Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ale no tak! Reklamy s "teenagery"?

02. 03. 2011
6
14
1629

Tento text jsem napsala do rubriky v mém novém blogu. Nenapadlo mě, jak lépe uvést sekci Co mě dojalo, než reakcí na současné reklamy á la moderní teenager...

"Jakto, žes včera nebyla na fejsu?"
"Čekovala jsem ty cool týpky v telce!"
"Super! A měli zase nějaký in hadříky?"
"Že váháš, byli v nich k sežrání!"
"Wow! Oni mají vždycky vychytaný a luxusní věci."
"To jo, úplně vymazlený. Ještě aby ne, vždyť nakupují v tom hustým shopu, tamAtam!"

Udělalo se vám z této malé ukázky špatně? A udělalo se vám z ní špatně, ačkoli máte (údajně) patřit do oné věkové skupiny?
Tak sláva! Nejsem sama!

Moc se mi líbí, jak se někteří dnešní dospělí snaží porozumět nám náctiletým, stůj co stůj. Ti, kteří už jsou z faktu, že to někdy není nic lehkého, unaveni, se pak často snaží o různé Slovníky dnešní mluvy apod.. Shrnou všechna "teenagerská nářečí" dohromady, přidají nějaká podobná výraziva ze svých mladých let a pak se (mezi)generačně baví svou neznalostí a pitomostí - naší i jejich. Jenže častokrát se stává, že pak ani my samotní, generace veškerých PC zkratek, zkomolenin a anglických výrazů netušíme, o čem se ti dospělí (o nás bez nás) vlastně baví...
Chápu, že celá tato konfrontace našich generací je poměrně nevinnou zábavou.
Nevinnou ale zůstává jen do doby, než přijde nějaký mamlas (v překladu: mamlas = člověk, který pomotá i to, co se jinému nepodaří), naháže veškeré výrazivo dnešních dětí a náctiletých do jedné věty a vydává to za prokazatelnou mluvu mládeže 21. století. Blbeček, řeknete si, neznáte-li slovo mamlas a posloucháte-li nás alespoň občas při hovoru. A ano, řeknete si to správně, neboť nikdo v mém okolí takhle nikdy nemluvil a pevně věřím, že ani mluvit nebude... (Snad jedinou snahu o to mají desetileté holky, které právě objevily Bravíčko, jež je všemi těmi slovy nepřetržitě zahrnuje... a ony, bláhové, si myslí, že když budou mluvit "drsně", tak je pak rodiče budou brát jako dospělejší.)

Řekněme, že od nevinnosti jsme přešli k lehce vinné zábavě.
Jenže existují lidé, kteří dokážou dílo zkázy dokončit. Začnou propagovat "mamlasův ideál řeči" i lidem (a generacím), kterých se vůbec netýká a ani je dosud nezajímal.
Jsou to tvůrci reklam.
Jeden by řekl, že by měli jít s dobou. Být v obraze, být on-line, dalo by se říct ponovu. Ale zřejmě jejich rozvíjející se workoholismus způsobuje, že nestíhají vnímat svět tam venku. Pokud ano, je to zrovna štěstí srovnatelné s výhrou ve sportce, že narazí na člověka, který mluví v neustále se točícím kolotoči „kruťárenskejch výrazů“. A pokud ne, což je podle mě ta mnohem pravděpodobnější a pro ně i snazší varianta, prohledají pár webů a blogů, kde narazí na úžasný, moderní a realistický slovníček - začínající slovem alieni (důchodci) a končící živákem (živým koncertem)…

Jak tohle dopadne? (Vždyť Vy už víte!)

 

Až si zase jednou budete ťukat na čelo, co za člověka se Vás to v televizi nebo rádiu snaží přesvědčit o nákupu čehosi jako vyvoněného šouráku, mlaskózních voken, nebo libového čmuchyna, vzpomeňte si, že tohle všechno vzniklo jen z úzkosti nad stárnutím jedné generace. A utěšte se, že nebudete-li rozumět, co Vám, cílové skupině těchto reklam, chtěli tvůrci říci, můžete si to pořád ještě vygooglovat!


14 názorů

Děkuju! Já také asi nejsem normální a jsem ráda, že je nás víc ! =)))

Lucida
09. 03. 2011
Dát tip
Asi bych tenhle článek ani nedočetla- to kdybych byla tipickým puberťákem (kterým bych měla-vzhledem k tomu kolik by mi mělo být let), ale jelikož jím nejsem mohu jen fascinovaně dodat "tak to je fakt dost hustej článek!" :D

Děkuji za tip a celkově za pozitivní komentář! Mimochodem, inspirací mi byla reklama na Aqua palace Praha (TV) a na jenproholky.cz (rádio)... tam toho je, že jsem se nestačila divit! =D

Fakt dobrý fejeton - čtivý, aktuální, právdivý i když trošku nadsazený... T

Garth
03. 03. 2011
Dát tip
"Snad jedinou snahu o to mají desetileté holky, které právě objevily Bravíčko, jež je všemi těmi slovy nepřetržitě zahrnuje.." halt už jsi ta starší generace... :-)

sharik
03. 03. 2011
Dát tip
no já nevim, to je trochu přehnaný na tom začátku, tolik debilních výrazů v tak málo větách? až tak snad nikdo nemluví... i když, co já vím... ale nápad se mi líbí, taky o tomhle čas od času přemýšlím. docela mě to i místy pobavilo, tip.

Youssef T ;-DDDDDD

Youssef
03. 03. 2011
Dát tip
nojo, mě zas rve koule ten film zachraňte vojína ryana. jak tam zachraňujou toho vojína ryana. to je absurdní přeci. koho tohle zajímá.

Při takovýchto příležitostech si zase já naoplátku vzpomenu na film Neviděli jste Bobíka, kde zmizení zvířecího tvora je podmíněno milostným sepjetím dvou hlavních -záměrně mechanicky působících- hrdinů. Je to stejné. Vždycky je to stejné.

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Nejsi stará, věř mi. Chováš se přesně na svůj věk. Můžeš být stroprocentně vklidu. Světový převrat se opět nekoná.

Děkuji za přečtení a odezvu! =) PS: TO JÁ SI VE SVÝCH 17 PŘIPADÁM STARÁ - díky jim! =)

To jsme na tom stejně. Mě úplně stačí má přiblblá desetiletá ségra...

StvN
02. 03. 2011
Dát tip
Tyjo nikdy bych si nemyslel, že se jednou budu cítit jako "ten dospělý":)))) Když čtu takovéhle věci, tak si vždycky vzpomenu na film Julie a Julia a na hlášku: “I could write a blog. I have thoughts.”

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru