Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebevražda - co?

06. 12. 2001
2
0
1918
Autor
Beast

Částečně jsem si sám v sobě svým předchozím "dílem":-) vyprovokoval téma další úvahy - sebevražda: proč?

Sedím u počítače v 9. patře jisté firmy v určité budově v jednom z velkých českým měst. Jsem tu na brigádě. Dr. Watson jistě správně zareaguje námitkou "..a co že to pán browsdá na internetu?". Inu, holt není co dělat:-) (čímžto se mi v hlavě rodí nová úvaha na téma "hospodářská situace v ČR":-D)

 

Zaslechl jsem před chvílí, že právě v této budově včera ukončil neznámý nešťastník své mrzké žití a o cigaretové pauze (jíž jsem si udělal:-)) jsem přemýšlel, co by mě asi dohnalo k takovému činu.

Kdysi mi kamarádi ukazovali jakousi stupnici neštěstí a nehod, z nichž každá položka měla svůj bodový koeficient a překročení určité sumy prý vede neodvratně k sebevraždě. Inu, bylo to spíše k pousmání, protože podle tabulky jsem byl já (šťastnější) po 1,2 násobné smrti a kolega se zasebevraždil dokonce 2x!

 

Podle mě je podnětem k sebevraždě (klasické - z osobních důvodů a příčin -  něco jiného motivovalo Jana Palacha i Muhhamada Attu) buď dlouhodobá deprese nebo krátký intenzivní šok. V obou případech je dost smutné, že když už se se svou situací nedokázal člověk vyrovnat sám, nebyl mu ani nikdo nablízku, aby podal pomocnou ruku. V případě prvním je to trošku složitější - Romeovi v těch několika málo minutách mohl být sotva kdo nablízku.

 

Bohužel nemám dost času (za chvilku končí šichta:-))) na hlubší rozvedení tématu, tak se vrátím ke snaze stručně zodpovědět otázku, ač vím, že tím ukazuji slabé místo případným kritikům mé "slohové nejednotnosti" (ostatně tenhle výraz si asi nechám patentovat, moc se mi líbí a sedí v podstatě na všechno, co jsem kdy napsal, vyjma SMS zpráv:-)

 

Nejsem na tom taky psychicky zrovna nejlíp - problémy se hromadí a deprese narůstají (viz. "Proč nemám rád vánoce"), přesto jsem po úvaze délky jedné Startky dospěl ke zjištění, že k sebevraždě by mě nejspíš dohnala slepota nebo osamělá staroba, protože v ostatních případech vím, že bude líp. A to vím, o čem mluvím, protože za několik málo hodin oslavím nejotřesnější a nejdepresivnější zážitek svýho života...


wqw
28. 02. 2003
Dát tip
Já nevím, bojím se o tom psát, protože tak před třemi čtyřmi roky jsem o sebevraždě hodně přemýšlel. Nechtěl jsem se zabít, jen jsem o tom fakt dlou ho přemýšlel a hledal důvody proč..... ted si spíš kladu otázku co mě v té sebevraždě brání, že v této době vím, že ji nespáchám. Vím, že bych ji nemohl spáchat kvůli své mamince. myslím, že by ji to zabilo. Ale kdyby byla ona mrtvá.....a já měl ppozději deprese velké třeba jako ted uz bych se tou otázkou zasee musel zaobírat. Ale stejne jsem přesvědčený, že důvod pro ni může být jakkýkoliv. martasi, přečti si knihu Veronika se rozhodla zemřít ...napsal ji p. coelho..................jestli jsi ji jeste necetl, tam ty důvody jsou, důvody, které měla veronikakrásně napsány......

Vole
08. 04. 2002
Dát tip
nechce sa mi to citat

Katerina
04. 04. 2002
Dát tip
To jsem taky nekde cetla, ze normalni clovek se sebevrazdy nedopusti, pry jsou k tomu treba latentni chorobne predpoklady, ktere nekdo budto ma nebo nema, asi jako herpesovy virus (ten mam). Sama za sebe si troufam tvrdit, ze sebevrazdu nikdy nespacham. Existuji jiste indice, ze po sebevrazde se nic nezlepsi, jenom definitivne a na porad zhorsi a samozrejme se tim tedy nic nevyresi! Hold the line, boys!!!

Beast
14. 03. 2002
Dát tip
Normální člověk - hezky řečeno. Ale i normální člověk toho má někdy dost a prostě selže, ne?

horák
13. 03. 2002
Dát tip
Dyť si jenom představ, že by sis tu startku nikdy už nedal. Já myslím, že sebevražedné sklony jsou vlastně chorobným stavem a jako takové se léčí. Normální člověk má v provozu pud sebezáchovy.

Vole
20. 12. 2001
Dát tip
Beast si dobry ja nie.

Beast
07. 12. 2001
Dát tip
Díky za ohlas, mrzí mě jen, že je to opravdu nuda - o ničem. Jenže touha něco napsat byla silnější než rozum a tak to dopadlo jak dopadlo - téma v podstatě zůstalo nakousnutý, je to taková cesta odnikud nikam a myslím, že je docela zbytečný to číst. Nepovedlo se...

Fluctuatio
06. 12. 2001
Dát tip
Zajímavý,a i když nejsem moc znalá češtiny,rozhodně ne natolik,abych mohla posoudit(pořádně )slohovou stránku díla,tvůj styl psaní se mi líbí,píšeš prostě všechno co si myslíš...............Pa.......:)

Šrédl
06. 12. 2001
Dát tip
Sebevražda není téma na příliš krátkou úvahu a hlubším rozborem se vydáváš na příliš tenký led,který se pod tebou snadno propadne. Každý by se neměl zamyslet nad tím,co by dohnalo k sebevraždě,ale jestli ji odsuzuje ve své lhostejnosti,nebo ve své neznalosti.Jedno je jisté.Sebevrah se,i když to ve většině případů netuší,vydává na osamělou cestu zodpovědnosti za svůj život,protože tím,že dobrovolně odešel vzdal se pomoci nás ostaních.Otázka je,jestli by jsme mu ji poskytli. Měli by jsme otevřít oči a zamyslet se,a je rozhodně dobře,že se někdo o tomto tématu nebojí mluvit.Rozepsal bych se víc,ale není čas.Stejně jako asi nebyl čas na pomoc tomu člověku,co raději odešel,než aby čekal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru