Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevidomý Lukáš

07. 12. 2001
0
0
1201
Autor
Beast

Právě jsem slyšel v televizi (ano, slyšel, protože já televizi poslouchám, protože nemám čas nechat se tupě bavit) reportáž o nevidomým klukovi, kterýho cestou ze školy kdosi přepadl, sebral mu počítač za šílený peníze a zbil ho. Ten kluk ten počítač asi dost potřebuje, vzhledem k tomu, že je nevidomej a ten stroj je speciálně určenej nevidomým lidem.

 

Proč o tom píšu - v několika málo vteřinách mě napadla docela zajímavá otázka - co s pachatelem takovýho činu, bude-li chycen? Je správný potrestat ho normální sazbou za krádež a napadení, nebo je třeba brát zvláštní ohledy na to, že napadl v podstatě až smutně bezbrannýho člověka, že využil jeho indispozice? (Z reportáže vyplynulo, že o slepotě kluka pachatelé věděli).

 

Jsem zvědavej na vaše názory, protože si jsem jistej, že se dozvím spoustu zajímavých věcí. Takže jen na závěr - já osobně si myslím, že zažitej trestní systém je špatnej v tom, že je tu nedostatečná individualizace posuzování trestných činů - je velkej rozdíl mezi vraždou nevěrné ženy a vraždou důchodkyně, nemyslíte?


wqw
28. 02. 2003
Dát tip
Hodně souhlasím se šrédlem. Ale já bych to z toho udělal hru. Jestli ti pachatelé dostanou podmínku, nebo nějakej malej trest, nebo pujdou na chvilku do vezeni, Tak bych po čase až se uplne vrátí do svého všedního života vymyslel na ně hru, třeba se jen domluvit, kvůli tomuto jednomu případu. Pár lidí, který jim udělají připravenými náhodami na krátký čas peklo ze života, tak aby se nikdy nedověděli co se děje, aby to brali jako hroznou smůlu, jako trest, kterrej přišel sám od sebe, a kdyby si tyto situace vybíjeli na jinýchudělat jim to smaé cco oni už někomu provedli........My bychom žádný motiv s nimi hrát tu hru neměli, prostě bychom jim posrali život........já vím má to háčky a je to trochu chaoticky, ale snad se dá pochopit co chci říct........prostě udělat na nějakou hru.......podobně jako ve filmu hra s M. Douglasem...............

brusta
26. 12. 2001
Dát tip
Vzdy jsem byl docela radikalni a nedomnivam se,ze kazdy "lidsky" jedinec ma moralni pravo na zivot.

Beast
13. 12. 2001
Dát tip
Fil: No už aby tě napadlo taky něco jinýho a konečně's místo vysedávání po putykách něco sesmolil, protože jsem přesvědčenej o tom, že to bude stát za to.

Fil
12. 12. 2001
Dát tip
Jediny co me napada je Podivne odpoledne uprostred tydne,po kterem prijde podivny vikend....

Kami
07. 12. 2001
Dát tip
Také jsem o tom četla. Pokud mi moje chabé znalosti práva dovolují, myslím, že zákon umožňuje trestat takové činy přísněji. Ovšem pokud soudce uzná, že čin byl obzvláště společensky nebezpečný (což byl, ale bude si to myslet i soudce?). Můj soukromý názor: Tuhle hnusnou loupež spáchali nějací mladí hajzlíci a neptejte se, proč si to myslím, je to jenom dojem.

Šrédl
07. 12. 2001
Dát tip
Okrást nevidomýho kluka o počítač,který mu pomáhal trochu líp žít a vyrovnávat se se svým postižením,je jednoduše sprostý. Otázka je,co ho k tomu vedlo.Jestli jenom ta bedna,nebo i snaha ublížit,o to by to bylo horší.To už by si ale měl ten dotyčný srovnat sám ve své hlavě. Znal bych ideální trest a byl by to ten nespravedlivější.Dotyční by se měl vyměnit se svojí obětí.Zajímalo by mě,jak by se potom tvářil,kdyby byl v roli oběti,kdyby věděl že přišel o dost podstatnou věc,která mu pomáhala trochu solidně žít a propadal se do toho marastu,který způsobil.Kdyby se sám topil, v tom co způsobil,kdyby to mohl prožít přesně tak,jak to prožila jeho obět. Bylo by to bylo účinější než nějaký trest ve vězení,kde se stejně ještě naučí lépe krást,protože bude mít skušené učitele. To se týká tohoto konkrétního příkladu.Individualizovat trestné činy a přistupovat individuálně,tak by to mělo být.Otázka je,jestli to u nás někdy změníme.

Fluctuatio
07. 12. 2001
Dát tip
Fuuuuuuuuuuj,že se nestyděl.Kdyby mu možná jenom vzal ten počítač,ale ještě ho zbít,no teda........to už v sobě lidi nemají ani kousek svědomí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru