moc černě (každý je nebo může být v něčem dobrý) a bereš to doslovně. Spíš jde o to, že kupříkladu já, jakožto inženýr, nemusím umět postavit dům, mně stačí koupit si firmu, která mi ho postaví. Třebaže bych měl tu schopnost naučit se zedničit, nebudu se to učit jenom proto, abych někomu něco dokazoval. U Kafky směšuješ dvě věci - umění a práci. On totiž také říkal, že živobytí nebo místo, kde pracuješ, nesmí mít nic společného s literaturou, jedině tak mohl nespoutaně tvořit. Což potvrzuji. Jenže i tady bude platit, že spisovatelé se najdou v každém oboru, jak mezi inženýry, tak mezi chemiky, učiteli, zedníky, řidiči, zemědělci, lékaři, prostě všude. Některé schopnosti jsou spojené s určitým povoláním, a na tom je založena většina vtipů, ale je spousta schopností, které s povoláním spojené nejsou a mně se trochu zdá, že tohle hážeš do jednoho pytle, jako bys chtěla říct, že když je někdo inženýr, tak je to prostě necitelnej robot.

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
nepochopil jsi zřejmě, jak jsem to myslela, Prosecký. Kafka taky pracoval v úřadě a o své práci zde tvrdil, že to není práce, nýbrž její sabotáž, a že pracuje teprve doma, když píše. (tím se nechci s ním srovnávat, to bych si nedovolila) hm. StvN, kdyby se každý člověk věnoval jen tomu, co mu jde nejlépe, tak by nezbývala místa k bydlení pod mostem a v kanálech a všechny krysy běhající po světě by byly dávno sežrané.

StvN
23. 02. 2011
Dát tip
Legrace. Jinak souhlas s Proseckým. Každý má své místo a každý by se měl věnovat především tomu, co mu jde nejlépe.

Prosecký
23. 02. 2011
Dát tip
Vidíš, pokud chodíš do zaměstnání sabotovat práci, tak bys u mě jako u zaměstnavatele byla přesně jeden den. Copak u vás v práci nevadí, že jí sabotuješ? Vidíš, jak jsme si pěkně popovídali!

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
tak to promiň, já jsem nejdřív četla Prasecký, jako Ty jsi četl Tisovýfuk. Co se mě týče, já chodím do zaměstnání sabotovat práci a po práci se dřu doma. Já už se bála, že chceš kázat Prdel (i když v přeneseném významu jako sranda, by to bylo přijatelné) Legračnější šťávu zase příště.

Prosecký
23. 02. 2011
Dát tip
Tisovyluku, překlepl jsem se. Má tam být "prokázat". A což takhle tomu dát nějakou legračnější šťávu? Mimochodem, já nejsem Prasecký, ale Prosecký, podle jednoho romantického inspirativního místa v Praze. Lidé se musejí dří vždy, ale určitě je efekivnější, když se dřou na tom, co umějí nejlépe. Zedník až zdí, učitel učí a lékař stávkuje ...

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
tak teď jsem teda v háji Prasecký, nechápu totiž, jak se Ti tam podařilo dát tu žlutou. Mám co pilovat, to je jasné, člověk má celý život co pilovat, když se prostě rozhodne pilovat, ale já, vzhledem k tom, že jsem členkou základu fungující společnosti, tak na pilování mi moc času nezbývá, neboť si, samozřejmě, pilováním nevydělávám. I když bych ráda... Pověz mi ještě, jak se káže Pr? Nejdřív jsem to z úvah přendala do fejetonů, teď mám chuť to z fejetonů přendat do "Blbůstek" (škoda že tam není "Naprosté blbůstky") a nakonec budu ještě muset znovu změnit Název na "Jsou také tací, i když mnozí jsou jiní (inženýři)." Jasně, že ve vyspělých zemích to funguje jak píšeš a je to tak dobře, mělo by to tak fungovat, aby se lidi nemuseli tolik dřít a dělat si všechno sami. Ty vogo, tohle je ale téma na sáhodlouhou diskuzi.

Prosecký
23. 02. 2011
Dát tip
Milý Tisový luku! Musím se přiznat, že mě ze všeho nejvíc zaujal nejprve tvůj nick. četl jsem Tisovýfuk a pomyslel jsem si, že jsi nějaký slovenský nacionalista, obhájce prezidenta Tisa. Tvůj fejeton je podle mne nepřípustné pars pro toto. Bylo by to samozřejmě možné jako legrace. Ale tímto směrem máš ještě co pilovat. Navíc jako příslušníkovi střední třídy se mi nelíbí: - titul inženýra zdaleka nestačí k tomu, abys získal dobře placenou práci. Prkázat však nějaké úsilí, vzdělat se, umět třeba jazyky je samozřejěm víc, než nedělat nic. Potom je oprávněné, mají-li šanci větší. - píšeš, že jim dům postavila firma. Nu, moji rodiče si také stavěli dům svépomocí, protože prostě firmy nebyly. Ale ve vyspělých zemích je běžné, že každý dělá svou profesi a umí ji mnohem lépe, než třeba zdít nebo instalovat topení. Nejen ve vyspělých zemích. Mého pradědečka by ani nenapadlo, že by montoval sám krov. na to přece byl tesař. dědeček se věnoval tomu, co uměl. Zemědělství. - darebácký život mafiána si jistě vyzkoušejí i někteří akademičtí lidé. Ani všichni dělníci nejsou zločinci. Základem fungující společnosti je však spořádaná, nudná, pracovitá, spořící a děti vychovávající střední třída. - nemyslím si, že by právě vysokoškoláci se vyznačovali větší mírou soustředění na přítomnost. Nehledě na to, že dnes už téměř polovina populace má nějaké yvšší vzdělání, můžeme-li to tak nazvat. Chceš-li si z toho dělat legraci, musíš se pořádně zapotit. Já jsem jinak pro zesměšňování jakéhokoli druhu.

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
ty se máš IMo. Já myslím, že takový duchaplný inženýr, může být pro člověka naopak přínosem.

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
nechtěla jsem generalizovat, proto jsem to na radu přeložila z úvah do fejetonů a teď jsem navíc změnila i názem z Inženýři na Někteří (inženýři).

Tisovyluk
23. 02. 2011
Dát tip
Ne, ty se hádáš, StvN. Takjinak, máš pravdu, já psala jen o těch, co je mám denně před očima. A to, že jsou inženýři vlastně nic na jejich osobnosti, s níž se narodili a kterou si během života vypěstovali, nemění. Janino6, znepokojivá zjištění to jsou, to máš pravdu. Je to jen jeden z pohledů. Měla jsem prostě jen napsat do názvu Někteří (inženýři). Ty jsi muž? No právě Fouraix, je to jen fejeton - teď už (původně úvaha, ale za to mě tady málem zavřeli do písmáckého vězení, tak jsem to musela přendat), díky za nekritiku, to je první, kterou jsem k tomuto dílu dostala. Napiš to Fouraix, napiš, prosím...

Fouraix
22. 02. 2011
Dát tip
stvn vstal vzhůru prdelí. dyť je to jen fejeton. mně se docela líbí. i když fejeton o mém podání života inžeryka by byl ještě kpopukánější:-1

Janina6
22. 02. 2011
Dát tip
Text se čte dobře, umíš se šikovně vyjadřovat, a ten lehce ironický tón se mi líbí. Nepřipadne mi to ale jako velká legrace, spíš taková znepokojivá zjištění. Pokud se víc zamyslím nad obsahem, pak se mi tvůj pohled zdá hodně jednostranný. Znám několik inženýrů, na které tvůj model vůbec nepasuje, ale zato mi to silně připomnělo jednoho známého, který inženýr vůbec není :-) Nakonec jsem si přečetla komentáře a myslím, že StvN to vystihl dost přesně: "Schopnost být šťastný nezáleží na tom, jestli někdo je nebo není inženýr. Ani bych neřekl, že jsou všichni inženýři, myšleno technici, stejní. Ostatně úvahy podobného stylu by se daly napsat na každého."

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Hádáš se.

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
není, je to o kolegách z práce, VT Marvine. trávím s nima pomalu víc času než s kým jiným, , proto se zdá, že je to o mé rodině VT Marvine. dyť já jsem moc ráda, aleši, a uvědomuju si, že tady mnohdy člověk nedostane ani jeden komentář, jste fakt kámoši. Nehádám se, StVn, i když Ty bys byl rád, kdybych se hádala.

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Fajn, tak se potom se mnou nehádej.

nikdo ti nic nezazlívá, nebuď zbytečně vztahovačná. Prostě ti nabízíme další pohledy na tvé dílo, co by kdo za to dal...

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
Ale houbelec StVn, nejlepší jsi Ty. Květoni, máš pravdu, ale kdo by se s tím donekonečna patlal, možná spíš zkusím zas něco jiného a časem mi to půjde třeba snadněji. Na psaní úvah a fejetonů nejsem zatím moc zvyklá a humor v životě tak dobře, jako Ty neumí hledat každý. aleši, máš pravdu, mohla jsem předstírat, že ten inženýr jsem já a nikdo by mi nic nezazlíval. O využití zácpy v zácpě např. v básni již nějaký čas přemýšlím.

No jo, to by bylo něco docela jináho. Divné, jak ten pohled všechno změní.

zácpa v zácpě je téma na samostatný kousek, myslím :o)

teď jsem si to přečetl převedené do ich-formy, dostalo to hned větší grády...:o)

Hele, Tětivo, mohl by z toho být prima fejeton. Nech to uzrát a pak uber trošku moralizování a přidej něco srandy.

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Ty jsi prostě nejlepší:)

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
není tam távist, noci na spadnutí, i když se to může tak zdát, nejsem távistivý typ. Díky Kostko z piva. Asi máš pravdu, jak se to přendává z jednoho do druhého? StvN by mohl v tomto poradit. StvN, já tohle nesoudím, jen si to uvědomuju. A to, že někdo má hlubokou duši neznamená, že je dokonalý, spíš právě naopak.

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Aha, a najednou budu obviněn z toho, že mažu nicky. No jo, tak koukám, že tobě se nikdo nezavděčí. Chceš být s každým za dobře za předpokladu, že tě bude poslouchat. Jak ženské:) Opravdu ďábelský inženýr. Ty určitě umíš ve své dokonalosti posoudit, kdo jakmá hlubokou duši:)

Alegna
22. 02. 2011
Dát tip
píšeš čtivě, "Mám...." má pravdu, jako fejeton by to bylo pro mnohé přijatelnější*

mám pocit, že je tam trochu zahořklostí a távistí, možná se mýlím, tipnu

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
no, alespoň se něco děje, VTM, lepší než bez komentářů.

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
StvN, nejsem moc srandovní. Ani nikoho nenenávidím, jen mi je líto, že někteří lidé mají velice mělké duše. Chtěla bych být s každým za dobře, kdyby to jen šlo, z mé strany by to tedy většinou šlo. Aleši, tak přesně jsem to myslela, možná jsem měla do názvu dát "Inženýři (StvN)" :-) (teď mi nezbývá, než doufat, že nevymaže nadobro můj nick, když je to admin)

neomlouvej se, o nic nejde :o) popis z tvého fejetonu skoro přesně sedí na toho chlápka z Básníků, co nabízel své milé "...pak už jen pozitiva a sociální jistoty..." nad harmonogramem s termíny dovolených a porodů...:o)

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Jsi srandovní. Tak to není závist, ale nenávist? Co je špatného na tom, že někdo přemýšlí, než něco udělá? Je snad lepší tu věc rozbít a pak se nějakého inženýra ptát, jak se to mohlo stát?

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
děkuji moc za obsažnou kritiku, StvN, již z Tvého nicku mi je vše jasné. Jsi vyrovnaný člověk, kterému návody nedělají problémy, dokonce jsou pro Tebe výzvou či potěšením z toho, že je Ti zas dopřáno něco řešit. Tvé argumenty jsou dokonalé, máš naprostou pravdu. Toto moje dílo mělo být spíše pro zasmání, protože je přece jasné, že každý člověk je unikát, i když v tom, co píšu by citlivější - nebo spíše hysteričtější čtenář mohl najít podtext. Možná jsem to opravdu neměla dávat do úvah, VT Marvine. Já inženýrům nezávidím. To tedy ne. Vždyť čím vším si museli projít, než si svůj titul vydobili... A to s tou láskou k přírodě jsem nemyslela, jako že jí mají opravdu, psala jsem spíše o inženýrech - snobech, kteří ji mají, protože se to nosí. Jinak se omlouvám všem inženýrům, kteří jezdí do práce na kole nebo na běžkách, a smekám před nimi.

StvN
22. 02. 2011
Dát tip
Musím uznat, že v hodně věcech jsi se celkem trefila, třeba takové to na půl využívání technologického komfortu, ale na půl láska k tradicím a přírodě, volnosti, proto třeba to bydlení na kraji města, chalupa v přírodě. Jenom se mi nelíbí ten tón, trochu závistivý, trochu odsuzující v pointě. Schopnost být šťastný nezáleží na tom, jestli někdo je nebo není inženýr. Ani bych neřekl, že jsou všichni inženýři, myšleno technici, stejní. Ostatně úvahy podobného stylu by se daly napsat na každého, ergo všechno lze interpretovat dvěma způsoby. Život podle návodu může stejně dobře být schopností umět si poradit jako neschopností být spontánní. Pomalost může být stejně dobře zabedněností jako rozvážností. Emotivnost může být stejně dobře citlivostí jako třeba hysterií. Naopak "nízké EQ" může být stejně necitelností jako třeba vyrovnaností. Odsoudit nějaký způsob života je strašně snadné, pokud ho člověk nemá zájem poznat a pochopit. Co se dotýká návodů, tak lidi, kteří návody nečtou, tu věc většinou rozbijí a většinu svého života řeší jenom problémy, které si sami způsobili tím, že to jsou lajdáci:)

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
no, hlavně, že rozumněl těm návodům, já radši než bych se podívala do návodu, tak buď někoho otravuju a nebo se na to vykašlu, když to neumím.

Siggi
22. 02. 2011
Dát tip
Jednoho takového jsem znal. Byl to inženýr, ale jinak byl úplně blbej. Nedokázal bez návodu ani zašroubovat žárovku. Na vše si objednýval firmu. On na to přece má. Kde je mu konec? Ani nevím a vůbec mě to neirituje. Tip.

Tisovyluk
22. 02. 2011
Dát tip
není inženýr jako inženýr ... inženýři, co jezdí na kole či na běžkách jsou oukej.

chacha. Konec se mi líbí. Jsem inženýr, bydlím na vsi, jezdím do práce na kole nebo na běžkách, děti nefetují a nekradou. Třeba to ještě přijde :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru