Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stephen King - Nespavost

10. 04. 2011
1
11
1447
Autor
Augi

Je to úkol do školy...:)

 

Tento autor si podmanil své fanoušky svým mistrovským psaním. Ne náhodou má ve svém jméně King. Což jak každý ví, česky přeloženo znamená král. Vydal už několik desítek úspěšných knih, zatím jeho poslední kniha s názvem Nespavost ve mě vyvolala různé otázky na které hledám odpovědi. Toto dílo o starém důchodci, který ztratil svou ženu a která prohrála boj s rakovinou a poté několik měsíců trpí nespavostí, zažívá nepředstavitelné věci mezi hranicí reality a mezi životem a smrti, je psána jako každá jiná kniha. Všechna díla jsou si podobná v jedné věci. Hlavní hrdina nebo hrdinové se ocitají v situacích, ve kterých poznají všechno zlo lidstva. Tento pan Spisovatel, píši velké "s" záměrně, protože Stephen King je mistrem v tomto žánru, se v několika svých knihách zmiňuje o Temné věži, která je jeho životním dílem. Také se všechny příběhy odehrávají v městečku Derry nebo v bližších městech ve státé Maine, kde se King narodil. Nespavost má netradičního hrdinu a tím je starý sedmdesátník který na konci příběhu moc dobře nedopadne. Bývá zvykem mít na konci happy end, který se v několika knihách neodehrává. Například Ŕbitov zvířátek kde na konci je vložené děsivé a vytoužené přání hlavního hrdiny. A tím je život jeho mrtvého syna. Dále Cujo a zmiňovaná Nespavost. Ten kdo má rád hororové příběhy čtené uprostřed temné noci pod dekou a s baterkou v ruce, doporučuji sáhnout po jakékoliv knížce tohoto autora. Zamilujete si ho. Po několika stránkách se vžijete do příběhu. Budete ho prožívat od začátku do konce. Dejte pozor na slzy aby jste neumazali stránky. Kingovky byly také námětem ke zpracování několika filmů. Ke zmínce stojí Mlha, To, Útěk z vězení Shaw-Shank nebo Svědectví, které svou rozsáhlostí něco málo přes 1000 stránek je zfilmováno na 4 části s délkou 370 minut a i tak je to málo. Ale není nad knihu. V knize jsou popsány emoce, pocity, myšlenky, když to ve filmu se toho moc udělat nedá. Jedině hudbou. Těším se na den, kdy má malá knihovnička bude obsahovat všechna díla pana Kinga.


11 názorů

Augi
11. 04. 2011
Dát tip
Jj já vím. Jsem to tu dal jen proto, protože jsem nevěděl jak přesně to napsat. Takže díky za kritiku, poučím se, napravím se :)

Janina6
11. 04. 2011
Dát tip
King je můj oblíbený autor, ale obávám se, že větami jako "Toto dílo... je psána jako každá jiná kniha." mu moc dobrou reklamu neděláš. Máš-li v názvu Nespavost, tak bych očekávala, že se té knize budeš blíž věnovat. Místo toho nacházím spíš výčet dalších Kingových knih, potom něco o filmech, od všeho trochu. Laškování s čtenářem, jako "Dejte pozor na slzy aby jste neumazali stránky" do solidní recenze nepatří.

Dela: v originále se film jmenuje Rose red. Tady jsem se dopusitla jisté nepřesnosti, když na to koukám, King zde byl autorem scenáře, nikoliv knižní předlohy.

Delahaye
11. 04. 2011
Dát tip
Pomerančová : co to je "Dům v růžích" ? jak zní původní název ?

Augi
11. 04. 2011
Dát tip
Díky za kritiku...

Kinga mám hodně ráda, takže vítám, když o něm někdo píše. Na druhou stranu - asi by to opravdu chtělo udělat si před psaním nějaký plán, působí to trochu chaoticky. A jedna zcela konkrétní připomínka: správná vazba je : za zmínku stojí, nikoliv ke zmínce stojí. Pokud se týká uvedených filmů, možná by to chtělo podpořit výběr právě těchto nějakým argumentem. Osobně pokládám za velmi zajímavé také filmy Zelená míle (problém viny a trestu mimo jiné), Osvícení (opět probém nepotrestaného zla) , Dům v růžích (který, pokud se nepletu, odkazuje ke skutečnému strašidelnému domu, jehož majitelka ho opravdu stavěla tak, aby zmátla duchy, kterými se cítila být pronásledována), Časožrouti a Pavučina snů. Na druhou stranu Mlha mi přijde proti jmenovaným trochu slabší. Ale to už je věc subjektivního názoru. Hodně zdaru.

Augi
11. 04. 2011
Dát tip
Pokusím se to přepsat :)

Delahaye
11. 04. 2011
Dát tip
btw, "Insomnia" - "Nespavost" .. 1. vydání v USA 1994, česky 1997 ... zdroj Wiki = uvádění mylných fakt nepatří do správné Recenze .-)

StvN
11. 04. 2011
Dát tip
Take bych ti doporucil zacit osnovou. Pri psani se zkus vyhnout nadmernemu pouzivani sloves byt a mit (napr. Nespavost má netradičního hrdinu a tím je starý sedmdesátník).

HEHE..))))

Delahaye
11. 04. 2011
Dát tip
jakožto pravověrný ctitel zmíněného literáta jsem při čtení recenze vskutku trpěl - to si Stephen nezasloužil. V jakém jsi ročníku, smím-li se ptát ? A doufám, že aspoň na echt technické škole, jinak tvůj plod práce je důvod k hromadné žalobě na školský systém v ČR .-) zkus to jinak a lépe - začal bych tím, že si dáš přesnou osnovu recenze a budeš si jé striktně držet.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru